Activitatea in industrie continua sa scada, in luna august, indicatorul pentru volumul productiei a cazut la 51 de puncte fata de 57 in iulie si se afla acum mult sub media ultimelor 22 de luni (56 de puncte), potrivit Barometrului industrial realizat de Irsop si SNSPA. Trendul descendent a inceput in martie cand indicatorul avea 69 de puncte si nu a mai dat semne de revigorare. Deocamdata, valoarea indicatorului se afla cu numai 1 punct peste pragul de 50 care desparte cresterea de contractie. Odata cu volumul productiei se observa si scaderea unor indicatori vitali care arata ca industria nu are forta proprie suficienta pentru a profita de cresterea economiei nationale si pentru a rezista la socurile economice globale.

Comenzile noi au scazut de la 55 in iulie la 50 in august, iar concomitent vedem o contractie a stocurilor de la 49 la 42 de puncte. Practic, ritmul in care se golesc stocurile e mai mare decat ritmul cu care intra comenzi noi.

Datele sugereaza si aparitia unor goluri semnificative in activitatea de export si import. Indicatorul pentru comenzi la export a cazut in august la 46 de puncte (in zona de contractie), iar cel de import s-a redus de la 62 in iulie la 53 in august, ramanand inca in zona de crestere. Discrepanta dintre cei doi indicatori ilustreaza

deficitul comercial si la nivelul raportului dintre bunurile industriale exportate si materia prima importata.

In fine, indicatorul pentru comenzi neexecutate a scazut si el de la 49 in iulie la 43 in august, in conditiile in care lipsa comenzilor noi duce la subutilizarea capacitatilor industriale.

Regresul indicatorilor cheie pentru activitatea din industrie e mult prea drastic pentru a putea fi pus chiar si partial pe seama sezonului de concedii. Increderea managerilor in viitor ramane scazuta. Indicatorul sintetic de speranta in activitatea viitoare se afla la 54 de puncte, cu 14 puncte sub maxima anului curent (68) si cu 6 puncte sub media ultimelor 22 de luni (60). Valoarea indicatorului reprezinta media asteptarilor privind rata comenzilor noi, a volumului productiei si a preturilor peste 6 luni.

Asteptarile sunt o proiectie a dificultatilor actuale. Daca situatia se deterioreaza, managerii se asteapta ca se va deteriora in continuare. Inevitabil optimismul lor tinde sa scada.

Barometrul, care prezinta activitatea din industrie in luna august 2016, apare in circa 20 de zile de la incheierea lunii analizate. Este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 15-20 septembrie 2016.