Povestea creditelor neperformante date in BRD si cum se "ajustau" neperformantele pentru ca banca sa iasa bine la controalele BNR. Vezi in text si cum arata un Raport de control la BRD al Bancii Nationale

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2015, 7:02 Economie | Finanţe & Bănci


Philippe Lhotte, inca PDG al BRD
Foto: Hotnews
Cand intr-o seara de la inceputul lunii decembrie  2011, in biroul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu a intrat o delegaţie a Société Générale condusă de numărul doi Bernardo Sanchez Incera şi de şeful operaţiunilor internaţionale Jean Louis Mattei , atat seful sistemului bancar  roman cat si francezii stiau ca nu e doar o vizita de curtoazie. Oficial, francezii  venisera sa il prezinte formal pe Alexandre Maymat, cel care urma sa preia sefia operatiunilor SocGen in Romania, dar  discutiile informale care au urmat erau legate de problemele din cadrul BRD-GSG,probleme pe care BNR le depistasera inca din 2010 (vezi in text doua pagini din Raportul de control). Intalnirea dintre Israescu si delegatia franceza  a durat circa doua ore, tonul discutiilor fiind extrem de rece.

Discutiile au inclus si activitatea unuia din fostii executivi ai bancii cu capital francez, Sorin Popa, care fusese “avansat” in iunie a aceluiasi an in centrala SocGen , avansarea fiind de fapt o trecere pe linie moarta a unuia din cei mai controversati directori pe care i-a avut BRD. De circa doi ani, Popa nu mai ocupa nicio functie  in cadrul bancii, a spus pentru HotNews.ro un inalt oficial al BRD.

Maymat si-a dat demisia in iulie urmator, dupa  cateva luni in care a dus un adevarat razboi de gherila cu BNR, reusind sa-l enerveze si pe Guy Puppet, care conducea  din punct de vedere tehnic BRD, dar pe care nu-l mai asculta nimeni, stiind ca urma sa fie numit Maymat.

Este de notorietate cearta lui Maymat cu seful supraveghetorilor bancari, temutul Nicolae Cinteza,  cand acesta a invitat conducerea BRD pentru discutii legate de intentia de lansare a unui produs care ar fi destabilizat piata prin dobanzile mari oferite. In ciuda oricaror avertismente si amenintari, Maymat a lansat a doua zi produsul, socand piata. BRD avea insa nevoie disperata de bani si marise dobanda la depozite mult peste media pietei.  Dupa nicio luna, Maymat parasea Romania, demisionand din motive “personale”.

Revenind la dosarul actual in care fosti si actuali directori ai BRD sunt cercetati de DIICOT, amintim ca mai sunt altele cazuri cel putin la fel de grave care nu ies in presa si nici nu se face atata tam-tam. Ce-i drept nici clientii nu sunt pagubiti, doar banca...

De pilda, urmatoarele dosare de credit
12.2008 7,7 milioane RON - Gura Humorului (DNA)
03.2009 3.1 milioane RON si 425 mii EUR - Carrefour (DNA)
03.2009 260 mii RON si 35 mii EUR - Calderon
05.2009 240 mii RON si 25 mii EUR - Satu Mare (DNA)
12.2009 850 mii RON si 23 mii EUR - Petrosani
03.2010 360 mii RON - Botosani
08.2010 ~3 milioane EUR - Constanta)
Scurt remember al activitatii lui Sorin Popa in cadrul BRD:
 • aprilie 2011 – Sorin POPA reconfirmat DGA BRD
 • septembrie 2011 – Sorin POPA numit PDG Delegat BRD
 • octombrie 2011 – Misiune de Audit de la Societe Generale – France pe subiectul credite neperformante
 • decembrie 2011 - Danei BAJESCU (Dorobanti) si lui Adrian MARTIS (Unirea) li se alatura cate un Director Executiv Delegat
 • iunie 2011 – Sorin POPA “promovat” Director Dezvoltare Commerciala si Marketing in cadrul BHFM/ Societe Generale – France
 • decembrie 2011 – Dana BAJESCU (Dorobanti) si Adrian MARTIS (Unirea) sunt revocati oficial din functie cu cateva zile inainte de anuntul DIICOT.

Alte persoane care au legatura cu acordarea de credite:
– Andrei NANU – Director Comercial Dorobanti
– Eremia FLORENTINA – Manager Risc Dorobanti
– Florescu NICULINA – Sef Back-Office Credite Dorobanti
– Elena BLAGA – Director Comercial Unirea
– Victoria UDREA – Manager Risc Unirea
– Odeta HAS – Sef Back-Office Credite Unirea
– Bianca BEBESEL (GHERMAN, fata lui Oliviu GHERMAN) – ex-Director Comercial Unirea si actual Director Clientela Comerciala Centrala

Mai sunt si alte nume implicate macar prin faptul ca puteau sa refuze acordarea unor credite dar nu au facut-o. In Centrala bancii existau pana recent doua comitete de credit (A si B) din care faceau parte angajati din Departamentul Comercial Retea. Sarcina comitetelor era avizarea si aprobarea creditelor de competenta lor. Directorii sau adjunctiilor puteau refuza aprobarea dar inteleg ca nu a facut-o.

Intrucat banca era un robinet de bani  pentru anumiti clienti- de multe ori afiliati politic- iar creditele erau din start neperformante, provizioanele cresteau alarmant. Drept pentru care la un moment dat s-a luat halucinanta decizie de a "corecta" neperformantele in sistemul informatic intern.
BNR-ul fusese in "vizita" la BRD in urma cu 2-3 luni, si stia ce se petrece acolo, dar a preferat sa nu faca valuri. In fond, si alte banci au facut lucruri similare, RAS-urile fiind vazute ca fiind exagerate la acest capitol.
In 2009, s-au sters provizioane uriase- de circa cateva zeci de milioane euro, iar auditorul extern (pe cale de a fi schimbat datorita rotatiei normale) a vrut sa sa mentioneze acest lucru in raportul de final de an. Mizele - mult prea mari pentru a se discuta doar la nivel Romaniei- au atras atentia conducerii SocGen, care a trimis o misiune de audit in Romania.

 •  Cum se puteau sterge provizioanele constituite dupa standardele romanesti de contabilitate?
Procedural: Provizioanele se constituie la sfarsitul fiecarei luni pe baza situatiei clientului de la momentul respectiv. Astfel, cu clientii care au credite de valori mari si cu restante > 90 zile se discuta in mod direct pentru a rambursa orice suma, oricat de mica. Nimic nou pana aici... De cele mai multe ori acesti clienti restanti promit rambursarea in viitorul apropiat a unor sume care sa duca restanta sub 90 zile, care implicit constituie provizioane mai mici. Ei bine, in baza acestor promisiuni viitoare (uneori nematerializate) provizioanele de la luna curenta se corecteaza manual, diminuand pentru banca cheltuieli reale cu provizioanele.

Tehnic: Sistemul informatic este gestionat si adaptat in-house, astfel ca au fost create unelte de corectare manuala a provizioanelor constituite... raman doar usoare urme in sistemul informatic si nicidecum in balante. Accesul la aceste unelte este acordat temporar, la inceputul fiecarei luni, in vederea corectarii provizioanelor lunii anterioare. Corectarea se face manual de catre fiecare Sucursala principala, in comparatie cu ceea ce (cred!) se intampla anii trecuti atunci cand se corectau din Centrala.

Context: Crearea unor asemenea unelte este cunoscuta probabil la cel mai inalt nivel al bancii, aprobarile punctuale de stergere (in baza promisiunilor clientilor) se dau prin e-mail de catre Centrala, nu se urmareste daca promisiunile de rambursare sunt sau nu indeplinite.
Lucrurile s-au mai relaxat de prin aprilie cand BNR-ul a relaxat masurile de provizionare (cresterea % garantiilor luate in considerare pentru creditele restante) in vederea impulsionarii creditarii, insa stergerile au continuat.

Miza: Practic cheltuielile cu provizioanele nu sunt recunoscute deloc sau sunt recunoscute cu intarziere (dupa situatiile financiare trimestriale), ceea ce creaza o defazare fata de restul bancilor - presupunand ca nu procedeaza la fel. In conditiile in care BNR ar relaxa si mai mult masurile de provizionare, lucrurile ar trece probabil pe neobservate. 

Demonstratie: Aici este partea delicata, din informatiile publice (prezentate diferit la fiecare trimestru) nu cred ca se pot deduce prea multe, poate din scaderea cu ~2% a raportului Cheltuieli/Venituri versus Cost al Riscului care aproape s-a dublat in perioada iunie-septembrie 2009. E posibil sa mai fie si alte semne...

 • Un email intern interesant, inca din 2008: Conform solicitarii RISC din 27 iunie vom anula provizioanele calculate automat de ibank,

Sent:   Monday, June 30 9:01 PM
Cc:     Risk
Subject:        Cotatii angajamente > 200 KEUR

Buna ziua,

 In mailul dvs. de mai jos ne anuntati ca pentru anagajamentele > 200 KEUR pe client/ grup de clienti va trebui ca pana la sfarsitul zilei de 30 iunie sa finalizam operatiunea de cotare pe baza bilanturillor incheiate la 31.12 anul trecut

Referitor la stadiul acestor cotatii mentionam ca s-a reusit cotarea in proportie de 62% -insa dupa cum mentionam saptamana trecuta analistii au extins baza de cotare la 350 firme -diferenta provenind de pe angajamentele < 200 KEUR.

In plus, dorim sa va semnalam ca la solicitarea … am centralizat o serie de firme pentru care se solicita derogare de la modalitatea de cotare conform …. Mai exact, este vorba despre firme ale caror performante financiare au incadrat firmele in grupa B si pentru care se solicita acum derogare de la cotarea conform N3I10 si incadrarea firmelor respective in categoria A.

Notam ca pentru societatile mentionate mai jos, exista sprijinul atat al consilierilor de clientela de pe portofoliile respective cat si al directorilor Directiei, anume dna G…/ dl P……

Firmele pentru care se solicita derogarea de cotare sunt considerate a prezenta un interes comercial ridicat pt. Directie – de cele mai multe ori argumentele comercialilor Directiei tin fie de apartenenta firmelor respective la grupuri renumite din Franta fie de faptul ca firmele in cauza sunt inca start-upuri/ nu au finalizat investitiile pentru care au solicitat credite 

Deoarece in luna iunie avem deja pe …. pe care desi avem cotatie B si garantii acceptate de BNR intr-o proportie insuficienta, conform solicitarii RISC din 27 iunie vom anula provizioanele calculate automat de ibank, SMMMC v-a contactat telefonic pentrua a vedea daca exista posibilitatea de a proceda similar si pe societatile pentru care se solicita derogare de cotatie.

Din cate am inteles, practic, am introduce cotatiile  la nivelul real si ulterior, la sfarsit de luna am anula eventualele provizioane calculate automat pentru acesti clienti. Atasam lista derogarilor". (sublinierea mea-DP)

Si urmeaza o lista de 15 firme.


 • Si acum o scrisoarea unui angajat al bancii (trimisa cu 3-4 luni inainte ca totul sa devina public)


“… banca in care mi-am pus peste 10 ani din viata. A trecut mult timp de cand sunt angajat aici, aproape o vesnicie. Acum mai bine de 10 ani eram cu totii la inceput, eu iesit recent de pe bancile facultatii. Colegii mei erau si ei la inceputurile unei banci ca afara – cum se promitea atunci. Timpul a trecut, banca a evoluat, la fel sistemul bancar si oamenii implicati in fenomen.

…in banca in care totul se bazeaza pe relatia personala si nu pe competenta profesionala. La inceput nu intelegeam, eram indeajuns de naiv incat sa cred ca pot ajunge “cineva in banca” doar daca sunt foarte bine pregatit. Intre timp am realizat ca nu este de ajuns si ca oricum nu conteaza.Este evident mult mai important sa te invarti in cercurile alese, decat sa fii pregatit pentru meseria ta.

…in banca in care seful meu s-a schimbat de 3 ori in aproape 2 ani. Unul dintre sefi a venit in 2005 si a stat vreo 5 ani, timp in care lucrurile oricum mergeau de la sine chiar si fara o implicare cu adevarat serioasa a noastra ca departament. De la sfarsitul lui 2010 si pana acum am avut 3 sefi diferiti in departamentul strategic din care fac parte, niciunul nu a rezistat macar un an:
- Urmatorul a venit in vara lui 2010 si a plecat oficial dupa un an, insa zvonuri despre nepotrivirea/ plecarea lui au aparut dupa 2 luni, fiind invocate motive personale;
- Penultimul a venit in vara lui 2011 si a fost inlocuit dupa mai putin de un an;
- acum vreo 2 luni a venit un nou sef…

…in banca in care au fost acordate credite de milioane de euro doar pe baza notorietatii solicitantului sau a unor planuri de afaceri complet nerealiste.


Creditul “ministrei” este doar un exemplu, sunt cateva zeci de credite similare acordate pentru specula imobiliara inainte de criza, credite care nu au fost/ probabil nu vor fi rambursate niciodata.Lista este lunga si contine nume cu rezonanta in politica (Mizil), presa (Stanescu), sport (Becali, Lupescu, Popescu), afaceri (Truica). Creditele acestea intre 1 si 3 mil. EUR fiecare au fost acordate cu girul conducerii bancii. Similar au fost acordate credite catre firme in baza unor planuri de afaceri complet nerealiste, cu garantii supraevaluate si care nu mai pot fi executate. Toate aceste credite au creat provizioane imense si inseamna pierdere. (subl.mea- DP)

…in banca in care directorii responsabili de promovarea acestor credite sunt inca in functie, in timp ce altii mai intuitivi au plecat la timp.
Directorii care au promovat si sustinut clientii sunt inca in functie, chiar daca atributiile lor sunt in prezent reduse, isi incaseaza linistiti salariile. Probabil cercurile in care obisnuiau sa se invarta le asigura aceasta liniste.In acest context, am o oarecare indoiala privind importanta pregatirii profesionale pentru functia pe care o ocupa in prezent acesti “bancheri”. Alti directori implicati au intuit momentul care urma sa vina si s-au orientat catre alte banci cu probleme – pentru moment. (N.m.DP- sa fie vorba oare despre un director plecat la VBRO despre care tocmai…..?)

…in banca in care toate aceste evenimente au determinat schimbari, prezentate cu fast ca promovari desi probabil reprezinta o ultima sansa.
Promovarea presedintelui adjunct este o rezultanta a celor de mai sus. Dupa rezultate oarecum remarcabile in perioada de crestere economica, modelul bancar nu a mai fost revazut si schimbat.In aceste conditii lucrurile au scapat de sub control – credite si prelungiri de credite acordate aiurea, garantii supraevaluate, provizioane din ce in ce mai mari, rezultate din ce in ce mai slabe, pierdere. Ca o consecinta fireasca lucrurile au fost verificate si de catre reprezentanti ai bancii mama, concluzia a fost “promovarea” adjunctului dupa o lunga perioada de negocieri.Au existat si victime colaterale ale acestei promovari, unii angajati bine-intentionati au fost totusi nevoiti sa plece.

…in banca in care noul presedinte nu este validat deoarece a cutezat sa schimbe lucrurile.
Stirea nevalidarii a aparut pe un site specializat domeniului bancar, motivele aparente fiind experienta limitata a presedintelui din cauza contextului bancar diferit de cel romanesc. De fapt, revolutia pornita de noul presedinte i-a deranjat atat de tare pe unii directori, incat acestia au apelat la relatiile personale si au decis sa-i aplice o corectie. Stirea oficiala a fost tot cea cu “motivele personale”, cand de fapt lucrurile sunt clare pentru toti cei care stiu sa citeasca printre randuri.

…in tara in care lucrurile se intampla cam dupa aceleasi principii.

Tot ce am evocat mai sus poate parea pentru unii o mare conspiratie … iar pentru altii o confirmare/ o completare a lucrurilor pe care le stiau deja.”

 • Revenind in prezent, actualul PDG, Philippe Lotte, are de facut curatenie dupa mizeria lasata de fostii executivi.


"BRD saluta progresele facute de ancheta DIICOT in privinta fraudei cu credite comisa impotriva bancii. Aceasta ancheta se refera la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinta organelor de cercetare acum aproape trei ani si care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD si Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane in acel moment. Sunt totusi foarte surprins de cercetarea in acest dosar a doi directori generali adjuncti in functie, impotriva carora, in mod evident, BRD nu a depus nicio plangere si in care imi pastrez toata increderea. Sunt optimist in privinta evolutiei dosarului in ceea ce ii priveste. BRD va continua sa colaboreze cu maxima transparenta cu autoritatile pentru finalizarea acestui dosar", arata, intr-un comunicat, Lhotte,.

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Stefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - GROUP SOCIETE GENERALE a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD - GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii. In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung", mentioneaza DIICOT in comunicatul transmis marti.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD - GROUP SOCIETE GENERALE, "au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca".

"Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale, suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD - GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca si Gabriela Gavrilescu, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre agentiile Europa si Primaverii, care functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti. In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe Dana Bajescu, director executiv in cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial in cadrul BRD, Alice Monac, director la Agentia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agentiei Primaverii, Monica Ceausu, director la Agentia Europa dupa avansarea lui Alice Monac si Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti", mai arata procurorii DIICOT.

Sorin Popa, fost vicepresedinte BRD, a fost citat si el sa se prezinte la DIICOT, insa avocati ai acestuia le-au spus procurorilor ca acesta este in Franta si ca nu a putut veni marti.

La randul sau, Claudiu Cercel-Duca a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca nu doreste sa comenteze situatia in care se afla si ca vrea ca aceasta ancheta sa continue.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32191 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  :)) (Miercuri, 20 mai 2015, 7:28)

  bancheru83 [utilizator]

  Cred ca francezii au chiulit la lectia de capitalism rominesc.
  • +14 (14 voturi)    
   Ba nu (Miercuri, 20 mai 2015, 9:11)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   Pe francezi nu i-a interesat cata vreme se obtinea profit...francezii sunt extrem de specializati in "capitalism" din Africa, sunt departe de a fi niste naivi!
  • +12 (12 voturi)    
   Traineri (Miercuri, 20 mai 2015, 9:14)

   bancaru' Franc [anonim] i-a raspuns lui bancheru83

   Nu, nu au chiulit, chiar au fost traineri! ,,Modelul'' este aproape similar cam la toate corporatiile prin care au intrat in Romania
   Daca ar putea toti angajatii lor sa ,,rasufle'' ar avea multe de spus si, mai ales, de a exprima dezamagirea dupa modelul angajatului din articol!
   Au stiut si stiu foarte bine ce insemana Romania si cat de ,,maleabili'' sunt romanii atata ca popor/anajati, cat mai ales ca, politicieni/guvernanti.
   Li s-a permis orice, li s-a admis fiecare dorinta, s-au inchis ochii si am devenit orbi in fata unor evidente actiuni nelalocul lor....nu mai conta....erau ,,fratii nostrii'' de sorginte....
   Dezamagirea e mare, fruastrarile pe masura, iar deciziile corecte ale celor care ,,patroneaza'' diferite domenii de activitate intarzie sau sunt intarziate. Oare de ce?
  • +4 (4 voturi)    
   Aspecte si aspecte (Miercuri, 20 mai 2015, 9:54)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   In urma cu cativa ani, la o anumita banca, a dat telefon o persoana importanta de la BNR la presedintele bancii si a spus ca parca provizioanele erau prea mari si ca poate sa faca ceva ca sa le mai "regleze"... Si provizioanele fusesera calculate clar dupa un algoritm care respecta metodologia aprobata de BNR. Si atunci? Pai, evident, cine facuse procedurile de calcul al provizioanelor nu a modificat nimic la ele, pt ca era doar o indicatie vaga si nu era dat alt algoritm. A ramas doar ca, la mica intelegere, sa faca cineva ceva note contabile de mana pe conturile de provizioane ca sa cada la pace...
   Stiu eu care va fi fost de fapt istoria la BRD? Oare se face acum public exact cum au decurs lucrurile, sau se face public numai ce convine unor persoane?
  • +4 (4 voturi)    
   Contractul de munca (Miercuri, 20 mai 2015, 12:59)

   travis [anonim] i-a raspuns lui bancheru83

   ..in orice limba/tara,stipuleaza clar:in caz de frauda,zbori!Iar prejudiciul se recupereaza de la tine!Cum au ramas borfasii aia de directori brd in functie?Ce 'afaceri' facea truica,o fi inventat vreun nou smartphone sau sistem de operare?
   Cei care i-au dat ok-ul,sa plateasca!!!
 • +14 (14 voturi)    
  Intre timp (Miercuri, 20 mai 2015, 8:40)

  Alfabetix [utilizator]

  firmele mici fara conexiuni erau frecate si puricate pentru un amarat de credit cu ipotecarea bunurilor pana la a zecea spita, cu copii cu tot!
 • +6 (6 voturi)    
  sunt de acord (Miercuri, 20 mai 2015, 8:41)

  Bogdan [anonim]

  ii cunosc pe multi dintre inculpati.Popa era Dumnezeu in BRD si isi satisfacea toate capriciile punand oameni complet neinstruiti doar pt ca avea obligatii ...dar nu inteleg un lucru:azi suntem in 20 nu in 22 mai....sau suntem in TwilightZone?
  • -1 (1 vot)    
   nu se mai pune ca... (Miercuri, 20 mai 2015, 16:59)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   ... unii functionarasi din banca nu au putut intelege ca performanta unei firme poate sa cada dramatic daca piata pe care opereaza cade...Puneau intrebari de absolut 2 bani...

   Nenica orice am facut nu am reusit sa le misc muschiul gandirii nici cu 1 mm.
   Este adevarat ca am mers pe logica, pe corectitudine, cu documente la greu, cu multe explicatii si para-explicatii ...

   Ramane insa o concluzie mai veche: Ca asa este in tenis!
   Acum avantaj eu...

   Personal ma interesa situatiunea de win-win, dar la astia mici caruta nu merge mereu...
   Oare de ce?
 • +7 (7 voturi)    
  Cum s-a sesizat DNA ? (Miercuri, 20 mai 2015, 8:45)

  Curiosu' [anonim]

  Nu rezulta ca ar fi reclamat BRD ,sau uriasele prejudicii erau recuperate de la fraieri prin marirea comisioanelor,taxelor,scaderea dobanzilor la depozite,etc. ? Si daca grupul infractional s-a constituit si a actionat incepand cu 2007 de ce a trebuit sa treaca opt ani pana la declansarea cercetarilor penale ? De nepatruns sunt caile.....bancare. Ce mult seamana cu situatia restituirii proprietatilor. Si acolo ca si in Cazul BRD apar niste evaluatori al caror nume nu apar in spatiul public si de care nimeni nu stie daca sunt deranjati de cineva cu ceva.De ce pentru 43,5 mil euro unii pleaca linistiti acasa iar altii pentru prejudicii mult mai mici sunt arestati ?
 • +6 (6 voturi)    
  Neperformante (Miercuri, 20 mai 2015, 8:45)

  Soljenitin [utilizator]

  Credite neperformante care erau recuperate de la cei buni platnici prin niste comisioane de neam prost percepute de BRD. Sa tot ai relatii bancare cu BRD, daca nu ai ce face cu banii.
 • +8 (8 voturi)    
  deci.... (Miercuri, 20 mai 2015, 8:49)

  barbu007 [utilizator]

  banca e păgubită, dar directorul Lhotte este indignat doar de faptul că îi sunt anchetaţi 2 subordonaţi!? cine ce să priceapă din asta?... unii, care pricep, se duc repejor să-şi scoată banii de la o bancă a cărei atitudine este aceea de a-şi acoperi persoanele suspectate că au contribuit la prejudicierea ei. mă mir că nu-i dau în judecată şi pe anchetatorii care au descoperit frauda - altă treabă nu aveau?.
  întrebare: ea este acoperită din profiturile băncii, sau din banii fraierilor care au conturi la BRD?
 • +3 (3 voturi)    
  Recuperare prejudiciu (Miercuri, 20 mai 2015, 8:52)

  de_timp_liber [anonim]

  Din pacate legea spune (mai nou) sa se confiste valoarea prejudiciului. Dar un prejudiciu de 1-3 milioane euro in (hai sa spunem) 2010, ar insemna si macar si o dabanda/penalitate sau alta orice alta exprimare. Dar sa ne gandim altfel. Cat au produs cei 1-3 mil. euro? Alte 10 mil. euro ! Pentru cine? Pentru cei care au furat, pentru cei care daca nu aveau cei 1-3 mil nu faceau inca 10 mil? Cu alte cuvinte daca le luam 1-3 mil. prejudiciul se considera ca nu treebuia sa-i aiba, nu aveau cum produce cei 10 mil. euro - ADICA TREBUIE LUATI SI ACESTIA.
  OOOOOOOOO, DAAAA!!!!! Atunci intradevar ar fi o lovitura pentru acesti HOTI! Poate atunci ar scadea (e imposibil sa dispara) numarul acestor "oameni de afaceri" de hartie.
  Cand nu ar ramane de fapt cu nimic, ar sta si la puscarie, ba ar trebui sa mai munceasca cativa ani buni ca sa dea inapoi tot ce au furat (pentru ca din averea existenta s-ar putea sa nu poti acoperi integral prejudiciul si atunci .... dupa ce iese din puscarie pe masura ce produce ... sa i se retina pana la recuperarea prejudiciului.
  Ce ziceti? Cati din politicienii nostri ar avea "bile" sa impuna o asemenea legislatie ????
 • +10 (12 voturi)    
  DEVALIZAREA B.R.D. (Miercuri, 20 mai 2015, 8:57)

  Iulian Vacarel [anonim]

  Sunt prof.univ.de cariera,specialist in finante-banci-asigurari. Am fost 15 ani decan si inca 10 sef de catedra la Facultatea de finante-banci din cadrul A.S.E.Buc. . Prin 1994,cand actuala B.R.D. era inca "Banca de investitii",adica unitatea cu cel mai mare capital din Romania,am fost contactat de persoane la varf din conducerea bancii,care,contra unei remuneratii foarte consistente, mi s-a propus sa gasesc solutiile si procedurile , pentru a scoate din portofoliul bancii , clientii si posesori de credite incerti,neperformanti,litigiosi si altii similari,cu sume individuale peste 1 mil USD fiecare,per total undeva in jur de 500 mil USD. Atunci mi-am dat seama ca banca este pierduta. Am sesisat toate acestea, cu multe amanunte inclusiv cu explicarea faptului ca este posibil asa ceva , unui prim-viceguvernator al B.N.R.. Atunci,la varsta mea,nu puteam face mai mult.... si am disparut ! Vad aici enuntarea lupilor mari,sacalilor prinsi mai mult din intamplare. Dar cautatii si pe cainii tineri, pentru ca mai sunt inca de zece ori pe atatea credite indoelnice care sunt "provizionate",dar vor fi tot nerecuperabile. Numai ca controlul bancar nu se face pri ascultarea telefoanelor,prin delatiune,etc ci pe baza de conturi,balante,bilanturi. Succes dar grabiti-va.
  • 0 (4 voturi)    
   Buna ziua, domnule profesor (Miercuri, 20 mai 2015, 10:18)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Iulian Vacarel

   Va salut cu drag si respect, am absolvit ASE-ul in '90, mi-ati fost profesor de finante si sunteti pentru mine singurul profesor remarcabil si respectabil pe care l-am avut in cadrul ASE si pe care l-am apreciat pentru tinuta eleganta, pentru ca respectati studentii, explicati clar, judecati drept si nu aveati deviatii de comportament. Datorita dvs. am invatat Finante de placere, fapt ce mi-a folosit ulterior, probabil singura materie din care am tras foloase dupa revolutie, pentru ca materia predata n-a fost tributara atat de mult sistemului economic de dinainte de revolutie. Inafara de dvs. il apreciez si pe dl. prof. Ioan Popa de la Comert,, pentru aceleasi calitati, dar dansul nu mi-a fost profesor, l-am cunoscut inafara ASE-ului. Ma bucur ca v-am cunoscut, va doresc multa sanatate si va multumesc pentru ca ati existat si mi-ati luminat anii respectivi, neplacuti pentru mine, care faceam o facultate pe care o respingeam din toata fiinta mea, nefiind de acord cu sistemul comunist. Din motive personale imi voi pastra anonimatul in continuare, dar nu cred ca va vor deranja complimentele venite din partea unei persoane pe care n-o cunoasteti si nici n-o veti cunoaste.
  • +3 (3 voturi)    
   Am o intrebare (Miercuri, 20 mai 2015, 10:53)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Iulian Vacarel

   E clar ca BRD nu va da faliment, ci va fi sustinuta de banca mama, gigantul bancar francez. Asadar in aceste conditii, are voie orice banca privata din Romania atata timp cat nu pune in pericol sistemul bancar, sa faca ce vrea cu proprile resurse, sa dea credite la pilosi si apoi sa le stearga cand devin neperformante?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu are voie sa faca "ce vrea" (Vineri, 22 mai 2015, 9:30)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui mihai

    Ci numai ce este in limitele legilor si regulamentelor.
  • 0 (0 voturi)    
   Devalizarea BRD (Joi, 9 iulie 2015, 13:15)

   Nino Balerino [anonim] i-a raspuns lui Iulian Vacarel

   Legaturile conducerii romanesti a BRD cu mafia politica din Romania(pre si post 89), incepand cu Sorin Popa care este nasul de cununie al lui Ilie Nastase cu Amalia, Claudiu Cercel care l-a ajutat pe Constantin Bostina(fostul secretar particular al lui Nicolae Ceausescu) sa plece cu 1.000.000 USD din BRD din tranzactii valutare client+banca(la pierdere banca iar la castig clientul),Bianca Bebesel (fata lui Oliviu Gherman), nepotul colonelului DIE Miron Rasuceanu(varul primar al Danei Nastase),director la Metodologie si Control(dupa jaful lui Bivolaru) apoi in Inspectia Generala, Conformitate s.a.m.d.
   Despre Societe Generale este suficient de amintit ca in 1999 cand vicontele Davignon (invitat de curand al lui Isarescu in Romania) a devenit presedinte onorific al Grupului Bilderberg, era si PDG la Societe Generale Belgia,iar mai nou Davignon este actionar-paravan la compania de biotehnologie Gilead Sciences ai carei specialisti au dezvoltat (si testat) de curand, in laboratoare secrete(si pe langa) din Guiana, vrusul Ebola transmisibil fara contact.Ca bancile franceze(inclusiv Societe Generale) au contribuit major alaturi de bancile germane la explozia datoriei Greciei, ca Societe Generale are expunere mare pe Rusia(e adevarat si ca daca nu risti,nu castigi).....
 • +1 (1 vot)    
  scandal la alte banci ? (Miercuri, 20 mai 2015, 9:15)

  Sile de la scularie [anonim]

  S-a auzit de scandaluri similare la alte banci ? In mod clar e ceva putred la banca asta / mama. E ceva putred mai ales cnad aveau situatia in fata ochilor si au camuflat tot.

  Pai cum sa nu te duci sa le iei banii dupa care sa le arati degetul.
 • +7 (9 voturi)    
  "Ajustari" ale pierderilor din sistem informatic? (Miercuri, 20 mai 2015, 9:23)

  gmb72 [utilizator]

  Caritas in toata regula!
  Sa stergi pierderile, sa le ascuzi, bazandu-ti existenta doar de pe o zi pe alta si exclusiv pe incasari constante, nu-i altceva decat un sistem piramidal gen Caritas.
  Sa practici asa ceva la o banca, unde exista depozite pe termen foarte lung facute de fraieri (asigurari de viata cu investitii, fonduri de pensii, etc) e crima curata.
  Iar guvernatorul BNR stia, dar tacea, sa nu creeze panica...
  Probabil, SocGen va injecta ceva bani sa nu falimenteze banca, dar, ii vor recupera in timp din comisioane nesimtite, dobanzi peste media europeana, angajati prost platiti si implicit prosti profesionisti si deci sercicii mai proaste, etc.. Doar n-o sa invat eu o banca cum sa-si fraiereasca clientii, stiu ei mai bine.
  Spunea odată vesnicul, nemuritorul Isarescu, ca sistemul bancar pentru o economie e ca sistemul circulator pentru un organism. Pai si atunci de ce accepti ma nenorocirile un sistem care are leucemie? Cumva acoperirea fraudelor facute de banci cu renume internațional e parte din prețul platit pentru functia ta vesnica?
  • +7 (9 voturi)    
   Angajati prost platiti si obraznici. (Miercuri, 20 mai 2015, 9:44)

   Patzitu [anonim] i-a raspuns lui gmb72

   Am constituit un depozit la BRD in urma cu mai multi ani si vreau sa spun ca s-au purtat de parca eu le ceream vreo favoare. Stau si ma gandesc ce au indurat cei care au solicitat un credit.
 • +6 (6 voturi)    
  Creditul neperformant al Elen Udrea trecut la Faur (Miercuri, 20 mai 2015, 9:40)

  mihai [anonim]

  Asta nu se mentioneaza in articol + Cum a acordat BRD-ul creditul lui Obreja. Atentie, BRD-ul
  a acordat creditul lui Obreja fara garantii, ci pe promisiune. Credit pe PROMISIUNE ca va incasa 2 milioane din gala Bute mai tarziu. Ati mai auzit oameni buni de asa ceva. Credit pe PROMISIUNE?
  • 0 (0 voturi)    
   facem referendum? (Miercuri, 20 mai 2015, 18:23)

   curios [anonim] i-a raspuns lui mihai

   pt orice credit cerem vot public? Daca [alde] Mihai da OK atunci se acorda creditul?
   BRD e privat!!!! daca vindea peste ar fi facut DNA ancheta?
   • +3 (3 voturi)    
    Taticule, du-te la magazinul de peste a lui Udrea (Joi, 21 mai 2015, 3:57)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui curios

    Poate nu stii legea. Daca un singur actionar sesizeaza faptul ca BRD face porcarii si reclama acest fapt la autoritati, BRD-ul trebuie verificat. Uite-te tati la actionariatul firmei. STATUL ROMAN E ACTIONAR LA BRD prin Sif-uri si Fondul Proprietatea (cam 25%). Iar la ultimele entitati, statul roman e actionar prin AVAS. Asadar, ar fi cazul ca statul roman sa se auto SESIZEZE si sa-i verifice pe baietii de la magazinul de peste BRD cu Faur cu Udrea, cu tot.
    • 0 (0 voturi)    
     confuzie grava! (Joi, 21 mai 2015, 14:17)

     curios [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Actionarul acionarului NU e actionar. [decat daca schimbi tu legea]. Actionarul nemultumit, DUPA ce cere interventia board-ului sau AGA poate cere in justite atacarea unei deczii AGA si nu e proces penal, caci e vorba de o chestiune patrimoniala [a se vedea interventia Fondului Proprietatea in cazul CE Hunedoara sau Transgaz].
     Pe conceptia ta ajunge ca Stan papusa sa scrie o reclamatie pe zi contra fiecarei banci si DIICOT se si napusteste peste banci.
     Iar cu supravegherea SANATATII bancii [indicatori de rezerve, capital propriu etc] se ocupa BNR nu Mihai, Vasile sau DIICOT sau chiar corpul de control al lui Y.

     PS. ce e aia porcarie? aia cu francul este sau nu? ai vazut DIICOT pe la vreo banca pe chestia asta? sau o tii langa cu controlul clasei muncitorare asupra exploatatorilor?
   • +2 (2 voturi)    
    Exista norme de urmat de la BNR (Joi, 21 mai 2015, 4:13)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui curios

    In magazinul de peste BRD, exista norme BNR de urmat in acordarea de credite. Sa acorzi un credit neperformant stiind ca dai banii degeaba este pur si simplu un jaf "nearmat" asupra bancii si fara ca banca sa sesizeze autoritatile asupra jafului. Practic s-a dat "o spargere" din pix la banca.
    • +1 (1 vot)    
     un pic de competenta? (Joi, 21 mai 2015, 14:22)

     cinic [anonim] i-a raspuns lui mihai

     un credit devine neperformant numai daca.... [nu te luminez, fiind inutil]. Cum stii de la faza de aprobare ca VA DEVENI NEPERFORMANT?
     Se face analiza de risc si comitetul de credite decide daca accepta riscul sau nu. Sau vorba cuiva de mai sus face opinia publica analiza si decide prin referendum cum si ce?

     Tu cand ii dai o suta vecinului pana la leafa nu faci implicit o analiza de risc? Si daca nu-i primesti inapoi ? te trimiti pe tine la puscarie pt credit neperformant? sesizezi DNA?
 • +3 (5 voturi)    
  BANCHERII (Miercuri, 20 mai 2015, 10:00)

  Stefan Ivan [anonim]

  Talhari si jefuitori de neam si tara = tradatori = BANCHERI. Hotii de la BRD-GSG i-au imprumutat pe hotii din politica romaneasca
 • +2 (4 voturi)    
  devalizari (Miercuri, 20 mai 2015, 10:28)

  dana [anonim]

  E bine ca "organili" se intereseaza de potlogariile dintr-o banca privata, dar cu ce s-a intamplat la BANCOREX (a statului) de ce nu s-a sesizat nimeni?
 • +4 (4 voturi)    
  praf in ochi (Miercuri, 20 mai 2015, 13:30)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Sa fim seriosi! Creditele au fost acordate in 2007... In tot acest timp au fost controale Audit intern si extern, controale BNR si in plus, au fost raportari la BNR!!
  Dar Nimeni nu a rasuflat nimic, pana acum!. Pai au trecut 8 ani fratilor! Nu va e rusine?
  Adica tot sistemul a fost corupt?
  BNR Spraveghere in afara de Raport, ce a mai facut?????
  Isarescu ce raspuns a dat celor veniti din Franta?
  Si mai e o chestie! Sunteti siguri ca BRD e singura banca la care s-a procedat asa, de dati cu noroi in ea???
  Din actiunile DNA, nu se intelege decat faptul ca se doreste discreditarea BRD!!!
 • +2 (2 voturi)    
  crez (Miercuri, 20 mai 2015, 13:35)

  crist [anonim]

  Fiti siguri ca frantuzul nu a pierdut niciun sfant !!! Cum putem fi atat de naivi ? Cati bani a adus frantuzul in Romania? cati bani a platit impozit in Romania ? Cum sunt acoperite pierderile in Romania ? Provizioane !!!!! Sunt banii romanilor (deponentilor) gestionati de frantuzi cu profituri nesimtite si capusarea uriasa a acestei banci !
  Treziti-va si nu mai dati vina pe romani pentru modalitatea consacrata de furt adusa in Romania de "investitorii strategici" !!!!
 • +2 (2 voturi)    
  ce mizerie colcaie in BRDul asta... (Miercuri, 20 mai 2015, 20:19)

  lili [anonim]

  E greu de inteles cum a fost posibil, cei din centrala de la Paris oare au dormit?!
  Cum a fost posibil ?!
  Sila....
 • +1 (1 vot)    
  Nutzi (Joi, 21 mai 2015, 8:44)

  eljijinews [utilizator]

  e asteptata inapoi la Targsor cu interes...:

  http://www.eljijinews.com/fun/cum-o-asteapta-gardienii-pe-udrea
 • +1 (1 vot)    
  e f bine ce s-a intamplat (Joi, 21 mai 2015, 10:19)

  mihnea [anonim]

  noi vedem ca problemele sunt doar la stat, cand de fapt coruptia a patruns in tot sistemul.
  Pe lista de evaluatori agreați a BRD de la grup Dorobanti se afla un evaluator cu numele de MONAC. o fi doar o coincidenta cu numele directoarei, Alice MONAC. Daca ati vede-o pe Monica CEAUSU, v-ati da seama de ce se afla pe aceasta lista a suspectilor.
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns pentru cris-participarea franceza (Joi, 21 mai 2015, 12:54)

  ilie [anonim]

  contributia lor a fost participarea la capital cu cele 3 agentii SG din Bucuresti
  cele trei au fost evauate undeva la 200 mil.$


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by