CCR se pronunta marti in cazul a 33 de sesizari privind darea in plata

de Sebastian Rotaru     HotNews.ro
Marţi, 25 octombrie 2016, 6:43 Economie | Finanţe & Bănci

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) se va pronunta marti in cazul a 33 de sesizari referitoare la neconstitutionalitatea legii privind darea in plata, formulate de institutii bancare, informeaza Agerpres.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul CCR, 25 de dosare privind exceptia de constitutionalitate a Legii 77/2016 in ansamblul sau au fost conexate. Alte conexari de dosare au fost facute in functie de articolele din lege supuse controlului constitutional.

Pe 11 octombrie, CCR amanase pronuntarea unei solutii in cazul celor 33 de sesizari. 

Dintre acestea, 20 au fost formulate de Raiffeisen Bank. Celelalte sesizari, care vizeaza fie doar unele articole, fie actul normativ in integralitatea sa, au fost facute de BCR, BRD, Banca Romaneasca, Alpha Bank, UniCredit Bank. 

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a intrat in vigoare pe 13 mai.

"Consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii", prevede actul normativ. 

Potrivit acestuia, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imprumut pentru a intra sub incidenta legii sunt: titularul creditului trebuie sa fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordarii sa nu depaseasca 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat sa fie cu destinatia de locuinta. In plus, in lege se mentioneaza ca imprumuturile acordate prin programul "Prima Casa" nu intra sub incidenta actului normativ. 

Legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit sau celor care se afla in procedura de executare silita. 

Prevederile actului normativ se aplica atat creditelor in derulare, cat si celor viitoare si implica raporturile juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1439 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri