Cadrul legislativ "nesigur si imprevizibil in domeniul financiar-bancar", a fost etichetat in ultimul raport de stabilitate al BNR ca fiind "risc sistemic sever". Am fost prinsi cu garda jos in aceasta dimineata, cand Camera Deputatilor a inclus pe agenda sa legea darii in plata care poate fi dat ca exemplu a ceea ce inseamna imprevizibilitatea politicilor intr-un an electoral, se arata intr-un raport transmis miercuri dupa pranz de catre ING, investitorilor. "Faptul ca s-a adoptat in aceeasi saptamana, un proiect de lege al falimentului persoanelor fizice (etichetat ca o alternativa mai prietenoasa pentru piata decat darea in plata) creste posibilitatea ca aceasta lege sa poata fi modificata in viitor, se mai spune in Raport.

Probabilitatea ca darea in plata sa se aplice in forma votata miercuri este de 40 la sutaFoto: Hotnews

Banca Nationala a estimat pierderile sistemului bancar datorare darii in plata la circa 2.8 miliarde de lei, potrivit viceguvernatorului Voinea, dar probabil calculele au fost facute in baza plafonului de 150.000 euro, care intre timp a fost ridicat. Viceguvernatorul Olteanu a declarat ca banca centrala nu se asteapta la foarte multi debitori care sa-si exercite optiunea darii in plata, dar impactul financiar asupra sectorului bancar va fi inregistrat in momentul in care legislatia eintra in vogoare datorita reglementarilor prudentiale, nu a cazurilor in care debitorii isi exercita dreptul care decurge din aceasta lege. Noi credem ca cea mai mare parte a pierderilor sunt legate de creditele in valuta ancorate la ipoteci acordate inainte de criza financiara, prin deprecierea monedei si scaderea preturilor proprietatilor.

Proiectul de lege de descarcare de gestiune a datoriei induce hazard moral, deoarece nu se refera numai la debitorii in dificultate. Ea nu include nici un prag pentru gradul de indatorare (65% sugerat de BNR).

Legea poate fi in continuare taxata eventual de Curtea Constitutionala , daca aceasta va fi sesizata fie de Presedintele, de oricare dintre cei doi presedinti ai camerelor parlamentare, de guvern, Inalta Curte, Ombudsman sau de catre un numar minim de 50 de deputati sau 25 de senatori.

  • Ce urmeaza?

Scenariul 1: Curtea Constitutionala ar putea cere modificari semnificative (60% probabilitate)

Dar, in primul rand, Curtea Constitutionala trebuie sa primeasca o solicitare de la una dintre institutiile mentionate mai sus. Noi credem ca guvernul este principalul "candidat" pentru acest lucru, deoarece adoptarea proiectului de lege va afecta costul de finantare pe termen mediu al Romaniei si poate conduce la avertismente cu privire la ratingul tarii. Presedintele ar putea lua si el in considerare acest lucru, mai ales daca tinem cont de faptul ca cele mai multe dintre remarcile sale, inclusiv luarea in considerare avizul BCE, au fost trecute cu vederea.

Scenariul 2: Legea va fi adoptata in forma actuala (40% probabilitate)

Presedintele are 10 zile pentru a promulga legea. Dupa ce legea intra in vigoare, bancile (partile afectate) pot sesiza Curtea Constitutionala. Cererea formala si raspunsul ar putea dura ceva timp, perioada in care foarte multi dintre debitori ar putea da in plata. Eentualele daune vor fi probabil acoperite de la bugetul de stat.

In raportul din 8 aprilie, Standard & Poors a mentionat ca "riscuri pentru prognozele noastre ar putea rezulta, de asemenea, din legislatia care, daca este aplicata retroactiv, ar putea inrautati conditiile de finantare pentru sectorul privat din Romania. Un exemplu este legea darii in plata care, in opinia noastra, ar putea submina recenta stabilizare a pietei imobiliare, incetini redresarea cresterii creditarii, si descuraja investitiile straine in sectorul nenfinanciar ". In plus, chiar agentia de rating mentioneaza o stabilitate mai redusa a sectorului financiar ca pe un motiv pentru a reduce rating-ul Romaniei. Acest lucru vine dupa ratingul Poloniei a fost redus de S & P, citand schimbari institutionale. Astfel, vedem un risc real in favoarea unei retrogradari in cazul in care legislatia este adoptata in forma actuala. Urmatoarea revizuire S & P este in 7 octombrie, cand agentia de rating va avea o imagine mai clara a pagubelor fiscale inaintea alegerilor.