ANALIZA ​Cinci schimbari de viziune ale Guvernului Dancila fata de Guvernul Tudose

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 13:20 Economie | Finanţe & Bănci


Viorica Dancila si Liviu Dragnea
Foto: Hotnews
Amanarea unor termene, includerea unor sintagme noi, dar si alte cateva mici schimbari de nuanta- asa s-ar putea rezuma schimbarile din noul Program de guvernare al guvernului Dancila (programul poate fi citi aici), fata de cel prezentat de Guvernul Tudose (care poate fi consultat aici) . De pilda, in programul lui Tudose se anunta: "Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice". La Guvernul Dancila, fraza se schimba in "Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice".
 • Schimbarea nr 1. Impozitul pe gospodarie (pe venitul global) nu mai e o tinta fixa, ci mobila

In programul lui Tudose se anunta: "Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice".
La Guvernul Dancila, fraza se schimba in "Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice".
Reamintim ca  HotNews a anuntat in premiera intentia de a se introduce acest impozit, iar presiunea publica creata a dus la amanarea aplicarii lui, desi proiectul are o sustinere deplina atat din partea prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, cat si din partea numarului 1 al Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

E clar ca in cele din urma nu se va renunta la noul mecanism de impunere, dar ideea e ca mai intai ANAF sa isi unifice bazele de date, sa devina mai transparent si performant, dupa care putem discuta si despre aceasta schimbare radicala a filosofiei fiscale.

 • A doua schimbare: Reducerea numarului total de taxe se amana pentru 2019. Vor fi 50 de taxe in total, cum a zis Tudose. Restul vor fi eliminate sau (apare ca noutate la Dancila) comasate
Potrivit programului Guvernului Dancila, incepand cu 1 ianuarie 2019 numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Aceeasi intentie figura si in programul lui Tudose. Numai ca : la Tudose, celelalte taxe urmau sa fie eliminate, in vreme ce la Guvernul Dancila, ele vor fi eliminate "sau comasate.

In plus, din noul program dispare
paragraful: "Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania.Totodata se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate"

 • Schimbarea numarul 3: Codul Economic va intra in dezbatere candva, in 2018

Codul Economic al Romaniei, odata dezbatut si asumat de catre toti cei care vor participa la imbunatatirea lui, prezentati mai sus, va intra in dezbatere parlamentara in 2018, arata noul Program de Guvernare, fata de septembrie 2017, cum era in programul vechi. Adoptarea Codului Economic al Romaniei se va face cu cel putin 6 luni inainte de a intra in vigoare (fata de 1 iulie 2018)

 • A patra schimbare: Dispare data de la care orice taxa sa o poti achita online

Program vechi :"O alta forma de respect pentru contribuabili o reprezinta infiintarea unei directii aflata in subordinea Primului-Ministru, care va urmari, pe de o parte, reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului, iar pe de alta parte, impunerea si urmarirea aplicarii unei prevederi legislative prin care, incepand cu 1 ianuarie 2019 sa nu mai existe nicio taxa care sa nu poata fi platita online. Pana la 1 ianuarie 2018, vor fi facute publice strategia de reorganizare a institutiilor statului si calendarul de implementare a acestei strategii."

Program nou:"O alta forma de respect pentru contribuabili o reprezinta infiintarea unei directii aflata in subordinea Prim-Ministrului, care va urmari, pe de o parte, reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului iar pe de alta parte, impunerea si urmarirea aplicarii unei prevederi legislative prin care sa nu mai existe nicio taxa care sa nu poata fi platita online. Pana la 1 iulie 2018, vor fi facute publice strategia de reorganizare a institutiilor statului si calendarul de implementare a acestei strategii"

 • A cincea schimbare: Comisia Nationala de Prognoza trece de la Finante in coordonarea SGG
"Vom acorda o importanta deosebita Consiliului de Programare Economica, care va avea ca principala sarcina stabilirea si fundamentarea directiilor strategice de dezvoltare pentru urmatorii 20 de ani. Comisia Nationala de Prognoza va trece in coordonarea Secretariatului General al Guvernului." In prezent, ea este in subordinea Ministerului Finantelor (sursa), ceea ce ii poate vicia obiectivitatea analizelor pe care le face. Reamintesc aici ca Bugetul Romaniei e facut de catre Ministerul Finantelo, pe baza prognozelor Comisiei Nationale de Prognoza, pe care il are in subordine.

N.Red:  Analiza prezenta cuprinde doar capitolul Fiscalitate si Buget si se bazeaza pe documentele oficiale deja publicate. Analiza nu include masurile care se regasesc in ambele programe de guvernare (masurile care ii vizeaza pe tineri, care adreseaza politicile demografice sau cele de incurajare a unor categorii socio-profesionale)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7574 vizualizari

 • -26 (32 voturi)    
  Bun program! Un partid (Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 13:33)

  asistat [utilizator]

  care face ceva și pentru cetățeni și pentru țărișoară!
  • +19 (21 voturi)    
   Dragnea este, in mod evident, sociopat... (Duminică, 28 ianuarie 2018, 9:12)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Opriti-l fratilor, altfel face tara praf. Suntem din nou ca pe vremea lui ceasca, cand nu conta ce pregatire ai, daca erai credincios partidului si marelui carmaci puteai ocupa orice functie in orice domeniu. Pe Ceausescu asta l-a dus la Targoviste, cand vom face la fel cu Dragnea ???? Altfel Romania se duce de rapa. Cu ce este mai buna maimuta pavian cu gluga (CTP a spus-o) decat Manea Manescu ??? Cu sunt mai bune Carmen Dan sau Rovana Plumb decat Suzana Gadea sau Lina Ciobanu ???? Gunoaie pe toata linia.
  • +9 (11 voturi)    
   Ai o mică greșeală în afirmația mătăluță... (Duminică, 28 ianuarie 2018, 12:01)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Un partid care face ceva și PE cetățeni, și PE țară!
  • +9 (11 voturi)    
   asistat (Duminică, 28 ianuarie 2018, 12:02)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Esti "asistat" cumva la Balaceanca ?
  • +2 (4 voturi)    
   Schimbarea esentilala: Dancila nu e Tudose (Luni, 29 ianuarie 2018, 7:38)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Dancila va face tot ce dicteaza Daddy, pe cand Tudose avea o limita de care nu se trece, gandea si singur. Asta il facea interesant pe Tudose, printre politicienii din PSD si nu numai.
 • +23 (27 voturi)    
  Trist este ca (Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 13:48)

  Altiro [utilizator]

  un smecheras condamnat si tagma lui de penali fac experimente pe o natie intreaga..
  • +7 (7 voturi)    
   daca ii lasam... (Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 20:42)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Nu se poate sa schimbi programa si sa nu ai consecinte - acum nu se mai poate spune ca acesti alesi au propus aceste teme inainte de alegerea lor...
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 28 ianuarie 2018, 19:06)

    [anonim] i-a raspuns lui ..13

    • -1 (1 vot)    
     Simplu! (Luni, 29 ianuarie 2018, 9:55)

     Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui

     Oamenii au simtit eja cresterea preturilor, acum vor resimti si salariile reduse, dar nu-i bai: la Latrina 3 li se spune ca de vina este Statul paralel! Si corporatii! Si protestatarii!
 • +7 (9 voturi)    
  Comisia de prognoza (Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 16:04)

  Koczka [utilizator]

  Eu prognozez o mare problema pentru acest guvern si pentru tzara din pacate prin luna mai anul curent. D-zeu sa ne fereasca si sa ne apere !
 • +13 (13 voturi)    
  mi se pare ca cea mak grava abatere este (Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 20:41)

  ..13 [utilizator]

  cea legata de trecerea Comisiei Nationale a Prognezei de la MF la Secretariatul General al Guvernului...

  Aici se pot coafa datele ca sa dea ceea ce doresc alesii unora.

  Pericolul este mortal - sa vedem ce vor face cei din parlament,

  There is an end for all!
  happy end!
  • +3 (3 voturi)    
   nu e vina lor.. (Luni, 29 ianuarie 2018, 0:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   pot sa coafeze mult si bine.. cat timp fraierii muncesc si platesc taxe, guvernul se va imprumuta ca sa acopere gaurile.
   daca ar exista solidaritate printre cei care protesteaza, o greva fiscala de cateva luni ar rezolva problema.
 • +13 (13 voturi)    
  Schimbare de viziune? (Duminică, 28 ianuarie 2018, 5:34)

  Maica Reteza [utilizator]

  Viziune? Au avut ăia sau au ăștia vreo viziune? Hai să nu folosim cuvinte mari, cred că mai potrivit ar fi "schimbare de macaz".
 • +14 (14 voturi)    
  Stimularea artificială a natalității o mare măgări (Duminică, 28 ianuarie 2018, 10:49)

  Costin33 [utilizator]

  Cică 1600-1800 de lei pe an pentru fiecare copil cu scopul de a stimula natalitatea.
  O astfel de măsură tâmpită nu are alt efect decât stimularea natalității în cele mai sărace familii, acționând împotriva intereselor majore ale copiilor.
  Statul trebuie să ia măsuri de dezvoltare economică astfel încât familiile să poată asigura creșterea și formarea pentru viață a copiilor din propriile lor venituri.
  Așadar, luați măsuri care să stimuleze munca, nu plătiți cetățenii ca să se "împuieze" !
  Oamenii trebuie să trăiască decent din muncă.
  Salariul minim este menținut în continuare, în mod artificial, la un nivel foarte jos. Ce dracu înseamnă 100 de lei în plus?! Aproape nimic. Prioritar pentru statul român trebuie să fie creșterea salariului minim pe economie astfel incat acesta să acopere cel puțin nevoile de bază ale familiei.
  Nu vă mai uitați în gura unor cretini care susțin că trebuie stopată creșterea salariului minim "din pix" pe motiv că ,vezi dom'le, fug investitorii din țară. Nu fuge nici Dracu' din acest motiv.
 • +3 (3 voturi)    
  De 28 de ani relizari zero. (Duminică, 28 ianuarie 2018, 19:19)

  burebista [utilizator]

  Niste incompetent si oameni care habar nu au in sectorul in care sunt pusi sa lucreze .Nu au pregatire si experienta in domeniul respective . Criteriu de selectare este sa fie ascultator la comenzile primate .
 • +3 (3 voturi)    
  program de ... (Duminică, 28 ianuarie 2018, 22:31)

  astronaut [utilizator]

  batjocorire a unei natii , propaganda electorala si nimic altceva , dar nici nu prea ai la ce sa te astepti de la comunistii astia fiindca ei sunt defazati construiesc ''socializmul cu fata umana'' al lui ILICI , presarat cu ''capitalistii nostrii'' !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by