Reactia BNR la propunerile legislative ale lui Anghel si Zamfir care ar schimba Statutul Bancii Centrale: Riscul juridic este mult mai ridicat pentru supraveghetorii bancari decat pentru cei din administratia publica/Nu e super-imunitate ci protectia deponentilor
"Un regim de protectie legala permite supraveghetorilor sa ia decizii corecte si in mod independent, doar in functie de criterii tehnice, fara a fi sub amenintarea represaliilor din partea a terte persoane si/sau a institutiilor supravegheate. Frica fata de tararea in procese interminabile, cu costuri financiare ridicate si efecte asupra reputatiei personale, ii va determina pe supraveghetori sa amane sau sa evite luarea de decizii, ceea ce va face ca, intr-un final, costurile rezolvarii situatiei unor banci problema sa devina mult mai mari", mai scrie Bichi pe blogul BNR.
In acest sens, mai arata consilierul Bancii Centrale, in literatura economica s-a afirmat ca necesitatea de a avea o asemenea protectie [n.n. protectie legala] se bazeaza pe efectul de intimidare pe care o amenintare de litigiu ar putea-o avea asupra randamentului activitatii unui supraveghetor bancar. Aceasta amenintare tinde sa fie mai mare cand sistemele bancare se afla in situatii critice si este in mod particular semnificativa atunci cand exista multe banci insolvente, ceea ce da nastere la masuri mai stricte de respectare a reglementarilor si de redresare, cat si la retragerea autorizatiilor de functionare.
"Protectia legala este in relatie directa cu necesitatea permanenta de a gasi un echilibru intre apararea intereselor deponentilor bancilor si asigurarea stabilitatii sistemului bancar (obiectiv de interes general). Totodata, prin acordarea de protectie legala se recunoaste faptul ca riscul juridic este mult mai ridicat, in mod normal, pentru supraveghetorii bancari decat pentru alte persoane care isi desfasoara activitatea in cadrul administratiei publice", mai scrie Bichi pe blogul BNR.
Vezi aici integral opinia consilierului BNR.
Zamfir spune ca nu vrea ca demersul sau sa fie considerat drept o razbunare la adresa Bancii Nationale si ca initiativa sa a fost discutata in cadrul partidului. "Nu fac de capul meu acest proiect. Azi am discutat-o in partid si l-am intrebat si pe dl. Piperea cum se poate face:, a mai spus Zamfir.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Zamfir spunea ca in momentul in care a gandit proiectul de lege, se temea ca BNR va manipula cursul de schimb ca urmare a legii darii in plata, "Sigur, eu nu pot spune ca se va intampla asa ceva, dupa cum nu pot exclude ca nu s-ar putea intampla. Ca BNR poate influenta cursul. Si sigur, avand in vedere pozitia Bancii pe darea in plata, era de asteptat sa se intample. Si eu m-am gandit ca oamenii astia trebuie sa poata fi trasi la raspundere daca manevreaza cursul. Ei, potrivit Statutului BNR, nu pot. Eu fiind cu darea in plata intre votarea in Parlament si retrimiterea ei de catre Presedinte, nu am vrut sa initiez aceasta modificare pentru ca s-ar fi considerat ca am un razboi cu BNR-ul. Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am niciun razboi cu BNR! (...) Stiti ce simplu e proiectul? Contine doar un articol care abroga acel articol. Si in plus, abrogam si alineatul 4 , care spune asa: Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României. Pentru ca nu e normal. Daca dai pe cineva din BNR in judecata, de ce sa plateasca cei din BNR mari case de avocatura ca sa-l apere indiferent de ceea ce face angajatul? Eu nu cred ca e in regula", explica Zamfi in discutia cu reporterul HotNews.ro.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
2. De prin 2000 incoace nu prea am mai auzit de vrun faliment bancar sa de vro economie a populatiei neprotejata
3. Ce banci a sprijinit BNR si cum? Asta e o aberatie in stare pura. RMO au fost reduse pentru toate bancile, de la 40% in perioada de boom, la 10-15% cit e acum, lucru perfoect normal. dobanda de referinta s-a micsorat ca efect al scaderii inflatiei (in ton cu dobanda de referinta din toate marile banci centrale. Iar exportarea profitului e doar in capsorul tau neted. A spune ca scaderea RMO si scaderea dobanzii de referinta are la baza interese ascunse inseamna sa nu pricepi absolut nimic din partea de finante-banci.
Noi, romanii, suntem prosti de buni si uneori suntem numai prosti. Imnul national ni se potriveste ....
Pe cale de consecinta hai sa se ridice si imunitatea parlamentarilor odata cu cea a BNR-ului, ce zici? Daca se stia curat Zamfir de ce nu a propus asta?
Vad ca pentru cei carora Zamfir le-a pus datoriile in carca altor cetateni, faptul ca nenea asta a furat cu 10 maini nu conteaza. Conteaza doar ca a pus alti prosti sa plateasca pentru voi, nu? In rest o dam tare cu "banu' public" si cu "munca poporului".
Ce ma amuza e altceva: dl Zamfir cere ca eventualele cheltuielil de judecata sa fie suportate de persoanele din BNR implicate in respectivul proces, si nu de BNR (cum e acum). Pai domnule deputat, dvs sau altii nu dati in judecata o persoana, dati in judecata banca nationala. Cu ea trebuie sa va judecati, ca X sau Y din BNR, care au semnat documentul incriminat de dvs, au semnat in numele banii nationale, nu in nume propriu.
Este exact ca la amenda de circulatie: pe dvs va amendeaza politistul ca nu ati respectat legea circulatiei, dar daca il dati in judecata, la proces vor veni juristii de la Min de Interne, nu agentul care v-a amendat.
In timpul serviciului angajatul reprezinta institutia, si cu ea va judecati dvs, nu cu angajatul.
dar indiferent cum am lua-o toti trebuie sa raspundem pentru ce facem si cu atit mai mult cind se iau decizii care ai privesc pe cetatenii acestei tari
Si nu au imunitate pentru orice fapte (ex pt. furt, fapte cu violenta etc) , doar ca nu pot fi acuzati de indeplinirea neconforma a atributiilor de serviciu sau abuz in serviciu.
Modificarea ma mira si mi se pare ipocrita, avand in vedere ca Paramentul tocmai a modificat legea, si coruptii nu mai pot fi acuzati si arestati pentru ,,indeplinirea neconforma a atributiilor de serviciu'' ci numai de faptele savarsite cu ,,incalcarea legii''. (in ciuda protestelor d-nei Kovesi, se pare ca multi vor scapa de puscarie).
tu faci ce vrei la munca sau pot sa te dau in judecata daca mi se pare ca nu-ti faci treaba bine?..
cam asta vrea Zamfir cu cei de la BNR.
raspunderea exista - pot fi dati afara, CAul BNR poate fi schimbat, parlamentul poate sa impuna prin legi stricte anumite comportamente bancilor. dar ei nu vor asta.. vor o lege care sa le dea voie sa ameninte angajatii BNR ca sa le faca lor jocurile financiare. si prostimea pune botul...
Asa si cu dl Zamfir: trebuie sa inteleaga ca actiunea in judecata se face contra BNR, nu contra unei anumite persoane din BNR.