"Romania nu ar trebui sa faca pasi inapoi de la progresele impresionante inregistrate in ultimii 10 ani in lupta impotriva coruptiei si a consolidarii statului de drept.Transparenta, stabilitatea si previzibilitatea sunt principii-cheie pentru un climat investitional atragator. Buna guvernare si statul de drept reprezinta fundamentul acestor principii-cheie si sunt criterii importante atunci cand investitorii iau in calcul posibilitatea de a stabili noi investitii sau de a le extinde pe cele existente. e in ultimii 10 ani in lupta impotriva coruptiei si in privinta respectarii statului de drept", a spus joi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti in cadrul unei intalniri cu investitorii straini.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Ce a mai spus joi ambasadorul Klemm:

  • In acest an, Statele Unite si Romania sarbatoresc a 20-a aniversare a parteneriatului strategic. Unul dintre obiectivele noastre in cadrul acestui Parteneriat strategic este de a promova prosperitatea ambelor state. Componenta economica a parteneriatului nostru este o parte importanta a relatiei SUA- Romania si dorim ca ea sa se dezvolte si mai mult.
  • In ultimii 20 de ani, Romania a reprezentat un loc atractiv pentru SUA ca si pentru alti investitori straini interesati de a intra pe piata europeana.  Multe companii americane au facut investitii semnificative in Romania pentru ca vad un viitor luminos aici.
  • Ca parte a angajamentului SUA de a adanci relatiile economice, in Romania va sosi cea mai mare misiune comerciala condusa de guvernul SUA, Trade Winds, in 18-20 octombrie.
  •  Potrivit statisticilor oficiale din S.U.A., exporturile din S.U.A. in Romania au crescut cu 37% in prima jumatate a acestui an, exporturile romanesti catre S.U.A au urcat c circa 10%.
  •  Legatura dintre economiile noastre este deja puternica, si, pe masura ce Romania va continua sa-si imbunatateasca climatul investitional, ar putea veni mai multe investitii atat din SUA cat si din alte state. 
  • Parteneriatul nostru economic bilateral necesita angajamente din partea ambelor parti. Transparenta, stabilitatea si previzibilitatea sunt principii-cheie pentru un climat investitional atragator. Buna guvernare si statul de drept reprezinta fundamentul acestor principii-cheie si sunt criterii importante atunci cand investitorii iau in calcul posibilitatea de a stabili noi investitii sau de a le extinde pe cele existente.
  • Este important ca investitorii care sunt deja aici si altii care au in vedere investitii in Romania sa stie ca sunt bineveniti si ca pot functiona in Romania intr-un sistem juridic care respecta contractele si statul de drept. Un regim fiscal stabil, adoptat in urma consultarilor cu toate partile interesate este un alt element fundamental, necesar unui un climat atragator de business.
  • Romania a facut progrese incredibile in ultimii 25 de ani; cu toate acestea, ce rezerva viitorul pentru tara? Ca orice afacere, Romania trebuie sa se adapteze la conditiile unei piete in schimbare.
  • Continui sa vad potentialul unei Romanii puternice si bogate. De ce sa nu luam in calcul un viitor in care, in 25 de ani, Romania sa devin a sasea sau a saptea cea mai mare economie a UE? Cresterea economica sustinuta necesara pentru atingerea acestui obiectiv necesita insa o viziune strategica; un proces decizional transparent; reforme structurale ample; planificarea pe termen lung si investitii, in special in infrastructura. Guvernanta corporativa a companiilor de joaca, de asemenea, un rol critic.
  • Gestionarea profesionista si independenta a intreprinderilor de stat este absolut esentiala daca doriti sa sprijiniti cresterea economica durabila si sa oferiti incredere cetatenilor.

Ambasadorul participa la evenimentul "Investor Days" organizat de catre Fodul Proprietatea si Wood Company, eveniment la care participa reprezentanti ai Guvernului, BNR, dar si oameni de afaceri straini care si-au manifestat intentia de a investi in tara noastra.