Am discutat ieri cu un patron de restaurant din Berceni, pe care il stiu de om cinstit, cu darile la zi. Mi-a pus la dispozitie toate datele pe care i le-am cerut, date pe care le la randu-mi, le voi da mai jos. Am discutat si de controalele ANAF si despre bacsisuri si fiscalizarea acestora. N-o sa dau numele restaurantului cu pricina ca sa nu se creada ca ii fac reclama. Spun doar ca e undeva in Berceni, ca serveste de la scoici, pana la produse traditionale romanesti si multa pizza. Are circa 200 de locuri, iar programul e de la 10-24. Vanzarea medie pe zi e de circa 2500 de lei, iar bacsisul mediu pe zi e grosso modo, 215 lei. Sub 10%, scrie Dan Popa e blogul Hymerion.ro.

documente

vanzari restaurant

(3 Apr 2015) PDF, 132KB

Datele mai rafinate, in fisierul din stanga. Cifrele sunt in lei si cuprind vanzarile din patru saptamani , fiecare dintr-o alta luna, pentru a varia seturile de date

O mostra aveti mai jos, dar datele pe toate cele 4 saptamani sunt in fisierul de care va povesteam (stanga, mai sus)

Acum despre salarii.

Salariile personalului sunt de circa 2000 de lei/luna, fara a lua in calcul si bacsisul (bacsisul il aveti in fisierul pdf de deasupra):

O sa spuneti ca sunt bani multi la incasari si ca ar fi fost loc de salarii mai mari, dar nu e asa. Sunt zile in care facturile de achitat furnizorilor depasesc incasarile, asa cum din fericire sunt si zile (mai multe) in care iesirile de bani sunt mai mici decat intrarile.

Una peste alta, marja de profit a restaurantului nu trece de 5% in lunile considerate bune. Media e de 2-3%.

Iata cum arata si un RAPORT ZILNIC:

documente

RAPORT ZILNIC

(3 Apr 2015) PDF, 100KB

“Pe strada vecina, daca va duceti, veti gasi un alt restaurant, putin mai mic decat al meu. Ei fac parte din ceea ce scrieti dumneavoastra ca ar fi economia informala. A inceput cu 5-6 mese, acum au douazeci. La ei vin in medie cate 200 de clienti/zi, pentru ca nefiscalizand, vand si berea – bautura in general-si mititeii sau ce mai servesc ei acolo, mai ieftin decat la mine. Mor cand vad cat pierd din cauza lor, dar daca vreau sa raman corect, trebuie sa-mi asum pierderile din cauza concurentilor incorecti. Asa incat va dati seama ca toata urgia pe care a pornit-o ANAF nu poate decat sa ma bucure. Ca daca-l inchide pe el, poate o parte din clienti o sa vina la mine iar eu o sa ma pot dezvolta. Ca anul asta nu am avut bani de investit, desi ne-ar placea sa renovam putin pe-aici”, spune patronul.

Ii tot aud pe unii cat de bine se castiga daca ai o carciuma. Va spun sincer ca daca nu am fi “piratati” de astia care lucreaza la negru, am fi mai profitabili. Eu am deschis aici de prin 2007 si daca stau sa adun, cred ca au fost cel putin 6-7 luni in timp, cand trebuia sa aduc de acasa o parte din salariile angajatilor, ca nu mergea treaba. Nu va mai spun de bacsisuri. Fiecare da cat vrea, dar sa stiti ca am avut cazuri in care au lasat la o nota de plata de 49,5 lei exact 0,5 lei. A rotunjit la 50 de lei, altfel spus. Sigur, exista si clienti generosi, dar media tipsurilor e undeva la 9%. Bacsisul se imparte la toti. Ospatarul ia 65%, ca el e interfata directa cu clientul. Bucatarii iau 15%, cel de la bar 10%, managerul ia si el 5% iar 5% tinem pentru “rupturi”, cum le spunem noi.

Angajatii lui au in fiecare zi din partea casei doar o cafea. Daca vreunul e prins baut, e zburat imediat. “Eu am lucrat 5 ani intr-un restaurant de afara si stiu cum se fura. Stiu unde sa ma uit, si le-am spus angajatilor ca suntem prieteni si ii imprumut cu bani pana la salariu, dar daca il prind pe unul ca ma fura, nu doar ca il dau afara, dar ii fac si dosar penal”, mai spune seful.

Daca ar fi bine sa se fiscalizeze bacsisul? Da, ar fi foarte bine, dar daca ti-l impoziteaza ca pe orice alta sursa de venit, incluzand toate contributiile (sanatate, asigurari sociale samd), mai bine sa-l lase asa. Am auzit ca se vrea trecut pe bon si impus cu cota unica; cu asta am fi de acord, mai spune proprietarul restaurantului.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.