N-aduce anul ce aduce ANAF-ul: Noul formular 600 si procedura de ajustare a impozitelor si asigurarilor

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 1 ianuarie 2017, 16:04 Economie | Finanţe & Bănci

In atentia contabililor. Noul formular 600 si procedura de ajustare a impozitelor si asigurarilor
Foto: sxc.hu
Ultimele zile din 2016 au adus pbicarea in Monitorul oficilal a mai multor documente din domeniul financiar contabil, cum ar fi noile formulare 200, 201, 205, s.a.. Astazi ne uitam putin peste Ordinul cu noul formular 600 si procedura de ajustare a impozitelor si asigurarilor sociale cand se impune acesta ajustare.
Documentul se adreseaza persoanelor fizice ce au calitate de platitor de impozit pe venit, datoreaza asigurari sociale de sanatate sau contributia la pensii. Acesta aduce doua modificari importante:
 •  a) reglementeaza noul fomular de asigurare la pensii - Declaratia 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare  in  categoria  persoanelor  asigurate  obligatoriu  in  sistemul  public  de pensii"
 •  b) introduce procedura de recalcul al impozitului, a asigurarilor sociale de sanatate si a contributiei la pensii in momentul in care au aparut elemente obiective ce impun acest recalcul. Tot acum este reglementat si modul in care se efectueaza procedura efectiva de ajustare a sumelor datorate la plata.
Ajustarea impozitului si a contributiei de sanatate se realizeaza in urmatoarele situatii:
 • a) rezilierea,  in  cursul  anului  fiscal,  a  contractelor  de  inchiriere,  in  cazul  persoanelor  care  realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor ,
 • b) incetarea  activitatii  in  cursul  anului  fiscal  sau  suspendarea  temporara  a  acesteia,
 • c) corectia  normelor  de  venit  ca  urmare  a  incetarii  activitatii  in  cursul  anului
 • d) depasirea numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal de catre persoanele care realizeaza  venituri  din  inchirierea  in  scop  turistic  a  camerelor  situate  in  locuinte  proprietate personala,
 • e) completarea  obiectului  de  activitate,  in  cursul  anului  fiscal, pentru contribuabilii impozitatti prin transe de venit,
 • f)  incadrarea,  in  cursul  anului  fiscal  de  impunere,  in  gradul  de  handicap  grav  sau  accentuat  a  persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, din silvicultura  si  din  piscicultura.  
Solicitarea privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale se face de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, desemnat potrivit legii, pe baza formularului 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit", in formularul 220 se bifeaza casuta "Recalcularea platilor anticipate"

Procedura  privind  recalcularea  platilor  anticipate  cu  titlu  de  contributii  de  asigurari  sociale, stabilite prin decizie de impunere, se aplica pentru urmatoarele situatii:
 • a)incetarea  activitatii  in  cursul  anului  fiscal  sau  suspendarea  temporara  a  acesteia,   in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor de venit;
 • b)persoanele  fizice  nu  se  mai  incadreaza  in  categoria  persoanelor  care  au  obligatia  platii contributiei, respectiv acestea intra in categoria celor care au calitatea de pensionari sau in categoria  persoanelor  asigurate  in  sisteme  proprii  de  asigurari  sociale,  care  nu  au  obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.Material realizat cu sprijinul consultantului fical Adrian Benta.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

14359 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  Intrebari . (Duminică, 1 ianuarie 2017, 17:16)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Vedem ca nu trece luna fara ca cei de la ANAF sa tot inventeze ceva , doar- doar mai prind niste bani . Nu ca n-ar trebui pentru asa o tara fara dotari dar mai intai , Statul , trebuie sa prezinte contribuabililor niste explicatii pentru ca doar contribuabilii pot face ca aceasta organizatie numita Stat , sa existe . Ar fi suficient pentru inceput sa se explice cum se stabileste numarul de bugetari necesar si ce salarii se pot aloca acestora functie de PIB .
 • +15 (15 voturi)    
  AR TREBUI, DAR... (Duminică, 1 ianuarie 2017, 17:56)

  schroedinger [utilizator]

  Mai facem 4 ministere in plus! Sic!
 • +5 (5 voturi)    
  RIP firme romanesti (Luni, 2 ianuarie 2017, 2:21)

  Robert M [utilizator]

  Firmele romanesti sunt in permanenta incarcate cu poveri inutile pentru a ajunge la faliment.
  Trebuie sa ramana doar firmele straine iar romanii sa fie doar angajati, nu intreprinzatori.
  • 0 (0 voturi)    
   sigur ca da... (Luni, 2 ianuarie 2017, 13:09)

   Mowgli [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

   ...firmele straine au inventat aceste poveri inutile, nu politicienii romani, indeosebi de stanga (indiferent de partid), pentru a strange bani la buget ca sa faca cu ei lucruri foarte utile pentru noi toti si nici sa nu lase DNA-ul sa se plictiseasca. Asa, pentru cultura generala, multinationalele fac lobby pentru scaderea birocratiei si a taxelor, caci 1+1=2 ...si ele vor sa dea mai putin bani si sa depuna un efort mai mic, dar matematica e prea complicata pentru unii. Dincolo de asta, sigur ca firmele romanesti si indeosebi cele mici, trebuie ajutate, dar asta este cu totul si cu totul alt subiect.
 • 0 (2 voturi)    
  Tara in care doar prostii sunt taxati. (Luni, 2 ianuarie 2017, 11:53)

  ouyang [utilizator]

  Un exemplu: Volkswagen. Ieri am aflat cum RAR-ul nu va taxa VW pentru minciunile cu emisia de gaze. De ce? Doar prostii de romani au platit timbrul de mediu pentru niste masini neconforme. Si f... si cu banii luati. Bravo Romanie, tara de hoti si de incompetenti. In acelasi timp In US: "The U.S. Department of Justice and the EPA have filed a civil suit that could theoretically subject VW to up to $45 billion in fines (though, in fairness, no one expects penalties quite that draconian)."


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri