De la inceputul crizei industria a pierdut peste un sfert de milion de angajati, in vreme ce constructiile si comertul au pierdut cate 200.000 de joburi

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 21 noiembrie 2016, 9:30 Economie | Finanţe & Bănci


Constructiile au pierdut aproape 200.000 de joburi
Foto: sxc.hu
Fata de 2008, industria a pierdut peste un sfert de milion de angajati, in vreme ce din constructiile au pierdut 200.000 de joburi iar comertul, tot pe-acolo. O parte dintre locurile disparute s-au regasit in servicii, acestea generand 133.000 de locuri de munca noi, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica.

Firmele din industrie continua sa detina cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (35,5%), urmate de cele din servicii (33,9%). E drept ca

Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 25,8 salariati, in timp ce in comert a fost de circa 4,9 salariati, mai arata INS.

Comparativ cu anul 2014 numarul total de intreprinderi a crescut  cu  1,0%.

La sfarsitul anului 2015, sectorul industrie insuma 54020 intreprinderi, respectiv 11,1% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului "Servicii", respectiv 43,8%.
Rezultatul brut al exercitiului  a inregistrat valori pozitive (profit) in toate cele patru sectoare, mai arata INS.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (39,4%), intreprinderile din constructii detinand doar 6,8%.

Jumatatea "goala" a paharului este data de faptul ca cea mai mare parte a restantelor la plata este cumulata la nivelul firmelor din industrie, respectiv servicii si utilitati, fiecare sector generand cate o treime din restante. Clasamentul este completat de firmele din comert, care cumuleaza restante de 17% din total.

In topul restantierilor fata de bugetul de stat se regasesc de asemenea firmele din industrie (44% din sumele restante catre bugetul general in iunie 2015) si companiile din sectorul serviciilor si utilitatilor (30%).

Companiile care inregistreaza pierdere neta isi mentin o influenta semnificativa asupra deteriorarii disciplinei la plata in economie, acestea propagand propriile dificultati financiare catre partenerii de afaceri si catre stat.

Firmele cu rezultat negativ cumuleaza 57% din restantele catre furnizori, respectiv 73% din sumele restante catre bugetul public, arata datele BNR. Mai mult, primele 10 companii dupa volumul restantelor catre furnizori cumuleaza 24% din totalul arieratelor de acest tip la nivelul economiei .

Reamintim ca in aceasta toamna, economia dispunea  de aproape 63.000 de locuri de munca vacante, avand si 520.000 de someri BIM, adica 8.2 someri/loc vacant.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1828 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by