Legea darii in plata a intrat in vigoare in Romania generand numeroase discutii in mediul financiar. Datorita acestor aspecte neclare, compania de management al creantelor KRUK Romania S.R.L., membra a Grupului international KRUK cu sediul in Polonia, a decis sa suspende actiunile de colectare amiabila pentru cazurile care intrunesc conditiile de aplicare a legii darii in plata.

"In acest moment, numeroase institutii financiare din Romania au exprimat ingrijorari privind aspecte legate de retroactivitatea si neconstitutionalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creantele rezultate din contractele de credit semnate de clienti si declarate scadente anticipat de banca, inainte de intrarea in vigoare a legii.

Pana in prezent, compania KRUK Romania a primit un numar foarte mic de notificari (cateva cazuri), dar a hotarat sa suspende temporar actiunile de colectare a cazurilor aflate in colectare amiabila care intrunesc conditiile de aplicare a legii darii in plata, fiind consecventa abordarii sale orientata catre client si gasirii celei mai bune solutii de rezolvare a situatiei financiare a clientilor.

De indata ce cadrul procedural va fi clar definit, compania KRUK Romania isi va adapta activitatile conform acestora, dovedind inca odata ca este o companie decisa sa actioneze conform celor mai bune practici ale industriei de profil, respectand prevederile legislative in vigoare", se arata intr-un comunicat al companiei.

Kruk România a cheltuit anul trecut 163 mil. lei (37 mil. euro) pe achiziţia de credite neperformante şi facturi neîncasate, sumă în creştere cu peste 60% faţă de 2014. Cea mai mare parte a banilor au mers pe achiziţia de portofolii de retail, însă compania şi-a propus să fie mai activă în următorii ani pe segmentul creditelor ipotecare.