Presedintele Consiliului Fiscal se declara ingrijorat: Deficitul bugetar are mari sanse sa sara de 4% din PIB in 2016, prin Codul fiscal si majorarea salariilor bugetarilor
UNPR PNL si UDMR au convenit joi ca in anul 2016 taxa pe valoare adaugata standard sa scada de la 24% la 20%, in loc de 19% cat prevedea Codul fiscal adoptat initial de Parlament si trimis la reexamenare de presedintele Iohannis. De asemenea, supraaciza la carburant ar urma sa ramana si in anul 2016. Din anul 2017, TVA ar urma sa scada la 19%, iar supraaciza sa fie eliminata, conform intelegerii partidelor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici (senator PSD), care a fost la discutiile de joi, de la Parlament, cu partidele, a declarat ca deficitul bugetar pe anul 2016 va fi in jurul a 2% ca urmare a aplicarii acestor masuri, insa presedintele Consiliului Fiscal a estimat deficitul la 2,5% din PIB numai prin aplicarea Codului Fiscal.
Ionut Dumitru a atras, insa, atentia ca deficitul bugetar va depasi 4% din PIB in anul 2016, daca se vor aplica si majorarile salariale din sectorul bugetar, printr-o noua lege a salarizarii unitare.
"Daca facem un calcul, schimbarile convenite prin amendamentele propuse joi la Codul fiscal nu sunt majore. Se economisesc 1,8 miliarde de la TVA, care oricum se vor suporta in 2017 si 3,6 miliarde de la acczize. Deci sunt 5,4 miliarde economisiti fata de proiectul initial, adica 0,7% din PIB. Adica, dupa calculele noastre, in loc de 3,2% deficit bugetar, o sa avem probabil 2,5%. Asta in conditiile in care s-ar aplica doar Codul fiscal", a declarat, pentru HotNews, Ionut Dumitru, presedintele Consilului Fiscal.
"Dar sunt si cresterile de salarii in sectorul bugetar", a adaugat el.
"In varianta in care varianta ar fi crescut dupa noua schema de salariazare, cu impactul estimat de Ministerul de Finante la 15,5 miliarde de lei, anul viitor. Ca sa recapitulam toate implicatiile: ar fi un deficit in jur de 4% di PIB, anul viitor, daca s-ar aplica prevederile din noul Cod fiscal, cu amendamentele de astazi, plus cresterile de salarii, asa cum se intentiona initial", a mai spus Dumitru.
In plus, presedintele Consiliului Fiscal a atras atentia si asupra cresterii salariilor medicilor, cu 25% incepand de la 1 octonbrie 2015, anuntata de premierul Victor Ponta.
"Atentie! Cresterea asta de salarii la medici nu cred ca era prevazuta atat de rapid in intentiile initiale, plus ca vad ca deja a inceput o avalansa de solicitari si de la alte sectoare - profesori, politisti- care vor mai mult. Deci e posibil ca pe partea de crestere salariala sa avem o crestere mai mare, cu impact mai mare de 15,5 miliarde de lei", a avertizat Ionut Dumitru.
"Aveam o ingrijorare mare pe partea de Cod fiscal, care se mai diminueaza prin aceste amendamente, dar ramane in esenta o problema serioasa si pe partea de Cod fiscal ca implicatie bugetara, dar a aparut o problema chiar mai grava - partea de cresteri salariale. As spune ca, la cum se prefigureaza lucrurile acum, pe Codul fiscal si cu cresterile salariale, deficitul are mari sanse sa sara de 4% din PIB in anul 2016. Nu va mai ajunge probabil la 5% din PIB", a concluzionat Ionut Dumitru.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Doar tehnocratii Ponta si Orlando au dreptate.
E clar ca ne ducem in cap din moment ce noi, in loc sa restrangem aparatul bugetar si cheltuielile aferente, dublam salariile acestora si aruncam banii pe fereastra. In acelasi timp nu suntem in stare sa cheltuim corect, catre investitii, banul public. Nu mai vorbim de cel european.
Exemplul de urmat - Polonia.
Pana una alta realitatea a demonstrat ca atunci cand au crescut taxele s-au strans mai putini bani la buget (vezi cresterea TVA-ului de la 19% la 24%), iar cand au scazut taxele, s-au strans mai multi bani la buget.
Oricum, deficitul de 1.5% nu trebuie depasit.
Solutia ar putea fi: scadem impozitele, daca Ponta are dreptate toata lumea este fericita, daca nu are dreptate concediem bugetari (de acolo de unde a crescut numarul lor in ultimii 15 ani :) ).
Ramane ff putin pt alte cheltuieli structurale [ca de ex salarizarea bugetarilor].
Numai inchiderea gaurilor negre mai poate ajuta: CFR, Termoelectrica, incalzirea prin termoficare, etc, PLUS reducerea nr de bugetari. Dar asa se pierd voturi pe stanga, deci NU se face.
Tu ai venit de 100 de lei si-ti propui sa cheltuiesti 104(ca asta inseamna deficit).Ei,pe aia 4 lei trebuie sa ti-i dea cineva.Acel cineva doreste sa ai acord cu FMI ca o garantie pentru el ca acesti 4 lei nu-i bei(salarii etc.),ci faci o treaba serioasa din care scoti castig, rata si ceva pentru tine.Ca altfel...ajungi ca Grecia si...cine mai urmeaza.
Asa-i,nu-i nicio filozofie...
A scazut necesarul de finantare? daca finantam trasnparent de la buget nu ai exact acelasi deficit?
PS. Cata cotizatie se recolteaza de la membri ca sa intretii 3000 de organizatii comunale, 100 orasenesti, 46 judetene, conducere centrala, 38 de vicepresedinti, 35 sefi de departamente, institut de studii politice, camapnii electorale, "contributii" la presa, sedii, benzina, curent electric si ce-o mai fi?
[stii de care partid vorbesc, asa-i?]
Dam pe rascoale de bine, asa ne-a asigurat Ponta!
sistemul bugetar trebuie regandit din temelii... sunt multe impozite la care costul de colectare il depaseste pe cel al impozitelor, sunt multe locuri in care sunt prea multi bugetari (sau s-ar putea eficientiza prin sisteme informatice etc), sunt locuri inc are sunt prea putini... oameni care sunt platici prost, bani cheltuiti aiurea, aparatura lipsa s.a.m.d. trebuie o analiza serioasa... dar nu or sa o faca... ei aleg intotdeauna solutia simpla...
in cazul medicilor de exemplu... ce au cerut ei? salarii mai mari 200-300% si in functiede performanta, pastrarea spagii ca ilegala, alocarea corecta a banilor in sanatate pentru ca pacientii si medicii sa o duca mai bine. ce au primit: 75% marire si legalizarea spagii...
guvernantii nostii nu sunt capabili sa ia niste masuri compleze si corecte... alea necesita stres, cunostinte etc... ei doar carpesc...
Ideea e asa: si daca nu esti mare contabil si finantist, e un lucru simplu. Adica 1.Tai taxe=ai mai putini bani de cheltuiala si 2. Maresti salarii=cheltuiesti mai mult.
1+2= ai mai putini bani, dar tu cheltuiesti mai mult.
Nu trebuie sa fii un geniu ca sa intelegi ca asta nu e ok.
Acum daca 1 ar insemna "tai taxe, dar vei incasa mai bine, ca mai multi oameni vor plati voluntar, etc" rezolvi doar o parte a problemei. Pentru ca 2 ramane tot 2, adica cheltuiesti mai mult. Practic, din incasari mai mari acoperi ce pierzi din taierile de taxe si din cheltuielile cu salariile marite.
Una peste alta, nu iese bine oricum ai privi.
2. Maresti salarii=cheltuiesti mai mult.
-2 = concediezi bicrocratii angajati de PNL/PD si PNL in 2004-2008 (vezi cifrele)
-1.5 = realitatea a demonstrat ca daca scazi taxele se strang mai multi bani la buget
deci probabil, tai, dar incasezi mai mult, deci ajungi sa acoperi ce ai pierdut prin taiere. deci, la incasari, sa zici ca esti cu variatie zero
dar daca iti cresc cheltuielile, e nasol, ca trebuie sa cheltuiesti mai mult, la aceiasi bani produsi. ca nu cred eu ca vei incasa, dupa reducerea taxelor, atat de mult incat sa acoperi si scaderea de taxe si cresterea cheltuielilor.
- concedierea birocratilor. perfect de acord, insa nu mai este criza ca sa poti justifica asta. si nici un guvern roman (si mai ales unul PSD) nu va face asta din proprie initiativa...
D. Isarescu spunea mai ieri, ca numarul angajatilor din administratie este prea mare. Decat sa ceara mentinerea taxelor, de ce nu cere reducerea cheltuielilor astfel incat sa nu se depaseasca 1,5% deficit?
In perioada de criza, daca ii concediezi, ajungi sa le platesti somaj.