Cele circa 120 de tranzactii relevante de pe piata locala de fuziuni si achizitii au dus acest business la peste 3 miliarde de euro, dar pentru 2016 consultantii se asteapta la o "mutare" a fuziunilor si a acuzitiilor din zona productiei industriale si real-estate-ul, catre IT, energie si servicii financiare. In 2015, productia si imobiliarele au cantarit o treime din tot ce a insemnat fuziune/achizitie in Romania, cele 40 de tranzactii "valorand" singure un miliard de euro. Despre cat dureaza negocierile in acest tip de tranzactii, cum arata Romania fata de tarile din jur, evolutia onorariilor, cititi mai jos un interviu cu Anda Rojanschi si Dragos Atanasiu, PwC Romania.

Anda Rojanschi si Dragos Atanasiu-PwCFoto: Hotnews

Rep: Cate tranzactii M&A s-au finalizat in Romania anul trecut si care e situatia fata de tarile din jur ?

Anda Rojanschi, Dragos Atanasiu, PwC: Anul trecut s-au finalizat in jur de 120 de tranzactii relevante din perspectiva pietei de achizitii fuziuni din Romania.

Rep: Si cat dureaza procesul de negociere in Romania fata de pietele din jur ? E mai lung, mai scurt, similar?

A.R.,D.A.: De obicei, de la momentul inceperii tranzactiei si pana la semnare se scurge o perioada de 6-8 luni.

Durata unei tranzactii se poate prelungi in functie de mai multi factori: de cat de pregatita este compania pentru tranzactie de nivelul de interes pe care il atrage compania tinta si de aspectele specifice care trebuie adresate pentru structurarea potrivita a tranzactiei.

In general, de la momentul demararii procesului si pana la primirea ofertelor neangajante ar fi necesare circa 3 luni. Etapele ulterioare de due dilligence si negociere a contractului se pot intinde pe alte 3 luni, astfel incat semnarea tranzactiei poate fi realizata in circa 6 luni. Daca in acest stadiu intervin elemente de restructurare precum o divizare sau transferuri de active (procese care vizeaza separarea afacerii care se vinde de restul afacerilor detinute de vanzatori), durata procesului de tranzactie se prelungeste.

Dupa 2008, practica de tranzactii din Romania a cunoscut transformari, durata pana la finalizarea deal-urilor a crescut, pe fondul scaderii atractivitatii companiilor tinta, dar si din cauza apetitului in crestere de a negocia termenii tranzactiei. Adesea procesele de tranzactie au devenit bilaterale, partile avand o putere de negociere echilibrata care necesita o perioada mai lunga de timp pentru atingerea unor pozitii mutual acceptate.

Rep: Dar fata de pietele mature, cum e SUA? Care considerati ca sunt motivele?

A.R.,D.A.: Prin comparatie, in culturile de business cu mai multa experienta, partile sunt mai inclinate spre a cauta si implementa solutii de compromis care scurteaza durata procesului de tranzactie si vizeaza realizarea / fructificarea mai rapida a obiectivelor tranzactiei, dupa finalizarea acesteia.

Rep: Care considerati ca sunt pietele cu potential de tranzactii M&A in 2016?

A.R.,D.A.: Privim cu optimism evolutia pietei de fuziuni si achizitii din Romania anul acesta si ne asteptam sa vedem tranzactii incheiate cu succes in principal in sectoarele care:

- se bazeaza pe o baza de clienti foarte diversificata (cum ar putea fi serviciile financiare, retail, serviciile de sanatate);

- au perspective ridicate de crestere si necesita consolidarea unor capabilitati tehnice, operationale, comerciale (cum ar fi IT&C);

- necesita restructurare si consolidare (cum ar fi sectorul de energie).

Nu excludem materializarea tendintelor de consolidare din agricultura si logistica, dar si reconfirmarea tendintei pozitive din real estate.

Rep: Care a fost cea mai activa industrie in domeniul M&A in 2015 si la cat estimati volumul total al tranzactiilor din anul trecut de pe segmentul respectiv ?

A.R.,D.A.: Cele mai dinamice sectoare au fost productia industriala si real-estate-ul; daca ne referim la cele mai relevante tranzactii din aceste doua sectoare, am numara circa 40, al caror cuantum s-ar apropia de cifra de un miliard de euro.

Rep: Care sunt principalele tari de origine ale celor care au preluat afaceri in Romania?

A.R.,D.A.: Din punctul de vedere al numarului de tranzactii realizate, companiile romanesti au fost cele mai active in piata anul trecut, insa valoarea achizitiilor finalizate de acestea este redusa.

Investitorii din Germania, SUA, Polonia si Republica Ceha au fost intre cei care au adus valoare substantiala in piata de M&A anul trecut.

Rep: In 2015, piata de M&A a fost de circa 3 mld euro. E mult, e putin? Cum stam din punct de vedere regional?

A.R.,D.A.: Potrivit Mergermarket, la nivelul Europei, cele mai mari piete de M&A au fost cele din Marea Britanie (425 mld. USD si 1370 deal-uri), Irlanda (201 mld. USD si 118 deal-uri) si Germania (79 mld. USD si 737 deal-uri).

Din perspectiva regionala, Romania s-a situat deja de anul trecut pe locul 3 (dupa Polonia si Cehia, dar depasind Ungaria). In 2015, aceasta pozitie a fost consolidata si ne asteptam ca si in 2016 Romania sa se situeze in topul destinatiilor de investitii la nivel regional.

Rep: Care este ponderea investitorilor strategici si a celor financiari implicati in businessul M&A in Romania 2015?

A.R.,D.A.: Investitorii strategici au fost cei care au dominat piata de M&A anul trecut in Romania, in conditiile in care fondurile de investitii au realizat aproximativ 15% din deal-urile anuntate public.

Remarcam in prezent o continua tendinta de crestere a interesului pentru Romania al fondurilor de investitii, care au fost in 2015 si continua sa fie in primele luni ale anului 2016 foarte active tranzactional, ceea ce confirma ca Romania a urcat in preferintele investitorilor financiari in ultimii ani.

Rep: Cum au evoluat in ultimii 5 ani onorariile consultantilor in tranzactiile M&A si care ar putea fi motivele?

A.R.,D.A.: Onorariile consultantilor de M&A sunt determinate de complexitatea procesului si sunt calculate de regula ca procent din valoarea tranzactiei, asa incat, pe fondul revenirii pietei de profil, este asteptata o stabilizare a onorariilor.

Rep: Sunteti implicati in acest moment in tranzactii pe segmentul bancar? Am putea sa ne asteptam la consolidari in aceasta zona in 2016?

A.R.,D.A.: Cu siguranta tendinta de reasezare a pietei serviciilor financiare si "curatarea" portofoliilor de credite ale bancilor va necesitata in continuare consolidarea sectorului bancar, iar in acest context sunt asteptate noi tranzactii in acest domeniu.

Rep: Daca ar fi sa sintetizati piata de M&A din 2015 fata de 2014, care ar fi principalele diferente privitor la tipul investitorului, al sectorului cel mai activ de tranzactionare, al duratei negocierilor si al preturilor?

A.R.,D.A.: Activitatea de M&A din Romania a continuat sa fie dominata de deal-uri mici si medii pe fondul cresterii volumelor tranzactionate.

Valoarea agregata a pietei si valoarea medie a unei tranzactii sunt in crestere semnificativa, fiind influentate de un numar mic de tranzactii cu valoare foarte mare si potential de recurenta limitat.

In 2015, perspectivele pietei s-au imbunatatit cel putin in ceea ce priveste apetitul investitorilor. In acelasi timp, piata a ramas destul de putin transparenta in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor.

N.Red:

Anda Rojanschi este Partener D&B David si Baias, tranzactii coordonator al echipei de consultanta fiscala si juridica in tranzactii.

Dragos Atanasiu este Senior Manager, Servicii de Consultanta pentru Tranzactii, PwC Romania