Neacsu, Erste AM: Lichiditatea excesiva a scazut interesul bancilor de a atrage lei prin depozite bancare

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
In schimb , cand dati imprumut, dobanda perceputa de la clienti este de...de? 10-15% !!!!!!!!!
Concluzia: va doare la patina de clienti !
Si-atunci de unde va trageti osanza? pai aveti un client gras si sigur : STATUL ROMAN! Care imprumuta la nesfarsit bani pentru pensii si salariile bugetarilor.
Statul se comporta ca un mare "betiv"care va face Dvs consumatie suficienta incat sa traiti regeste
Daca statul s-ar comporta in mod responsabil (reducere de cheltuieli bugetare, sprijinirea sectorului privat) ar fi alta situatie. Ati da si Dvs credite cu dobanda de 1,5-2%, asa cum se intampla in vestul civilizat.
- la creditele noi in lei, 7,36% la PF si 4,55% la PJ. Atentie, la creditele noi in lei pentru PF pentru perioade > 5 ani, dobanda medie a fost 3,87% (aici intra Prima Casa, dar nu numai).
- la creditele in sold in lei, 7,09% la PF si 4,22% la PJ
- la creditele noi in euro, 4,62% la PF si 3,80% la PJ
- la creditele in sold in euro, 4,00% la PF si 3,55% la PJ
Deci fie ati intentionat o dezinformare (rusinica!), fie n-ati filtrat o informatie (iar rusinica!).
Comparatia cu Vestul civilizat va fi relevanta cand Romania va fi o tara civilizata, cu debitori care-si platesc datoriile. Nu ca acum, cu sute de mii de restantieri PF si PJ la banci, stat si furnizori.
Sunt de acord doar cu afirmatia despre reducerea cheltuielilor statului roman. Dar cu parlamentarii aflati deja in an electoral, am ZERO sperante sa vad legi noi in concordanta cu principiile responsabilitatii bugetare. Guvernul, CE, FMI si altii de afara sunt ingrijorati, doar turma de imbecili din Parlament nu.
Romania, tara dezastrului bine facut.
Ma uitam la creditul PRIMA CASA si toti, acorda credit cu dobanda ROBOR +2%.
De fapt, DAE este 56-58 %.
Atunci clar ca raman cu lichiditati la o asemenea lacomie din partea lor .
Priviti pe strazi, plin de sucursale ale bancilor. Au cele mai costisitoare cladiri, iar angajatii lor, unele dintre cele mai mari salarii.
Pe banii cui ?
Vine de la Piperea sau de la Zamfir - ambii straluciti ganditori si ilustri carmaci spre viitorul luminos al tzeparilor carpatini ?
Mehr Licht, bitte.
http://www.conso.ro/ghid/totul-despre-dae/ce-costuri-sunt-incluse-in-dae
Si acum un exemplu la intamplare:
Intram pe BRD.ro, programul "prima casa"
https://www.brd.ro/persoane-fizice/credite/credite-locuinta/prima-casa
unde se spune,: avans 5 %, Dobanda extrem de atractiva
Robor 3M la care se adauga o marja de numai 2%.
Sa zicem ca apelam la aceasta banca.
Intram pe calculatorul lor si pentru un credit de (35000 euro ) 157500 lei pe 30 ani inapoiez bancii 254492 lei .
Adica banca imi da pe an 157500:30=5250 lei.
Iar eu inapoiez pe an 254492:30=8480lei
rezulta 8480:5250= 161
Banca imi imprumuta 100 si eu inapoiez 161 .
Este DAE 61 % pe an sau nu ?
Asta se numeste “dobanda atractiva” stimabililor ?
K=m K'=m'
___ A(K) ___ A'(K')
\ ------------- = \ -------------
/__ (1 + i)^t(K) /__ (1 + i)^t(K')
K=1 K'=1
Ce ai descoperit tu nu este DAE :)). Intrebarea mea a fost bineinteles la mishto, pentru ca multi au auzit de DAE (ca asa e trendul) dar habar nu au ce reprezinta, iar tu stimabile esti in randul acestora.
Hai sa punem problema altfel sa vedem daca iti suna bine. Sa spunem ca pui in banca 100 RON cu dobanda 2%/ an timp de 30 ani . Ar trebui sa ai fara capitalizarea dobanzii inapoi de la banca 160 % in 30 ani(adica 160 RON) - e atractiva dobanda acum?
Cand platesti 2 % pe an nu iti place, dar cand trebuie sa primesti 2 % pe an s-ar putea sa crezi ca e cam putin.
Suna mai mult a ipocrizie stimabile
Cititi pe net despre valoarea in timp a banilor si despre cum se calculeaza DAE.
Eventual si cum se repartizeaza dobanda si capitalul rambursarii pe durata finantarii, fac pariu ca sunteti printre cei care cred ca banca ii fura in primii ani incasand mai mult dobanda ceea ce rezulta intr-o scadere mica a soldului datoriei.
In exemplul Dvs. DAE este aprox. 3,5% pe an. De la 3,5% la 61% e o diferenta, nu credeti?
Daca formula oferita de droox mai sus vi se pare prea complicata (desi asta este conform, atunci va sugerez o formula simplificata cu un rezultat cat de cat apropriat: dobanda medie anuala (254.492 - 157.500) / 30 = 3.233 supra soldul mediu pe cei 30 ani (adica media dintre soldul initial 157.500 si soldul final 0, deci 78.750), adica aproximativ 4,1%. E usor de calculat, nu va trebuie calcutor financiar, excel sau aplicatie de mobil, iar rezultattul e aproape de rezultatul corect de 3,5%.
Comentariul este valabil si pentru necuvantatorii care dau dovada de aceeasi ignoranta vizavi de DAE, dar se pricep sa dea voturi. Cum nu candidez la nimic, ma doare in cot sa primesc voturi negative fara numar.
Stimati domni,
Daca BANCA imi da timp de 30 de ani cate 5250 lei/an, iar eu trebuie sa-i inapoiez BANCII ,8480 lei /an , timp de 30 de ani, inseamna ca pentru fiecare 100 lei imprumutati, banca primeste 160 lei..
Nu va e clar, stimati "pescari" ?
Nu. Voi o tineti tot cu ROBOR 3m + 2 %.
Cine va crede ?. Eu, cel putin, nu voi lua bani imprumut de la BANCI, in aceste conditii.