Un senator acuza BNR ca e "stat in stat": Parlamentul sa poata demite Consiliul de Administratie al Bancii

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2016, 11:17 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a depus, luni, in Parlament, un proiect de lege pentru modificarea Statutului BNR,  prin care solicita ca Parlamentul Romaniei trebuie sa repuna statutul BNR pe fagasul normal, constitutional.  "Membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale au un statut privilegiat. Banca Nationala a Romaniei este 'stat in stat'. Parlamentul Romaniei trebuie sa repuna statutul BNR pe fagasul normal, constitutional", argumenteaza initiatoarea in expunerea de motive., citata de Mediafax.


Proiectul prevede ca, in numele Consiliului de administratie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei sa prezinte Parlamentului, pana la data de 30 iunie a anului urmator, raportul anual al BNR, care cuprinde si activitatile BNR, situatiile financiare anuale si raportul de audit, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere. Respingerea de catre Parlament a raportului anual atrage demiterea de drept a Consiliului de administratie.

Conform initiativei legislative, revocarea din functie a oricarui membru al Consiliului de Administratie al BNR se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului. In prezent, revocarea din functie a oricarui membru al Consiliului de Administratie al BNR se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave.

De asemenea, potrivit proiectului semnat de Cristiana Anghel, numirile membrilor CA al BNR se fac pe o perioada de cinci ani, fara posiblitatea reinnoirii mandatului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5122 vizualizari

 • -6 (28 voturi)    
  ... (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:48)

  pathfinder [utilizator]

  Isarescu s-a crezut intangibil.
  Si a actionat ca atare.
  Acuma i se-ntorc toatea alea de le-a declarat.
  Cu dobanda pozitiva!
  hi hi hi hi hi
 • +7 (35 voturi)    
  Ultima reduta (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:56)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Asa duduie Anghel,

  faceti praf si BNR-ul si s-a terminat cu Romania. Si asa este politizat partial, fara prea mare succes insa.

  In clipa in care ati ocupat si BNR-ul victoria borfas.. pardon, parlamentarilor va fi deplina.
 • +11 (23 voturi)    
  Aha (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:57)

  MPopa [utilizator]

  Intrebarea e cine i-o fi dat scris doamnei Anghel proiectul de lege ca din tartacuta ei nu cred ca a iesit.
  Imi aduc aminte cand a aparut acest trist personaj in atentia publica: o biata profesoara adusa la disperare si greva foamei de diktatura basista.
  • +6 (10 voturi)    
   este clar ca ea nu este in stare sa faca un astfel (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:06)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   de proiect din simplul motiv ca nu o duce capul. Nu gandeste ea asa de adanc si in perspectiva., ca sa propuna schimbarea statutului BNR, mai ales ca nu l-a citit vreodata si nici nu se pricepe la banci si sistem bancar. E limpede ca in spatele acestei propunei se afla un alt grup de persoane (posibil Tariceanu), care vrea sa isi exercite influenta la BNR, ba chiar sa isi numeasca acolo oamenii in functii cat mai inalte.
   D-na Cristiana Anghel e doar un pion folosit...
 • +6 (22 voturi)    
  hehehe (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:58)

  bogdan1477 [utilizator]

  Asha e cind orice invatatoare profitoare ajunge senator... Tsoapa asta probabil intelege prin "stat" parlamentul, care dupa capul ei odihnit ar trebui sa aiba puteri depline. De' un sa stie grevista varanului ca in democratie nici o insititutie nu trebuie sa aiba putere absoluta. E puterea legislativa, aia executiva, aia judecatoreasca. Si mai nou si bancile nationale sunt insititutii independente, ca sa previna eventuale derapaje ale parlamentarilor gen madama de a darima sisntemul financiar pentru 2 lei dati votacului cu sacosa.
  • -6 (22 voturi)    
   Tsoapa (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:38)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   De data asta a atins cateca corzi sensibile..proiectul de lege este binevenit mai ales ca prezentul guvernator al BNR a fost parasutat de vest la conducere si nu se mai da plecat nici dupa 27 de ani datorita scheletilor din dulap..
   Ar fi foarte important ca auditul sa cuprinda si cantitatea de aur existenta in beciurile BNR.
 • +5 (17 voturi)    
  exponenta (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:58)

  zot [utilizator]

  aceasta trebuie facuta sa inteleaga ca cei de la bnr nu sunt ageamii, asa cum demonstreaza ca sunt multi, multi, chiar foarte multi parlamentari( si asta nu numai ca sunt multi ca numar)
 • +8 (20 voturi)    
  Anghel strikes again ! (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:06)

  Cuca [utilizator]

  Asta mai lipsea, acum ! Parlamentul sa controleze totul, dar pe ei sa nu-i controleze nimeni, nici macar legea.

  A! Ce coruptă soţietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul... Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar cop, serios băiat!

  Zice:
  "Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"...
 • +7 (17 voturi)    
  Cristina se pricepe la BNR! (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:09)

  asavreau [utilizator]

  Aiurita asta de senatoare fomistă,se face cunoscută prin intervenții care fac de râs Parlamentul României.Cine a votat-o să se spele pe cap cu ea.Nu a făcut nimic pentru cei care au votat-o,numai pentru ea a făcut.Să-i amintească cineva că CA al BNR este numit de Parlament și de la Florin Georgescu la Voicu sunt oamenii PSD,PC și Liberalii lui Tăriceanu.Deci senatoarea este nemulțumită de oamenii pe care ia votat să fie în CA al BNR.Dacă prostia nu doare,nu se tratează de ea.
 • +1 (15 voturi)    
  propunere (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:17)

  sile1 [utilizator]

  Fata asta are o gramada de neuroni defecti care nu mai reusesc sa-i controleze spusele.

  Propun sa instituim o comisie care sa-i ceara un raport si sa analizeze toate elucubratiile domniei sale si daca gasim ceva necorespunzator sa i se ceara demisia ( asta ca sa fie simetric cu ce propune ea pentru BNR)
 • +3 (17 voturi)    
  Mai usurel cu finantele pe scari (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:19)

  Sparafucile [utilizator]

  Finantele sunt un domeniu delicat . Daca nu ai specialisti de mina-ntai acolo si pui niste ageamii se duce de ripa totul intr-o tara . Inflatie galopanta , destabilizare macroeconomica , atacuri speculative necombatute , curs valutar fluctuant , o cohorta de neajunsuri care se pot intimpla . In timp ce un parlamentar poate fi luat si de la coada vacii si propulsat in Parlament fara ca sa se observe vreun prejudiciu , la finante nu-i asa ,acolo trebuie specialisti de clasa . Odata gasiti , e o mare neghiobie sa le limitezi mandatul la cinci ani fara reinnoire . E ca si cum l-ai obliga pe un mare chirurg sa se retraga din activitate dupa 1000 de operatii . Dupa cum pune problema si problemele ,in general , incepem s-o suspectam pe distinsa senatoare ALDE ca nici ea nu provine dintr-o zona pozitionata mult prea in fata vacii .
  • -2 (22 voturi)    
   Finantele (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:40)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Nu sunt un domeniu delicat..un audit este necesar sa stim si noi ce se intampla la BNR
   • +4 (12 voturi)    
    Nu stralucesti prin exces de informare (Marţi, 19 aprilie 2016, 12:55)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    Caci daca ai straluci ai sti ca BNR face rapoarte asupra activitatii ei in fiecare an . Sunt pe site-ul BNR , in format PDF si le poate descarca oricine, si inca pe mai multi ani in urma . Te-ngroapa in rapoarte . Asa ca-ti poti satisface nepotolita curiozitate despre ce se intimpla acolo citind acele rapoarte . Mai ramine sa si pricepi ceva din ele caci nu sunt la indemina oricarui minuitor de telecomanda .
    • -3 (13 voturi)    
     Malpraxis (Marţi, 19 aprilie 2016, 13:47)

     Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     La ce chirurgi sunt astia de la BNR ar fi trebuit sa fie pe drumuri si anchetati la cat malpraxis au in cei 27 de ani de activitate..
     BNR este stat in stat si acest lucru trebuie stopat
   • +7 (7 voturi)    
    se face audit extern la BNR (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:14)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    iar firma care il face se schimba mereu (ba KPMG, ba Ernst and Young, etc). Acest raport de audit extern se prezinta parlamentului anual, impreuna cu raportul de activitate anual, situatia financiara si activitatile BNR. El este aprobat de Parlament, si, daca nu e aprobat, consiliul de Administratie al BNR este demis.
    • -3 (11 voturi)    
     Audit masluit (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:55)

     Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Ceva este in neregula la BNR . Nu cred ca e normal dupa tunurile FNI, Caritas, implicarea CEC , protejarea bancilor si abuzurilor din piata. Pare ca atitudinea BNR este anti-nationala /anti-romaneasca.
     Daca verifici declaratiile lui Isarescu de-a lungul timpului confirma atitudinea anti-romaneasca. Consiliul si guvernatorul trebuie sa plece
     • +1 (9 voturi)    
      Am o sugestie pentru tine (Marţi, 19 aprilie 2016, 15:31)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      Ca sa-i demiti mai repede : iti faci un partid , cistigi alegerile cu el , domini copios Parlamentul si-i demiti de le suna apa-n cap . Apoi pui acolo numai romani trasi direct din daci . Grabeste-te , deja in toamna sunt alegeri .
      • -2 (10 voturi)    
       Hehe (Marţi, 19 aprilie 2016, 16:01)

       Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

       Se apropie ziua judecatii..cum s-a redeschis dosarul lovilutiei asa se va deschide si dosarul BNR
     • +2 (4 voturi)    
      auditul este unul financiar-contabil, (Marţi, 19 aprilie 2016, 16:42)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      evident. Se judeca cifrele contabile, nu falimentele bancare. In plus de asta, eu nu vad legatura intre FNI si BNR. FNI a fost un fond de investitii, care nu raporta la BNR, si nu era verificat de BNR.
  • +2 (12 voturi)    
   Problema e ca Mugur Isarescu (Marţi, 19 aprilie 2016, 13:36)

   agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   este de 26 de ani guvernator BNR, deci nu avem termen de comparatie. Este in acelasi timp si cel mai bun si cel mai prost guvernator postdecembrist, si asta nu zice absolut nimic despre valoarea lui.

   Iar auditurile sunt bune ... sa vedem si noi cam ce se intampla pe acolo
   • +2 (14 voturi)    
    corect (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui agentia_cagebista

    De fiecare data cand parlamentul are ocazia sa-l schimbe.. nu o face. Pentru ca nu e altul mai bun. Vrem o Banca Nationala care se ocupa de stabilitatea monetara sau una care se chinuie sa le faca pe plac un caricaturi de oameni gen Cristiana Anghel?
    • +2 (8 voturi)    
     Pai tocmai asta e problema. (Marţi, 19 aprilie 2016, 18:03)

     agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Parlamentul nostru nu prea are reputatia ca promoveaza si pastreaza in pozitii cheie pe criterii de competenta si onestitate. Iar cand il vezi pe Mugur ca rezista de 26 de ani nu poti sa nu te intrebi cu ce ii are la mana...
 • 0 (14 voturi)    
  SITUATIE (Marţi, 19 aprilie 2016, 13:44)

  jidanul [utilizator]

  Personajul Cristina Anghel, este ciudat in politica damboviteana dar, asta conteaza mai putin, deoarece problema semnalata este cu adevarat foarte importanta, adica: situatia BNR-ului. BNR-ul prin politicile promovate pe piata bancara, a creat abuzuri imense impotriva clientilor bancari, permitand, mai mult sau mai putin tacit, bancherilor din bancile din Romania sa distruga siguranta economico-financiara a foarte multor persoane fizice si juridice din Romania, sa distruga chiar sanatatea si viata a foarte multor romani. Un inlocuitor mai bun decat Mugur Isarescu si un consiliu de administratie mai bun decat cel actual in mod sigur se poate gasii in Romania. Sa lasam ideea ca Isarescu este "cel mai cel" guru al finantelor romanesti, pentru ca nu este deloc un bun profesionist. Nici Mugur Isarescu si nici consiliul de administratie al BNR,nu au reusit sa asigure un sistem bancar viabil prin protejarea clietilor bancari din Romania impotriva abuzurilor extrem de grave comise de banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri, acum au facut alte banci nationale din alte tari din UE sau din lume, care au luat decizii dure si ferme impotriva lacomiei camatariste si bolnave practicate de institutile financiare de creditare-depozitare. Si sa nu uitam ca criza economica din care inca nu am iesit, a fost provocata de banci si bancheri. Sa nu uitam de totala lipsa de implicare a BNR-ului in creditarea preferentiala de catre banci a unor politicieni corupti total ca Basescu, Udrea si vanzatorul de papuci si a gastilor cu Truica si altii, cea ce inseamna ca intre politicienii romani corupti si compromisi total si bancheri exista o complicitate care au avut si au urmari cu efecte colaterale extrem de grave pentru romani. Intrega activitate a BNR-ului, principile de lucru ale BNR-ului, trebuie schimbate, in asa fel incat BNR-ul sa fie primul scut de aparare a sigurantei economico financiare a clientilor romani in fata oricarei tentavive de a comite abuzuri impotriva clientilor bancari din Romani
  • +7 (17 voturi)    
   nu face BNR legea.. (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:41)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Legile le face parlamentul si pentru respectarea lor avem SRI, MAI si sistemul de justitie. Daca legea permite Caritas-uri si FNI-uri, BNR nu le va inchide. Daca PSD falimenteaza Bancorex si 15 ani mai tarziu tot nu plateste nimeni, BNR nu poate face nimic...
   • +1 (13 voturi)    
    Asistand pasiv (Marţi, 19 aprilie 2016, 15:06)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Te face complice, plus ca exista destule dovezi de acceptare a muuultor abuzuri..
    Am vazut reactia vehementa a BNR pro-banci nicidecum rolul unui mediator in cazul legii ce "afecteaza" bancile.
  • +2 (14 voturi)    
   BNR (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:42)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Sursele vorbesc ca in 1990 BNR desi avea o rezerva de 2 miliarde dolari a refuzat plata penru combustibil a celor peste 100 de nave romanesti aflate prin diverse porturi ale lumii si astfel s-a ajuns la pierderea flotei. O ancheta serioasa ar elucida misterele
   • -1 (5 voturi)    
    Huh! (Marţi, 19 aprilie 2016, 23:41)

    JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    De unde gogorita asta ca BNR-ul ar putut efectua plati pentru diverse entitati economice, fie ele si de stat? BNR-ul nu lucreaza decat cu banci, nu cu companii.
    Ce-are s*la cu prefectura?

    PS Pentru o imagine mai clara, se cerea prezenta lui Basescu in acest comentariu. :-)
 • +5 (13 voturi)    
  Relatiile ,FMI si BM l-au sustinut in functie pe I (Marţi, 19 aprilie 2016, 14:51)

  andreesanu [utilizator]

  Sunt si altii mai buni ca Isarescu dar nu-s lasati sa se vada !!!.Isarescu sta bine merci ca si Guvernator BNR datorita: relatiilor , FMI;BM si clubului de la Roma.
 • -1 (5 voturi)    
  ... e simplu (Marţi, 19 aprilie 2016, 20:28)

  Matusalem [utilizator]

  Daca cititi comentarile cu "-" veti intelege de ce a ajuns Anghel in parlament !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by