Mai sunt cateva zile si se incheie perioada depunerii candidaturilor pentru alegerile locale, dupa care in curand va incepe campania electorala. Drept e ca studiile facute in Romania arata ca alegatorii sunt oarecum atipici; atunci cand isi pregatesc votul, ei nu judeca prin prisma situatiei personale (cat de bine le e lor) ci prin prisma situatiei generale a tarii. Una peste alta, la noi politica pare a dicta economiei si nu invers. O serie de propuneri legislative care mai de care mai discutabile apar in spatiul public ingrijorand orice economist care mizeaza pe cifre si echilibre economice. Sa revenim insa la cele 5 evenimente economice ale saptamanii.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • 1. Adoptarea legii darii in plata

A fost de departe evenimentul cel mai asteptat de catre cei care au contractate credite la banci. Legea va fi trimisa in aceste zile la promulgare catre Presedintie, institutie care nu o mai poate intoarce Parlamentului, ci cel mult sesiza Curtea Constitutionala. Ca forma, mult perfectibila, legea permite in esenta ca cei care vor sa scape de datoria la banca sa notifice unui notar acest lucru si apoi sa predea casa bancii, astfel inchizandu-li-se creditul. Reprezentantii bancilor spun ca vor ridica exceptia de neconstitutionalitate in momentul in care primul client va solicita aplicarea darii in plata, in timp ce initiatorii roaga autoritatile sa nu atace legea la Curte ci sa permita romanilor indatorati posibilitatea cat mai grabnica de a scapa de povara creditelor. Cert este ca dupa votarea legii, leul a intrat pe un trend de depreciere, iar la licitatia de joi a Finantelor, cererea de obligatiuni cu maturitate de 10 ani a fost slaba, economistii punand aceste lucruri pe seama darii in plata.

  • 2. Demisia ministrului Muncii ca urmare a disensiunilor pe tema legii salarizarii bugetarilor

Este primul scandal de amploare din guvernul tehnocrat Ciolos, probabil dupa sarbatorile pascale premierul recurgand si la o remaniere. Inainte cu cateva ore de demisie, ministrul Finantelor vorbea despre legea salarizarii ca despre o lege aplicabila, care are si banii asigurati de la buget. In urmatoarele ore discutiile contracdictorii au escaladat, culminand cu demisia ministrului Costea. Pana acum Guvernul nu a reusit sa isi puna amprenta de tehnocrati pe masurile adoptate, sovaielile si uneori o insuficienta copmunicare din partea unor ministere fiind punctele cele mai vulnerabile, in ciuda unui premier care are intentii bune, dar nu si resursele umane care sa-l sprijine activ.

  • 3. Dezvaluirile legate de scandalul Panama Papers continua

Deocamdata fara a misca pietele din Romania, scandalul banilor din paradisurile fiscale continua. Aici trebuie facuta o precizare: nu toti banii dintr-un paradis fiscal sunt obligatoriu bani furati. Ei sunt rulati prin aceste zone din doua motive: fie pentru a li se pierde urma, fiind vorba de bani cu provenienta dubioasa, fie de bani care cauta taxare cat mai joasa. E situatia simetrica a depozitelor bancare; fiecare cauta banca ce ofera dobanda cea mai buna. Daca ea e in Romania, Elvetia sau Panama, imi depun banii acolo. Asteptam eventuale nume publice de fosti demnitari de stat care greu ar putea justifica milioane de euro in mod legal. In problema persoanelor fizice cu banii in paradisuri fiscale, daca banii sunt curati si provin din afaceri legale, singura problema ar fi una de "patriotism". De a-ti tine banii in Romania, platind bugetului nostru sumele datorate si grevandu-l de ingenioase idei de a face rost de bani (prin cresteri de taxe, de TVA samd).

  • 4.Guvernul a decis procedura restituirii taxei de mediu

Aici prea multe nu sunt de spus. Statul va va restitui banii, dar retineti doua lucrruri: 1. asta se va intampla in cinci ani, nu maine si 2. daca inregistati datorii la bugetul de stat, din sumele de restituit se vor scadea aceste datorii dupa care se va face plata. Detalii, aici.

  • 5. Stam bine cu indicatorii economici, dar atentie la consumul pe import!

Constructiile cresc, inflatia e la minime istorice, consumul explodeaza (pentru ca veniturile cresc si ele), dar creste si deficitul balantei bunurilor. Cu alte cuvinte, ne asiguram o crestere economica pe consumul marfurilor venite din afara. Adica platite in valuta. Ceea ce pune presiune si pe curs (Romania achitand mai multa valuta decat incaseaza, ceea ce inseamna ca diferenta trebuie s-o cumpere) si pe deficitul comercial. Mai mult, cresterile salariale care nu au la baza si o crestere a calitatii muncii se vor intoarce impotriva noastra. Problema nu e daca, ci cand se va intampla acest lucru.