Conditiile drastice post-aministie fiscala oferite Persoanelor Fizice Autorizate ar putea declansa in randul programatorilor din industria IT, care genereaza aproximativ 6% din PIB, un exod asemanator celui din domeniul medical, parasit anual de mii de medici din cauza salariilor prea mici, se arata intr-un comunicat transmis luni de reprezentantii cabinetului de consultanta fiscala Contexpert. In mod concret, programatorii si informaticienii care colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale, sub forma de PFA, au de ales intre a avea riscul de a achita toate contributiile aplicabile contractelor individuale de munca retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunta la PFA, devenind salariati, cu diminuarea aferenta a venitului net.

"Este putin probabil ca o multinationala, sau chiar o companie mare romaneasca, sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca - adica sa plateasca toate taxele si contributiile, pentru a le pastra venitul net neafectat. Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", este de parere Sorin Istrate, managing partner Contexpert.

Specialistii din IT se situeaza constant in topul veniturilor si opteaza, de regula, sa-si desfasoare activitatea apeland la alte forme contractuale decat cele de munca, in primul rand din cauza fiscalitatii care le erodeaza veniturile.

Procentul de taxare neta, potrivit calculelor Contexpert, pentru un venit de 1.000 euro in IT este de 75% in cazul salariului, 25,9% PFA in sistem real si de 10,3% in cazul unui PFA cu norme de venit. Este vorba de ponderea totalului taxelor datorate in total venit.

Iata mai jos un tabel comparativ pentru exemplificare:

Concret, "oferta" ANAF -amnistia fiscala pentru PFA-uri - obliga companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati - adica sa le reduca veniturile nete, riscand ca acestia sa isi caute de lucru peste hotare.

Autoritatile vor sa descurajeze utilizarea PFA-urilor considerandu-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii si de sanatate, contributiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici.

  • Ce trebuie sa plateasca un PFA?

Un PFA trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16%, contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5% la venitul net precum si contributia de asigurari sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se incheie contractul de asigurare. In cazul in care au si alte venituri din salarii, eventual un contract de munca pe timp partial la care totalul taxelor nu depaseste 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contributiei la pensii (CAS).

Daca opteaza pentru inregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.

In concluzie, obiectivul autoritatilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri in salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii 5 ani. Este evident din recentele propuneri de modificare a Codului fiscal si din campania ANAF ca decizia este de a elimina pe cat posibil avantajele PFA-urilor si de a le determina sa incheie contracte de munca. Indiferent cum se va transpune aceasta abordare in legislatie, domeniul IT va fi unul dintre cele mai afectate.