In Monitorul Oficial de joi a fost publicat un ordin care confirma scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru romanii care muncesc in domeniul crearii de programe pentru calculator. Documentul publicat ieri detaliaza tipul postului si incadrarea persoanei; documentatia minima a dosarului justificativ si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul, respectiv activitatile considerate ca fiind de creare de programe. In esenta, scutirea de impozit pe venitul din salarii se realizeaza la angajatorii ce au ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator, care au realizat in anul precedent un venit din comercializarea softurilor de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire de impozit pe venitul din salarii. Prin impartirea cifrei de afaceri din vanzarile de soft la acest plafon, se va determina numarul maxim de salariati ce beneficiaza de scutire.

HotNews.roFoto: Hotnews

Calculul plafonului se efectueaza la cursul valutar mediu al fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul. Se prezuma ca veniturile din vanzarile de soft sunt contabilizate distinct de celelalte venituri ale societatii si se regasesc in balantele analitice.

Codurile CAEN aferente activitatilor de creare de programe pentru calculator sunt 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ sunt: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic.

Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului si acesta cuprinde urmatoarele documente:

a)actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;

b)organigrama angajatorului;

c)fisa postului;

d)copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei;

e)copia legalizata a contractului individual de munca;

f)statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;

g)comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;

h)balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou etc si se poate beneficia de aceasta scutire indiferent de momentul angajarii si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit. Fata de prevederile anterioare nu mai sunt enumerate specializarile universitare (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).

Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a fost cel care a sustinut constant ideea mentinerii scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, precum si a extinderii listei de specializari.

"Am pornit povestea aceasta acum pe cand era Boc prim ministru si a fost de acord cu chestiunea aceasta, am continuat discutiile cand era Ungureanu prim ministru si am definitivat acum sub prim ministeriatul lui Ponta. A fost o moda imediat dupa Bologna, in care Universitatile, pentru a deveni mai atractive, si-au denumit specializarile in toate felurile. Vorbim despre acelasi numar de studenti si absolventi numai ca se crease o barierea artificiala prin faptul ca specializarile lor nu figurau, ei facand fix aceleasi materii", spunea in urma cu doi ani Varujan Pambuccian pentru HotNews.ro."La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul. Eu zic ca-i senzational de mare intr-o industrie care in toata perioada crizei a crescut cu 20% pe an. Despre asta e vorba pe scurt si in cifre foarte sintetice", mai spunea Pambuccian.