Pana la urma, se pare ca legea darii in plata va cuprinde un plafon (nu de 100.000 de euro ci de 250.000 de euro), iar Programul Prima Casa va fi eliminat din proiect, potrivit initiatoului legii, Daniel Zamfir. Dupa luni de zile in care discutiile s-au purtat mai degraba cu argumente emotionale decat cu cele logice si economice, s-a cazut la un acord. "PSD va sustine mentinerea unui plafon crescut la 250.000 de euro si faptul ca Programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii. Va spun concluzia mea: daca varianta pe care am discutat-o va fi votata, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfecta. Insa eu personal cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare", nota pe Facebook, initiatorul legii, Daniel Zamfir.

Bogdan Olteanu (BNR) si Daniel Zamfir (initiator)Foto: Hotnews

"Astazi am avut din nou o intalnire cu vicepresedintele PSD Viorel Stefan la care au participat si profesorul Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), si Catalin Voievozeanu de la AURSF. Discutia a fost una lunga si constructiva. Concluziile sunt urmatoarele:

1. Legea Darii in plata va intra in dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final in Camera Deputatilor

2. Ca si PNL, si PSD sustine ca Legea Darii in plata trebuie sa se aplice fara discutie creditelor in derulare, sa beneficieze si cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca in vederea achizitiei, constructiei sau amenajarii unor imobil cu destinatia de locuinta sau achizitionarii unui teren in vederea constructiei unei case.

3. De asemenea si PSD e de acord ca legea trebuie sa se aplice si celor care au fost deja executati, prin sistarea popririi pe venituri

4. PSD va sustine mentinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro

5. Si PSD considera ca Programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii.

Acum va spun concluzia mea: daca varianta pe care am discutat-o astazi va fi votata, eu cred ca este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfecta. Insa eu personal cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare.

Cred in continuare ca plafonul este discriminatoriu si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege, insa asta va putea lamuri Curtea Constitutionala daca va fi sesizata. Daca va fi sesizata, asta nu inseamna ca se suspenda aplicarea legii pana se pronunta Curtea.

Imi mentin parerea ca beneficiarii Programului nu trebuie exclusi, insa cred ca e mai inteleapta decizia de a nu da prilej bancilor sa santajeze cu marirea avansului sau Guvernului sa desfiinteze programul, ambii pretextand ca din cauza acestei legi.

Doamne ajuta sa va pot da vestea buna pe 6 aprilie!", scria joi seara Zamfir.

In aceeasi zi, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a tinut o conferinta la Sibiu despre leadership, in cadrul careia a vorbit si despre legea darii in plata.

"In functie de cum se va vota, poate sa dispara Prima Casa. Se poate crea un mecanism optional pentru viitor, prin care cetateanul sa opteze ca vrea credit cu dare in plata si isi asuma un avans mai mare sau ca vrea credit fara dare in plata si renunta la un drept - ceea ce functioneaza in domeniul civil -, iar atunci merge pe un avans mai mic. Daca nu se merge pe acest mecanism optional, cum exista in Lituania, de exemplu, atunci o sa apara aceasta majorare a avansului la toate bancile. Aceasta consecinta o vom vedea de la inceput. O a doua consecinta va tine de costurile de finantare. De obicei pierderile din sectorul privat sunt asumate, in cele din urma, tot de sectorul public. Asta vedem clar in istorie", a spus Olteanu, citat de presa locala.

Potrivit aceleiasi surse, Olteanu a mai abordat si posibila scadere a ratingului Romaniei in cazul in care darea in plata ar include si garantia Statului oferita prin Prima Casa. "Scaderea ratingului nu e o chestie de orgoliu sau de mandrie nationala. E o chestie de bani. Se regaseste in cresterea costurilor dobanzilor pe care Romania le plateste la datoria publica si asa cum in ultimii ani am economisit pentru Romania zeci de milioane de euro din dobanzi mici, prin increderea pe care am reusit sa o construim, daca dobanzile cresc, bugetul de stat poate suferi. E un joc in care nu poti alege doar partile bune. Nu e de niciun ajutor si tocmai de aceea solutia pentru Prima Casa este ca ea sa iasa cu totul din mecanismul Legii darii in plata. Aici sunt doua judecati: prima este aceea ca beneficiarii creditului Prima Casa nu au nevoie sa fie ajutati. Nu trebuie sa incercam sa reparam ceva ce nu e stricat. Nu exista dificultati de rambursare la Prima Casa pentru ca programul a fost instituit dupa criza, deci imobilele se aflau la o valoare scazuta, nu au pierdut din valoare odata cu criza, iar persoanele care au luat credite nu au pierdut din venituri pentru ca asta s-a intamplat inainte de lansarea programului Prima Casa. Al doilea motiv este ca programul a fost de asa maniera construit ca avansul sa fie mic si ratele sa fie mici. Atunci programul este unul suportabil de persoane aflate la inceputul carierei si al vietii si au nevoie de ajutor. Un alt motiv este ca programul Prima Casa functioneaza. Bancile dau credite cu avans de doar cinci la suta, ceea ce e foarte putin, doar pentru ca primesc garantia statului", a spus Olteanu.