Bancile, companiile din industria IT si cea petroliera resimt cel mai mult beneficiile masurii fiscale de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, potrivit unei analize Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est., scrie Agerpres. La polul opus, in cazul companiilor mici, odata cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au inregistrat cresteri ale costurilor salariale, masura de diminuare a CAS fiind practic anulata, arata analiza.

Masura fiscala de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, care se aplica incepand cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, insa efectele au fost resimtite diferit la nivelul fiecarui angajator.

De exemplu, in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 RON pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei, la 3.684 lei pe luna. Astfel, dupa 6 luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei pe angajat.

Pe de alta parte, companiile mici, cu angajati avand salariul minim pe economie, au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 lei, la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 lei pe luna costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile platite de angajator incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei pe luna. Practic, se observa ca, dupa 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cat mai degraba de o crestere pe ansamblu cu 3 lei pe angajat.

'Putem constata astfel ca efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt in special in companiile unde nivelul salarial este ridicat si foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extractia petrolului si a gazelor, in timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au inregistrat chiar cresteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014', a apreciat Andreea Paun, Payroll Supervisor in cadrul Accace.

Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilitati banesti, ca urmare a reducerii CAS, au reactionat diferit fata de aceasta masura, in cele mai multe cazuri angajatorii luand decizia sa nu investeasca suplimentar, ci banii economisiti din reducerea CAS sa fie folositi pentru plata salariilor lunare.

'Chiar daca pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie. Mai mult, masura reducerii CAS datorata de angajator este cu adevarat apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca acest lucru sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare', a adaugat Andreea Paun