Programatorii, scutiti de la plata impozitului pe venit. Scutirea se realizeaza pentru firmele cu venituri de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va  fi scutit

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 31 iulie 2015, 11:05 Economie | Finanţe & Bănci


IT-istii sunt scutiti de impozitul pe venit
Foto: sxc.hu
In Monitorul Oficial de joi a fost publicat un ordin care confirma scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru romanii care muncesc in domeniul crearii de programe pentru calculator. Documentul publicat ieri detaliaza tipul postului si incadrarea persoanei; documentatia minima a dosarului justificativ si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul, respectiv activitatile considerate ca fiind de creare de programe. In esenta, scutirea de impozit pe venitul din salarii se realizeaza la angajatorii ce au ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator, care au realizat in anul precedent un venit din comercializarea softurilor de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire de impozit pe venitul din salarii. Prin impartirea cifrei de afaceri din vanzarile de soft la acest plafon, se va determina numarul maxim de salariati ce beneficiaza de scutire.

Calculul plafonului se efectueaza la cursul valutar mediu al fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul. Se prezuma ca veniturile din vanzarile de soft sunt contabilizate distinct de celelalte venituri ale societatii si se regasesc in balantele analitice.

Codurile CAEN aferente activitatilor de creare de programe pentru calculator sunt  5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ sunt: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic.

 Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului si acesta cuprinde urmatoarele documente:
a)actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
b)organigrama angajatorului;
c)fisa postului;
d)copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei;
e)copia legalizata a contractului individual de munca;
f)statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;
g)comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
h)balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou etc si se poate beneficia de aceasta scutire indiferent de momentul angajarii si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit. Fata de prevederile anterioare nu mai sunt enumerate specializarile universitare (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).

Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a fost cel care a sustinut constant ideea mentinerii scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, precum si a extinderii listei de specializari.

"Am pornit povestea aceasta acum pe cand era Boc prim ministru si a fost de acord cu chestiunea aceasta, am continuat discutiile cand era Ungureanu prim ministru si am definitivat acum sub prim ministeriatul lui Ponta. A fost o moda imediat dupa Bologna, in care Universitatile, pentru a deveni mai atractive, si-au denumit specializarile in toate felurile. Vorbim despre acelasi numar de studenti si absolventi numai ca se crease o barierea artificiala prin faptul ca specializarile lor nu figurau, ei facand fix aceleasi materii", spunea in urma cu doi ani Varujan Pambuccian pentru HotNews.ro."La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul. Eu zic ca-i senzational de mare intr-o industrie care in toata perioada crizei a crescut cu 20% pe an. Despre asta e vorba pe scurt si in cifre foarte sintetice", mai spunea Pambuccian.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

83868 vizualizari

 • -7 (45 voturi)    
  Din nou ... (Vineri, 31 iulie 2015, 11:37)

  Radu [anonim]

  Dau desteptii astia in firmele mici, romanesti, care normal ca poate la inceput nu vor face venituri atat de mari per cap de programator ...
  Cum sa mai apara si sa reziste pe piata micile firme de antreprenoriat romanesti in conditiile astea?

  De ce nu s-au gandit oare la un mecanism de a impozita totusi veniturile programatorilor din marile multinationale care fac totusi un profit frumusel aici si care nu investesc neaparat in produse cu valoare adaugata foarte mare , nu fac R&D ci doar outsourcing, call centers, etc ...
  • +26 (40 voturi)    
   Capra vecinului (Vineri, 31 iulie 2015, 12:23)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   Atunci aceste multinationale care angajeaza mii de programatori romani, isi vor face bagajele si vor pleca in Bulgaria si Macedonia unde impozitul pe profit e 10%.
   In momentul ala statul roman nu va mai incasa 24% (CAS, somaj, fond de pensii, etc) ci 0%, marfa nu ?

   Si asa pleaca programatorii din tara asta de cacat, sa vezi atunci exod ... sa vedem din ce o sa mai plateasca statul roman pomeni electorale si asistenta sociala pt lenesi.
   • -6 (48 voturi)    
    MII DE PROGRAMATORI? (Vineri, 31 iulie 2015, 12:51)

    dinu [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    3000 programatori x 200 Euro impozit x 12 luni= 7.200.000 Euro/an

    Nu este asa mult, nimica toata pentru RO.
    Este o mare prostie insa sa tratezi diferit cetatenii Romaniei, dupa profesie.
    Se puteau gasi alte modalitati, fara a crea inechitati.
    Cu ce e mai breaz un programator decat un medic?
    • +15 (25 voturi)    
     zeci de mii (Vineri, 31 iulie 2015, 13:54)

     igorashu [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     In Romania sunt peste 80.000 programatori.
     La un salariu mediu de 1500 E contributia de 24% inseamna 360 E.
     80.000 x 360 E x 12 luni = 345,6 milioane EUR/an.
     Parca nu mai e asa putin, nu?
     Si asta fara sa luam in calcul banii pe care ii cheltuie programatorul pe bunuri si servicii in tara (TVA 24%?).
     Diferenta e ca un programator face export, aduce bani in tara. Astfel poti plati si un medic sau un profesor mai bine.
     • +10 (12 voturi)    
      beneficiile nu stau in contributia la CAS (Vineri, 31 iulie 2015, 14:38)

      jescu [anonim] i-a raspuns lui igorashu

      Probabil sunt 1.4 mld de euro care intra anual in tara de la cei 80 de mii de programatori doar din salarii, dar firmele au mult mai multe cheltuieli(chirii, cheltuieli administrative,...). Sunt multe mld de euro care cheltuite genereaza locuri de munca in alte industrii.
      • +8 (12 voturi)    
       Asta-i intrebarea: (Vineri, 31 iulie 2015, 16:55)

       ANdrei [anonim] i-a raspuns lui jescu

       Cine da minusuri la cei care sustin ca industria IT romaneasca trebuie sa fie sprijinita? Gasiti raspunsul la aceasta intrebare si veti afla multe...
       • +7 (13 voturi)    
        Stim noi cine... (Vineri, 31 iulie 2015, 18:32)

        Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui ANdrei

        Fosilele bolsevice care-l pupa-n dos pe Phutin... si le miroase gura a zeama de varza murata.
     • -9 (19 voturi)    
      Medicii si cei 80.000 de programatori (Vineri, 31 iulie 2015, 14:44)

      Close [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

      Doua chestii:

      Medicii ar putea sa fie diferiti de programatori prin prisma banilor straini adusi in tara. Nu vorbim de importanta serviciului adus ci de faptul ca aduc bani din afara tarii. Daca turismul medical ar fi mai practicat atunci ar ajunge si medicii pe lista favorizatilor. Deci motive pur economice.

      A doua chestie, cu cei 80.000 de programatori. In companiile din Romania si femeia de serviciu era programator dupa ce isi lua atestatul de la liceu. Si nu, nu glumesc.

      Acum faceti legatura cu stirea in care se anunta cum compania Global Solutions - compania in care s-a rupt tot IT-ul ca sa iasa cei 10.000 pe cap de IT-ist - care presta servicii exclusiv pentru OMV Petrom a declarat profit si cifra de afaceri mai mare decat oricare alt prestator gen IBM sau HP. Asta pentru ca toata lumea care are o tastatura e programator. Programeaza aparatul de cafea, programeaza intalniri dar programeaza si sunt scutiti.

      Ce bine ca ei s-au gandit sa faca manevra asta fix acum un an (deci s-au facut calculele necesare pentru anul trecut) si respecta la fix toate conditiile prevazute ;).
      • +11 (15 voturi)    
       Gresit... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:24)

       SebastianD [utilizator] i-a raspuns lui Close

       Te inseli la partea cu oricine are tastatura e programator. Am lucrat intr-o firma de servicii IT acum mai multi ani si doar cei ce aveau diploma de facultate (sectia informatica) primeau scutirea. Asta inseamna ca multi din firma (unii programatori seniori) nu aveau scutire, pt ca nu terminasera facultatea de calculatoare. (de hr, designeri nu mai zic)

       Legat de discutia: de ce e IT-ul o industrie protejata? Un citat dintr-un alt articol:

       "În 2014, pentru prima dată, serviciile de informaţii şi comunicaţii au contribuit mai mult decât agricultura şi decât construcţiile la creşterea economică a ţării. Deşi aduc doar 6% din PIB, cei circa 100.000 de angajaţi din IT&C au adus anul trecut 0,6% din creşterea economică (care a fost în total de 2,9%), producând mai multă valoare adăugată în economie prin comparaţie cu cei trei milioane de muncitori din agricultură. Companiile au nevoie acută de specialişti în domeniul IT, sector în care şomajul este inexistent, iar salariile sunt de peste două ori mai mari decât media pe economie."

       0.5% din populatie, aduce 6% din PIB (doar din taxe, salarii, etc). Care alt domeniu produce de 12 ori mai mult decat media?
       • +2 (4 voturi)    
        Cred ca ceva nu a fost clar (Sâmbătă, 1 august 2015, 0:12)

        Close [anonim] i-a raspuns lui SebastianD

        Eu nu vorbeam de programatori in general ci am mentionat explicit un caz particular. Sunt programator si ce vroiam sa atrag atentia celor care nu sunt "trigger happy" (desi pe HN multi isi pierd interesul si capacitatea de procesare dupa maxim 2 randuri) e ca legea asta nu e facuta pentru programatori si pentru "rasplatirea" lor, este facuta cu dedicatie pentru niste companii. Companii care s-au pregatit din timp pentru legea asta.
        Iar companiile o sa traduca aceasta masura in salarii marite si o sa o vanda (cum s-a mai facut) ca bonus pentru angajati pentru a putea sa sara peste alte mariri ulterioare desi asta NU este o marire de salariu (brutul ramane acelasi).

        Si de-asta doctorii nu primesc nici un astfel de beneficiu. Ei nu aduc bani cui trebuie asa cum aduc companiile care angajeaza programatori. Ei nu parghii prin care sa controleze legislatia. Tot ce pot ei sa faca este sa plece dar ai asta o fac unul cate unul.

        Sunt programator iar nevasta medic. Intr-o zi o sa isi dea Romania seama ca desi eu aduceam mai multi bani in tara, lipsa ei o sa se simta mult mai dur.

        Companiile vizate sa-si stapaneasca sanatoase noua legislatie.
        • -1 (1 vot)    
         hm.... (Sâmbătă, 1 august 2015, 12:34)

         Sebastianus [anonim] i-a raspuns lui Close

         SebastianD, esti total pe langa dude. Medicii nu aduc bani cui trebuie!? Te inseli amarnic, spitalele sunt o industrie care cotizeaza puternic, sotia ta ar trebui sa stie asta. Daca nu crezi, mai citeste si tu presa .... Si inca ceva, nu-i plang pe medici ca pleaca, eu sper sa se inchida toate spitalele de stat, sunt locuri unde pacientul este umilit si batjocorit in ultimul hal, pe banii lui. Te las pe tine ///sa te tratezi in astfel de spitale. Eu am indurat destul. Nu mai calc in viata mea intr-un spital de stat. Spitalele particulare, chiar putine, asa cum sunt, trateaza pacientii ca pe niste fiinte umane, nu ca pe niste animale inferioare cum se intampla in spitalele de stat. Ma rog, mai sunt si exceptii de ambele parti insa prea putine.
         Iar legea asta repara o IMENSA nedreptate - chiar daca am am facultate tehnica si chiar doctorat, eu nu beneficiam de acea scutire de impozit pentru ca facultatea absolvita, desi tehnica, nu se incadra in lista facultatilor scutite.
         • 0 (0 voturi)    
          CIteste presa daca nu crezi (Luni, 3 august 2015, 16:32)

          Close [anonim] i-a raspuns lui Sebastianus

          Ce recomanzi? Antenele? Pro? Digi? Libertatea? HotNews? Fiecare spune altceva.

          Citeste presa daca nu crezi... Spitalele si medicii invart bani care sunt deja in Romania. Tu "citesti presa" si crezi ca stii ce se intampla? Ce bani vin din afara in sistemul romanesc de sanatate? Ce tari straine investesc in sistemul nostru de sanatate? Banii vin de la stat in spitale si apoi se duc inapoi la stat. Si ciclul continua.

          Din IT intra in tara zeci sau sute de milioane de Euro anual, bani veniti din afara tarii. De la nemti, de la americani. Bani "noi" ca sa zic asa. Cand o sa vina milioane de euro de la americanii care vin sa se tratee in Ro o sa se schimbe situatia.
      • +2 (10 voturi)    
       nu sunt de acord cu scutirea (Vineri, 31 iulie 2015, 16:28)

       florin [anonim] i-a raspuns lui Close

       Sunt inginer software in Romania, beneficiar al scutirii. Nu mi se pare normal ca doctorii sau alte categorii sa nu beneficieze de aceleasi privilegii, si am sa va spun de ce: pentru ca eu castig enorm de mult fata de un doctor (pe hartie), sunt nevoit ca de fiecare data cand merg la doctor sa contribui cu ceva in plus la bunastarea lui (lucru normal), fiindca statul a luat aceste decizii aberante, deci, diminuandu-mi venitul printr-o practica degradanta atat pt mine cat si pt "beneficiar".
       Prefer sa fie o oarecare echitate in societate si nu fiu nevoit sa scot bani "suplimentari" din buzunar pentru orice serviciu. E doar un exemplu, dintre multe altele.
       • +3 (9 voturi)    
        Ar fi bine sa traim cu totii bine (Vineri, 31 iulie 2015, 18:38)

        Simona [anonim] i-a raspuns lui florin

        Ceea ce spui tu acum, e cu totul alta discutie. Tu beneficiezi de o reducere, dar in fapt aduci multi mai multi bani la buget decat un medic, asta-i tristul adevar, arunca un ochi pe fluturasul de salariu daca nu ma crezi. Asa ca, este asta o decizie aberanta? Pai din moment ce este o decizie care aduce de fapt bani la buget, adica inclusiv banii din care acel medic e platit, n-as spune ca e aberanta. Altele sunt cauzele pentru care medicii sunt prost platiti, si daca vrei le putem discuta, dar crede-ma ca faptul ca esti tu scutit de aia 16% nu are nici o legatura.
        • -1 (5 voturi)    
         aduc mai multi bani? (Vineri, 31 iulie 2015, 22:13)

         Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui Simona

         ce inseaamna sa aduci mai multi bani la buget? daca doctorii sunt platiti mai mult vor aduce si ei mai multi bani la buget. uita-te la salariul unui chirurg din clinicile private. si in plus, poti spune ca doctorii aduc mult mai multi bani la buget ca ne tin pe toti in viata. discutia e inutila oricum. doctorii buni pleaca din cauza salariilor proaste iar noi, inclusiv programatorii, primim servicii medicale proaste. cu totii pierdem. nu sunt de acord cu reducerea taxelor pentru programatori, salariul meu e suficien deja ca sa nu doresc sa plec din tara.
         • -2 (4 voturi)    
          mai istetule (Vineri, 31 iulie 2015, 23:02)

          tam tam [anonim] i-a raspuns lui Dan123

          nu mai bine ceri tu celor din ue sa nu mai supaaprecize medicii si sa te aprecieze pe tine? medicii castiga bine - fii tu linistit mult mai bine ca tine si pentru mult mai mult timp. ti se pare ca castigi dar defapt esti doar o frunza de mar - inca verde. vedem la toamna
         • 0 (0 voturi)    
          Asa cum spuneam, asta e alta discutie (Luni, 3 august 2015, 11:57)

          Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui Dan123

          Eu nu spun aici ca doctorii nu ar trebui sa castige mai mult spun doar ca nu aduc bani la buget, pentru ca de fapt CASS tot il platim cu medici sau fara ca asa spune legea. Iar taxele oprite din salariile lor, sunt bani care raman in buget, nu bani noi adusi in buget, intelegi? Pe de alta parte, taxele platite pe salariul nostru, sunt bani nou nouti intrati in buget.
          Daca tot vrei discutia cu medicii, singurul mod in care vor ajunge sa castige bani adevarati si sa se comporte civilizat cu pacientii in acelasi timp, este privatizarea totala a sistemului medical si de asigurari de sanatate. Din pacate, asta este o cutie a pandorei, pentru ca trebuie sa te gandesti ce faci cu pansionarii care trebuie sa ramana asigurati si cu alte categorii sociale care nu mai pot si nu trebuie sa plateasca asigurari medicale. Plus ca aceasta privatizare nu trebuie sa se faca asa cum s-au facut toate celelalte de dupa revolutie, ca iese o noua revolutie.
       • +6 (6 voturi)    
        Ai dreptate dar ... (Sâmbătă, 1 august 2015, 6:24)

        MasP [anonim] i-a raspuns lui florin

        Un medic profeseaza pana la 70 de ani fara probleme. Cate dintre firme mai au nevoie de programatori dupa varsta de 40-45 de ani ? Legislatia e facuta sa aduca mai multi bani la buget si mai putin pentru programatori. Pe de alta parte, daca e sa fim corecti, scutirea de impozit era limitata la o clasa de privilegiati inainte (absolventii unor faculati anume). Era evident o discriminare fata de cei care nu au terminat o facultate anume dar profesau in domeniu. Asa, oricine, inclusiv un medic pasionat de calculatoare poate sa faca acest job si sa primeasca scutire. In final, pot sa va spun ca probabil acest iures cu joburile in programare se va termina in 5-10 ani. Este ca si cu fabricile lui Nea' Nicu din anii 60-70. A fost un heirupism al dezvoltarii industriale si s-au produs foarte multi ingineri . Acum la moda sunt "fabricile" de software. Problema e ca totul e legat de faptul ca Romania e un low-cost site. Nu se face decat dezvoltare pe baza unor cerinte si specificatii din afara. Similar industriei textile care primeste design-u din afara si il executa. Sunt extrem de putine firme romanesti care fac ceva pe cont propriu si incearca sa vanda. Ori chestia asta va dura pana cand salariile din RO vor ajunge la un nivel la care nu se mai merita outsourcing-ul. Iar meseria de medic va exista si atunci si probabil statul roman va fi condus atunci de oameni mai cu multa minte care vor intelege ca un medic e esential pentru o tara prin perspectiva beneficiilor pe termen lung pe care le aduce cetatenilor si nu doar pe baza unor taxe la buget.
        • +2 (2 voturi)    
         vorbiti toti sa va aflati in vorba... (Sâmbătă, 1 august 2015, 17:59)

         ucc [utilizator] i-a raspuns lui MasP

         nimeni nu mai are chef sa scrie cod la 40-45 de ani. de aceea majoritatea programatorilor deja la 30-35 de ani sunt plictisiti de scris cod si se orienteaza spre arhitectura software, leadership, management, consultanta. Din asta consta o firma de IT. Daca ai ajuns la 40-45 de ani si inca scrii cod, se intampla ori datorita faptului ca asta ai ales tu (sunt persoane care nu se pot desparti de asta) ori nu esti in stare sa ajungi mai sus in "ierarhie" (desi nu prea exista conceptul asta prin firmele de IT). Lumea vorbeste de programatori ca si cum ar fi niste maimute care stau in fata calculatorului si executa niste task-uri bine definite de nu stiu ce "barosani" de prin strainatate, task-uri pe care le-ar putea face orice "pasionat" de calculatoare....
         Munca de programator e printre cele mai creative care exista. De aceea nu e pentru toti.

         P.S : de BITDEFENDER ai auzit? 500.000.000 de utilizatori in toata lumea? hhh? ai auzit?
         • +1 (3 voturi)    
          Da, doar ca stiu ce vorbesc (Sâmbătă, 1 august 2015, 21:52)

          MasP [anonim] i-a raspuns lui ucc

          Am auzit de BitDefender dar reprezinta exceptia de la regula. Mai spune-mi 3 firme romanesti de nivelul Bitdefender si care sa vanda in afara si te cred. Iti garantez ca nu gasesti. Iar legat de faptul ca dupa 30 de ani oamenii se orienteaza catre altceva denota lipsa de experienta reala in domeniu. Numai in Romania am auzit tampenia asta. Toti au impresia ca dupa 30 de ani e momentul sa frece menta in pozitii de management sau altceva de gen. Asta se intampla datorita superficialitatii educationale a angajatului roman. In afara (si vorbesc din experienta reala) oamenii lucreaza in programare pana la 50-55 de ani fara probleme doar ca acolo nu se da la saiba (adica mentenanta) ci se fac aplicatii from scratch apoi se dau la romani/indieni sa dea la ciocan.
          • 0 (0 voturi)    
           Gresit (Luni, 3 august 2015, 12:31)

           Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui MasP

           Gresesti prfund. 1. Chiar si firmele care nu sunt romanesti, au ajuns sa faca in Romania produse de la 0, pentru asta este nevoie de oamenii care sa se reorienteze spre arhitectura software despre care vorbea @ucc, e o nevoie reala ca altfel nu ar face asta. 2.Menteneanta nu este dat la saiba, cateodata implica mai multa creativitate sa repari ceva ce poate a fost gandit gresit din start, decat sa faci ceva de la 0.

           PS: Cunosc cazuri de firme care inchid sedii din alte tari si muta totul in Romania.
      • -1 (7 voturi)    
       :) (Vineri, 31 iulie 2015, 16:57)

       igorashu [utilizator] i-a raspuns lui Close

       Zic sa lasam frustrarile deoparte.

       Pana una alta vedem ca medicii pleaca in concedii pe banii si suferinta bolnavilor de cancer.
       Cand om vedea niste programatori pe la DNA, atunci mai vorbim.
       • +1 (5 voturi)    
        esti orb? (Vineri, 31 iulie 2015, 22:14)

        Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

        aia de la siveco? absolventa de politehnica.
    • +7 (11 voturi)    
     subestimezi industria IT (Vineri, 31 iulie 2015, 13:58)

     dnicu [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     http://www.zf.ro/eveniment/it-ul-poate-ajunge-la-o-pondere-de-10-din-pib-13964647

     "industria locală de IT ar putea ajunge în câţiva ani de zile să deţină o pondere de 10% din PIB fată de 6% acum."
     • -1 (9 voturi)    
      ... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:21)

      tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dnicu

      Aici sunt incluse si contractele cu statul de zeci de milioane de euro, care stim cum se dau. Da, 10% din PIB dar cifra e usor mincinoasa. In sistem sunt si multe firme capusa, firme de apartament cu super-cifre de afaceri.
    • +12 (16 voturi)    
     Simplu (Vineri, 31 iulie 2015, 14:05)

     xmen [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Nu e mai breaz. Daca vrei banuțul aici in romania, dai facilitati acestei categorii care este foarte mobila - spre desosebire de alte categorii, cel putin tot atat de valoroase dar care din punct de vedere al mobilitatii stau mai prost. Deci este un calcul pur economic, ai inteles?
    • 0 (14 voturi)    
     cu ce sunt mai breizi ? (Vineri, 31 iulie 2015, 14:19)

     gica [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Programatori nu iau spaga.

     Si nu ias plange pe medici.

     Oricum sunt putine categori de meseri care pot genera un astfel de randament pentru stat.

     "La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul"

     Astfel cei 7.200.000 X 15 = 108 M, nu-I pierde, bai castiga

     Gica
     • +2 (4 voturi)    
      - (Sâmbătă, 1 august 2015, 11:27)

      tudorr [utilizator] i-a raspuns lui gica

      Ai minus pentru analfabetism!
    • +8 (10 voturi)    
     Nu e chiar asa... (Vineri, 31 iulie 2015, 15:38)

     B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     90% dintre firmele de software sunt companii straine. Daca nu au niciun beneficiu in a raporta bani in firma subsidiara din Romania, nu o vor mai face. Ca atare, vor plati doar salariile si nu vor raporta niciun profit in Romania iar statul pierde mai multi bani decat daca ar castiga din impozit.
     De aceea s-a introdus si plafonul de 10000 de euro pe cap de programator, pentru a incuraja raportarea banilor in Romania.
     Simplu...
    • +1 (5 voturi)    
     Matematicianu' lu Peste... (Vineri, 31 iulie 2015, 18:35)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     Adica 3000 de programatori au produs 6% din PIB? Si mai jos te plangeai ca traiesc programatorii din banii cotizati de tine? Hai ca esti PENIBIL! :)
   • -5 (11 voturi)    
    capra vecinului (Vineri, 31 iulie 2015, 14:03)

    Emil [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    stai linistit ca nu pleaca nimeni. Crezi ca o firma plateste salarii de 1.000-2000eur/luna net unui programator care nu ii aduce venituri de 10.000usd/an?
   • -8 (18 voturi)    
    esti glumet sau te chinui (Vineri, 31 iulie 2015, 14:05)

    mnicku [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    ce insemna pt tine a fi programator ? cineva care se joaca pe calculator , cineva care verifica un joc SAU CINEVA CARE CREAZA UN PROGRAM, UN SOFT, UN JOC pornind de la o idee?
    Ce avem in RO este un fel de "loan " in IT pt care se face tam-tam cu scutiri de taxe.. etc . Avem o alta discriminare gen drepturi de autor pt purtatori de cuvint sau speakeri la TV . In RO fiecare categorie profesionala se considera mai cu motz decit celelalte.

    Din pacate in RO nu avem multi programatori pt ca nivelul la matematica din scolile din RO este f jos .

    Adevaratii programatori in IT o sa-i gasesti in SUA, China, India, Japonia . Un programator adevarat care se respecta are salar de 10000 $/luna
    • +5 (7 voturi)    
     asta e cel mai pe langa comment ever (Vineri, 31 iulie 2015, 14:44)

     vali2 [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

     Am simtit nevoia sa scriu inapoi pentru ca asa aberatii inca de cand citesc hotnews nu am vaut :))

     Deci pe langa ca asta care a scris comentul nu are habar ce e ala un programator si ce face (dar are iluia ca stie dupa comment), nici macar nu se documenteaa ce face si cat castiga un programator.

     informatia este publica dragule, Sa si tu un search pe google inainte sa rostesti asemenea aberatii.
     uita-te cat castiga un mediu in tarile alea groave in IT pe care le mentionezi
    • +9 (11 voturi)    
     Nu fi ofticat (Vineri, 31 iulie 2015, 14:55)

     Andrei [anonim] i-a raspuns lui mnicku

     Prietene nu trebuie sa fii ofticat ca nu esti si tu programator.. lasa ca la firmele de paza e viata mai linistita.
     Exista programatori foarte buni si in Romania, nu castiga 10k, dar o duc bine.

     Sunt aia de-si fac o firma de paza apoi si te angajeaza pe tine ;)

     Asa ca spune "multumesc".
    • +3 (5 voturi)    
     ? (Vineri, 31 iulie 2015, 16:40)

     eem [anonim] i-a raspuns lui mnicku

     Programatorii adevarati sun in India si China? Crede-ma, nu vrei sa fi operat cu un aparat care ruleaza soft facut in India. Sau sa iti ti banii la o banca care foloseste soft facut in India :)

     Iar cu salarul de 10000$ / luna atata este salarul brut pentru un programator principal (peste senior) in Europa de vest si in SUA. In India si china cu banii aia platesti o turma de programatori. In Romania e undeva la 6000$,
    • +7 (9 voturi)    
     nu cunosti domeniul (Vineri, 31 iulie 2015, 17:39)

     Irizat [anonim] i-a raspuns lui mnicku

     In Romania se creaza ACUM centre de dezvoltare globale. Asta unu la mana.
     Doi la mana, India nu are programatori buni; nu sunt creativi, nu sunt capabili de analiza nu sunt capabili sa ia decizii. Ti-o spun ca un om care a lucrat cu indieni ani de zile. China e ceva mai buna, dar cel putin deocamdata este sub Romania; ma refer la capabilitati, caci salarial e la nivelul Romaniei.
     Cu SUA e altceva, dar acolo se strang mereu creierile cele mai performante din lume. Sunt cei mai buni, si la mare distanta de locul 2.
     • +5 (7 voturi)    
      Bine asa... (Vineri, 31 iulie 2015, 18:43)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

      Felicitari, in sfarsit vad pe HN pe cineva care intelege cum sta treaba in industrie si emite o parere pertinenta.
  • +6 (10 voturi)    
   Precizare (Vineri, 31 iulie 2015, 12:38)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   Ordinul de ministru spune asa: "angajatorul a realizat in anul fiscal precedent (...) ca urmare a activitatii de creatie de programe pentur calculator destinate comercializarii (...) un venit anual de cel putin 10000 dolari SUA pentru fiecare angajat"
   Deci nu se califica call centerele si nici alte afaceri similare.
   In privinta firmelor mici sa stiti ca eu nu cunosc un caz de firma care sa produca programe de calculator pentru piata externa si sa nu inregistreze o cifra de afaceri de 10000 dolari/ angajat. Aveti insa dreptate in ceea ce priveste firmele mici care lucreaza pentru piata interna, unde tarifele sunt mult mai mici.
   • -2 (2 voturi)    
    Foarte bine, dar... (Vineri, 31 iulie 2015, 14:33)

    ANdrei [anonim] i-a raspuns lui MPopa

    Masura nu este rea, dar ma intreb: Guvernul a facut o evaluare a firmelor care beneficiaza de aceasta masura? Daca in aceasta lista sunt majoritatea multinationale, are Guvernul un plan si pentru sprijinul firmelor autohtone si piata interna?

    Nu de alta, dar n-ar fi corect (etic ce sa mai zic) sa-i omori pe cei mici de la tine din tara, daca la nivel macro iese bine. Dar nu stiu daca s-a auzit pe la noi de evaluarea de impact a fiecarei masuri legislative, pe toate palierele, nu numai fiscal pe 1 an...
  • +19 (23 voturi)    
   Este simplu (Vineri, 31 iulie 2015, 12:47)

   Simona [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Aceste firme, dau salarii mari care sunt in totalitate pe cartea de munca, scutirea de impozit nu inseamna ca pentru aceste venituri statul roman nu incaseaza nimic, inseamna numai ca in loc de a incasa 67% asa cum se intampla in alte domenii, incaseaza 45% (cifrele sunt aproximative, spuse din memorie), dar pana la urma iei mai multi bani daca iei 45% dintr-un salariu de 4000-9000 de lei, decat daca iei 67% dintr-un salariu de 1000 de lei. Astfel, din punct de vedere economic castigi mult mai mult, daca atragi firme mari cu multi angajati pe salarii mari, acceptand sa pierzi ceva per individ dar castigand prin numar.
  • +12 (12 voturi)    
   Asa a fost de la inceput (Vineri, 31 iulie 2015, 13:03)

   Iza [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Legea este asa de foarte multi ani cu plafonul de 10000 de dolari, singurul lucru care s-a modificat a fost renuntarea la facultatea absolvita
  • +3 (3 voturi)    
   calcul simplu (Vineri, 31 iulie 2015, 13:38)

   rsbl [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   $10.000/12/1.1 = 750Euro/luna
   Majoritatea sunt platiti (net) mai mult de atat.
  • +5 (5 voturi)    
   de unde stii ca fac doar outsourcing? (Vineri, 31 iulie 2015, 17:33)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Uite 2 exemple recente de centre de dezvoltare, care inca sunt in perioada de crestere: Deutsche Bank si Metro Systems. Fiecare cu vreo 1000 de programatori, produc software pt. cateva zeci de tari in care grupurile au operatiuni.
 • -12 (30 voturi)    
  ramas bun firmelor de IT mici! (Vineri, 31 iulie 2015, 11:38)

  Silviu [anonim]

  Vor fi avantajati, din nou, doar cei mari. Se pare ca guvernul isi doreste sa ajute la dezvoltarea (doar) a acestor firme.
  • +11 (19 voturi)    
   o firma mica cu 10 angajati... (Vineri, 31 iulie 2015, 12:18)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   ..ar trebui sa aibe un venit de 100.000 USD. Asta presupune un contract maricel, dar daca produci mai putin / mai ieftin, cu 10 angajati, se cam numeste ca stai degeaba...

   si nu, nu sunt angajat la stat sau sa laud politica guvernului :)
   • -8 (14 voturi)    
    ????? (Vineri, 31 iulie 2015, 12:58)

    dinu [anonim] i-a raspuns lui dan

    O firma cu 10 angajati ar trebui sa castige mult mai mult de 100000 de Euro.La o firma cu cifra de afaceri de 100000 de Euro si 10 angajati, nu ai cum sa dai salarii de 300-400 de Euro. Daca nu ai alte cheltuieli. Hai, poate 500 daca esti scutit de impozit.

    Legea nu e pentru amarati ci pentru smecheri.
   • -1 (1 vot)    
    Articolul 1 litera d) (Sâmbătă, 1 august 2015, 19:01)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui dan

    d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent [...] un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A.
    [...] aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul
    pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

    Aka: 10 angajati x 10.000$ x 12 luni = 120.000$ venit anual pe baza de contract doar din creatie de software.
  • -3 (15 voturi)    
   oarecum normal.. (Vineri, 31 iulie 2015, 12:50)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Silviu

   aia mari au putere de lobby..
   firmele mici trebuie sa se organizeze in patronate daca vor sa fie bagate in seama. oricum, pentru o guvernare gen PSD, cel mai mare pericol este dezvoltarea IMMurilor si a paturii de mijloc. e de preferat asadar sa lase niste privilegii doar pentru cateva zeci de mii de angajati care oricum au la alegeri mai putina influenta decat sfertul de milion de analfabeti autodeclarati (si alte cateva milioane de semi-analfabeti).
   • +6 (6 voturi)    
    Logica (Vineri, 31 iulie 2015, 13:01)

    aaragn [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Te rog sa iti explici logica: "daca impozitul pe venit se reaplica celor cateva zeci de mii de IT-isti ==> se dezvolta IMM-urile si patura de mijloc si dispar milioanele de analfabeti".

    Singurul efect ar fi presiunea pe angajator (caci oamenii, vazand ca le scade salariul net, vor cere compensare), in plus, unii vor pleca afara. Piata de IT din Ro va deveni mai putin atractiva.

    Ce era cu firmele mici si cu patura de mijloc?
    • +2 (4 voturi)    
     logica.. (Vineri, 31 iulie 2015, 17:11)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

     1. scutirea de impozit se va aplica doar firmelor mari. cum sa vorbim de antreprenoriat local si startups cand firmele mari au din start un avantaj competitional si atrag cei mai bun angajati?
     2. sistemul fiscal descurajeaza din start IMMurile, indifierent de domeniu. faptul ca in IT se pun pe fata conditii aberante gen incasari de minim 10.000 dolari/pesoana nu face decat sa confirme trendul.
 • +4 (4 voturi)    
  Lipsa enumerare specializari universitare (Vineri, 31 iulie 2015, 11:55)

  Gigi [anonim]

  Prin faptul ca fata de prevederile anterioare nu mai sunt enumerate specializarile universitare sa intelegem ca scutirea se va face doar pe baza incadrarii intr-una dintre ocupatiile din anexa?
  • +4 (6 voturi)    
   competentele conteaza. (Vineri, 31 iulie 2015, 12:52)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

   o diploma de licenta nu garanteaza valoarea. o cifra de afaceri buna ofera insa o imagine mai realista a calitatii angajatilor, daca ignoram Siveco, Asesoft si alte cateva zeci de capuse care angajeaza doar ca sa le iasa la numar pentru licitatie.
 • -6 (6 voturi)    
  parere (Vineri, 31 iulie 2015, 12:03)

  Bubuleanu Tanase [anonim]

  gadil o gadil o n o lasa!!!
 • +2 (2 voturi)    
  ambiguitate? (Vineri, 31 iulie 2015, 12:05)

  Maxim [anonim]

  "deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată SAU deţin o diplomă acordată
  după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă,"

  asadar absolventii de lunga durata dar care nu au mai dat licenta , totusi au obtinut acel certificat de terminare al studiilor de lunga durata fara licenta , s-ar incadra la primul punct de mai sus (inainte de SAU)?

  daca nu, atunci ce sa insemne primul aliniat?
  • 0 (0 voturi)    
   deloc (Sâmbătă, 1 august 2015, 11:09)

   auch [anonim] i-a raspuns lui Maxim

   in IT se lucreaza din facultate, inseamna doar ca juniorii pot beneficia de aceasta prevedere si inainte de a-si da licenta.
   si mai inseamna ca expertii/seniorii care au facut scoala inainte ca aceasta sa fie impartita pe cicluri licenta/masterat sau sa fie de scurta/lunga durata nu mai necesita alte specificatii suplimentare pt tipul de studii si perioada cand au fost facute.
 • -5 (29 voturi)    
  Sa va fie rusine! (Vineri, 31 iulie 2015, 12:13)

  dinu [anonim]

  ?????
  Dar banii mei, daca-s inginer mecanic si proiectez sisteme de navigatie automate, sunt patrati cumva si de-aia trebuie impozitati?

  Pensii speciale pentru anumiti functionari, scutiri de impozit pentru anumite firme si profesii, asta este tratarea inegala a cetateanului fara doar si poate!

  In ce societate traim! Sa va fie rusine, bai frate!
  • +12 (18 voturi)    
   Sunt argumente pro si contra (Vineri, 31 iulie 2015, 12:31)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   Eu sunt IT-ist si beneficiez de aceasta scutire. Inteleg revolta dvs., nu mi se pare corect sa am un avantaj pe care cineva cu studii similare (cum sunteti dvs.) nu il detine.
   Dar din perspectiva economiei nationale masura este justificata. Firmele multinationale din domeniul IT au angajat zeci sau poate sute de mii de oameni in Romania. Competitia pentru aceste investitii este acerba in Europa de Est. Nu va imaginati ca noi IT-istii primim bani mai multi decat dicteaza piata. Scutirea de impozit avantajeaza in primul rand firmele, care ofera astfel un salariu brut mai mic si deci platesc si contributii aferente salariului mai mici.
   Daca scutirea de impozit ar fi abrogata firmele ar trebui sa mareasca salariile brute, pentru ca IT-stii nu ar accepta diminuari salariale si ar migra. Aceasta marire ar creste companiilor costurile cu forta de munca locala, ceea ce ar fi un argument pentru relocare in alta tara. Aceasta este motivatia masurii de scutire a impozitului si e justificata de volumul afacerilor din IT, care alimenteaza bugetul statului.
   • -8 (22 voturi)    
    Si eu ce vina am? E un fel de furt! (Vineri, 31 iulie 2015, 13:07)

    dinu [anonim] i-a raspuns lui MPopa

    De ce sa platesc eu scoala copiilor Dumneavoastra?

    Sau drumurile pe care circulati?

    Daca inginerii mecanici ar fi scutiti de impozit, toate firmele auto si-ar muta centrele de dezvoltare aici.

    La fel pentru industria textila, sau ce mai vreti.

    Daca agricultura era scutita de impozite, acum duduiau tractoarele pe ogoare.

    Este o smecherie pentru ca foarte multi au firme de IT. Nimeni nu poate verifica la un contract privind softul unei primarii cata munca este in el si care e adevarata valoare.
    • +8 (8 voturi)    
     Va pripiti (Vineri, 31 iulie 2015, 13:37)

     MPopa [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     Domnule, singura scutire se refera la impozitul pe profit platit de angajat. Dar platim in continuare contributiile la somaj, pensie, asigurari medicale. Iar firma plateste in continuare impozitul care este datorat de angajator pentru fiecare salariat!
     Va asigur ca totalul acestor sume depaseste cu mult ce se colecteaza la buget dintr-un salariu mediu pe economie.
    • +8 (12 voturi)    
     comparati sume absolute, nu procente (Vineri, 31 iulie 2015, 13:59)

     21unas [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     salariul mediu in IT este dublu fata de salariul mediu pe economie
     in suma absoluta, cei 10% platiti de un ITst sunt substantial mai multi decat cei 16% platiti de restul economiei
     asadar, stati linistit, nu dumneavoastra construiti drumurile IT-stilor
    • +16 (18 voturi)    
     platesti tu scoala copiilor nostri? si drumurile? (Vineri, 31 iulie 2015, 14:14)

     ucc [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     tu n-ai citit ca pentru 1 leu pe care statul nu-l ia de la noi, castiga in schimb 15 lei? sunt 60.000 de IT-sti in RO care product 6% din PIB in rahatul asta de tara. e vorba de business de valoare si-atat. noi suntem aia de pe langa.
     In nici un caz nu platesti tu scoala niciunui copil a vreounuia din aia 60.000. in schimb aia 60.000 tin in spate sigur vreo cateva milioane bune de asistati sociali, jegosi, puturosi care n-au chef sa mearga la munca pentru ca 15 mil/luna ii prea putin. mai bine stau acasa ca doar deh....lucreaza alti prosti pentru ei. nu mai zic de ///.
     • -9 (13 voturi)    
      Saracul de tine.... (Vineri, 31 iulie 2015, 14:28)

      dinu [anonim] i-a raspuns lui ucc

      Te compatimesc. In afara de typo, nu cred ca faci ceva la un program.
      • +6 (6 voturi)    
       Pai da... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:35)

       Liviu [anonim] i-a raspuns lui dinu

       Echivalent cu a spune "In afara de frecat duda, nu cred ca faci ceva ca cercetator stiintic in industria aeronautica"
      • +5 (5 voturi)    
       :)) (Vineri, 31 iulie 2015, 16:40)

       ucc [utilizator] i-a raspuns lui dinu

       Ma amuza frustrarea ta. :)
     • +8 (10 voturi)    
      E mai usor cu frustrarea.. (Vineri, 31 iulie 2015, 15:02)

      bogdan [anonim] i-a raspuns lui ucc

      Intr-un fel si eu va inteleg nervii dar ce nu inteleg e de ce nu spuneti "a,ok" cand vedeti cifrele.Sau nici nu cititi? Nu vreau sa fac separari de clase,inteleg ca multi aveti salarii mici si nu meritati asta dar nu directionati frustrarea unde trebuie.

      Auzi la el,furt pe fata..bai nene,te incalzeste pe tine daca dau si eu 16% dar per total pierdem amandoi? E mai bine pt ca am si eu salariu mai mic,nu-i asa? Ce gandire primitiva..

      Romanasii au speculat ca daca reduc aceste taxe o sa avem un flux mare de firme care sa vina aici,in pepiniera. Ceea ce nu e de loc rau. Pe langa faptul ca s-au creat joburi conexe(de la oamenii care fac curat la secretare, la consultanti pe legal,management,etc,etc) au venit foarte multi bani aici din restul taxelor. Daca firmele astea se decid sa plece(si credeti-ma,le e foarte usor pt ca pt ei nu are nici un fel de relevanta de unde munceste programatorul) ati belit-o multi. Iar pierderile se vor reflecta in buzunarul dvs. Noi o sa plecam cu firmele ca doar nu o sa murim de foame. Locuri pe afara sunt cacalau. Eu sunt efectiv asaltat pe linkedin cu oferte deci stiu despre ce vorbesc.

      Eu sincer,daca as fi ministrul muncii as incerca sa implementez acest model si in alte domenii. Sunt convins ca sunt multe unde ar avea sens. Lipsa asta de viziune impreuna cu incompetenta din sistem constituie furtul care se face pe fata.

      Lasati frustrarile, luati lucrurile cu calm si o sa vedeti ca ajungeti departe.
      • -6 (10 voturi)    
       Daca ati fi invatator, asa ati gandi? (Vineri, 31 iulie 2015, 15:53)

       dinu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

       Raspunsul Dumneavoastra este asemanator cu cel al carora le gasesc scuze violatorilor din Vaslui, pentru ca sunt din familii instarite iar fata e saraca si cam flusturatica.
       Nu se pune problema de sume ci de corectitudine.
       Scutirile de impozit trebuie facute pe cu totul alte criterii. Ce vreau eu sa spun este ca e vorba de o discriminare pozitiva. Or constitutia nu accepta asa ceva. Daca facem rabat de la constitutie, atunci facem rabat de la tot.
       In concluzie Dumneavoastra sunteti de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si functionarii parlamentari?
       Guvernul nu poate da ajutor firmelor pentru ca e ajutor de stat interzis in UE. Si atunci a preferat sa discrimineze cetatenii sai. Nu este corect.
       • +3 (3 voturi)    
        Parere (Vineri, 31 iulie 2015, 17:41)

        Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui dinu

        Nu vad legatura cu acel viol din Vaslui. Am scris un comentariu mare dar m-am plictisit si l-am sters. Scutirea de impozit pentru programatori este o facilitate fiscala gandita pentru firme, nu pentru angajat. Daca intelegi, bine, daca nu, asta e..

        Gandirea ta e tipica pentru Romania, nu e vina ta oricum...

        Tine cont ca industria de IT ca orice alta industrie mai inseamna si alte servici decit programatori care bat in tastatura. Si asta inseamna job-uri in alte firme, etc..
       • +3 (3 voturi)    
        mere cu pere (Vineri, 31 iulie 2015, 17:46)

        Irizat [anonim] i-a raspuns lui dinu

        "Dumneavoastra sunteti de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si functionarii parlamentari"
        Loazele alea nu produc ci consuma. Si n-ar fi asta o problema, dar mai rau, FURA - in cel mai pur inteles al cuvantului.
      • +3 (3 voturi)    
       Exact asa. (Vineri, 31 iulie 2015, 20:24)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui bogdan

       Daca as fi invatator,exact asa as gandi cu privire la subiectul asta.

       Compari 2 chestii diferite. Invatatorul nu produce bani,si nu asta e scopul lui. Iar problema invatatorului nu e ca plateste impozit ci ca are salariul mic. Exemplul este cel putin prost ales. Dar chiar si asa,daca as fi invatator,teoretic as avea o scoala in spate si putina ratiune.(E drept ca din cauza salariilor se angajeaza doar lepre si pe alocuri oameni cu pasiune-dar prea putini) Pe cifre STATUL castiga mai mult cu scutire decat fara. Dar pana mea..capra vecinului(din nou). Nu vrei sa scapi de gandirea asta. E ok,inteleg ca sunt multi cu minte ingusta prin tara asta.
    • +1 (3 voturi)    
     Usurel Gogoasa Infuriata... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:47)

     gica_contra_123 [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     Bai gigele, dar frustrat mai esti... Ti-a "rezolvat" vre-un IT-ist din asta nevasta, ma?

     In cazul asta rad si curcile de tine...
    • +4 (4 voturi)    
     CASS (Vineri, 31 iulie 2015, 17:26)

     programator [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Ca programator angajat eu platesc 800 RON *lunar* la CASS. Serviciile medicale de stat nu le-am folosita aproape niciodata.
    • +1 (1 vot)    
     Si alte industrii au subventii (Sâmbătă, 1 august 2015, 9:55)

     h.bogdan [utilizator] i-a raspuns lui dinu

     Agricultura primeste subventii, industria auto are programul rabla, etc. Industria software nu foloseste drumurile cand livreaza marfa. De banii bagati in drumuri beneficiaza altii. Si softistii contribuie, platesc tva. Per total este cam tot aia.
   • +3 (3 voturi)    
    Felicitari (Vineri, 31 iulie 2015, 13:51)

    JohnnyBGood [anonim] i-a raspuns lui MPopa

    Dle MPopa,

    Apreciez faptul ca ati exprimat punctul dvs. de vedere utilizand un ton ponderat si respectuos.
    As avansa foarte mult ca societate daca am avea mai multi oameni ca dvs, educati si cu masura bunului simt.
    • +4 (4 voturi)    
     Multumesc (Vineri, 31 iulie 2015, 15:24)

     MPopa [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGood

     Va multumesc, e probabil datorita varstei - pe masura ce trec anii se aduna si greselile pe care le-am tot facut si atunci se impune concluzia ca merita sa asculti cu atentie si parerea celorlalti.
  • +10 (14 voturi)    
   Traiasca inegalitatea (Vineri, 31 iulie 2015, 13:04)

   aaragn [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   Daca ar exista sute de mii de ingineri mecanici care proiecteaza sisteme de navigatie, cautati in Ro de firme straine, as sustine (si pb si dl Pambuccian) scutirea dvs de impozit.
   Masura este una stimulativ-economica si atat.
   • -7 (13 voturi)    
    Inginerii mecanici sunt dintre cei buni din EU (Vineri, 31 iulie 2015, 13:39)

    dinu [anonim] i-a raspuns lui aaragn

    De cati ani sunt scutiti de impozite softistii? Cati sunt in toatl Vorbiti de parca s-a mutat silicon Valley aici. Picioarele pe pamant!
    Cati bani aduc ei pe an?
    Dar Dacia? O singura fabrica..... cu vreo doi softisti.
    Ganditi-va bine... faptul ca multi cu pregatire la distanta cad pe spate cand vorbesti de soft, nu-nseamna ca softistii fac rachete spatiale.... Cred ca 50% sunt un fel de dactilografe mai destepte care convertesc programe vechi sau le customizeaza pe cele existente.....
    • +5 (5 voturi)    
     Ptr. cei mai buni (Vineri, 31 iulie 2015, 14:38)

     gica [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Daca ti se pare asa simplu de ce nu te apuci de programare ? pana acum o fi fost discriminare, dar de acum oricine poate programa si beneficia de scutire.

     Gica
    • +6 (6 voturi)    
     Recalificare (Vineri, 31 iulie 2015, 15:08)

     cata [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Domnule, daca e asa simpla munca de programator, va sugerez sa va cautati de lucru in acest domeniu.
    • +7 (9 voturi)    
     Dinule, esti amuzant (Vineri, 31 iulie 2015, 15:47)

     Softist [anonim] i-a raspuns lui dinu

     Nu facem noi rachetele, insa noi le programam sa zboare unde trebuie. Ai vazut cuma vre-o racheta cu volan ? Si data viitoare sa trimiti o scrisoare cu dilgenta sau porumbelul in care sa iti exprimi frustrarile daca vrei sa nu folosesti produsele unor dactilografi putin mai destepti.
     • -2 (8 voturi)    
      Sa ma prezint (Vineri, 31 iulie 2015, 16:10)

      dinu [anonim] i-a raspuns lui Softist

      Chiar am facut programe.
      Am fost cercetator stiintic in industria aeronautica.
      Am primit premiul Traian Vuia al Academiei Romane pentru tehnologie, la vremea aia fiind cel mai tanar laureat. Asa ca nu sunt un bou care conduce un tractor. Iar de castigat cred ca, castig mai mult decat un programator, chiar si fara impozit.
      Pe mine ma supara ca in Romania sunt cetateni mai egali decat altii.
      Si ca evoluam favorizand sau defavorizand anumite clase sau profesii.
      Cat priveste programarea, cred ca bag sub masa cel putin 10% din colegii vostri.
      Nu mai postez pentru ca sunteti prea talibani, ceea ce e de necrezut la niste oameni cu stiinta cum va considerati. Respectul meu pentru raspunsul civilizat al lui Mpopa.
      • +3 (5 voturi)    
       Pai da... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:32)

       Manole [anonim] i-a raspuns lui dinu

       Pai demonstreaz-o.. hai baga-ne sub tastatura.

       Care a fost ultimul limbaj de programare cu care ai creat ceva? Poate ne arati ceva facut de tine...
      • +6 (6 voturi)    
       well (Vineri, 31 iulie 2015, 16:45)

       Softist [anonim] i-a raspuns lui dinu

       In momentul in care reduceti 50% din programatori la rangul de "dactilografe putin mai destepte", si mai nou talibani, sa va asteptati la un raspuns pe masura. Nu statul favorizeaza sau defavorizeaza anumite profesii, ci piata. Scopul statului este sa stranga cat mai multi bani la buget (din pacate) si in cazul de fata scutirea chiar asta face, cifrele o arata foarte clar. Nu este corect fata de alte meserii insa este logic din punct de vedere economic. Eu as fi mult mai revoltat de subventiile companiilor de stat daca as fi in locul dumneavostra ...
     • +3 (3 voturi)    
      Amuzat bine de tot... (Vineri, 31 iulie 2015, 17:27)

      Mihai Petre [anonim] i-a raspuns lui Softist

      Mai bine il intrebai daca are habar cine a facut platforma aceasta online in care isi varsa el frustrarile :)

      E clar ca omul are probleme mai grave de atat la mansarda...
   • -4 (10 voturi)    
    Pambuccian e softist (Vineri, 31 iulie 2015, 13:42)

    dinu [anonim] i-a raspuns lui aaragn

    Pambuccian e softist. Deci pisica tine cu puii de pisica.
   • -2 (8 voturi)    
    Adica discriminarea e justificata? (Vineri, 31 iulie 2015, 15:53)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

    Intreb, ca concetatean: discriminarea e justificata daca statul castiga? E grozav, statul castiga, programatorii castiga, restul pot sa moara.

    Lucrez de 20 de ani in IT, dar nu m-am considerat niciodata special si demn de o discriminare pozitiva pentru ca nu exista discriminare pozitiva, ca sa discriminezi pozitiv pe cineva inseamna sa defavorizezi pe toti ceilalti. Nu e cu nimic diferit de pensiile speciale si alte beneficii obtinute ca exceptii, iar faptul ca li se da programatorilor un ciolan ca sa nu latre la fripturile luate de altii mi se pare lipsa de coloana vertebrala.
    • +2 (2 voturi)    
     Gica contra (Vineri, 31 iulie 2015, 17:05)

     Softist [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

     Nu pot sa nu remarc logica duplicitara de care dai dovada, mai ales la ce intelegi tu prin stat:
     - cand statul tre sa plateasca asistatii sociali, imediat asociezi ca din banii tai trebuie intretinuti altii
     - dar cand statul castiga, te disociezi foarte repede si nu mai vezi castigul statului ca pe un castig pentru toata lumea.
     Concluzia este ca daca aceasta masura aduce mai multi bani statului, atunci toata lumea are de castigat. Daca tu compari activitatea programatorului cu pensiile speciale, unii care aduc o gramada de bani la buget cu altii care doar consuma e clar ca nu suntem pe aceeasi pagina.
   • 0 (0 voturi)    
    Discriminare / Egalitatea / Inginerie (Luni, 28 septembrie 2015, 8:49)

    Catalin Padurariu [anonim] i-a raspuns lui aaragn

    Dragi ingineri, va rog sa nu dirijati discutia catre un taram al orgoliului personal si deopotriva sa nu mora si capra vecinului. Sunt inginer mecanic si lucrez in R&D in automotive, implicat in sisteme de navigatie, multimedia. Evident ca mi-ar placea/mi-ar ajuta familia/ nevoile/ daca si eu, un sarman inginer mecanic as beneficia de acest privilegiu. Nu ma astept ca acest lucru sa se intample, insa putina decenta inginerilor, nu este o lupta intre ingineri, care este mai bun/slab, greu/usor.....este pur si simplu un beneficiu pe care unii il au si altii nu. Asa este legea, asa au gandit ca este echitabil si corect, doar IT-ul sa beneficieze. Insa va rog sa cititi cele ce urmeaza si poate, poate....
    Sursa wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Catia):
    "CATIA (Computer Aided Three Dimensional Interactive Application) este o suită software comercială multiplatformă CAD/CAM/CAE dezvoltată de compania franceză Dassault Systemes și comercializată în întrega lume de IBM. Scrisă în limbajul de programare C++, CATIA este temelia suitei software a Dassault Systemes.

    Software-ul a fost creat după 1970 și înainte de 1980 să ajute la dezvoltarea avionului de luptă cu reacție Mirage, apoi a fost adoptat în industria aerospațială, auto, construcția de ambarcațiuni, și multe alte industrii.

    CATIA este în directă competiție cu Siemens NX, Pro/ENGINEER, SolidWorks, Autodesk Inventor și Solid Edge."

    ​Conform cu defintia nomenclaturii de "Proiectant de sistem informatic" inginerii mecanici COMBINĂ APTITUDINILE ANALITICE ŞI DE PROIECTARE BAZATE PE CUNOŞTINŢE DE SPECIALITATE CU CUNOŞTINŢE ÎN UTILIZAREA INSTRUMENTELOR SOFTWARE sau a limbajelor de programare, în vederea producerii şi implementării unor soluţii funcţionale care să corespundă cerinţelor predefinite ori unor necesităţi organizaţionale.

    https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_835_2015.pdf
 • +3 (5 voturi)    
  rog clarificare (Vineri, 31 iulie 2015, 12:15)

  dan [anonim]

  "c)deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;"

  Eu inteleg de aici ca esti eligibil indiferent de facultatea absolvita, cu conditia sa prestezi efectiv una din activitatile din anexa.

  Cine ma poate lamuri?
  • +6 (6 voturi)    
   d-lui dan (Vineri, 31 iulie 2015, 12:23)

   Dan Popa [anonim] i-a raspuns lui dan

   Da, sunteti eligibil, daca firma respecta plafonul de venit.
  • +2 (2 voturi)    
   depinde si de firma unde lucrezi (Vineri, 31 iulie 2015, 12:34)

   jescu [anonim] i-a raspuns lui dan

   Stiu multi care au terminat automatica si calculatoare si nu beneficiaza de reducere pentru ca firma la care lucreaza nu export soft in valoare de 10K euro per angajat. De exemplu am prieten care lucreaza la Vodafone, dar Vodafone nu beneficiaza de reducere pentru ca nu exporta soft in valoare de 10K euro x nr. angajati.
   • 0 (0 voturi)    
    sunt aproape sigur... (Vineri, 31 iulie 2015, 12:58)

    dan [anonim] i-a raspuns lui jescu

    .. ca firma unde lucrez exporta mai mult de 10k/an/angajat.
    si e vorba de USD, nu EUR

    multumesc dl Dan Popa pt raspunsul de mai sus
   • +3 (3 voturi)    
    Vodafone.. (Vineri, 31 iulie 2015, 13:17)

    George [anonim] i-a raspuns lui jescu

    E cumva normal - scopul unei astfel de legi nu e sa stimuleze firmele de telecomunicatii multinationale, care oricum o duc foarte bine, si care practic nu produc software (ci alte firme de IT produc software pentru Vodafone)..
   • 0 (0 voturi)    
    IT, nu telco (Vineri, 31 iulie 2015, 14:36)

    siveco [anonim] i-a raspuns lui jescu

    Firma trebuie sa aiba CAEN de IT. Vodafone e telco, nu IT.
 • +2 (2 voturi)    
  Nicio schimbare (Vineri, 31 iulie 2015, 13:23)

  Stefan85 [utilizator]

  Nu vad nicio schimbare fata de cum a fost pana acum vs cum va fi de acum incolo.
  • +4 (4 voturi)    
   atentie (Vineri, 31 iulie 2015, 13:37)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui Stefan85

   Diferenta este ca inainte trebuie sa fi terminat o facultate cu profil IT acum poti sa fi absolvent de orice facultate, cu conditia bineinteles de a lucra ca programator.

   Pe scurt: cineva care a terminat medicina si acum lucreaza pe un post de programator nu era scutit de impozit de acum incolo va fi scutit.

   Cel putin eu asa am inteles :), va rog sa ma corectati daca gresesc.
  • +2 (2 voturi)    
   Exista (Vineri, 31 iulie 2015, 14:00)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Stefan85

   Si anume s-a eliminat obligativitatea terminarii anumitor facultati de profil.

   De acum, chiar daca esti absolvent de ASE, dar lucrezi ca inginer de sisteme sau programator, conform cartii de munca, esti eligibil pentru scutirea de impozit.

   Pana acum erau scutiti doar cei care terminasera specializarile respective.

   Eu cel putin asa inteleg, daca am inteles gresit, va rog sa ma corectati.
  • +3 (3 voturi)    
   schimbare (Vineri, 31 iulie 2015, 14:20)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Stefan85

   Scutirea este exact asa cum a fost si pana acum (acelasi plafon, acelasi impozit, aceleasi meserii). Diferenta este ca persoana scutita nu trebuie sa aiba un anumit tip de diploma de facultate (dintr-o lista care era anexata), ci acum poata sa aiba orice fel de diploma de facultate.

   Asta pentru ca sunt multi programatori (buni) care nu au terminat Automatica, Informatica sau Cibernetica, si au terminat Transporturi sau Economie (sau Medicina).
   • +1 (1 vot)    
    Pentru mine (Vineri, 31 iulie 2015, 15:10)

    ictin [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Care lucrez de 10 ani in software, dar nu imi scria pe diploma una din specializarile alea fixe, este o veste excelenta. In sfarsit pot si eu sa ma bucur de aceleasi beneficii ca altul care presteaza aceeasi munca
   • +1 (1 vot)    
    Eu am terminat marketing (Vineri, 31 iulie 2015, 15:49)

    t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    Si scriu cod OOP in fiecare zi. In firma mai sunt cel putin 2.
  • +1 (1 vot)    
   Ba eu sper să fie:) (Vineri, 31 iulie 2015, 14:51)

   OzzyO [utilizator] i-a raspuns lui Stefan85

   Că lucrez ca programator și, deși fac același lucru ca și colegii mei, plătesc impozit pe salariu, deoarece am terminat ASE-ul
  • 0 (2 voturi)    
   my bad (Vineri, 31 iulie 2015, 16:09)

   Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan85

   Am trecut peste partea cu facultatile. Totusi nu se deschide o portita prin care firmele de IT o sa bage "pe langa" si altii care nu fac efectiv programare?

   Vad asta in felul urmator: marile nume din RO care sunt inregistrate ca prod de SW, cele de pe la Aurel Vlaicu in principiu, au foarte putini oameni care efectiv scriu cod isi aduc aportul la un produs SW, majoritatea undeva la 70-80% fac suport, si nu suport pe o aplicatie ci suport pt diferitele departamente din cadrul multinationalei (partea de sales in principiu).

   Cum cifra de afaceri este foarte mare pt acestea, este foarte usor de incadrat si alti salariati, mai ales ca fisa respectiva poate fi foarte usor inflorita sa ateste cum ca x face ceva programare.

   In definitiv beneficiul direct este pentru angajator, la firmele mari baza salariala fiind aceeasi si de ai si de nu ai terminat o facultate de profil.
   • 0 (0 voturi)    
    se poate verifica (Vineri, 31 iulie 2015, 17:03)

    gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui Stefan85

    si oricum trebuie declarat venitul ala, de ce crezi ca firma aia nu declara fix cat ii trebuia ca sa plateasca salariile? crezi ca aia sunt asa marinimosi ca sa dea statului impozit pe profit mai mult? si beneficiul direct este pentru angajat, firma plateste aceleasi taxe si impozite. angajatul nu mai plateste impozit, atat. de ce ar plati firma pe altcineva ca si programator doar ca sa nu plateasca impozit pe salariu?
 • -8 (8 voturi)    
  Functionarii parlamentari si softistii... (Vineri, 31 iulie 2015, 14:33)

  dinu [anonim]

  Functionarii parlamentari si softistii...
  Avantajatii neamului.
  • +2 (2 voturi)    
   Uitati (Vineri, 31 iulie 2015, 16:14)

   cmg_george [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   Uitati de:
   ajutatii social, pensionari (sau uitati de scutirile lor?), de ajutoarele date Dacia si legile (vezi taxa de prima inmatriculare) date cu dedicatie, uitati de stergerea datoriilor unor firme petroliere, uitati de ajutoarele oferite companiilor de stat (posta, huila, etc)
  • +7 (7 voturi)    
   numai ca ultimii platesc taxe. (Vineri, 31 iulie 2015, 16:15)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   nu impozite, dar platesc taxe, si ei si firmele care vin aici sa ii angajeze.

   si nu mici, ei tin mare parte din tara asta pe picioare. daca vrei sa pui pe gratar gaina care face ouale de aur, du-te si protesteaza la parlament impotriva "discriminarii"
  • +3 (3 voturi)    
   Hai bre... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:55)

   gica_contra_123 [utilizator] i-a raspuns lui dinu

   Spune drept.. Ti-a "aranjat" vre-un softist din asta cu ochelari "fund de sifon" nevasta? Hai recunoaste, nu o sa radem prea mult de tine...
  • 0 (0 voturi)    
   parlamentarii iti fura banii... (Vineri, 31 iulie 2015, 17:50)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui dinu

   ...it-stii varsa bani la buget. multi! (caci se plateste CAS, pensie si tot restul, plus impozitele angajatorului)
 • +7 (9 voturi)    
  Este o masura politica. (Vineri, 31 iulie 2015, 14:52)

  kirk [anonim]

  La fel ca si stabilirea cotelor impozitului, TVA-ului, a pensiilor, ajutorului de somaj, samd.

  Sa nu ii mai aud pe desteptii astia care spun ca e discriminatorie. Este, strict matematic vorbind, dar in acelasi sens in care este discriminatoriu sa ii dai unuia care nu munceste ajutor de somaj in timp ce altuia care munceste ii iei banii de impozite.

  Decat sa le dai si astora ajutor de somaj mai bine mai inchizi ochii la impozit si te multumesti cu CAS, etc, sume care nu sunt mici si sunt binevenite mai ales ca vin de la import, aici e clar ca daca maresti taxele pleaca si programatorii si firmele respective si pierdem cu totii.

  Daca nu intelegeti cat de fina e linia, ganditi-va ca in vest se castiga aproximativ dublu fata din Romania. La un salariu in IT mediu de 1500 EUR de aici dincolo castiga sa zicem 3000. Tinand cont ca dincolo plateste chirie 500-700 EUR, beneficiul ar fi de 7-800 de EUR din care trebuie sa sustina diferenta de cost living si departarea de familie si prieteni.
  Daca vine statul si ii ia cateva sute de eur impozit, s-ar putea sa ii iasa ca e mai bine sa plece.
  • -1 (1 vot)    
   .... (Vineri, 31 iulie 2015, 16:33)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui kirk

   Daca ar pleca Oracle(exemplu aleator) si ar inchide maretul call-center poate proaspetii disponibilizati i-ar urma sfatul lui Pambuccian din interviul de ieri. Si poate ar fi mai atenti cui da statul fara licitatie proiecte de milioane de euro. Nu mi se pare o masura echitabila desi beneficiez de ea.
 • -7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 iulie 2015, 15:34)

  [anonim]

 • -4 (8 voturi)    
  Să înțelegem că ar fi legal (Vineri, 31 iulie 2015, 15:44)

  hsl [utilizator]

  să se dea o lege care să scutească de la obligația respectării legislației rutiere pe cei care sunt programatori, folosind aceleași considerente: aduc bani statului, exportă etc?
  Sau poate că-i normal să fie scutiți de la pedepsele privative de libertate pe programatorii care ucid; pentru că, nu-i așa, aduc bani la buget.

  Dar cei care lucrează în firmele de export nu aduc bani la buget, ei de ce ar trebui să plătească impozite?
  Dar ceilalți angajați care lucrează în România oare nu aduc bani la buget, ei de ce să nu fie scutiți?

  Eu sunt de acord cu acordarea de stimulente (care pot fi suportate de cel care le acordă, în speță statul român dacă asta nu încalcă dreptul intern și pe cel comunitar - adică dacă nu cumva sunt niște ajutoare de stat) însă nu sunt de acord cu acordarea de privilegii și consider că președintele trebuie să trimită legea la Curtea Constituțională și trebuie să sesizeze CE pentru a se verifica dacă nu cumva scutirea de la anumite obligații a programatorilor încalcă principiile de drept ale României și ale UE.
  • +2 (2 voturi)    
   a dat Dinu like (Vineri, 31 iulie 2015, 16:48)

   ha ha [anonim] i-a raspuns lui hsl

   a dat Dinu like
  • +4 (4 voturi)    
   este o diferenta (Vineri, 31 iulie 2015, 16:55)

   gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui hsl

   Banii adusi la buget de IT sunt bani adusi fara a exporta nimic, in afara de inteligenta oamenilor astia. Adica nu iese nimic din tara, aur lemn, apa, etc., in schimb intra bani din afara. Insa ma tem ca explicatia asta nu va fi suficienta pentru cei care s-au trezit acum ca s-a extins legea. Aceeasi lege este din 2003 parca, acum doar s-a echilibrat, adica cei care prestau aceeasi munca si aduceau aceleasi venituri companiei, numai ca nu aveau diploma de la o anumita facultate, vor primii si ei scutire. Acum guvernul se asteapta ca cei care erau platit pe PFA sa faca trecerea la salariu. Daca s-ar scoate facilitatea asta, nu programatorilor le va fi rau ci celorlalti, pentru ca peste tot in lume este penurie de personal IT. Pentru ca ce zice programatorul, se inchide Oracle sau IBM, si ce daca, ma duc in Cehia sau Germania sau aiurea - oricum majoritatea stiu doua-trei limbi straine. Si oricum engleza e de baza. Problema va fi, ce fac ceilalti care raman, cui mai vand laptopuri, telefoane, tablete, masini, mancare, bani de chirie, etc. Pe urma la un salariu de 10000 lei cat se plateste contributie la asigurari sociale? Cam cat are un om obisnuit salariu. Daca banii astia nu mai intra la buget, de unde altii?
   • -4 (4 voturi)    
    Acelaşi lucru pot spune (Vineri, 31 iulie 2015, 18:34)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

    persoanele care lucrează în băncile/fondurile de investiţii româneşti: aduc bani la buget fără să exporte produse ci dor din mişcări de capitaluri.
    Aceştia de ce să nu fie scutiţi de impozite?

    Legea din 2003 instituia aceeaşi inechitate între contribuabili şi nu trebuie să ne fie ruşine să vorbim împotriva ei.

    Eu zic că inginerii, medicii, şoferii, avocaţii, mecanicii auto ş.a. se vor descurca la fel de bine dacă vor trebui să cumpere antivirusul de la o companie bulgărească la fel cum programatorii - dacă spui că e penurie de personal IT - vor putea să pretindă angajatorului - cel care caută specialişti în IT şi nu prea găseşte - să-i plătească şi impozitul pe salariu dacă vrea să beneficieze de serviciile sale în România.
    • +2 (2 voturi)    
     vezi ca te pierzi pe drum (Vineri, 31 iulie 2015, 22:02)

     gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui hsl

     am spus ca banii adusi la buget sunt bani de afara, fara a exporta ceva palpabil. tu ii dai inainte cu bani plimbati de colo colo, in Romania. Cand bancile vor produce ceva din investitii in afara mai vorbim, pana una alta vezi bancile grecesti ce fac cu profitul. iar asta cu pretinsul salariului la angajator, e de clasa 4. compania aia nu detine nimic in Romania, in momentul cand nu vor mai fi stimulente, se va muta mai la est. dar nu cred ca te doare pe tine asta, pe tine te doare capra vecinului, daca nu castigi destul e vina programatorilor? sau ai ramas cu gandul la comunism?
     • 0 (0 voturi)    
      Băncile de investiții care lucrează pe bursele (Luni, 3 august 2015, 14:12)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      străine de unde crezi tu că aduc banii în România dacă nu din afară?

      Același este și cazul bancherilor de investiții: pleacă pe capete în Elveția, Marea Britania și Luxemburg; deci pe ei de ce să nu-i scutească statul român de impozite pe salarii ca să lucreze în România?
  • +3 (3 voturi)    
   sunt stimulente.... (Vineri, 31 iulie 2015, 17:52)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui hsl

   ...care creaza locuri de munca bine platite, care genereaza contributii babane la buget.
   dar se pare ca nu ai inteles.
   • -3 (3 voturi)    
    Oamenii care lucrează în sistemul financiar-bancar (Vineri, 31 iulie 2015, 18:41)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

    au salarii mult mai mari decât cei care lucrează în IT (mă uitam că unii programatori se laudă cu CASS de 800 de lei, adică are vreo 6 mii brut ceea ce este decent însă e departe de CASS plătit de un consultant financiar).

    Or aici se plăteşte şi impozitul pe venit.
    De ce să nu stimulăm şi acest sector?

    Ştii ce salarii au inginerii pe platformele petroliere? de ce să nu stimulăm sectorul energetic care care creează locuri de muncă şi mai bine plătite, scutind angajaţii de la plata impozitelor?

    Aceasta este singura mea nedumerire: de ce IT şi nu juriştii, bancherii sau agricultorii?
    • +4 (4 voturi)    
     raspunsul este foarte simplu (Vineri, 31 iulie 2015, 19:20)

     JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Pentru ca ei sunt foarte mobili si pot pleca foarte usor. Simplu. De asta n-ai sa vezi programatori in strada protestand, ai sa-i vezi prin aeroport. Chiar si asa or sa plece multi in viitor, si sa-ti spun de ce:

     - programatorii romani chiar sunt foarte buni
     - in Europa insa nu exista aceasta imagine, daca vii din Romania esti privit la inceput mai circumspect
     - in momentul in care companiile din Vest or sa inceapa sa recruteze agresiv din Romania, ai sa vezi distractie. Pentru ca ei iti fac oferta financiara la inceput, si o sa fie greu sa zica careva pas la tarifele practicate. Iti spun din experienta.

     Si in plus, orice vrea se poate face programator, nu e o tagma inchisa precum ce a notarilor sau altor profesii unde tre sa dai spaga sa castigi banu gros.

     P.S. Agricultura e subventionata by the way ...
     • 0 (0 voturi)    
      Ai văzut avocați în stradă (Luni, 3 august 2015, 14:14)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

      dar notari sau ingineri ce lucrează în domeniul petrolier?

      Pe ei de ce să nu-i scutească statul român de la plata impozitelor pe venituri?
    • 0 (0 voturi)    
     corectie de cifre (Sâmbătă, 1 august 2015, 18:39)

     programator [anonim] i-a raspuns lui hsl

     800 la CASS inseamna 14400 brut si inseamna si 1400 la CAS. Pentru cei care se plang ca nu contribuim.
     • 0 (0 voturi)    
      Eu zic să calculezi tu încă o dată (Luni, 3 august 2015, 14:16)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui programator

      la 14400 brut se virează în contul CASS cam 1500 de lei (5,2 + 5,5%).
 • -5 (7 voturi)    
  anticonstitutional (Vineri, 31 iulie 2015, 16:36)

  asdf [anonim]

  Nu cred ca discriminarea pe baza de facultate si loc de munca este constitutionala.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai usor cu pianul pe scari... (Luni, 3 august 2015, 1:50)

   Dornan [utilizator] i-a raspuns lui asdf

   Pai atunci si APV-istii ar trebui sa aiba pensii ca toata lumea, si ca parlamentarii sa aiba pensii ca toata lumea.....
   Si ca asistatii social, sa puna mana si sa munceasca, si sa nu mai astepte alocatia copiilor ca sa aiba ce sa bea....

   Eu zic sa largesti aria discriminarilor anticonstitutionale....
 • +2 (2 voturi)    
  De ce acum? (Vineri, 31 iulie 2015, 16:49)

  eem [anonim]

  Nu inteleg de acum a izbucnit aceasta polemica?
  Aceasta scutire exista de ani buni, acum doar a fost simplificata.
  Pana acum, o firma noua nu putea aplica pentru scutire decat dupa 2 ani de activitate, acum poate dupa un an, sau mai putin daca nu a fost infiintata in ianuarie.
  Pana acum era limitata doar la absolventi de cateva specializari universitare, acum s-a scos acea prevedere (erau multi programatori care nu au terminat facultati de info ci mate, fizica, etc)
  Prin aceasta masura de fapt se face posibil accesul la aceste facilitati pentru mai multe firme, in special firme mici si relativ noi.
  Suma de 10000$ este o gluma, orice firma de soft realizeaza venitul ala intr-o luna, maxim 2. Altfel nu si-ar permite sa aiba angajati programatori
  • +2 (2 voturi)    
   Mda.. (Vineri, 31 iulie 2015, 18:55)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui eem

   Acum au aflat pr0stii si tr0lii de ea.. si uite au un motiv in plus sa posteze pe aici...

   Dinule, stie maica-ta ce faci cand e ea plecata?
  • +1 (1 vot)    
   nu doar acum (Sâmbătă, 1 august 2015, 11:47)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui eem

   ci de fiecare data cand vine vorba despre scutirile de impozit din IT. cauta discutiile din 2010 cand in timp ce se taiau otova salariile bugetarilor si se incerca si taierea pensiilor, se pusese si problema impozitarii IT-istilor.
   dar pana si guvernul Boc a inteles ca n-ar fi o miscare desteapta si ca n-ar alege castigul din paguba cu asta.
   chiar discutiile alea au fost si mai incinse decat astea :)
 • -3 (3 voturi)    
  M-ati convins sa plec definitiv din Romania (Vineri, 31 iulie 2015, 16:55)

  Lucian Ilea Apollo Zalmoxe Lumina [anonim]

  si va multumesc
  Observ ca traiesc in sf intr-o tara medievala arhaica cu mentalitati primitive
  a,nu e vorba despre masura..oricum toate firmele de soft din Romania produc doar pe partea de suport de aplicatie pt firmele mari occidentale da asta e o alta poveste
  Ideea e ca mii sau sute de ani,438 de ani de la 1735 dupa calendarul mayas,adica pana prin 2200...vor trece pana cand lucrurile se vor aseza in tarile dezvoltate si inRomania..cand a inceput industrialziarea la noi>a in anii 1970 daca nu ma insel
 • +3 (5 voturi)    
  Indiviosi? (Vineri, 31 iulie 2015, 16:57)

  gica_contra_123 [utilizator]

  S-a imputit de invidiosi pe aici...
 • -2 (4 voturi)    
  o da (Vineri, 31 iulie 2015, 17:46)

  I [utilizator]

  se scutesc de la impozit cei care au nasul lung, si ochii caprui. Restul, care nu au, nu se scutesc :)) Au lovit iar in firmele mici uslamistii si dupa aia cica "noi nu ne vindem tara!" :)) Oricum firmele mici au probleme cu retinerea programatorilor din cauza concurentei corporatiilor... acum pot sa le inchida de tot.
  • +3 (5 voturi)    
   Lol (Vineri, 31 iulie 2015, 19:32)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui I

   Spune-mi si mie 3 corporatii cu sediul in Romania care lucreaza cu programatori, adica dezvolta software.

   Pentru ca majoritatea, daca nu toate, de la Microsoft la Oracle sau IBM, lucreaza in suport tehnic si vanzari.

   Majoritatea programatorilor romani sunt angajati bine mersi de catre firme mici si medii, in general in Ardeal, unde castiga mai mult decat decent.

   Nu inteleg cum se "loveste in firmele mici". Daca mie mi se deduce impozitul iar tie nu, inseamna ca statul te-a lovit ? Prin evitare, sau cum ?

   Daca baba avea un ...
   • +3 (3 voturi)    
    3 (Vineri, 31 iulie 2015, 22:10)

    gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui HP

    Adobe, Intel, Ubisoft, Electronic Arts, ups am dat 4, si mai sunt, dar nu atat de mari. Si sper sa mai vina, dar ai dreptate, va fi loc pentru toti. Si se vor stimula si mai mult angaharile, pentru ca daca nu mai e necesara o anumita facultate, de parca invatai programare acolo, se vor orienta si mai multi catre acest domeniu.
   • 0 (0 voturi)    
    . (Vineri, 31 iulie 2015, 22:11)

    I [utilizator] i-a raspuns lui HP

    "Scutirea se realizeaza pentru firmele cu venituri de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat ce va fi scutit"
   • +1 (1 vot)    
    doar 3? (Vineri, 31 iulie 2015, 22:24)

    I [utilizator] i-a raspuns lui HP

    endava, iquest, gameloft, continental, hella, autoliv, alcatel... spor la depus CV-uri :)
 • -5 (9 voturi)    
  ...hello programatorii (Vineri, 31 iulie 2015, 20:36)

  Jupanu1970 [utilizator]

  - ce misto merge programul pt cardul de sanatate ! Made in Romania
  - Ce misto merge programul pentru votul electronic ! Made in Romania
  - Ce misto merge programul de servicii al primariilor si administratiilor statului. Made in Romania
  ...si lista continua. Eu nu zic ca nu avem oameni valorosi in acest domeniu ..dar nu pt Romania.
  Masura asta a fost facuta pt. Ghita angajatorul ca sa spele niste bani. Pe marii dezvoltatori ii doare la basca de bacsisul oferit de guvern.

  Eu zic la munca enoriasilor dar nu in tara ...afara !
  • +3 (5 voturi)    
   merge bine windows-ul de pe care scrii? (Vineri, 31 iulie 2015, 21:53)

   gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui Jupanu1970

   vezi ca a doua limba de la Micro$oft e româna. iar firmele lui Ghiță le evita orice programator cu bun simt.
   • 0 (0 voturi)    
    ...da merge bine Linux ul meu (Sâmbătă, 1 august 2015, 22:33)

    Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

    ...si da, vad ca a doua limba e romana, dar la filialele Microsoft di Romania...chiar stiam asta.
    Deci sa inteleg ca tu nu lucrezi pt. Ghita. Atunci spune mi masina ta cu care te dai merge bine ? Daca da, promoveaza scutirea fiscala pentru ingineri....Ai lut 4 voturi penibile de la gasca ta, si unul minus de la mine.
    • 0 (0 voturi)    
     linux (Duminică, 2 august 2015, 11:37)

     gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui Jupanu1970

     Oaaa, we have a badass over here!!! Daca nu faci decat sa versi ura pe net cu linuxul ala de frica sa nu iei virusi, e degeaba. De fapt, ma gandesc, daca il foloseai la altceva, erai si tu in "gasca" mea si nu a spargatorilor de seminte din scara blocului.

     Corectie: limba a doua la Microsoft din Redmond este romana. banuiesc ca in romania este prima, dar in fine, spor la seminte.

     Si masina mea este facuta de ingineri coreeni. Tot respectul pentru cei romani, din pacate, daca esti unul dintre ei, ii compatimesc.
     • 0 (0 voturi)    
      gazpefoc (Luni, 3 august 2015, 18:33)

      Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      ...de fapt despre ce vorbesti tu "profesore" ?Vad ca te pricepi la toate. Din fericire pentru mine si din nefericire pentru tine eu am scapat de semintarii din scara blocului. Tu, vad ca le stii obiceiurile si probabil chiar iti face placere sa te umflii in orgoliul tau' cind iti dau onorul la intrarea in bloc.
      Si btw, chiar si eu compatimesc colegii mei ingineri care sunt constransi sa suporte un asshole ca tine...
 • +4 (4 voturi)    
  Sa nu fim mojici (Vineri, 31 iulie 2015, 21:14)

  MPopa [utilizator]

  Expresia "sa nu fim mojici" a fost intrebuintata ca titlu de Nicolae Iorga, intr-un articol publicat prin anii '30 cred. E inca de actualitate.
  Noi cei din IT trebuie sa intelegem si perspectiva celorlalti salariati. Spre exemplu sotia mea este economist. A studiat cat am studiat si eu. Munceste cat muncesc si eu. Are salariul un sfert din al meu. Si nu beneficiaza de nici o scutire. Cand ii aude pe colegii mei ce mofturi fac (unora li se pare exagerat ca trebuie sa ajunga la 9 dimineata la program) isi pune mainile in cap.
  Eu cred ca masura scutirii de impozit e buna din perspectiva macroeconomica. Stimuleaza investitii masive in tara. Are si rol de echilibrare a balantei comerciale pentru ca 90% din ce producem se exporta.
  Dar sa nu ne impaunam excesiv cu statutul nostru (pe care nici nu-l meritam in intregime, este rezultatul unei conjuncturi economice) si mai ales sa nu folosim un limbaj care ne discrediteaza.
 • -5 (9 voturi)    
  Alta e povestea! (Vineri, 31 iulie 2015, 23:46)

  Fane [anonim]

  Nu mai cautati justificari ca scutirea e buna pentru economie. E facuta pentru mutinationale si atat! Daca astia nu mai cotizeaza la partide, maine vor gasi o 1.000 de argumente ca sa o scoata!
 • +1 (1 vot)    
  Dl Dinu moare de drum lung.... (Duminică, 2 august 2015, 19:38)

  Dornan [utilizator]

  Sunt uimit de rationamentele celor care au postat aici. Multi dintre cei care scriu pe aici, par sa nu fii citit basmul "Gaina cu ouale de aur". De unde si un entuziasm demn de o cauza mai buna, orientat spre omorarea gainii.....

  Sa o luam pe rand.
  1. S-a afirmat ca statul nu castiga de pe urma programatorilor.
  O sa reiau pt comparatie, un calcul facut mai sut
  a. Pt un salariu de programator mediu (1300 euro), statul ia taxe de 700 euro
  Ar veni, la circa 80.000 cam 700 X 80.000 = 56.000.000 euro/ luna
  Parca nu e asa rau, chiar si fara cei 16% impozit
  b. La salariu mediu pe economie, (2415 lei brut in momentul asta, sau 387 euro net, daca e mai clar asa), statul ia 285 de euro....adica de 2.25 ori mai putin decat de pe un programator mediu.
  Deci, pt a contribui cu aceiasi bani la stat, sunt necesari vreo 200.000 de salariati medii....

  Deci, a sustine ca statul nu castiga de pe urma programatorilor e cel putin o rautate.

  2. Un domn Dinu, mare specialist in automatizari, si chiar capabil de programare, din ce spune dansul (probabil ca a scris 3 linii de cod in Fortran 76 cu circa 100 de ani in urma), spune ca il doare la basca de educatia copiilor programatorilor, ca el vrea autostrada.
  Pai domnu' Dinu, un asa mare specialist ca dvs, crede cei 20.000.000 euro/luna scutire de impozit impiedica statul sa faca autostrazi ?
  Pai studiati dvs (ca sunteti intelectual, nu) ce a furat d-soara Crina Abrudan (protejata dl Ioan Oltean, pdl), sau dl Hrebenciuc si familia. Sau dl Varanu Felix. Si exemplele pot continua.
  Fi-ti dvs indarjit pe oamenii astia, care au furat miliarde de euro si nu s-a recuperat inca nimic.
  Pai din cauza asta, dl Dinu nu aveti autostrazi... Nu pt ca statul nu le ia toate piele de pe ei programatorilor, si mai au si eu un ban sa-si educe copii....
  3. Tot felul de "programatori" isi declara pe aici "supararea" pt discriminarea pozitiva. Hai sa fim seriosi, nimeni nu renunta la nici un leu din banii castigati de el de buna voie.
  • 0 (2 voturi)    
   Mi-ati pus niste intrebari (Luni, 3 august 2015, 8:49)

   dinu [anonim] i-a raspuns lui Dornan

   Pentru ca postul Dumneavoastra este un fel de mesaj direct cat6re mine, permiteti-mi sa va raspund:
   1. Sunt profund miscat de grija deosebita pe care-o poarta colegii Dumneavoastra activitatilor mamei mele.
   2.Nu neg valoarea activitatii programatorilor, ci contest masura. Puteau fi gasite alte metode, care sa nu discrediteze pozitiv o profesie.
   Pentru exemplificare, un programator care cumpara o paine cheltuie 8.40 lei, iar toti ceilalti 10,00. Putea fi facut programul rabla la licente, un bonus pentru angajatii iesiti din facultate, etc.
   3.Nu, nu cred ca cele 20.000.000 pe luna vor face multe autostrazi, dar cred ca nedreptatesc pe ceilalti angajati. Nu pentru asta am fost la Piata Universitatii pe 21 Decembreie, seara, 1989(cand se tragea). Da, am scris si in Fortran. Asta poate insemna ca in trei luni pot sa stau cot la cot cu multi dintre colegii Dumneavoastra. Un vorbitor de aramaica este mai putin valoros decat un traducator de Engleza? Pumbaccian a scris si el in Fortran zic eu, la cat de bine arata. Pe el il respectati?
   4. Si eu sunt de acord ca sunt putini cei ce renunta la o facilitate materiala. Cu atat mai multa cinste celor care au bunul simt sa recunoasca ca sunt privilegiati. Am facut un experiment: am vrut sa-i iau lui Bobita osul din tava si a dat sa ma muste. q.e.d.
   5. As vrea ca cei mai inversunati sa vina cu picioarele pe pamant. Programatorii sunt angajati ca toti ceilalti. Putem spune ca ei sunt cei mai executanti(iar o sa fie polemica) dintre toti, pentru ca automatizeaza algoritmele gasite de alte specialitati. Dar au un rol foarte important in societatea actuala.
   6. Am vrut sa atrag atentia tinerilor Dumneavoastra colegi ca datoreaza societatii cel putin 16% din ce castiga. Dupa reactiile violente, se pare ca am reusit. Daca macar 1 % vor gandi un pic la asta mi-am atins scopul,
   Cu stima,
   un idealist
   P.S. Observ greseli gramaticale de tipul fi-ti in posturi. Se poate sa stie ei limbaje, dar mai au de luptat cu Limba Romana.
   • +1 (1 vot)    
    Aberatii (Luni, 3 august 2015, 17:02)

    Dornan [utilizator] i-a raspuns lui dinu

    Dl Dinu, merci de raspuns.
    1. Nu comentez trivialitati
    2. Masura este simpla, dvs refuzati sa o intelegeti. Este o masura care are rolul de a creste niste incasari. Atat timp cat se obtine asta, toate sofismele dvs sunt teorii ale chibritului.
    3. Ma si mir in ziua de azi unde au incaput toti cei care pretind ca au fost in piata (cand se tragea) pe 21 Dec.... Cred ca deja sunt mai multi decat intreaga populatie a Romanie.
    Ce puteti face dvs in 3 luni, nu am de unde stiu. Puteti insa incerca, daca credeti ca este avantajos pt dvs. Succes !
    4. La fel ca la punctul de mai sus, cei "care au bunul simt sa recunoasca" l-a depasit cu mult pe cel al programatorilor din Romania.
    Dl Dinu, repet intrebarea la care ati refuzat sa raspundeti . Ati terminat cu toti privilegiatii din Romania si v-au ramas programatorii ? Ati terminat cu judecatorii cu salarii babane care iau spaga in continuare, cu parlamentarii corupti, cu cei de la autoritatea aeronautica unde o secretara are salar mai mare decat un programator ? Cu cadrele militare cu pensii speciale ?
    Ati recuperat banii de la politicienii care dupa cele mai umile pareri, au reusit sa fure in 25 de ani vreo 30-40 de miliarde de euro ?
    5. Se aplica si la dvs. (incrancenarea demna de cauza mai bune) Compilati intrebararile de punctul 4, si respirati apoi relaxat. Programatorii chiar aduc niste bani in momentul asta, si printr-o politica inteligenta, pot fi mai multi, si pot aduce bani mai multi tarii in care traiesc.
    6. Este parerea dvs.... Ati reusit in principiu, sa deveniti ridicol. Sigur ca ridicolul starneste violenta uneori. Din fericire pt dvs, ridicolul nu ucide....
    Cred ca programatorii dau destul societatii. Mult mai mult decat marea majoritate (daca comparam in cifre absolute). Si mult mai mult in procente, fata de altii care castiga mai mult, dar au posibilitatea de se sustrage platii taxelor. Si care au un regim degresiv in Romania.
    PS: Tactica tipica de birocrat, care in lipsa de argumente se ia de typo
    • -1 (1 vot)    
     Typo, ha? (Marţi, 4 august 2015, 9:23)

     dinica [utilizator] i-a raspuns lui Dornan

     Cratima nu e nici langa t nici langa i. Prin urmare, mai putin cu umflatul.
     Si e bine ca va ascundeti dupa corupti, si dupa parlamentari, dupa judecatori si securisti?
     Cat despre banii furati, cred ca sunt exact valoarea scutirii dumneavoastre de impozit.
     De unde stiti xca(asta e typo) Dinu nu a fost pe 21 la Universitate? Nu aveti dreptul sa va indoiti de ce a scris, macar pentru faptul ca el nu sta cu mana-ntinsa.
     • 0 (0 voturi)    
      O recunoastere a neputintei (Sâmbătă, 8 august 2015, 11:31)

      Dornan [utilizator] i-a raspuns lui dinica

      Dl Dinica,

      Se pare ca raspunsul dvs final este o recunoastere a incapacitatii totale de a dialoga la un nivel coerent.
      Banii furanti sunt dupa cele mai mici evaluari undeva la 30 de miliarde de dolari.
      Scutirea se poate evalua, dupa cum s-a argumentat mai sus la o medie de cateva zeci de milioane euro/luna pe vreo 10 ani.
      Deci in cel mai fericit caz, vorbim de vreo 2-3 miliarde. (desi suma este mult mai mica).
      Bani pe care, daca aveati capacitatea sa intelegi fenomenul economic, statul si i-a scos multiplicat (din faptul ca au venit mai multe firme, care au angajat mai multi programatori, precum si o multime de alti oameni (femei de servici, soferi, instalatori. secretare, consultatni HR, contabili, etc) care platesc taxe integral.

      Incercarea dvs de a compara banii furati, si deci pierduti, cu scutirea care a generat o crestere de incasari, este jalnica. Si va discrediteaza ca partener de dialog.

      Pe de alta parte, n-am afirmat ca dl Dinu nu a fost la Universitate. Am afirmat doar ca nr celor care au fost acolo, tinde sa creasca de la an la an. Faptul ca a fost acolo, este complet nerelevant pt discutie. Exact cum sunt si greselilie gramaticale. Acestea sunt doar diversiuni.

      Care incearca sa sa ingroape ideea simpla, ca problema pt romania nu este ca s-a dat o scutire, care a generat mai multi bani pana la urma. Ci problema este ca s-a furat si se fura de la un mod care duce tara in dezastru. Si ca aici ar trebui sa va concentrati "pornirile justitiare"
 • +1 (1 vot)    
  Modificarile (Luni, 3 august 2015, 1:11)

  Gogu [anonim]

  Din ce-am inteles e asa. Sa zicem ca ai o firma cu 10 angajati, din care 8 programatori si 2 auxiliari. Din aia 8 programatori doar 6 au diploma care trebuie.

  Pana acum:
  Cei 6 programatori cu diploma, care sa zicem ca aduceau peste 10.000$ pe an, aveau scutire de impozit. Restul impozit pe salariu, normal.

  Acum:
  Daca firma produce 10*10.000$ = 100.000$/an, toti angajatii firmei sunt scutiti de impozit.

  Vestea e buna din urmatoarele perspective:
  1) Daca erau programatori care nu aveau diplomele respective, vor beneficia si ei de subventie, deci mai multi 1 leu care produce 15.

  2) Pana acum firma declara profit fix 10.000$*nr_prog_cu_diploma/an. Acum firma va incerca sa includa si celelalte persoane, sa le zicem auxiliare, in aceasta reducere. Ideea e buna pentru ca in mod normal un programator genereaza mult mai mult de 10.000$ profit / an pe cand ceilalti angajati auxiliari nu "genereaza" profit, dar sunt necesari pentru bunul mers al lucrurilor.
 • +1 (1 vot)    
  Inca ceva... (Luni, 3 august 2015, 1:48)

  Dornan [utilizator]

  As vrea sa mai adaug ceva.... S-a dat pe aici cu presupusul daca pleaca sau nu firmele, sau daca pleaca sau nu programatorii, in lipsa acestei masuri.

  Problema este ca, daca te uiti cu cat se impoziteaza in Romania un salar de 1400 euro, si compari cu Franta, sau alte tari de genul asta, constati, ca de fapt, mult-ravnitul salariu de 1400 este f. aproape de salariul minim prin alte tari, dar in Romania este supraimpozitat.
  Date fiind acestea, este evident ca cei cu salarii mari (si in principiu si capabili de cercetare/dezvoltare) nu vor ramane in Romania.... Pt ca ies mai bine pe afara.
  Deci, daca se doreste ca astfel de oameni sa ramana pe aici, masura cu scutirea de impozit e una care mentine piata romaneasca competitiva.

  In lipsa acestui stimulent, e foarte posibil ca o buna parte din varfurile IT-ului local sa plece mult mai repede... La fel, e foarte probabil ca investitiile in IT sa incetineasca sau chiar sa scada. La fel, foarte posibil ca firme noi sa prefere alte locuri, mai prietenoase....
  Cum spunea cineva cu cateva zeci de postari mai sus, ghiata e foarte subtire pe terenul asta, si posibilitatea omorarii "gainii care face oua de aur" este mare.
 • -1 (1 vot)    
  deci la biserici, impozit ZERO, la IT-isti.. (Marţi, 4 august 2015, 21:25)

  Ellias [anonim]

  reducere, dar la omul sarman, care a primit 40 de lei mai mult de copil, si care , acum si-a pierdut dreptul la ajutoare ( aici nu includem tiganii care fac copii doar pentru alocatii) insa nu si-a pierdut dreptul la a plati impozite....credeti ca e normal? Intr-o tara care se respecta, tot venitul e impozitat la acelasi nivel, fara diferentieri. Atunci care e definitia de "discriminare" si unde se aplica aceasta definitie? Nu cred ca aceasta lege reflecta "democratia" in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   un progr plateste mai multe taxe decat ai tu salar (Miercuri, 5 august 2015, 2:10)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Ellias

   Stiai ca 80000 de programatori fac 6% din PIB? Pt toti astia se platesc cam 50% taxe. Da, nu se plateste impozit, dar restul taxelor da. Eu platesc 1000 ron pe luna la sanatate, in conditiile in care nu am beneficiat niciodata pt ca am asigurare privata. Platesc si somaj dar nu voi fi niciodata somer. Ce zici acum de discriminare?
  • +1 (1 vot)    
   Las-o ca macane (Sâmbătă, 8 august 2015, 11:36)

   Dornan [utilizator] i-a raspuns lui Ellias

   Prietene, programatorii platesc o caruta de taxe. Cat platesti tu si inca 10 prieteni ai tai. Asa ca las-o moale , ca macane.

   Daca tot vrei sa fii justitiar, preocupate de toti banditii care au jefuit tara asta, incepand cu petre roman, adi nastase, felix varanu', hrebenciuc, crinuta abrudan, etc, etc si terminan cu primarii si consilierii din cel mai umil sat de tara.
   Astia draga Elias, au furat sume pe langa care scutirea pt programatori nici nu se vede...
   Iar scutirea, daca ai avut minima decenta si rabdare sa citesti ce s-a scris mai sus, a generat per total incasari mai mari pt buget. Este un win/win, daca intelegi conceptul. Tu n-ai pierdut nimic, dimpotriva.
   • 0 (0 voturi)    
    Scutirea (Vineri, 22 iulie 2016, 19:37)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Dornan

    De la "adi nastase" e scutirea. Puteti sa-i faceti statuie :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by