Prognoza de toamna a BRD: Crestere economica de 4.7 in acest an, un curs mediu al euro de 4.48 lei in 2017 si un deficit bugetar masiv, daca riscurile se materializeaza

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 15 noiembrie 2016, 21:02 Economie | Finanţe & Bănci


Florian Libocor, BRD-GSG
Foto: Agerpres
BRD si-a revizuit marti in crestere prognoza de crestere economica de la 3.9% la 4.7%, estimand pentru 2017 un deficit de cont curent de 2.4% din PIB dar si un decalaj fiscal de pana la 4.5% din PIB- in cel mai prost scenariu, se arata in prognoza de toamna privind economia Romaniei, obtinuta de HotNews.ro. De asemenea, BRD estimeaza o episoade de volatilitate ridicata a cursului euro in acest an (care se va tranzactiona in jurul a 4,50 lei pentru un euro in acest an), urmand ca in 2017 cursul mediu sa fie in jurul valorii de 4.48 lei/ruro iar pentru 2018, estimarile bancii sunt de 4.46 lei/euro(nivel mediu).
 • Estimarea privind Produsul Intern Brut
Consumul privat pare sa ramana motorul cresterii economice, alimentat de o noua runda de stimulare fiscala. Perspectivele pozitive ale cererii private, costurile reduse ale imprumuturilor si costurile mici de productie ar putea da un impuls companiilor in sensul cresterii investitiilor. In acelasi timp, ne asteptam ca exporturile nete sa continue sa-si diminueze cresterea economica, pe masura ce cresterea cererii alimenteaza importurile, iar exporturile continua sa aiba o expansiune moderata. Am revizuit previziunea medie de crestere in acest an la 4,7% (fata de 3,9% , cat fusese estimarea precedenta). Pentru 2017 si 2018, ne asteptam la o rata de crestere de 3,8% si respectiv 3,9%.

 • Estimarea privind inflatia
Ne asteptam ca inflatia interna sa creasca treptat in urmatoarele trimestre, din cauza mai multor factori, dintre care amintim: cresterea consumului, cresterea continua a presiunilor salariale, disiparea efectului relaxarilor fiscale trecute. Estimam o rata anuala a inflatiei pentru de  -0.5% la sfarsitul anului 201, urmand ca aceasta sa creasca pana la 1,5% la sfarsitul anului 2017 si apoi la 2,7% la sfarsitul anului 2018.

 • Estimarea privind piata muncii
Cresterea fortei de munca angajate in economie este de asteptat sa continue, desi intr-un ritm mai modest, daca luam in considerare rigiditatile persistente pe piata fortei de munca. Prin urmare, avem in vedere o rata a somajului BIM la o medie de 6,2% in 2016 , urmand ca apoi aceasta sa se stabilizeze la 6,1% in 2017/2018. Salariul nominal net mediu este de natura sa inregistreze o crestere constanta in urmatoarele trimestre, desi intr-un ritm mai lent, sustinut de inasprirea pietei muncii si de adancirea nepotrivirilor de competente, susceptibile de a induce o concurenta mai puternica atat intre companii si sectoare pentru atragerea fortei de munca.

 • Estimarea privind sectorul extern
Proiectiile noastre indica un deficit de cont curent de 2,0% din PIB in acest an. In urmatorii doi ani, deficitul de cont curent ar putea creste la 2,4% din PIB in 2017 si la 2,7% din PIB in anul 2018, niveluri considerate in concordanta cu necesitatea atragerii economiilor externe pentru a asigura o convergenta reala.

 • Estimarea privind politica fiscala si datoria publica
Vedem riscul unui deficit bugetar excesiv in crestere anul viitor, avand in vedere reducerea preconizata a veniturilor bugetare si potentialul de depasire a cheltuielilor. Estimarea noastra privind decalajul fiscal din 2017 cuprinde intervalul idintre 2,5% si 4,5% din PIB. In cel mai rau scenariu, deficitul fiscal ar putea sa se indrepte spre limita superioara a intervalului mentionat.

 • Estimarea privind Ppata monetara si politica monetara
Estimam o probabilitate mica de o majorare a ratei de dobanda de politica monetara in 2017, cu o probabilitate mai mare de crestere a acesteia in 2018. In cazul in care riscul depasirii in mod constant a tintei de inflatie pe termen mediu se acumuleaza, am putea asista la cresterea dobanzii cheie mai devreme, in a doua jumatate a anului 2017.Avand in vedere pozitia fiscala pro-ciclica si cresterea puternica a salariilor, BNR ar putea insa ingusta a coridorului ratelor dobanzilor.

 • Estimarea privind piata valutara
Leul ar putea ramane sub presiune (tranzactionat in jurul valorii de 4.50 fata de euro) pana la sfarsitul anului, cu episoade de volatilitate mai mari decat de obicei. In 2017, vom vedea evolutia cursului eur/ron influentata de mai multi factori: 1) o mai mare convergenta reala a economiei; 2) riscurile permanente ale derapajelor fiscale, deteriorarea in continuare a pozitiei externe, incertitudinile legate de mediul extern care ar putea declansa aversiuni la risc, generand presiuni de depreciere.

Ne asteptam ca EURRON sa "stea" mai aproape de partea de sus a intervalului 4,40-4,50, cu un nivel mediu de 4,48. Pentru 2018, ne asteptam ca EURRON la un nivel mediu de 4.46.

Citeste mai jos varianta integrala a previziunilor departamentului de cercetare al BRD.

documente
(15 Nov 2016) PDF, 1MB
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1697 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  PROGNOZA BRD (Miercuri, 16 noiembrie 2016, 10:04)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Un studiu de exceptie care reda situatia economica a Romaniei in prezent si in perspectiva. Sunt apolitic, insa constat ca masurile adoptate de actualul guvern au un efect pozitiv asupra dezvoltarii economice a Romaniei. Totusi efectul FMI de indatorare cu 90 de miliarde de Euro, ar putea incetini economia ,iar distrugerea industriilor rentabile suprapusa peste emigrarea fortei de munca calificate atirna greu in evaluarile viitoare.

  Ing.Scridon Radu-Lucian
  • 0 (0 voturi)    
   what? (Miercuri, 16 noiembrie 2016, 12:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui scridon radu-lucian

   Efectul FMI de indatorare cu 90 de mld d euro?!?!?!?

   Daca te abtineai de la afirmatia asta comentariul chiar era OK.... Hai sa facem oleak de lumina.

   1. In primul rind la FMI nu mai datoram nici un ban, tot imprumutul ala a fost platit (bineinteles, partea datorata de guvern a fost platita prin alte imprumturi.
   2. FMI ne-a cerut intotdeauna sa reducem cheltuilelile, deci sa facem deficit mic. Iar deficitul pe anul in curs e exact fix suma cu care creste datoria publica.
   3. Aia 90 de mld de eur de care vorbesti tu reprezinta datoria externa, adica suma tuturor imprumuturilor facutte de stat si de domeniul privat in alte valute decit leul. N-are nici o treaba cu datoria publica ori cu FMI.
   4. Datoria publica e undeva la 70 mld eur, adica 44% din PIB, si anul asta va creste cu inca 3% din PIB, adica 5 mld eur. Anul viitor, daca iese PSD la alegeri si face tot ce a promis, ajungem undeva la 5% deficit, adica vom adauga inca vro 8 mld eur la datorie.

   Sper ca s-a facut nitic lumina in privinta datoriilor...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by