Banca Mondiala si-a redus, marti, estimarile privind avansul economiei mondiale in 2016, pana la 2,4% de la 2,9% cat estima in luna ianuarie, ca urmare a cresterii modeste inregistrate de economiile avansate, pretului redus la materii prime si diminuarii fluxurilor de capital, informeaza un comunicat de presa al institutiei financiare internationale, potrivit Agerpres.

"Acest ritm lent de crestere scoate in evidenta de ce este important pentru toate tarile sa urmareasca politici care stimuleaza cresterea economica si imbunatatesc viata celor care traiesc in saracie extrema", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim.

In randul marilor economii emergente, China ar urma sa inregistreze o crestere de 6,7% in 2016, dupa un avans de 6,9% anul trecut. Expansiunea economiei Indiei va ramane la 7,6%, in timp ce Brazilia si Rusia ar putea inregistra o recesiune mai grava decat se preconiza in luna ianaurie. Africa de Sud ar urma sa inregistreze o crestere de 0,6% in 2016, cu 0,8 puncte procentuale mai putin decat se preconiza in luna ianuarie.

In ceea ce priveste Romania, Banca Mondiala estima in luna aprilie ca ritmul de crestere economica va accelera la 4% in 2016, sustinut de politica fiscala expansionista si reformele de pe piata muncii, insa avertiza asupra riscului intrarii Romaniei in procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizarii publice. In acest context, Banca Mondiala recomanda atunci ca reformele structurale sa se concentreze pe sectorul energiei, companiile de stat si pe imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice.