- Care este situatia la zi?

De retinut:
- Un client a depus notificari la 3 banci, iar 30 de clienti au depus notificari la 2 institutii de credit
- 753 debitori au depus notificare pentru mai multe credite la aceeasi entitate
- Un debitor : notificare pentru 8 credite
- Sapte debitori : notificare pentru 6 credite
- In 2449 situatii serviciul datoriei este mai mic sau egal de 90 zile
- din care in 1702 serviciul datoriei este mai mic sau egal de 30 zile
- din care in 1322 serviciul datoriei este mai mic sau egal de 10 zile
- din care in 1067 serviciul datoriei este 0 zile (client la zi cu plata ratelor)
In functie de moneda creditului situatia este urmatoarea:
- RON - 547 notificari;
- EUR - 3675 notificari;
- CHF - 3030 notificari;
- Inainte de 2007: 300 notificari;
- In 2007: 1989 notificari;
- In 2008: 3571 notificari;
- Dupa 2008: 1468 notificari.
- De unde s-a pornit?
Cu doar cateva zile inainte de intrarea in vigoare a prevederilor legii darii in plata, avocatul Gheorghe Piperea, spunea ca legea este facuta in mod voit in asa fel incat sa-I ajute pe debitorii bancilor ajunsi in incetare de plati."Va reamintesc ca legea este facuta in mod voit in asa fel incat sa nu fie nevoie de avocati pentru aplicarea sa si nici de norme metodologice, formulare de cereri si actiuni, proceduri notariale speciale, tarife sau onorarii minimale etc. La dezbatere va voi pune la dispozitie modele de notificari si cereri, tipuri de calculatii si estimari de costuri ale notificarii sau ale autentificarii contractului de dare in plata si, respectiv, ale actiunii pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, toate elaborate de echipa mea.
De asemenea, vom pregati un set de intrebari frecvente si raspunsuri, precum si alte materiale pe care le consider utile demersului, in asa fel incat sa nu fiti nevoiti sa apelati la avocati decat in cazuri cu totul exceptionale", a scris Piperea pe pagina sa de Facebook, citat fiind de Cotidianul.ro
Dupa ce legea a aparut, ea a fost atacata la Curtea Constitutionala, care s-a si pronuntat: Legea e constitutionala doar in conditiile impreviziunii.
Altfel spus, Curtea a decis ca Legea privind darea in plata nu poate deroga de la Codul Civil, intelegand ca ea se poate aplica in cazuri exceptionale, in care au intervenit circumstante neprevazute. Simpla scadere a valorii bunului imobiliar nu poate fi un motiv pentru darea in plata. Curtea Constitutionala a stabilit ca aceste cazuri trebuie judecate individual, iar instanta va decide daca in fiecare caz au fost circumstante exceptionale.
BNR a sustinut in toate interventiile publice ca Legea privind darea in plata ar trebui sa diferentieze intre cei care nu mai pot sa plateasca (cazuri sociale) si cei care nu mai vor sa plateasca. Amendamentele depuse de BNR au vizat clarificarea acestei diferentieri, iar decizia Curtii Constitutionale vine sa adauge la aceasta distinctie. Pentru banci, pierderile vor fi esalonate pe mai multi ani, iar cata vreme deciziile vor fi individuale, cele doua legi in ansamblul lor nu pot fi considerate evenimente cauzatoare de pierderi la momentul aprobarii acestora, in intelesul regulamentelor europene privind provizioanele", se arata in Raportul privind stabilitatea al BNR.
De-a lungul procesului legislativ, BNR a sustinut aplicarea unor criterii cum ar fi gradul de indatorare, insa fara succes.
- Reamintim ca in varianta initiala a legii, clientii bancilor puteau returna creditorului oricate case si terenuri, ceea ce ar fi condus la riscuri uriase pentru sectorul bancar
Intre timp, a fost impus un plafon de 250.000 de euro la valoarea creditului care poate fi dat in plata si a fost eliminat programul Prima Casa din lege. Acestea, dar mai ales decizia Curtii Constitutionale au condus la diminuarea riscurilor in sectorul bancar. "Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea darii in plata si Legea conversiei nu vor afecta activitatea bancara, astfel ca acestea reprezinta riscuri mai mici pentru stabilitatea financiara. Sunt, in continuare, riscuri, dar sunt in scadere fata de 2015", explica Liviu Voinea la prezentarea Raportului privind Stabilitatea al BNR.
"Este o lege facuta mai putin pentru indivizi si mai mult pentru anumite persoane. Am fost si eu de acord cu parerea exprimata referitor la aplicarea in timp a acestei legi. Cred si eu ca anumite dispozitii din aceasta lege sunt infestate de veninul neconstitutionalitatii mai exact de veninul retroactivitatii", a spus decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, cu privire la legea darii in plata. Baias a deschis astfel o dezbatere pe marginea efectelor acestei legi la 5 luni de la intrarea ei in vigoare, ocazie cu care a prezentat si un studiu.
Intregul studiu poate fi citit aici.
- Context
Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai. O asemenea lege era necesara, dar trebuia redactata intr-o maniera profesionista, cu criterii clare care sa elimine speculatorii din ecuatie si pe cei care aveau 5 imobile luate pe credit (din care 4 erau date in chirie). Daca era bine scrisa, probabil ca nici comentariile acide la adresa ei nu erau atat de consistente si, cu siguranta, nici Curtea Constitutionala nu ar fi desfigurat-o.
Oricum, in forma ciuntita a legii, cu amendamentele CCR si exceptarea Prima Casa, cred ca nu ajuta foarte mult.
legea a fost facuta pentru o anumita clientela politica (cu bani) si rudele lor...dar de ea au mai beneficiat si altii (tot dintre cei cu bani), aparuti ulterior.
Cei saraci nu se incadreaza la lege...
am spus asta de cum s-a inceput sa se vorbeasca despre lege...si ce minusuri si injuraturi mi-am luat, pe motiv ca nu tin cu oamenii.
Nici macar nu sunt 7300 de clienti! In realitate, aflam ca sunt 7300 de notificari de dare in plata, dar sunt aproape 1000 care au mai multe credite, unii si 8.. (in mod evident vorbim aici de speculatori imobiliari care au adus garantii suplimentare si pe care legea asta dubioasa i-a scapat de investitiile proaste).
La un an de la intrarea in vigoare, eu l-as intreba pe initiatorul legii ce a facut pentru a-i ajuta pe cei care au dat casa bancii si au ramas pe strazi... caz in care in mod sigur nu traiesc mai bine decat atunci cand aveau datorii si un acoperis deasupra capului.
dar sa platesti 50 de rate si apoi sa dai casa bancii e ...nebunie! nu mai bine o vinzi?
e clar ca e facuta cu dedicatie
Asa cum face de fiecare data cand bancile sunt responsabilisate prin lege.
Dle. Isarescu, regele pe viata al bnr-lui, se pare ca o cam gafati si incep sa cred ca nu prea aveti "cultura financiara".
In plus, LDP este ciunga fara legea falimentului personal, pentru ca numai o reglemetare riguroasa a falimentului personal poate sa conduca la o aplicare onesta a LDP, fara sa intyerfere rechinii imobiliari.
Dar Isarescu, care este gigi-contra pentru orice lege care creeaza echitate intre banci si clienti prefera sa si dea cu stangul in dreptul, demonstrand ca are cultura smenarului, mai degraba, decat o cultura financiara.
Ce e de urmarit: din total, 3.675 au avut credite in euro - deci nu cei cu CHF sunt primii la DIP - asta inseamna ca grosul de DIP de-abia acum incepe, pt. ca euro va creste si mai acerb dupa finalizarea Brexit-ului. Suprinde si cifra de 547 cu credite in RON, in conditiile in care acest tip de credit ipotecar a prins avant in ultimii ani (dupa aparitia Prima Casa, chiar daca nu se aplica legea si acestui tip de credit, Prima Casa etc.). Si aici se va schimba situatia rapid - robor-ul incepe sa se miste. Va fi ajutat si de banci, dar si de eternul macroprudential.
Apropo stie cineva cate procese pe clauze abuzive bancare sunt/au fost pe rol in ultimii ani?
Tot asa zicea si nenea Mugurel ca exista doar 10.000 de credite incadrabile la legea asta. Inseamna ca mai toate au fost date in plata?
Mai sunt cateva legi care ar putea fi mai atractive pentru unii, gen cea prin care se face reconversia la cursul istoric. Normal ca oamenii, dupa ce au tras ani de zile cu rate duble, asteapta sa vada ce se intampla cu legea aia sau altele similare.
Iata cateva motive:
- cei care au credite in lei nu isi pot justifica intentia de dare in plata, lipseste imprevizibilitatea. Leul este moneda in care primesc venitul. ROBOR-ul s-a prabusit, dobanzile au scazut.
- cei care au credite in Euro sunt intr-o situatie similara. Euro a fluctuat in ultimii 10 ani intr-o marja de +5 / -5 la suta. In plus venitul in lei in cvasitotalitate a crescut. In consecinta si cel in Euro. Ca judecator, eu nu as putea accepta ca atunci cand ai luat creditul si aveai un salariu de 500 de Euro ti s-a parut OK, iar acum cand ai 700 de Euro nu mai poti sa platesti.
- Cei cu credite in CHF sunt indreptatiti sa beneficieze de Legea DIP. Dar si aici era necesara si suficienta o lege a conversiei.
Cei care si-au pierdut locul de munca si, implicit, veniturile desi aparent sunt indreptatiti sa beneficieze de DIP, in realitate trebuiau pusi sub o lege a falimentului personal. Adica cum? Dupa ce ca n-au servici isi mai pierd si casa? (Luata de banca sau data bancii in virtutea DIP)
Concluzionand, intrucat 99,084 % dintre cei 800000 denominati de dl Zamfir nu au invocat niciodata legea DIP si dintre cei 0,916% care au invocat legea dar foarte putini vor si beneficia de ea in urma unor hotarari definitive in instanta, deci concluzionand, dl. legiuitor Zamfir ar trebui sa plateasca din buzunarul propriu toate cheltuielile induse de lege, de la cheltuieli cu avocatii, tribunalele, notarii si pana la pierderile bancilor. Si acest Zamfir ar trebui sa se lase de Parlament pentru ca oricum nu se pricepe la nimic.
Cati bani o fi castigat de pe urma lui?.. mfinante.ro spune ca Piperea & Asociatii nu au mai depus o declaratie din 2013.