Consumul populatiei este una din explicatiile cresterii din primul trimestru

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 7 iunie 2017, 9:22 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine de la conferinta INS de miercuri
Foto: Hotnews
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier, a confirmat Institutul National de Statistica miercuri, cu ocazia publicarii datelor provizorii privind evolutia PIB in primele 3 luni. Industria si comertul sunt ramurile cu cele mai importante contributii la cresterea economiei.

 Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 125 din 16 mai 2017 fiind nesemnificativă.

Seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 199894,2 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,7% faţă de trimestrul IV 2016  şi cu 5,6% faţă de trimestrul I 2016.

Vezi alaturat prezentarea facuta miercuri de presedintele INS, Tudorel Andrei.
documente
(7 Iun 2017) PDF, 969KB


Serie brută

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 159665,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de trimestrul I 2016.
În tabelele 4 şi 5 sunt prezentate datele referitoare la Produsul intern brut în preţuri curente, indicii de volum şi indicii deflatori – serie brută şi serie ajustată sezonier – pentru trimestrul I 2017.
br>
Contribuţia categoriilor de resurse şi de utilizări la modificarea Produsului intern brut

Categorii de resurse
La creşterea PIB, în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
-    Industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%;
-    Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%;
-    Informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%;
-    Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 9,1%.
br>

Categorii de utilizări
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:
-    cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB;
-    variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

900 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by