Ei bine, fenomenul GREXIT, adica denumirea de marketing data posibilitatii ca Grecia sa paraseasca zona euro, a trezit, pe buna dreptate, un interes enorm in presa din lumea intreaga. Efectele se resimt atat in plan economic, cat si in plan politic, insa nu e usor sa prezicem ce se va intampla la nivel micro si cum ne va afecta pe fiecare in parte. Deocamdata stim ca vacantele in Grecia, atat de populare printre turistii romani, au devenit riscante si toata lumea sustine ca n-ar fi rau sa plecam cu toti banii in numerar la noi. Totusi, nici efectele asupra schimburilor comerciale nu sunt de neglijat, ca sa nu mai vorbim despre sistemul bancar.

Una peste alta, haideti sa luam 4 grafice care ne vor explica, pe scurt, criza prin care trece statul grec. Ele au fost realizate de Goldman Sachs si incluse intr-o nota numita chiar "What You Need to Know about Greece", tara in care datorita publica a crescut cu 75%, ca parte a economiei, fata de anul 2007. Produsul intern brut a scazut cu un sfert, iar sume enorme de bani au fost retrase din sistemul bancare. Ei bine, iata dimensiunile despre care vorbim:
Tot cei de la Goldman Sachs trag si concluziile, pe cele 3 subiecte de interes:
1. Grecia:
- PIB-ul real s-a redus cu 25%;
- numarul de angajati in sectorul public a scazut cu 25% intre 2009 si 2015;
- veniturile nominale au scazut, se inregistreaza o rata a somajului foarte ridicata, iar politicile de austeritate nu sunt agreate;
2. Creditorii Greciei:
- au devenit mult mai rezervati dupa cei 5 ani de negocieri;
- s-a creat o stare de hazard moral pentru alte tari periferice (cum ar fi Spania);
3. Problemele fundamentale:
- in mod fundamental, Grecia are nevoie de o devalorizare monetara cu pana la 30%;
- economia Greciei trebuie sa tinteasca spre crestere sustenabila.
Negocierile pe care guvernul format de partidul Syriza nu au rezultat inca intr-un set de alternative viabile la problemele Greciei. Pana atunci, bancile Greciei raman inchise, iar populatia se pregateste de referendum. Noi resimtim deja criza pe piata valutara. Leul s-a depreciat brusc de dimineata, in raport cu euro. BNR a anuntat astazi un curs valutar de 4,49 lei pentru un euro - adica in crestere cu 4 bani fata de vineri, 26 iunie.
Comenteaza pe blogul Elara.ro