Grupul austriac Erste a inregistrat in al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, in crestere cu 16% fata de primele trei luni, astfel ca dupa primul semestru a ajuns la 487,2 milioane euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc, scrie Mediafax.

Dupa primele trei luni, profitul grupului se situa la 225,8 milioane euro.

Activele erste au urcat cu 0,6% fata de sfarsitul anului trecut, de la 196,3 miliarde euro la 197,5 miliarde euro.

"Rezultatele bune pe care le-am inregistrat in prima jumatate a anului au fost sustinute de mentinerea profitului operational si scaderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o crestere semnificativa a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorandu-se la 11,3% in prezent. Majoritatea pietelor noastre de baza din ECE au evoluat mai bine decat restul Europei, cresterea economica fiind sustinuta tot mai mult de cerere a locala. Aceasta evolutie reprezinta baza pentru doua tendinte incurajatoare care se manifesta simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scazut pentru al saselea trimestru consecutiv si se situeaza in prezent la 7,7%", a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a aratat ca singura tara unde grupul a inregistrat pierdere este Ungaria, dar este increzator ca va reveni pe profit anul viitor, avand in vedere imbunatatirile recente ale contextului operational si faptul ca guvernul a redus taxa bancara

"Per total, bilantul nostru s-a extins in prima jumatate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la inceputul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%", a mai spus Treichl.