Programatorii, scutiti de la plata impozitului pe venit. Scutirea se realizeaza pentru firmele cu venituri de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va fi scutit
Calculul plafonului se efectueaza la cursul valutar mediu al fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul. Se prezuma ca veniturile din vanzarile de soft sunt contabilizate distinct de celelalte venituri ale societatii si se regasesc in balantele analitice.
Codurile CAEN aferente activitatilor de creare de programe pentru calculator sunt 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.
Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ sunt: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic.
Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului si acesta cuprinde urmatoarele documente:
a)actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
b)organigrama angajatorului;
c)fisa postului;
d)copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei;
e)copia legalizata a contractului individual de munca;
f)statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;
g)comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
h)balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou etc si se poate beneficia de aceasta scutire indiferent de momentul angajarii si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit. Fata de prevederile anterioare nu mai sunt enumerate specializarile universitare (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).
Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a fost cel care a sustinut constant ideea mentinerii scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, precum si a extinderii listei de specializari.
"Am pornit povestea aceasta acum pe cand era Boc prim ministru si a fost de acord cu chestiunea aceasta, am continuat discutiile cand era Ungureanu prim ministru si am definitivat acum sub prim ministeriatul lui Ponta. A fost o moda imediat dupa Bologna, in care Universitatile, pentru a deveni mai atractive, si-au denumit specializarile in toate felurile. Vorbim despre acelasi numar de studenti si absolventi numai ca se crease o barierea artificiala prin faptul ca specializarile lor nu figurau, ei facand fix aceleasi materii", spunea in urma cu doi ani Varujan Pambuccian pentru HotNews.ro."La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul. Eu zic ca-i senzational de mare intr-o industrie care in toata perioada crizei a crescut cu 20% pe an. Despre asta e vorba pe scurt si in cifre foarte sintetice", mai spunea Pambuccian.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Cum sa mai apara si sa reziste pe piata micile firme de antreprenoriat romanesti in conditiile astea?
De ce nu s-au gandit oare la un mecanism de a impozita totusi veniturile programatorilor din marile multinationale care fac totusi un profit frumusel aici si care nu investesc neaparat in produse cu valoare adaugata foarte mare , nu fac R&D ci doar outsourcing, call centers, etc ...
In momentul ala statul roman nu va mai incasa 24% (CAS, somaj, fond de pensii, etc) ci 0%, marfa nu ?
Si asa pleaca programatorii din tara asta de cacat, sa vezi atunci exod ... sa vedem din ce o sa mai plateasca statul roman pomeni electorale si asistenta sociala pt lenesi.
Nu este asa mult, nimica toata pentru RO.
Este o mare prostie insa sa tratezi diferit cetatenii Romaniei, dupa profesie.
Se puteau gasi alte modalitati, fara a crea inechitati.
Cu ce e mai breaz un programator decat un medic?
La un salariu mediu de 1500 E contributia de 24% inseamna 360 E.
80.000 x 360 E x 12 luni = 345,6 milioane EUR/an.
Parca nu mai e asa putin, nu?
Si asta fara sa luam in calcul banii pe care ii cheltuie programatorul pe bunuri si servicii in tara (TVA 24%?).
Diferenta e ca un programator face export, aduce bani in tara. Astfel poti plati si un medic sau un profesor mai bine.
Medicii ar putea sa fie diferiti de programatori prin prisma banilor straini adusi in tara. Nu vorbim de importanta serviciului adus ci de faptul ca aduc bani din afara tarii. Daca turismul medical ar fi mai practicat atunci ar ajunge si medicii pe lista favorizatilor. Deci motive pur economice.
A doua chestie, cu cei 80.000 de programatori. In companiile din Romania si femeia de serviciu era programator dupa ce isi lua atestatul de la liceu. Si nu, nu glumesc.
Acum faceti legatura cu stirea in care se anunta cum compania Global Solutions - compania in care s-a rupt tot IT-ul ca sa iasa cei 10.000 pe cap de IT-ist - care presta servicii exclusiv pentru OMV Petrom a declarat profit si cifra de afaceri mai mare decat oricare alt prestator gen IBM sau HP. Asta pentru ca toata lumea care are o tastatura e programator. Programeaza aparatul de cafea, programeaza intalniri dar programeaza si sunt scutiti.
Ce bine ca ei s-au gandit sa faca manevra asta fix acum un an (deci s-au facut calculele necesare pentru anul trecut) si respecta la fix toate conditiile prevazute ;).
Legat de discutia: de ce e IT-ul o industrie protejata? Un citat dintr-un alt articol:
"În 2014, pentru prima dată, serviciile de informaţii şi comunicaţii au contribuit mai mult decât agricultura şi decât construcţiile la creşterea economică a ţării. Deşi aduc doar 6% din PIB, cei circa 100.000 de angajaţi din IT&C au adus anul trecut 0,6% din creşterea economică (care a fost în total de 2,9%), producând mai multă valoare adăugată în economie prin comparaţie cu cei trei milioane de muncitori din agricultură. Companiile au nevoie acută de specialişti în domeniul IT, sector în care şomajul este inexistent, iar salariile sunt de peste două ori mai mari decât media pe economie."
0.5% din populatie, aduce 6% din PIB (doar din taxe, salarii, etc). Care alt domeniu produce de 12 ori mai mult decat media?
Iar companiile o sa traduca aceasta masura in salarii marite si o sa o vanda (cum s-a mai facut) ca bonus pentru angajati pentru a putea sa sara peste alte mariri ulterioare desi asta NU este o marire de salariu (brutul ramane acelasi).
Si de-asta doctorii nu primesc nici un astfel de beneficiu. Ei nu aduc bani cui trebuie asa cum aduc companiile care angajeaza programatori. Ei nu parghii prin care sa controleze legislatia. Tot ce pot ei sa faca este sa plece dar ai asta o fac unul cate unul.
Sunt programator iar nevasta medic. Intr-o zi o sa isi dea Romania seama ca desi eu aduceam mai multi bani in tara, lipsa ei o sa se simta mult mai dur.
Companiile vizate sa-si stapaneasca sanatoase noua legislatie.
Iar legea asta repara o IMENSA nedreptate - chiar daca am am facultate tehnica si chiar doctorat, eu nu beneficiam de acea scutire de impozit pentru ca facultatea absolvita, desi tehnica, nu se incadra in lista facultatilor scutite.
Citeste presa daca nu crezi... Spitalele si medicii invart bani care sunt deja in Romania. Tu "citesti presa" si crezi ca stii ce se intampla? Ce bani vin din afara in sistemul romanesc de sanatate? Ce tari straine investesc in sistemul nostru de sanatate? Banii vin de la stat in spitale si apoi se duc inapoi la stat. Si ciclul continua.
Din IT intra in tara zeci sau sute de milioane de Euro anual, bani veniti din afara tarii. De la nemti, de la americani. Bani "noi" ca sa zic asa. Cand o sa vina milioane de euro de la americanii care vin sa se tratee in Ro o sa se schimbe situatia.
Prefer sa fie o oarecare echitate in societate si nu fiu nevoit sa scot bani "suplimentari" din buzunar pentru orice serviciu. E doar un exemplu, dintre multe altele.
Daca tot vrei discutia cu medicii, singurul mod in care vor ajunge sa castige bani adevarati si sa se comporte civilizat cu pacientii in acelasi timp, este privatizarea totala a sistemului medical si de asigurari de sanatate. Din pacate, asta este o cutie a pandorei, pentru ca trebuie sa te gandesti ce faci cu pansionarii care trebuie sa ramana asigurati si cu alte categorii sociale care nu mai pot si nu trebuie sa plateasca asigurari medicale. Plus ca aceasta privatizare nu trebuie sa se faca asa cum s-au facut toate celelalte de dupa revolutie, ca iese o noua revolutie.
Munca de programator e printre cele mai creative care exista. De aceea nu e pentru toti.
P.S : de BITDEFENDER ai auzit? 500.000.000 de utilizatori in toata lumea? hhh? ai auzit?
PS: Cunosc cazuri de firme care inchid sedii din alte tari si muta totul in Romania.
Pana una alta vedem ca medicii pleaca in concedii pe banii si suferinta bolnavilor de cancer.
Cand om vedea niste programatori pe la DNA, atunci mai vorbim.
"industria locală de IT ar putea ajunge în câţiva ani de zile să deţină o pondere de 10% din PIB fată de 6% acum."
Si nu ias plange pe medici.
Oricum sunt putine categori de meseri care pot genera un astfel de randament pentru stat.
"La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul"
Astfel cei 7.200.000 X 15 = 108 M, nu-I pierde, bai castiga
Gica
De aceea s-a introdus si plafonul de 10000 de euro pe cap de programator, pentru a incuraja raportarea banilor in Romania.
Simplu...
Ce avem in RO este un fel de "loan " in IT pt care se face tam-tam cu scutiri de taxe.. etc . Avem o alta discriminare gen drepturi de autor pt purtatori de cuvint sau speakeri la TV . In RO fiecare categorie profesionala se considera mai cu motz decit celelalte.
Din pacate in RO nu avem multi programatori pt ca nivelul la matematica din scolile din RO este f jos .
Adevaratii programatori in IT o sa-i gasesti in SUA, China, India, Japonia . Un programator adevarat care se respecta are salar de 10000 $/luna
Deci pe langa ca asta care a scris comentul nu are habar ce e ala un programator si ce face (dar are iluia ca stie dupa comment), nici macar nu se documenteaa ce face si cat castiga un programator.
informatia este publica dragule, Sa si tu un search pe google inainte sa rostesti asemenea aberatii.
uita-te cat castiga un mediu in tarile alea groave in IT pe care le mentionezi
Exista programatori foarte buni si in Romania, nu castiga 10k, dar o duc bine.
Sunt aia de-si fac o firma de paza apoi si te angajeaza pe tine ;)
Asa ca spune "multumesc".
Iar cu salarul de 10000$ / luna atata este salarul brut pentru un programator principal (peste senior) in Europa de vest si in SUA. In India si china cu banii aia platesti o turma de programatori. In Romania e undeva la 6000$,
Doi la mana, India nu are programatori buni; nu sunt creativi, nu sunt capabili de analiza nu sunt capabili sa ia decizii. Ti-o spun ca un om care a lucrat cu indieni ani de zile. China e ceva mai buna, dar cel putin deocamdata este sub Romania; ma refer la capabilitati, caci salarial e la nivelul Romaniei.
Cu SUA e altceva, dar acolo se strang mereu creierile cele mai performante din lume. Sunt cei mai buni, si la mare distanta de locul 2.
Deci nu se califica call centerele si nici alte afaceri similare.
In privinta firmelor mici sa stiti ca eu nu cunosc un caz de firma care sa produca programe de calculator pentru piata externa si sa nu inregistreze o cifra de afaceri de 10000 dolari/ angajat. Aveti insa dreptate in ceea ce priveste firmele mici care lucreaza pentru piata interna, unde tarifele sunt mult mai mici.
Nu de alta, dar n-ar fi corect (etic ce sa mai zic) sa-i omori pe cei mici de la tine din tara, daca la nivel macro iese bine. Dar nu stiu daca s-a auzit pe la noi de evaluarea de impact a fiecarei masuri legislative, pe toate palierele, nu numai fiscal pe 1 an...
Majoritatea sunt platiti (net) mai mult de atat.
si nu, nu sunt angajat la stat sau sa laud politica guvernului :)
Legea nu e pentru amarati ci pentru smecheri.
[...] aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul
pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Aka: 10 angajati x 10.000$ x 12 luni = 120.000$ venit anual pe baza de contract doar din creatie de software.
firmele mici trebuie sa se organizeze in patronate daca vor sa fie bagate in seama. oricum, pentru o guvernare gen PSD, cel mai mare pericol este dezvoltarea IMMurilor si a paturii de mijloc. e de preferat asadar sa lase niste privilegii doar pentru cateva zeci de mii de angajati care oricum au la alegeri mai putina influenta decat sfertul de milion de analfabeti autodeclarati (si alte cateva milioane de semi-analfabeti).
Singurul efect ar fi presiunea pe angajator (caci oamenii, vazand ca le scade salariul net, vor cere compensare), in plus, unii vor pleca afara. Piata de IT din Ro va deveni mai putin atractiva.
Ce era cu firmele mici si cu patura de mijloc?
2. sistemul fiscal descurajeaza din start IMMurile, indifierent de domeniu. faptul ca in IT se pun pe fata conditii aberante gen incasari de minim 10.000 dolari/pesoana nu face decat sa confirme trendul.
după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă,"
asadar absolventii de lunga durata dar care nu au mai dat licenta , totusi au obtinut acel certificat de terminare al studiilor de lunga durata fara licenta , s-ar incadra la primul punct de mai sus (inainte de SAU)?
daca nu, atunci ce sa insemne primul aliniat?
si mai inseamna ca expertii/seniorii care au facut scoala inainte ca aceasta sa fie impartita pe cicluri licenta/masterat sau sa fie de scurta/lunga durata nu mai necesita alte specificatii suplimentare pt tipul de studii si perioada cand au fost facute.
Dar banii mei, daca-s inginer mecanic si proiectez sisteme de navigatie automate, sunt patrati cumva si de-aia trebuie impozitati?
Pensii speciale pentru anumiti functionari, scutiri de impozit pentru anumite firme si profesii, asta este tratarea inegala a cetateanului fara doar si poate!
In ce societate traim! Sa va fie rusine, bai frate!
Dar din perspectiva economiei nationale masura este justificata. Firmele multinationale din domeniul IT au angajat zeci sau poate sute de mii de oameni in Romania. Competitia pentru aceste investitii este acerba in Europa de Est. Nu va imaginati ca noi IT-istii primim bani mai multi decat dicteaza piata. Scutirea de impozit avantajeaza in primul rand firmele, care ofera astfel un salariu brut mai mic si deci platesc si contributii aferente salariului mai mici.
Daca scutirea de impozit ar fi abrogata firmele ar trebui sa mareasca salariile brute, pentru ca IT-stii nu ar accepta diminuari salariale si ar migra. Aceasta marire ar creste companiilor costurile cu forta de munca locala, ceea ce ar fi un argument pentru relocare in alta tara. Aceasta este motivatia masurii de scutire a impozitului si e justificata de volumul afacerilor din IT, care alimenteaza bugetul statului.
Sau drumurile pe care circulati?
Daca inginerii mecanici ar fi scutiti de impozit, toate firmele auto si-ar muta centrele de dezvoltare aici.
La fel pentru industria textila, sau ce mai vreti.
Daca agricultura era scutita de impozite, acum duduiau tractoarele pe ogoare.
Este o smecherie pentru ca foarte multi au firme de IT. Nimeni nu poate verifica la un contract privind softul unei primarii cata munca este in el si care e adevarata valoare.
Va asigur ca totalul acestor sume depaseste cu mult ce se colecteaza la buget dintr-un salariu mediu pe economie.
in suma absoluta, cei 10% platiti de un ITst sunt substantial mai multi decat cei 16% platiti de restul economiei
asadar, stati linistit, nu dumneavoastra construiti drumurile IT-stilor
In nici un caz nu platesti tu scoala niciunui copil a vreounuia din aia 60.000. in schimb aia 60.000 tin in spate sigur vreo cateva milioane bune de asistati sociali, jegosi, puturosi care n-au chef sa mearga la munca pentru ca 15 mil/luna ii prea putin. mai bine stau acasa ca doar deh....lucreaza alti prosti pentru ei. nu mai zic de ///.
Auzi la el,furt pe fata..bai nene,te incalzeste pe tine daca dau si eu 16% dar per total pierdem amandoi? E mai bine pt ca am si eu salariu mai mic,nu-i asa? Ce gandire primitiva..
Romanasii au speculat ca daca reduc aceste taxe o sa avem un flux mare de firme care sa vina aici,in pepiniera. Ceea ce nu e de loc rau. Pe langa faptul ca s-au creat joburi conexe(de la oamenii care fac curat la secretare, la consultanti pe legal,management,etc,etc) au venit foarte multi bani aici din restul taxelor. Daca firmele astea se decid sa plece(si credeti-ma,le e foarte usor pt ca pt ei nu are nici un fel de relevanta de unde munceste programatorul) ati belit-o multi. Iar pierderile se vor reflecta in buzunarul dvs. Noi o sa plecam cu firmele ca doar nu o sa murim de foame. Locuri pe afara sunt cacalau. Eu sunt efectiv asaltat pe linkedin cu oferte deci stiu despre ce vorbesc.
Eu sincer,daca as fi ministrul muncii as incerca sa implementez acest model si in alte domenii. Sunt convins ca sunt multe unde ar avea sens. Lipsa asta de viziune impreuna cu incompetenta din sistem constituie furtul care se face pe fata.
Lasati frustrarile, luati lucrurile cu calm si o sa vedeti ca ajungeti departe.
Nu se pune problema de sume ci de corectitudine.
Scutirile de impozit trebuie facute pe cu totul alte criterii. Ce vreau eu sa spun este ca e vorba de o discriminare pozitiva. Or constitutia nu accepta asa ceva. Daca facem rabat de la constitutie, atunci facem rabat de la tot.
In concluzie Dumneavoastra sunteti de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si functionarii parlamentari?
Guvernul nu poate da ajutor firmelor pentru ca e ajutor de stat interzis in UE. Si atunci a preferat sa discrimineze cetatenii sai. Nu este corect.
Gandirea ta e tipica pentru Romania, nu e vina ta oricum...
Tine cont ca industria de IT ca orice alta industrie mai inseamna si alte servici decit programatori care bat in tastatura. Si asta inseamna job-uri in alte firme, etc..
Loazele alea nu produc ci consuma. Si n-ar fi asta o problema, dar mai rau, FURA - in cel mai pur inteles al cuvantului.
Compari 2 chestii diferite. Invatatorul nu produce bani,si nu asta e scopul lui. Iar problema invatatorului nu e ca plateste impozit ci ca are salariul mic. Exemplul este cel putin prost ales. Dar chiar si asa,daca as fi invatator,teoretic as avea o scoala in spate si putina ratiune.(E drept ca din cauza salariilor se angajeaza doar lepre si pe alocuri oameni cu pasiune-dar prea putini) Pe cifre STATUL castiga mai mult cu scutire decat fara. Dar pana mea..capra vecinului(din nou). Nu vrei sa scapi de gandirea asta. E ok,inteleg ca sunt multi cu minte ingusta prin tara asta.
In cazul asta rad si curcile de tine...
Apreciez faptul ca ati exprimat punctul dvs. de vedere utilizand un ton ponderat si respectuos.
As avansa foarte mult ca societate daca am avea mai multi oameni ca dvs, educati si cu masura bunului simt.
Masura este una stimulativ-economica si atat.
Cati bani aduc ei pe an?
Dar Dacia? O singura fabrica..... cu vreo doi softisti.
Ganditi-va bine... faptul ca multi cu pregatire la distanta cad pe spate cand vorbesti de soft, nu-nseamna ca softistii fac rachete spatiale.... Cred ca 50% sunt un fel de dactilografe mai destepte care convertesc programe vechi sau le customizeaza pe cele existente.....
Gica
Am fost cercetator stiintic in industria aeronautica.
Am primit premiul Traian Vuia al Academiei Romane pentru tehnologie, la vremea aia fiind cel mai tanar laureat. Asa ca nu sunt un bou care conduce un tractor. Iar de castigat cred ca, castig mai mult decat un programator, chiar si fara impozit.
Pe mine ma supara ca in Romania sunt cetateni mai egali decat altii.
Si ca evoluam favorizand sau defavorizand anumite clase sau profesii.
Cat priveste programarea, cred ca bag sub masa cel putin 10% din colegii vostri.
Nu mai postez pentru ca sunteti prea talibani, ceea ce e de necrezut la niste oameni cu stiinta cum va considerati. Respectul meu pentru raspunsul civilizat al lui Mpopa.
Care a fost ultimul limbaj de programare cu care ai creat ceva? Poate ne arati ceva facut de tine...
E clar ca omul are probleme mai grave de atat la mansarda...
Lucrez de 20 de ani in IT, dar nu m-am considerat niciodata special si demn de o discriminare pozitiva pentru ca nu exista discriminare pozitiva, ca sa discriminezi pozitiv pe cineva inseamna sa defavorizezi pe toti ceilalti. Nu e cu nimic diferit de pensiile speciale si alte beneficii obtinute ca exceptii, iar faptul ca li se da programatorilor un ciolan ca sa nu latre la fripturile luate de altii mi se pare lipsa de coloana vertebrala.
- cand statul tre sa plateasca asistatii sociali, imediat asociezi ca din banii tai trebuie intretinuti altii
- dar cand statul castiga, te disociezi foarte repede si nu mai vezi castigul statului ca pe un castig pentru toata lumea.
Concluzia este ca daca aceasta masura aduce mai multi bani statului, atunci toata lumea are de castigat. Daca tu compari activitatea programatorului cu pensiile speciale, unii care aduc o gramada de bani la buget cu altii care doar consuma e clar ca nu suntem pe aceeasi pagina.
Sursa wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Catia):
"CATIA (Computer Aided Three Dimensional Interactive Application) este o suită software comercială multiplatformă CAD/CAM/CAE dezvoltată de compania franceză Dassault Systemes și comercializată în întrega lume de IBM. Scrisă în limbajul de programare C++, CATIA este temelia suitei software a Dassault Systemes.
Software-ul a fost creat după 1970 și înainte de 1980 să ajute la dezvoltarea avionului de luptă cu reacție Mirage, apoi a fost adoptat în industria aerospațială, auto, construcția de ambarcațiuni, și multe alte industrii.
CATIA este în directă competiție cu Siemens NX, Pro/ENGINEER, SolidWorks, Autodesk Inventor și Solid Edge."
Conform cu defintia nomenclaturii de "Proiectant de sistem informatic" inginerii mecanici COMBINĂ APTITUDINILE ANALITICE ŞI DE PROIECTARE BAZATE PE CUNOŞTINŢE DE SPECIALITATE CU CUNOŞTINŢE ÎN UTILIZAREA INSTRUMENTELOR SOFTWARE sau a limbajelor de programare, în vederea producerii şi implementării unor soluţii funcţionale care să corespundă cerinţelor predefinite ori unor necesităţi organizaţionale.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_835_2015.pdf
Eu inteleg de aici ca esti eligibil indiferent de facultatea absolvita, cu conditia sa prestezi efectiv una din activitatile din anexa.
Cine ma poate lamuri?
si e vorba de USD, nu EUR
multumesc dl Dan Popa pt raspunsul de mai sus
Pe scurt: cineva care a terminat medicina si acum lucreaza pe un post de programator nu era scutit de impozit de acum incolo va fi scutit.
Cel putin eu asa am inteles :), va rog sa ma corectati daca gresesc.
De acum, chiar daca esti absolvent de ASE, dar lucrezi ca inginer de sisteme sau programator, conform cartii de munca, esti eligibil pentru scutirea de impozit.
Pana acum erau scutiti doar cei care terminasera specializarile respective.
Eu cel putin asa inteleg, daca am inteles gresit, va rog sa ma corectati.
Asta pentru ca sunt multi programatori (buni) care nu au terminat Automatica, Informatica sau Cibernetica, si au terminat Transporturi sau Economie (sau Medicina).
Vad asta in felul urmator: marile nume din RO care sunt inregistrate ca prod de SW, cele de pe la Aurel Vlaicu in principiu, au foarte putini oameni care efectiv scriu cod isi aduc aportul la un produs SW, majoritatea undeva la 70-80% fac suport, si nu suport pe o aplicatie ci suport pt diferitele departamente din cadrul multinationalei (partea de sales in principiu).
Cum cifra de afaceri este foarte mare pt acestea, este foarte usor de incadrat si alti salariati, mai ales ca fisa respectiva poate fi foarte usor inflorita sa ateste cum ca x face ceva programare.
In definitiv beneficiul direct este pentru angajator, la firmele mari baza salariala fiind aceeasi si de ai si de nu ai terminat o facultate de profil.
Avantajatii neamului.
ajutatii social, pensionari (sau uitati de scutirile lor?), de ajutoarele date Dacia si legile (vezi taxa de prima inmatriculare) date cu dedicatie, uitati de stergerea datoriilor unor firme petroliere, uitati de ajutoarele oferite companiilor de stat (posta, huila, etc)
si nu mici, ei tin mare parte din tara asta pe picioare. daca vrei sa pui pe gratar gaina care face ouale de aur, du-te si protesteaza la parlament impotriva "discriminarii"
Sa nu ii mai aud pe desteptii astia care spun ca e discriminatorie. Este, strict matematic vorbind, dar in acelasi sens in care este discriminatoriu sa ii dai unuia care nu munceste ajutor de somaj in timp ce altuia care munceste ii iei banii de impozite.
Decat sa le dai si astora ajutor de somaj mai bine mai inchizi ochii la impozit si te multumesti cu CAS, etc, sume care nu sunt mici si sunt binevenite mai ales ca vin de la import, aici e clar ca daca maresti taxele pleaca si programatorii si firmele respective si pierdem cu totii.
Daca nu intelegeti cat de fina e linia, ganditi-va ca in vest se castiga aproximativ dublu fata din Romania. La un salariu in IT mediu de 1500 EUR de aici dincolo castiga sa zicem 3000. Tinand cont ca dincolo plateste chirie 500-700 EUR, beneficiul ar fi de 7-800 de EUR din care trebuie sa sustina diferenta de cost living si departarea de familie si prieteni.
Daca vine statul si ii ia cateva sute de eur impozit, s-ar putea sa ii iasa ca e mai bine sa plece.
Sau poate că-i normal să fie scutiți de la pedepsele privative de libertate pe programatorii care ucid; pentru că, nu-i așa, aduc bani la buget.
Dar cei care lucrează în firmele de export nu aduc bani la buget, ei de ce ar trebui să plătească impozite?
Dar ceilalți angajați care lucrează în România oare nu aduc bani la buget, ei de ce să nu fie scutiți?
Eu sunt de acord cu acordarea de stimulente (care pot fi suportate de cel care le acordă, în speță statul român dacă asta nu încalcă dreptul intern și pe cel comunitar - adică dacă nu cumva sunt niște ajutoare de stat) însă nu sunt de acord cu acordarea de privilegii și consider că președintele trebuie să trimită legea la Curtea Constituțională și trebuie să sesizeze CE pentru a se verifica dacă nu cumva scutirea de la anumite obligații a programatorilor încalcă principiile de drept ale României și ale UE.
Aceştia de ce să nu fie scutiţi de impozite?
Legea din 2003 instituia aceeaşi inechitate între contribuabili şi nu trebuie să ne fie ruşine să vorbim împotriva ei.
Eu zic că inginerii, medicii, şoferii, avocaţii, mecanicii auto ş.a. se vor descurca la fel de bine dacă vor trebui să cumpere antivirusul de la o companie bulgărească la fel cum programatorii - dacă spui că e penurie de personal IT - vor putea să pretindă angajatorului - cel care caută specialişti în IT şi nu prea găseşte - să-i plătească şi impozitul pe salariu dacă vrea să beneficieze de serviciile sale în România.
Același este și cazul bancherilor de investiții: pleacă pe capete în Elveția, Marea Britania și Luxemburg; deci pe ei de ce să nu-i scutească statul român de impozite pe salarii ca să lucreze în România?
dar se pare ca nu ai inteles.
Or aici se plăteşte şi impozitul pe venit.
De ce să nu stimulăm şi acest sector?
Ştii ce salarii au inginerii pe platformele petroliere? de ce să nu stimulăm sectorul energetic care care creează locuri de muncă şi mai bine plătite, scutind angajaţii de la plata impozitelor?
Aceasta este singura mea nedumerire: de ce IT şi nu juriştii, bancherii sau agricultorii?
- programatorii romani chiar sunt foarte buni
- in Europa insa nu exista aceasta imagine, daca vii din Romania esti privit la inceput mai circumspect
- in momentul in care companiile din Vest or sa inceapa sa recruteze agresiv din Romania, ai sa vezi distractie. Pentru ca ei iti fac oferta financiara la inceput, si o sa fie greu sa zica careva pas la tarifele practicate. Iti spun din experienta.
Si in plus, orice vrea se poate face programator, nu e o tagma inchisa precum ce a notarilor sau altor profesii unde tre sa dai spaga sa castigi banu gros.
P.S. Agricultura e subventionata by the way ...
Pe ei de ce să nu-i scutească statul român de la plata impozitelor pe venituri?
Si ca asistatii social, sa puna mana si sa munceasca, si sa nu mai astepte alocatia copiilor ca sa aiba ce sa bea....
Eu zic sa largesti aria discriminarilor anticonstitutionale....
Aceasta scutire exista de ani buni, acum doar a fost simplificata.
Pana acum, o firma noua nu putea aplica pentru scutire decat dupa 2 ani de activitate, acum poate dupa un an, sau mai putin daca nu a fost infiintata in ianuarie.
Pana acum era limitata doar la absolventi de cateva specializari universitare, acum s-a scos acea prevedere (erau multi programatori care nu au terminat facultati de info ci mate, fizica, etc)
Prin aceasta masura de fapt se face posibil accesul la aceste facilitati pentru mai multe firme, in special firme mici si relativ noi.
Suma de 10000$ este o gluma, orice firma de soft realizeaza venitul ala intr-o luna, maxim 2. Altfel nu si-ar permite sa aiba angajati programatori
Dinule, stie maica-ta ce faci cand e ea plecata?
dar pana si guvernul Boc a inteles ca n-ar fi o miscare desteapta si ca n-ar alege castigul din paguba cu asta.
chiar discutiile alea au fost si mai incinse decat astea :)
Observ ca traiesc in sf intr-o tara medievala arhaica cu mentalitati primitive
a,nu e vorba despre masura..oricum toate firmele de soft din Romania produc doar pe partea de suport de aplicatie pt firmele mari occidentale da asta e o alta poveste
Ideea e ca mii sau sute de ani,438 de ani de la 1735 dupa calendarul mayas,adica pana prin 2200...vor trece pana cand lucrurile se vor aseza in tarile dezvoltate si inRomania..cand a inceput industrialziarea la noi>a in anii 1970 daca nu ma insel
Pentru ca majoritatea, daca nu toate, de la Microsoft la Oracle sau IBM, lucreaza in suport tehnic si vanzari.
Majoritatea programatorilor romani sunt angajati bine mersi de catre firme mici si medii, in general in Ardeal, unde castiga mai mult decat decent.
Nu inteleg cum se "loveste in firmele mici". Daca mie mi se deduce impozitul iar tie nu, inseamna ca statul te-a lovit ? Prin evitare, sau cum ?
Daca baba avea un ...
- Ce misto merge programul pentru votul electronic ! Made in Romania
- Ce misto merge programul de servicii al primariilor si administratiilor statului. Made in Romania
...si lista continua. Eu nu zic ca nu avem oameni valorosi in acest domeniu ..dar nu pt Romania.
Masura asta a fost facuta pt. Ghita angajatorul ca sa spele niste bani. Pe marii dezvoltatori ii doare la basca de bacsisul oferit de guvern.
Eu zic la munca enoriasilor dar nu in tara ...afara !
Deci sa inteleg ca tu nu lucrezi pt. Ghita. Atunci spune mi masina ta cu care te dai merge bine ? Daca da, promoveaza scutirea fiscala pentru ingineri....Ai lut 4 voturi penibile de la gasca ta, si unul minus de la mine.
Corectie: limba a doua la Microsoft din Redmond este romana. banuiesc ca in romania este prima, dar in fine, spor la seminte.
Si masina mea este facuta de ingineri coreeni. Tot respectul pentru cei romani, din pacate, daca esti unul dintre ei, ii compatimesc.
Si btw, chiar si eu compatimesc colegii mei ingineri care sunt constransi sa suporte un asshole ca tine...
Noi cei din IT trebuie sa intelegem si perspectiva celorlalti salariati. Spre exemplu sotia mea este economist. A studiat cat am studiat si eu. Munceste cat muncesc si eu. Are salariul un sfert din al meu. Si nu beneficiaza de nici o scutire. Cand ii aude pe colegii mei ce mofturi fac (unora li se pare exagerat ca trebuie sa ajunga la 9 dimineata la program) isi pune mainile in cap.
Eu cred ca masura scutirii de impozit e buna din perspectiva macroeconomica. Stimuleaza investitii masive in tara. Are si rol de echilibrare a balantei comerciale pentru ca 90% din ce producem se exporta.
Dar sa nu ne impaunam excesiv cu statutul nostru (pe care nici nu-l meritam in intregime, este rezultatul unei conjuncturi economice) si mai ales sa nu folosim un limbaj care ne discrediteaza.
Sa o luam pe rand.
1. S-a afirmat ca statul nu castiga de pe urma programatorilor.
O sa reiau pt comparatie, un calcul facut mai sut
a. Pt un salariu de programator mediu (1300 euro), statul ia taxe de 700 euro
Ar veni, la circa 80.000 cam 700 X 80.000 = 56.000.000 euro/ luna
Parca nu e asa rau, chiar si fara cei 16% impozit
b. La salariu mediu pe economie, (2415 lei brut in momentul asta, sau 387 euro net, daca e mai clar asa), statul ia 285 de euro....adica de 2.25 ori mai putin decat de pe un programator mediu.
Deci, pt a contribui cu aceiasi bani la stat, sunt necesari vreo 200.000 de salariati medii....
Deci, a sustine ca statul nu castiga de pe urma programatorilor e cel putin o rautate.
2. Un domn Dinu, mare specialist in automatizari, si chiar capabil de programare, din ce spune dansul (probabil ca a scris 3 linii de cod in Fortran 76 cu circa 100 de ani in urma), spune ca il doare la basca de educatia copiilor programatorilor, ca el vrea autostrada.
Pai domnu' Dinu, un asa mare specialist ca dvs, crede cei 20.000.000 euro/luna scutire de impozit impiedica statul sa faca autostrazi ?
Pai studiati dvs (ca sunteti intelectual, nu) ce a furat d-soara Crina Abrudan (protejata dl Ioan Oltean, pdl), sau dl Hrebenciuc si familia. Sau dl Varanu Felix. Si exemplele pot continua.
Fi-ti dvs indarjit pe oamenii astia, care au furat miliarde de euro si nu s-a recuperat inca nimic.
Pai din cauza asta, dl Dinu nu aveti autostrazi... Nu pt ca statul nu le ia toate piele de pe ei programatorilor, si mai au si eu un ban sa-si educe copii....
3. Tot felul de "programatori" isi declara pe aici "supararea" pt discriminarea pozitiva. Hai sa fim seriosi, nimeni nu renunta la nici un leu din banii castigati de el de buna voie.
1. Sunt profund miscat de grija deosebita pe care-o poarta colegii Dumneavoastra activitatilor mamei mele.
2.Nu neg valoarea activitatii programatorilor, ci contest masura. Puteau fi gasite alte metode, care sa nu discrediteze pozitiv o profesie.
Pentru exemplificare, un programator care cumpara o paine cheltuie 8.40 lei, iar toti ceilalti 10,00. Putea fi facut programul rabla la licente, un bonus pentru angajatii iesiti din facultate, etc.
3.Nu, nu cred ca cele 20.000.000 pe luna vor face multe autostrazi, dar cred ca nedreptatesc pe ceilalti angajati. Nu pentru asta am fost la Piata Universitatii pe 21 Decembreie, seara, 1989(cand se tragea). Da, am scris si in Fortran. Asta poate insemna ca in trei luni pot sa stau cot la cot cu multi dintre colegii Dumneavoastra. Un vorbitor de aramaica este mai putin valoros decat un traducator de Engleza? Pumbaccian a scris si el in Fortran zic eu, la cat de bine arata. Pe el il respectati?
4. Si eu sunt de acord ca sunt putini cei ce renunta la o facilitate materiala. Cu atat mai multa cinste celor care au bunul simt sa recunoasca ca sunt privilegiati. Am facut un experiment: am vrut sa-i iau lui Bobita osul din tava si a dat sa ma muste. q.e.d.
5. As vrea ca cei mai inversunati sa vina cu picioarele pe pamant. Programatorii sunt angajati ca toti ceilalti. Putem spune ca ei sunt cei mai executanti(iar o sa fie polemica) dintre toti, pentru ca automatizeaza algoritmele gasite de alte specialitati. Dar au un rol foarte important in societatea actuala.
6. Am vrut sa atrag atentia tinerilor Dumneavoastra colegi ca datoreaza societatii cel putin 16% din ce castiga. Dupa reactiile violente, se pare ca am reusit. Daca macar 1 % vor gandi un pic la asta mi-am atins scopul,
Cu stima,
un idealist
P.S. Observ greseli gramaticale de tipul fi-ti in posturi. Se poate sa stie ei limbaje, dar mai au de luptat cu Limba Romana.
1. Nu comentez trivialitati
2. Masura este simpla, dvs refuzati sa o intelegeti. Este o masura care are rolul de a creste niste incasari. Atat timp cat se obtine asta, toate sofismele dvs sunt teorii ale chibritului.
3. Ma si mir in ziua de azi unde au incaput toti cei care pretind ca au fost in piata (cand se tragea) pe 21 Dec.... Cred ca deja sunt mai multi decat intreaga populatie a Romanie.
Ce puteti face dvs in 3 luni, nu am de unde stiu. Puteti insa incerca, daca credeti ca este avantajos pt dvs. Succes !
4. La fel ca la punctul de mai sus, cei "care au bunul simt sa recunoasca" l-a depasit cu mult pe cel al programatorilor din Romania.
Dl Dinu, repet intrebarea la care ati refuzat sa raspundeti . Ati terminat cu toti privilegiatii din Romania si v-au ramas programatorii ? Ati terminat cu judecatorii cu salarii babane care iau spaga in continuare, cu parlamentarii corupti, cu cei de la autoritatea aeronautica unde o secretara are salar mai mare decat un programator ? Cu cadrele militare cu pensii speciale ?
Ati recuperat banii de la politicienii care dupa cele mai umile pareri, au reusit sa fure in 25 de ani vreo 30-40 de miliarde de euro ?
5. Se aplica si la dvs. (incrancenarea demna de cauza mai bune) Compilati intrebararile de punctul 4, si respirati apoi relaxat. Programatorii chiar aduc niste bani in momentul asta, si printr-o politica inteligenta, pot fi mai multi, si pot aduce bani mai multi tarii in care traiesc.
6. Este parerea dvs.... Ati reusit in principiu, sa deveniti ridicol. Sigur ca ridicolul starneste violenta uneori. Din fericire pt dvs, ridicolul nu ucide....
Cred ca programatorii dau destul societatii. Mult mai mult decat marea majoritate (daca comparam in cifre absolute). Si mult mai mult in procente, fata de altii care castiga mai mult, dar au posibilitatea de se sustrage platii taxelor. Si care au un regim degresiv in Romania.
PS: Tactica tipica de birocrat, care in lipsa de argumente se ia de typo
Si e bine ca va ascundeti dupa corupti, si dupa parlamentari, dupa judecatori si securisti?
Cat despre banii furati, cred ca sunt exact valoarea scutirii dumneavoastre de impozit.
De unde stiti xca(asta e typo) Dinu nu a fost pe 21 la Universitate? Nu aveti dreptul sa va indoiti de ce a scris, macar pentru faptul ca el nu sta cu mana-ntinsa.
Se pare ca raspunsul dvs final este o recunoastere a incapacitatii totale de a dialoga la un nivel coerent.
Banii furanti sunt dupa cele mai mici evaluari undeva la 30 de miliarde de dolari.
Scutirea se poate evalua, dupa cum s-a argumentat mai sus la o medie de cateva zeci de milioane euro/luna pe vreo 10 ani.
Deci in cel mai fericit caz, vorbim de vreo 2-3 miliarde. (desi suma este mult mai mica).
Bani pe care, daca aveati capacitatea sa intelegi fenomenul economic, statul si i-a scos multiplicat (din faptul ca au venit mai multe firme, care au angajat mai multi programatori, precum si o multime de alti oameni (femei de servici, soferi, instalatori. secretare, consultatni HR, contabili, etc) care platesc taxe integral.
Incercarea dvs de a compara banii furati, si deci pierduti, cu scutirea care a generat o crestere de incasari, este jalnica. Si va discrediteaza ca partener de dialog.
Pe de alta parte, n-am afirmat ca dl Dinu nu a fost la Universitate. Am afirmat doar ca nr celor care au fost acolo, tinde sa creasca de la an la an. Faptul ca a fost acolo, este complet nerelevant pt discutie. Exact cum sunt si greselilie gramaticale. Acestea sunt doar diversiuni.
Care incearca sa sa ingroape ideea simpla, ca problema pt romania nu este ca s-a dat o scutire, care a generat mai multi bani pana la urma. Ci problema este ca s-a furat si se fura de la un mod care duce tara in dezastru. Si ca aici ar trebui sa va concentrati "pornirile justitiare"
Pana acum:
Cei 6 programatori cu diploma, care sa zicem ca aduceau peste 10.000$ pe an, aveau scutire de impozit. Restul impozit pe salariu, normal.
Acum:
Daca firma produce 10*10.000$ = 100.000$/an, toti angajatii firmei sunt scutiti de impozit.
Vestea e buna din urmatoarele perspective:
1) Daca erau programatori care nu aveau diplomele respective, vor beneficia si ei de subventie, deci mai multi 1 leu care produce 15.
2) Pana acum firma declara profit fix 10.000$*nr_prog_cu_diploma/an. Acum firma va incerca sa includa si celelalte persoane, sa le zicem auxiliare, in aceasta reducere. Ideea e buna pentru ca in mod normal un programator genereaza mult mai mult de 10.000$ profit / an pe cand ceilalti angajati auxiliari nu "genereaza" profit, dar sunt necesari pentru bunul mers al lucrurilor.
Problema este ca, daca te uiti cu cat se impoziteaza in Romania un salar de 1400 euro, si compari cu Franta, sau alte tari de genul asta, constati, ca de fapt, mult-ravnitul salariu de 1400 este f. aproape de salariul minim prin alte tari, dar in Romania este supraimpozitat.
Date fiind acestea, este evident ca cei cu salarii mari (si in principiu si capabili de cercetare/dezvoltare) nu vor ramane in Romania.... Pt ca ies mai bine pe afara.
Deci, daca se doreste ca astfel de oameni sa ramana pe aici, masura cu scutirea de impozit e una care mentine piata romaneasca competitiva.
In lipsa acestui stimulent, e foarte posibil ca o buna parte din varfurile IT-ului local sa plece mult mai repede... La fel, e foarte probabil ca investitiile in IT sa incetineasca sau chiar sa scada. La fel, foarte posibil ca firme noi sa prefere alte locuri, mai prietenoase....
Cum spunea cineva cu cateva zeci de postari mai sus, ghiata e foarte subtire pe terenul asta, si posibilitatea omorarii "gainii care face oua de aur" este mare.
Daca tot vrei sa fii justitiar, preocupate de toti banditii care au jefuit tara asta, incepand cu petre roman, adi nastase, felix varanu', hrebenciuc, crinuta abrudan, etc, etc si terminan cu primarii si consilierii din cel mai umil sat de tara.
Astia draga Elias, au furat sume pe langa care scutirea pt programatori nici nu se vede...
Iar scutirea, daca ai avut minima decenta si rabdare sa citesti ce s-a scris mai sus, a generat per total incasari mai mari pt buget. Este un win/win, daca intelegi conceptul. Tu n-ai pierdut nimic, dimpotriva.