"Este putin probabil ca o multinationala, sau chiar o companie mare romaneasca, sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca - adica sa plateasca toate taxele si contributiile, pentru a le pastra venitul net neafectat. Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", este de parere Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Specialistii din IT se situeaza constant in topul veniturilor si opteaza, de regula, sa-si desfasoare activitatea apeland la alte forme contractuale decat cele de munca, in primul rand din cauza fiscalitatii care le erodeaza veniturile.
Procentul de taxare neta, potrivit calculelor Contexpert, pentru un venit de 1.000 euro in IT este de 75% in cazul salariului, 25,9% PFA in sistem real si de 10,3% in cazul unui PFA cu norme de venit. Este vorba de ponderea totalului taxelor datorate in total venit.
Iata mai jos un tabel comparativ pentru exemplificare:

Concret, "oferta" ANAF -amnistia fiscala pentru PFA-uri - obliga companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati - adica sa le reduca veniturile nete, riscand ca acestia sa isi caute de lucru peste hotare.
Autoritatile vor sa descurajeze utilizarea PFA-urilor considerandu-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii si de sanatate, contributiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici.
- Ce trebuie sa plateasca un PFA?
Daca opteaza pentru inregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.
In concluzie, obiectivul autoritatilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri in salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii 5 ani. Este evident din recentele propuneri de modificare a Codului fiscal si din campania ANAF ca decizia este de a elimina pe cat posibil avantajele PFA-urilor si de a le determina sa incheie contracte de munca. Indiferent cum se va transpune aceasta abordare in legislatie, domeniul IT va fi unul dintre cele mai afectate.
16% x 50000 /12 = 666.7 lei.
Deasemenea doar 50 de lei contributia pensie, cand suma minima de platit pentru venitul minim este de 222 lei, 26.3% x 845 lei(venitul minim asigurat)
Chiar nu intelegeam interesul guvernului fata de bransa de tineri cea mai avantajata fiscal,
Acum mi-e clar!
Avantajele nu au avut efectele lor, sa blocheze emigrarea specialistilor, sa promoveze succesul unei cariere in tara, sa deau exemple prin carierele reusite, tineri care la 22 de ani isi cumparau apartamente in Bucuresti cu banul jos, si visau la o casa de vacanta pe o plaja din Mediterana... pe fb aveau city-brake din toate tarile europene, cele mai cunoscute orase din America + jumate din Africa... ce mai... prosperitate!
Ma gandeam uneori ca este o facilitate cu dedicatie Ghitza Soft....
Si dupa atatea concesii, vine si vestea proasta! - Fara contracte PFA in IT!
Oricum, asteptati-va ca situatia sa se schimbe, chiar daca va sperie acest gand!
Si asta, draga pedepsitorule, te va pedepsi pe tine, romanul din Romania. Nu pe ITist, nu pe Ghita, nu pe Ponta. ;)
Unde nu-i cap, vai de picioare.
Dar nu IT-stiii pacalasec statul, ci firma angajatoare pentru ca refuzand sa plateasca 80% fata de salariul angajatului impozitul catre Statul Roman.
Statul astepnatd banii aceia, sa-i faca IT-istului sosele, sa plateasca medicii, sa plateasca politistii, pompierii...
Daca ne gandim cu stomacul - PFA e misto, daca ne gandim cu discenamantul administratii unui stat - nu e normal sa lasi firmele sa-ti munceasca cetatenii ca pe zilieri!
Cel care premediteaza deturnarea impozitelor este firma angajatoare, PFA-ul este deasemenea complice!
Sunt oameni care platesc lunar zeci de mii de euro ca impozit pe profit, iar platile CAS sunt nesemnificative, totusi pentru ei si se pregateste si taxarea marilor averi...
Daca vreti sa ramaneti cu PFA, e treaba voastra, dar lasa-ma pe mine sa vad firma de IT la fel ca pe un om politic care fura de mine, de la STAT, folosindu-se de complici:
- fura o sosea, fura o gradinita, fura o ambulantza, fura din fondurile care ar putea pazi padurile, fura un spital...
Foate false, PFA-urile platesc CAS la suma asigurata prin declaratia 600 depusa anual la ANAF. Pot alege ce suma vor sa asigure, pentru suma minima se plateste acum 222RON pe luna. Poti sa iti asiguri maxim 5 * salariu mediu folosit la fundamentarea bugetului.
Toata lumea strica ca bugetul de pensii este plop dar nimeni nu verifica cauzele (~sute de mii de cazuri de pensionari perfect sanatosi iesiti la pensie pe caz de boala de exemplu!). In plus nimeni nu explica deunde o sa primeasca cei care platesc acum CAS (inclusiv PFA-urile reale care nu au si contract de munca) pensie peste 30 de ani (cand nu o sa mai contribuie nimeni la sistemul public de pensie)
SOMAJ. PFA-urile nu platesc somaj pentru ca NU exista somaj la un PFA.(Un tamplar care lucra ca PFA daca nu lucreaza nu primeste bani).
In mod logic si normal, ar fi trebuit sa traiasca din punctajul facut conform contributie, probabil una ditre singurele legi bune base/boc. Dar la cum a inceput CURtea constitutionala mutilarea ei prin auto-exceptare si o desavarsesc pesedistii cu pensiille speciale... doar daca programezi pentru interne ai o sansa.
Nici nu vad logica de a fi in euro...poate doar sa para ca se plateste mai putin. La ultima verificare contabilitatea in Romania se tine in RON
"Procentul de taxare neta, potrivit calculelor Contexpert, pentru un venit de 1.000 euro in IT este de 75% in cazul salariului, 25,9% PFA in sistem real si de 10,3% in cazul unui PFA cu norme de venit. Este vorba de ponderea totalului taxelor datorate in total venit."
Basca faptul ca era vorba de programatori, nu menajere cu 1000 ron, doh. Referirea la lei in tabel, este legata de legislatie, care prevede norma de venit in lei, si erau 2 cazuri. Alte nelamuriri?
(nu s-a gandit nimeni din legiuitori la efectul asupra IT-stilor cu PFA) Problema este ca doua din criteriile de reconsiderare sunt cam interpretabile/incompatibile cu viata reala de consultant in IT:
- esti intr-o relatie de subordonare cu platitorul de venit
- lucrezi la sediul platitorului , sau ii respecti orarul.
La majoritatea clientilor tre sa fii prezent on site ca nu te lasa mai nimeni sa te conectezi remote avand in vedere ca lucrezi cu informatii sensibile. (foarte multi clienti sunt banci sau alte institutii finaciare care lucreaza mult cu colaboratori externi)
Anul trecut ANAF-ul, interpretand legea in favoarea lor, a reconsiderat activitatile multor farmacisti, medici si alte profesii liberale si le-au impus contributii de plata pe ultimii 5 ani mai mari chiar decat sumele incasate.
Acum, nu stiu daca din cauza presiunii asociatiilor profesiilor liberale, sau pentru ca si-au dat seama ca nu au cum sa incaseze sumele imputate, au dat legea cum amnistia fiscala care practic ii scuteste pe toti de riscul reconsiderarii pe ultimii 5 ani. Un lucru foarte bun de altfel.
Deci statul a spus: recunosc ca legea este proasta si nu poate fi aplicata, insa nu a modificat-o pentru a o face clara. Pentru IT-sti mesajul e clar: va iert pe ultimii 5 ani, dar de azi inainre v-am ras !
Teoretic, si asta spun in urma consultarii avocatilor, sa zicem ca ai doua contracte cu doi clienti diferiti, derulate in acelas timp. Anaful iti va analiza fiecare contract in parte, si poate sa te reconsidere dependent numai fata de un singur client, nu si fata de celalalt. Si cand spun teoretic ma refer la faptul ca legea ii permite, cu interpretarile de rigoare.
In acest moment insa nu mai poate sa iti ia nimic din urma nici macar teoretic datorita legii amnistiei fiscale, insa peste 1,2, -5 ani va putea.
Din ce spui tu esti safe, chiar daca ramai si fara contractul de munca. Lucrul care trebuie evitat cu orice pret este sa ai si contract de munca si PFA cu acceasi firma, aici nu mai exista nici un loc de discutie ca nu ai fi dependent.
- Semnezi contract de colaborare intre PFA-ul tau si firma din strainatate
- Emiti factura si iti incasezi banii.
- Daca stai peste 183 zile in Romania platesti toate taxele aici
Dar raspunsul tau ma impinge spre o noua intrebare:
Eu lucrez in constructii - partea de proiectare - si am mai multi clienti din mai multe domenii de activitate. Atunci meseria mea mai este considerata dependenta?
'Din ce spui tu, este clar un exemplu de activitate INdependenta'
Se vor cauta probabil alte variante fiscale , plata pe microintreprindere , la negru sau pe carduri facute in bancile din offshore. Insa nu va mai fi in nici un caz un fenomen de masa ca pana acum (firme intregi angajate pe Pfa).
dar in mare parte ai dreptate ... probabil se vor gasi alte metode sa tzapuiesti statul
Am deja foarte multi prieteni care au plecat si nu neaparat pentru mai multi bani ci pentru o tara/oras mai civilizat: piste de biciclete, locuri de parcare, spitale, educatie la alt nivel etc..
Si stai linistit, familia nu te opreste sa pleci. Doar nu ii lasi in urma. Complica un pic lucrurile dar la o adica si frecusul cu statul complica lucrurile. La norma de venit nu poti sa lucrezi in regim de salariat, doar activitati independente. Altfel asta era mana libera la evitarea contractului de munca. Si cine a lucrat asa stie exact cum se ascund firmele si folosesc intermediari pentru a "angaja" pe gineva ca PFA la norma de venit.
Daca lucrezi in sediul cuiva, sub coordonarea lui (seful), folosind echipamentele lui (laptop, telefon), atunci nu mai e activitate independenta si nu putini s-au trezit cu controlul ANAF cu concluzia "eu nu cred ca tu desfasori activitate dependenta, cred ca doar eviti un contract de munca" si au platit retroactiv toate taxele. Daca nu iti convine nu ai decat sa incerci sa demonstrezi in instanta ca se inseala ceea ce e imposibil.
Deci PFA-ul la norma este modul de a primi mai multi bani si daca se duce, se duc si oamenii.
Alternativ, poti lucra ca si contractor, ratele pe zi, dupa ce se platesc taxele pe profit, fiind pe la 280 --> 600/zi in functie de limbaj de programare si experienta.
Legat de legile din Romania, nu sunt multe de zis, daca se duce si unul din ultimele sectoare care mai functioneaza, ne vor ajunge si bulgarii din urma.
Daca sunt familii cu copii, uita-te cat te costa sa ai daycare pentru copil, pre-school sau bona, asta daca nu iti tii nevasta acasa cu copilul.
Utilitatile si alimentele sunt mai scumpe. 25 de lei netul la RDS va fi de fapt 39 de euro la DT sau BT. Mancarea va fi cu cca 30-50% mai scumpa. Parcarea unei masini in Londra costa cam 10 lire / zi (minim). Transportul in comun, un abonament costa 70-100 de lire, depinde de ruta.
IT-istii sunt in general familii mixte. Adica partenerul nu este tot in IT. Va fi foarte greu ca familia sa se sincronizeze in a gasi un nou loc si sa fie intr-o zona de comfort.
Puneti toate astea cap la cap si o sa vedeti ca nu prea iese calculul. Daca vrei sa se simta diferenta, trebuie sa fii special si sa faci minim 500eur / zi ca si consultant sau 100k eur/an. In rest, e aceeasi oala.
Vorbesc din experienta. Been there, done that!
da, chiria in Londra este semnificativ mai mare. ca urmare, si salariul net pe care il poti castiga este mai mare comparativ cu restul angliei. in centrul Londrei iti trebuie un buget de 2000 de lire pentru 2-3 camere. o fi mult? 5-10 ani experienta pe un job bun (adica 30-35 ani) si ajungi sa iei cel putin 3000 net (salariul mediu al unui programator java senior este 50k in UK / 60k in Londra - 3500 net). un cuplu ramane cu cel putin 4000 de lire pe luna dupa ce a platit chiria. parca nu mai e asa rau, nu?
daca te duci singur sa-ti incerci norocul si esti atat de slab incat te bati doar cu indieni si pakistanezi.. ghinion.. dar nici in Ro nu cred ca aveai 2000 net. sa faci 500 de euro/zi din consultanta nu e greu. mai greu e sa-ti gasesti suficienti clienti incat sa ai de lucru tot anul.
Internet-ul la RDS e 29 de lei, cel mai ieftin, iar la DT e 34.95 Eur abonamentul mediu, dar care include si telefonie si cablu TV.
Da, parcarea e scumpa in Londra. In Bucuresti e mai simplu: nu ai unde parca deloc.
Costul cu mancarea e discutabil, pentru ca nu vei cumpara aceleasi produse. Daca aici gasesti vin la 1 RON/litru (Babanu') in UK vei plati vreo 15 lire (Chateauneuf du pape). Cum ziceam, nu vei cumpara aceleasi produse.
Ma intreb cati dintre cei care au comentat au copii.
Mancarea este fix NU mai scumpa.
10lire parcara/zi daca esti prost si mergi cu masina ta. Cand ai un sistem de transport in comun bine pus la punct te costa mult mai putin decat benzina transportul la/de la munca.
Aceleasi taxe vor fi peste ani, deducerile sunt decente.
3500 - 4000 EUR in tara sau 6000 - 7000 in afara.
In acest moment, raportat la costul vietii, prima varinata este putin mai buna. Daca dispare acesta optiune, sunt mari sanse ca multi opteze pentru a fi contractor in alta tara, cum este si cazul meu.
Sunt PFA in IT de prin 2007, din 2010 a inceput stresul cu dependenta, lucrul asta m-a fortat sa imi caut contracte si in afara pentru a nu avea un singur platitor de venit, unde sunt si acum.
Deocamdata incasez totul prin PFA-ul din Romania, insa daca dispare aceasta optiune probabil ca eu si familia mea vom fi fortati sa luam decizia logica de a ne reface viata prin alte locuri. Chiar si fara acest frecus din partea statului ma intreb de multe ori daca nu e mai bine pentru viitorul copiilor nostri sa ne mutam in vest, poate ca un imbold e bine venit.
Cunosc pe cineva care lucreaza de acasa pentru o companie de hosting din SUA. El nu va fi niciodata taxat ca angajat pentru ca angajatorul lui nu detine in sediu in Romania si nu ii pune la dispozitie nimic, nici macar un birou de 5 mp. El foloseste echipamentele proprii, lucreaza de acasa, de la soacra sau de oriunde altundeva, si factureaza orele lucrate.
evident in anumite domenii e relativ greu sa reusesti sa lucrezi la 2 clienti ( proiecte) de-odata.
nu stiu cati PFA sunt... dar daca pleaca 10-15% din ei din romania va fi afectat GRAV sectorul IT.... deci ne putem astepta sa plece inclusiv firme! sau sa lucrezi in r omania cu contract in bulgaria.
categoric cei cu salarii mici o sa moara de bucurie dupa principiul "caprei vecinului", dar este posibil ca sa avem o mare probleme economica din aceasta cauza. sectorul IT este cam singurul care chiar merge in romania...
Neocomnustii nu stiu sa administreze belsugul, ci doar penuria, iar electoratul lor este reprezentat de asistatii sociali - de aceea nu au absolut niciun interes ca economia sa functioneze bine, iar tara sa prospere!
Romania pe care stiu ei bine sa o gestioneze este o tara aflata in MIZERIE.
De aceea Tonta s-a opus din rasputeri autostrazii de Sibiu, vrea ca Renault sa plece din Romania, iar Dacia si toate firmele colaboaratoare sa dea faliment.
De aceea se dau si toate hotararile pentru distrugerea sectorului IT, plus ca este ura napraznica a lui Ion Ilici fata de 'telectuali in general, si fata de specialistii IT in special - nu pricepe ce facem noi, si de ce sunt salarii asa de "mari".
Guvernul VREA ca IT-stii si firmele sa plece din tara, iar recesiunea econimic aeste motiv de mare bucurie pentru oamenii lui Ilici!
Nu uitati, aveti una dintre cele mai cautate meserii din lume.
Puteti sa deschideti o firma in orice tara din lume si asta se poate face online...
Puteti sa lucrati din orice tara din lume remote....
Va aduceti aminte de spotul ANAF? Daca tu iti platesti "corect" taxele sunt bani de toate.
In acest caz toate inseamna ca parlamentarii sa-si voteze pensii speciale, toate inseamna ca autostrazile din Romania sa coste triplu fata de cele din Germania pentru ca unii sa-si incaseze comisioanele, toate inseamna ca un imbecil ca Rus care nu se pricepe la nimic sa-ti insulte familia, toate inseamna ca actualul prim-ministru sa fie cautat ca un puscarias...
Lasati-i fara bani si mutati-va firma in alta tara...
E vorba de ineptii de la ANAF care au primit ca misiune scaderea evaziunii si care nu stiu sa construiasca niste mecanisme eficiente de control si ii aduc pe toti la acelasi numitor comun si aplica regula din topor. Trebuie sa fim constienti ca exista firme care isi platesc mai multi angajati prin intermediul unui singur PFA si nu e vorba de sume mici, altii care abuzeaza de norma fixa cand ei castiga mult peste 2000 eur. Dar atata timp cat exista PFA cu impozitare reala, nu vad care e problema! De fapt problema, unica problema, e CONTRIBUTIA LA FONDUL DE PENSII, care probabil se va prabusii in urmatorii 10-20 de ani. Dar atata timp cat vine unu si imi zice ca imi taie 25% din respectivul fond doar pentru ca are el de modernizat niste vile, cum poti sa vii tu STATUL la mine sa ma obligi sa imi bag banii acolo? Asta e adevarata provocare!
Vorbesti de parca primul ministru e o virgina neprihanita. Cine detine ANAF-ul? Eu? sau poate tu?
Legislatia este ingaduitoare nu cu PFA-urile, ci cu societatile angajatoare!
In schimb, vecinul cu Mertzan (conform DEX-ului din 2005 asa se zice, nu exista cuvantul mercedes in limba romana contemporana) nu a declarat nimic, deci practic pentru ANAF, dumenalui pur si simplu nu exista!
CUm vrei sa perceapa Statul taxe si impozite de la persoane ce "nu exista"?!
Nu mai sunt nici la prima tinerete (am aproape 40 de ani) nu am facut nici risipa (nu pot spune ca am vicii: tigari, alcool, baruri, vacante scumpe, etc)...
2. cunosti oameni care fura/fac evaziune ... atunci fa un denunt anonim - nu uita ca indirect fura de la tine (pensia parintilor tai, pastila din spital
3. faptul ca cineva fura/fenteaza statul mai mult ca tine ... nu inseamna ca tu esti nevinovat
2. Poate ar fi o solutie, dar din pacate am principii la care tin mai mult.
3. Serios? PFA inseamna ca fentezi statul? Si eu sunt vinovat? Dar cand statul vine si iti taie 25% din pensia pentru care ai contribuit toata viata, cum se cheama?
Din fondul de pensii se alimenteaza toti "pensionarii" pensionati pe "caz de lenevita cronica".
Din foundul de asigurari sociale se alimenteaza toti nemernicii care au si ei "lenevita". Culmea, tot tuciurii astia au Mercedes / Audi / BMW in curte si te sfideaza pe strada!
Am citit articolul asta si mi s-a urcat tensiunea la cap.
Am 12 ani de scris cod la activ si tot timpul m-am tinut cu dintii sa raman in Romania ca deh.. sunt patriot!
Dar ce ... a facut Romania pentru mine? Imi ia taxe si impozite de ma capiaza, imi ia painea de la gura ca sa o imparta altora care s-au invatat numai sa primeasca!
Mi-e scarba, deja mi-e scarba...
Noi suntem de vina, ar trebui sa iesim in strada si sa mergem sa-l intrebam si pe Ponta si pe Basescu si pe aia de la parlament ce mama dracufac cu banii nostrii?
APROPO... NISTE PARLAMENTARI SI-AU VOTAT MARIRI DE PENSII... DIN BANII CUI?
EU PLEC DIN TARA. Nu vreau sa ii platesc pensie lu' asta: http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=0e8578f8-3b96-49d2-9391-636ff922b861
Ce merite ai tu in fata mea de-ti ceri marire de pensii?
Dar scoala de gandire clepto-comunista arata ca banii trebuie luati de la cei care ii au, deci statul nu se va multumi cu cei 2000 RON ci va incerca sa ia 4000, la fel cum nu s-a multumit cu acciza la carburant ci a vrut mereu mai mult. Si la fel cum a dat-o in bara cu acciza va fi si cu angajatii din IT, pentru ca solutii se gasesc. De exemplu orice PFA roman poate deveni actionar la o firma din Bulgaria, si cu ocazia asta sa mai inmatriculeze si o masina sau doua.
Statul roman pur si simplu a scapat din vedere sectorul IT si acesta, lasat liber, s-a dezvoltat in ultimii ani intr-atat incat a depasit ponderea agriculturii in PIB. Acum statul are nevoie de bani si se uita in jur de unde ar putea ciupi ceva.
Una e sa platesti 50% in Romania si alta sa zicem in tarile nordice.
Și există firme mari care au suportat trecerea.
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Vezi Ordinul nr. 748/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Asta este o lege in favoarea statului! Daca reusesti sa atragi firme care produc peste 10.000 dolari/angajat castigi suficient pe alta parte (CAS, CASS, impozit pe dividende, TVA, impozite,etc) incat poti renunta la cei 16%.
Toata ziua auzum de fel de fel de ajutoare si scutiri la taxe.
In sanatate un care nu munceste coasigura o gasca intreaga de puturosi si in spital au aceleasi drepturi cu cei care paltesc...
Guvernul PONTA a iertat kazacii de 600.000.000 de euro si vrea bani de la romani.
cand o sa-l vedem pe d-ul Ponta dand socoteala pentru banii dati de pomana???
Se practica haiducia moderna de acest guvern luam de la "prostii" care muncesc si dam pomeni la lenesi si tigani
Ajungem ca in filmul Idiocracy si nu e bine. Domnul Plesu atrage atentia ca nu se mai discrimneaza intre important si derizoriu dar daca nu mai discriminam deloc, daca se pierde contactul cu realitatea, cadem in barbarism ...
Ajungem ca in filmul Idiocracy si nu e bine. Domnul Plesu atrage atentia ca nu se mai discrimneaza intre important si derizoriu dar daca nu mai discriminam deloc, daca se pierde contactul cu realitatea, cadem in barbarism ...
Nu cred ca situatia e asa tragica cum o prezinta acest articol.
- primeste ajutoare de stat de sute de milioane de euro pentru a crea locuri de numca intr-o piata in care exista deficit de specialisti
- plateste contributii la stat mai mici decat o firma normala (nu ma refer la scutirea pt programatori ci la procente negociate direct cu guvernul, si alte facilitati fiscale)
- isi externalizeaza majoritatea profitului prin paradisuri fiscale
Desi exista unii care abuzeaza de PFA (si aici e vina celui care accepta), pentru multe firme 'neserioase' colaborarea cu PFA-uri este singura optiune de a rezista in aceasta piata, facand eforturi semnificative pentru a respecta criteriile de independenta. Cu ei ce facem ?
- impozit mai mare pe apartamentul in care ai PFA-ul, cu pana la de 10 ori suma de acum(vezi articolul despre impozitarea cladirilor cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice). Dai relaxat 800-1000 euro pentru patrie.
- multe taxe in plus, deja enumerate aici
- pericolul reconsiderarii activitatii CU 5 ANI IN URMA, un abuz extraordinar, prin care ANAF, cunoscut pentru arbitrariul si lipsa de responsabilitate cu care ia deciziile poate sa se razgandeasca oricand si sa te puna sa platesti RETROACTIV mai mult decat ai castigat. Nici nu stiu cum poate fi legala/constitutionala o astfel de prevedere, in care o institutie se razgandeste, practic isi anuleaza propriile decizii de impunere si aplica **retroactiv** noi decizii fara a fi controlata de nimeni!!! Dar in tara condusa de la Stambul se poate orice!
Mult succes detinatorilor de PFA cu capul in nori, "relaxati" de noua lege.
nu in Romania, evident.
ponta da-ti demisia, nu e tarziu!!!
Credeti ca oamenii care le dau au de gand sa plece de acolo ? Sa se duca unde ? La munca :))) ? Pe bune, nu stiu sunt bune si glumele, dar sa nu cadem in ridicol :)))
oricum sint tare curios cati din pfa itisti au platit cum se cuvine contrib la fd de sanatate
sanatate!
Informeaza-te ce anume inseamna pfa, cum se achita contributiile, care e plafonul de TVA, etc.
...si daca tot inveti, poate reusesti sa iei si Bacu' la romana.
Am pfa in belgia cu care facturez minim 6k / luna fara tva, servici it la sediul clientului o multinationala. Net, daca am noroc raman cu 2500 pe luna.
Se impoziteaza cam asa.. 20.7 % din venitul brut contributii sociale, apoi nici mici cheltuielei deductibile, mai nimic de fapt.. gen un telefon, doar partial, o conexiune la net,patiala si aia ceva motorina ,maxim 240 de euro /luna, apoi atentie.. 55% impozit pe venit. nu 16 nu 20 ci 55%
Capfa nu am ajutor de somaj, concediu medical platit, nici un fel de plasa sociala. Da, asigurarea va plati spitalizarea, dar daca nu ma duc la munca nu incasez, e simplu...
Asa ca nu va mai vaicariti ca e parfum inca in romania si oricum inca puteti trece pe microintreprindere si gata...
adica ai reusit sa gasesti tara cu cea mai mare taxe... deci in comparatie cu Bel. in Rom. "taxele sunt parfum"... dar in comparatie cu B. nivelul de trai (sa nu mai zic de altele, incepand cu spitale samd...) in R. e cam nashpa - sa nu zic altceva...
deci, acum serios, tu faci propaganda sa acceptam aceste furturi, oh scuze, "taxe", dar sa mai si bucuram !? nu esti tu din IT, poate de la una din minist., ////////////////
o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel
puțin 4 dintre următoarele criterii:
2
4.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și
a modului de desfăşurare a activității precum și a programului de lucru;
4.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura
activitatea pentru mai mulţi clienţi;
4.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana
fizică ce desfășoară activitatea;
4.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului
persoanei fizice care o desfășoară;
4.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea
capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de
specificul activității;
4.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu
rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfășurate,
potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și
exercitarea profesiei respective;
4.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura
activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe
persoane în condiţiile legii.
26.000 RON in Bucuresti si 50.000 RON in Valcea, 40.000 RON in Brasov? Care este logica? Se cantiga mai bine in Valcea si Brasov?
In plus norma asta nu are legatura cu situatia reala... o aleg cei care castiga mai mult ca sa plateasca mai putin taxe... asta nu ii o forma de evaziune?
Norma de venit are multe avantaje :
1. te scapa de contabilitate
2. stii de la inceputul anului cat ai de platit.
3. la norma de venit nu poti sa iti deduci absolut nici o cheltuiala. Deci nu tre sa te mai chinui sa treci tot felul de cheltuieli pentru a scadea baza de impozitare
4. anaful cu verificarea actelor ca nu are ce verifca, doar decontul de TVA
5. gradul de colectare al celor care platesc impozit la norma de venit este aproape de 100%
6. in schimb daca ti-ai estimat eronat veniturile si ai profit mai mic decat norma, atunci ghinionul tau.
In IT este rentabila norma de venit pentru ca practic produci valoare folosind ca materie prima doar bibilica ta, fara multe alte cheltuieli. Cel mai mare dezavantaj este ca daca vrei un credit, bancile iti iau in consederare valoarea normei ca venit.