Cheltuielile de personal au urcat cu 21,4% fata de perioada similara a anului trecut, fiind determinate de majorarile salariale.
- Trei vulnerabilitati structurale majore ale bugetului public
Al doilea pericol ar fi cel legat de faptul ca asistam la o scadere a veniturilor publice, ca pondere in PIB, datorita multiplelor reduceri de taxe (si in special a cotei de TVA)
Iar cea de-a treia vulnerabilitate e legata de faptul ca in ultimii ani, cresterea deficitului public a fost limitata de reducerea investiilor insa aceasta strategie nu poate fi folosita in mod perpetuu.
"Incadrarea în plafonul de deficit de 3% din PIB este posibilă doar în contextul unei revizuiri descendente masive a cheltuielilor de investiții (-10,6 miliarde lei, în principal pe seama reducerii cheltuielilor aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă), și a solicitării în mod discreționar a unei distribuții extraordinare de dividende adresate companiilor de stat (care explică în mare măsură majorarea cu 3,3 miliarde lei a veniturilor nefiscale)", arata Consiliul Fiscal, in Opinia transmisa cu ocazia recentei rectificari bugetare.
- Cum a fost de fapt cu rectificarea?

Pe partea de taxe, la impozitul pe profit, bugetul fusese construit pe o crestere de 7.7% (an la an), dar dupa 7 luni am avut de fapt o scadere de -4.4%. Bunul simt iti arata ca s-ar putea ca acolo sa ai o problema. De ce nu cresc aceste incasari? Daca urmariti presa, o sa aveti impresia ca bancile sunt cele care nu-si achita darile catre stat, mutandu-si operatiunile in paradisuri fiscale. Daca va uitati insa strict pe cifre, o sa vedeti ca de fapt bancile au platit cu peste 200% fata de cat s-a bugetat. Problema e prin urmare din sectorul nebancar.
Si aici pot aparea mai multe explicatii: una poate fi aceea ca trecerea /schimbarea regimului microintreprinderlor sa fi fost subestimata. Nu a fost doar asta, dar a contat si acest aspect. Mai poate fi si influenta economiei informale sau cea legata de costurile salariale (multe companii s-ar putea sa nu o duca foarte grozav intrucat, daca esti antreprenor, o crestere a salariilor cu peste 10% nu e ceva care sa te bucure).
La impozitul pe venit a fost doar aparent o supra-performanta. Pentru ca salariile au crescut cu peste 15% si creste si numarul de salariati.
La TVA , de la +4.8, ai scadere de 4.6. Povestea ca a scazut TVA nu mai tine, mai ales pentru ca reducerea a fost de un punct procentual, aplicat la doar jumatate din cosul de consum. Si cum incearca guvernantii sa o rezolve? Fac split de TVA! De fapt, e un "artificiu" fiscal, contestata de intreg mediul de afaceri. Splitul de TVA nu rezolva sub nicio forma situatia celor care nu declara nimic (vezi complexul Europa s.a.)
La accize, stam la fel. La CAS, suntem cu ceva mai bine decat asteptarile. Veniturile nefiscale au crescut mult peste asteptari.
Pe partea de cheltuieli sunt sub asteptari mai ales pe partea de cheltuieli de capital.La bunuri si servicii au taiat in carne vie. Atentie, mare parte din aceste cheltuieli sunt cele din sanatate si spitale! Iar acolo nu mai e loc detaieri.
La bunuri si servicii a fost o scadere de 1,5 miliarde de lei. Nu mai ai de unde opera taieri. De unde sa mai tai? Oricum, acolo problema e structurala. La asistenta sociala- 3 miliarde si ceva. La rectificare, ce am facut? Ia bani de la investitii pe partea de cheltuieli si ii pune la cheltuielile sociale.
Cheltuielile din investitii nu au cum sa se faca intrucat pe partea de fonduri europene nu se vor realiza decat intr-o foarte mica proportie.
- Vom reusi sa ne incadram in tinta de 3% in acest an?
Anul acesta probabil ca ne vom incadra in deficitul de 3% (cu mari eforturi si mici cosmetizari). Dar ce ne vom face la anul? Deocamdata, estimarile economistilor arata un nivel de 3% pentru acest an si 3.4% la anul (estimarea BCR)
In scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania, va continua tendinta de majorare a ponderii deficitului de cont curent in PIB in trimestrele urmatoare, spre niveluri de 3.4% in 2017 (maximul din 2012), 3.6% in 2018, respectiv 4% in 2019. "Subliniem faptul ca aceasta tendinta va continua pana la cresterea mai pronuntata a costurilor de finantare in economie", arata economistii bancii transilvane.
super curios
trai .......pe vatrai
avem bani ....n-avem bani ...platesc fraierii
mai mult cu 6.500.000.000 de lei decat a incasat
asta impartit la 22.000.000 .....presupunand ca mai sintem atitia vine cam 300 de lei de caciula
CE FACE STATU ASTA DE BANII ASTIAAAAAAA
macar de astia
ca eu nu vad nimic exact
macar daca s-ar vedea ceva
Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună - declara prin mai - Isarescu - imortal la BNR.
Acum ca vorbim de riscuri - acestea vor fi intotdeauna.
Surprinde placut faptul ca DP nu mai are mana buna:
1. Euro nu trece de 4,6 - desi e ”de rau” ca nu e asa daca ne luam dupa DP
2.. avem crestere economica - o nenorocire pusa la cale de astia ce ne guverneaza si lista poate continua...
DP- o intrebare - avem 20 de banci care nu-si platesc impozitul pe profit de 5 ani - reprezinta ele o vulnerabiliate pentru deponenti si stat?
Daca tie ti se pare normal ca atunci cind ai crestere economica de 5% sa stopezi orice investitie ca sa cresti cu 20% salariile si pensiile, si asta pe datorie, inseamna ca n-ai priceput nimic din perioada 2007-2012. Probabil esti dintre cei care a inteles doar ca Tariceanu a fost bun ca a marit salariile si boc a fost rau ca le-a taiat.
Iar cind democratia are ca votanti personaje ca tine care nu vad dincolo de ziua de azi si de efectul ei asupra burtii, votantul are ce merita.
Din moment ce ai identificat veriga slaba in economie - adica votantii- zi-mi si mie de ce 20 de banci nu au platit impozit pe profit in ultimii 5 ani? Cand noi - atat slabi cat si burtosi - am facut asta...
Poate-mi spui si mie de 400.000 din cele 700 de mii de firme din Romania nu au platit impozit pe profit anul trecut?
Sunteti de toata jena, SPECULANTILOR!
Realitatea care doar este ca exista 20 de banci care de 5 ani nu platesc impozit pe profit. Aici se lasa cu urmarire in penal pt. ce au facut.
Cum adica "ultimii ani?" Hai sa vedem de la 1 august incoace:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21993257-rectificarea-bugetara-taie-bani-investitii-ministerul-dezvoltarii-ministerul-transporturilor-pierd-cei-mai-multi-bani.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22019659-rectificare-bugetara-primaria-capitalei-vrea-taie-masiv-marile-proiecte-investitii-pentru-aloca-circa-400-milioane-lei-catre-firmele-proaspat-infiintate-municipalitate.htm
Iar aici, coruptie si birocratie:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22003617-dumitru.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21938860-guvernul-aprobat-master-planul-investitiilor-turism-ministerul-finanta-proiecte-turism-functie-importanta-lor.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21949325-situatie-incredibila-transgaz-intr-jumatate-realizat-doar-3-din-programul-investitii.htm
... si lista continua.
Oare cum ar fi daca m-as uita in ultimii 30 de ani?! (daca am avea un repository cu stiri vechi, desigur).
Cat despre Splt TVA sunt suficiente articole care arata ce idee stupida este. Iar cu pomenile... acolo nu am cuvinte. Da, este bine ca au crescut, dar nu asa se face. Se cresc gradual dupa o analiza a impactului pe buget nu pe genunchi in 2 luni.
Uita-te la "Cheltuieli de capital" pe primele 8 luni.
2007 2.5% PIB
2011 1.8% PIB
2014 1.1% PIB
2016 1% PIB
2017 0.8% PIB
Cu alte cuvinte, in 2011, cu scadere economica, am avut cheltuieli de investitii cu 1% PIB mai mari decit in 2017, an cu crestere de 5-6%.
Nefericita este situatia noastra, unde a fost creat un deficit printr-o crestere artificiala a salariilor bugetarilor, fara sa se petreaca prea mult timp comtempland consecintele acesteia.
Desigur, nu spun ca salariile din Romania trebuie sa ramana pe ultimele locuri de pe continent pentru totdeauna, insa ele trebuie sa creasca proportional cu veniturile companiilor, atat de stat cat si private(altfel ajungem sa ne imprumutam la FMI ca sa le putem plati) - poate cresterea acestor venituri ar trebui sa fie tinta principala a guvernului, iar apoi aceea de a marii salarii..
oricum mult sub anuntata nenorocire privind deficitul.
asa ca aia care prognozau cu surle si trambite nenorocirea in privinta deficitului ar putea sa taca si sa o ...
Una e sa faci datorii ca sa investesti, alta e sa te indatorezi ca sa petreci. Am ajuns in 10 ani de la datorie de 10%PIB la 40% PIB fara sa investim in nimic. Ne-am marit datoria publica cu 30% din PIB, adica fix cit adunam la buget intr-un an, si toti banii i-am baut. Iar nota de plata reprezinta dobanzi anuale de 1.3% din PIB, adica 2.2 mld eur platit anual ca dobanzi.
Au crescut cheltuielile(salarii) la bugetari cu 21,4%!
Finante stil PSD: Maresti cheltuielile cu 20% ca sa creasca incasarile din impozite cu 10% si te lauzi ca au crescu incasarile din impozit.
Tezaurul trebuie reaprovizionat,
Datoria publica trebuie micsorata,
Aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata,
Ajutorul dat altor tari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment.
Oamenii trebuie sa invete din nou sa munceasca in loc sa traiasca pe spinarea statului.”
[ Cicero, anul 55 inainte de Hristos !!!… ]
In concluzie… ce s-a modificat timp de 2069 de ani ?
NIMIC !!!!