Chiar in ipoteza in care majorarile de salarii sau premiile sunt in cuantum de 10..15% in plus fata de salariul majorat cf OUG 3(cel din ianuarie), ponderea cea mai mare din aceste suplimentari ajung la contributii sociale, nu la salariul net.
Acea formula din OUG3/2018 sa fie anulata si anume :
CASSreținută = venit brut2018 - CASdatorată în 2018 - salariu netdecembrie2017 fiind eronata total !!
Sa analizam in detaliu, luand chiar exemplul din Ordonanta :
Salariul brut DEC 2017 : 10.000 lei - net 8.350 lei
Salariu brut IAN 2018 : 12.000 lei ( cu 20% marit ) rezulta un net de 8.350 lei deoarece s-a acordat o deducere din CASS in suma de 550 lei .

Sa vedem ce se intampla cu salariul IT-istului Zgabearta Iftode ( greu de crezut huh ) daca va primi vreo marire de salar sau bonus in lunile urmatoare :
FEBRUARIE :
PREMIU brut : 300 lei -
deducerea din CASS acordata de Guvern prin OUG3/2018 incepe sa scada la 355 lei
SALARIU NET : 8350 lei ( la fel ca in ianuarie desi a primit premiu , marire de 300 lei )
MARTIE :
PREMIU brut : 500 lei
Deducerea din CASS : 225 lei
SALARIU NET : 8.350 lei ( la fel ca in IAN desi a primit premiu de 500 lei )
APRILIE :
PREMIU : 700 lei
Deducerea din CASS : 95 lei
SALARIU NET : 8350 lei ( la fel ca in IAN desi a primit premiu de 700 lei )
MAI
PREMIU brut : 800 lei
Deducerea din CASS : 30 lei
SALARIU NET : 8350 lei ( la fel ca in IAN desi a primit premiu de 800 lei )
IUNIE :
PREMIU brut : 846 lei
Deducerea din CASS : 1 leu
SALAR NET : 8350 lei ( la fel ca in IAN desi a primit premiu de 846 lei )
IULIE :
PREMIU brut : 847 lei
Deducerea din CASS : 0 lei
SALARIU NET : 8350 lei ( la fel ca in IAN desi a primit premiu de 847 lei )
Interesant nu ? Practic "cooperativa munca in zadar" – desi i se majoreaza salariul omului cu 847 lei , el ia in mana tot aceesi bani ca in IANUARIE .
Daca am fi in conditii normale din 847 lei , 35% (297 lei ) sunt contributiile ( 25% CAS si 10% CASS ) si prin diferenta ar rezulta un net de 550 lei ( deci EXACT aceeasi suma pe care salariatul a castigat-o in ianurie prin deducerea acordata de OUG3/2018) .
Dar in conditiile aplicarii OUG3/2018 , practic din cei 550 lei salariatul nu mai vede un ban , pentru ca se duce toata pe contributii , salariul omului fiind acelasi si fara acel premiu de 847 lei.
Cu alte cuvinte din premiul de 847 lei , salariatul este impozitat ca si contributii nu cu 35% cum e firesc ci cu ...100% . !!!
Si acum vom vedea ca la orice crestere peste 7.06% ( in exemplul nostru peste 847 lei ) EFECTUL ORDONANTEI 3/2018 ESTE NUL , intrucat nu se mai acorda nicio deducere din CASS , ca efect reparator fata de salariul din decembrie ( cum a fost justificata de Guvern) .
De abia de la o crestere de peste 7.06% salariul net al omului incepe sa creasca timid.
Sa vedem cum :
AUGUST :
PREMIU brut : 848 lei
Deducerea din CASS : 0 lei
SALAR NET : 8351 lei - salariul creste cu 1 leu la un premiu de 848 lei !!
Normal la 848 lei procentul de 35% contributii ar fi : 297 lei si ar rezulta un net de : 551 lei nu de 1 leu !
Taxare de 847/848 x 100 = 99.88%
SEPTEMBRIE :
PREMIU brut : 1000 lei
Deducerea din CASS : 0 lei
SALAR NET : 8450 lei - salariul creste cu 100 leu la un premiu de 1000 lei !!
Deci normal fara OUG 3/2018 – el platea din 1000 lei la stat contributii de 350 lei (35%) si ramanea cu 650 lei in mana. Acuma ramane cu 100 lei !!! ( zeciuiala ca sa zic asa :D )
Taxare de 90% !!!!
CONCLUZIE . De ce se intampla asta ?
Simplu ! Pentru ca salariatul nu mai primeste acea deducere initiala de 550 lei cum era normal sa se intample si in celelalte luni , nu doar in IANUARIE !!
Pe masura ce salariul omului creste Ordonanta 3/2018 isi produce efectele perverse , deducerea din CASS acordata prin lege scade pana la 0 , procentul de taxare ajungand si pana la 100 % in loc de 35% , asa cum am aratat mai sus.
In opinia mea ca sa nu mai fie aceste anomalii ar trebui ca :
Acea formula din OUG3/2018 sa fie anulata si anume :
CASSreținută = venit brut2018 - CASdatorată în 2018 - salariu netdecembrie2017 fiind eronata total !!
1. Acea deducere initiala din IANUARIE de 550 lei ( in acest caz) sa se pastreze pe tot cuprinsul anului 2018 cat are efect OUG3/2018 ) si
2. Orice suma acordata in plus fata de salariul brut dupa marirea de 20% initiala sau cat a fost fata de decembrie , sa se impoziteze sub aspectul contributiilor normal cu 35% .
3. Salariul net intr-o luna din 2018 sa fie egal cu salariul net din IANUARIE plus suma neta rezultata din orice bonus acordat dupa IANURIE )
Exemplu ar fi aratat asa : ( iau luna APRILIE sa zicem ) :
APRILIE :
PREMIU : 700 lei
Deducerea din CASS : 550 lei ( aceeasi )
SALAR NET : lei 8350 lei + 65% x 700 = 8.805 lei si nu TOT 8350 cum e acuma ( atat ar trebui sa ia in mana ca sa befecieze si in APRILIE de efectele OUG3/2018) .
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul din administratorii si fondatorii Asociatiei “Tax Advisors” si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de 17.000 de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului
Mai urmeaza sa-mi spuneti ca vreti educatie de calitate si spitale la standarde europene!
recunosc ca am fost prost, m-am gindit ca se va incepe constructia autostrazilor in est, in regiunea Iasi insa am aflat ca banii s-au dus pe consum, pe pomene electorale, ba chiar s-au mai luat ceva miliarde credite insa oricum in urmatoarii citiva ani nu se va incepe nicio constructie de infrastructura.
intr-o tara normala ITistii platesc impozite ca ceilalti dar acolo este si infrastructura, drumuri, spitale, hotii sunt bagati la puscarie dar nu umbla prin parlament si guvern, etc
1) plecati unde vreti si nu va mai intoarceti, Romania nu are nevoie de oameni care renunta la greu
2) IT-istii au deja impozit 0% !!! Ceilalti angajati platesc 16% !!
Ca aduceti bani in economie - DA ! Dar e rusinos ca un profesor de generala, liceu, facultate plateste 16% care te-a format pe tine si tu te plangi de PSD !
3) ati fost la vot de fiecare data ?
4) v-ati inscris intr-un partid ?
5) In orice tara din lume unde acum infrastructura este buna - UE15 de exemplu - a venit cu 5-7 ANI DE MUNCA DOAR PE MANCARE (vezi Germania, cel putin dupa WW2) si apoi dupa inca 50-75 ani de capitalism dupa razboi ! dar ceva sute de ani de capitalism inainte de WW1-2 !
Dvs vreti totul acum imediat si moaca, ca o parte din angajatii din IT !
Asa incat, duceti-va unde vreti si va rog sa nu va intoarceti.
Nu avem nevoie de oameni ca dvs, noi cei care ramanem.
2. nu mai avem 0, stai linistit, imi pare rau pentru celelelate domenii, am ajuns in IT desi nu am studiat domeniul, poate as fi fost doctor, profesor, arhitect, constructor mi-ar fi placut orice sa fac in tara mea, atat timp cat imi oferea posibilitatea sa ma dezvolt. \Corect ca ajung bani la buget, imi pare rau pentru celelalte domenii. Multinationalele aduc bani in Romania pentru ca este mai profitabil (calitate/pret) decat in alte tari Europene asta ne este clar tuturor, cred ca este util pentru toata lumea sa profitam si sa sustinem acest domeniu si nu sa il ingropam, nu? Nu numai IT-ul beneficiaza din taxele marite ce ajung la stat ... Am abonament la spital privat, am abonament la sala, cosntruiam o casa, platesc rate (la zi !)
3. DA;
4. Da, destul de multi ani, am iesit cand m-a intampinat o ceafa lata cu lant de aur la gat ca sa imi rezolve problema;
5. Te-ai intors cam mult in timp, ne cerem scuze ca vrem mai mult de la noi !
Si da, am fost mereu la vot.
Inca unu care a inteles economia de piata gresit... pfff
2. 10%, ca s-a schimbat deja impozitarea. Si e 10% din ce ramane dupa plata contributiilor, , adica 6.3% din total. Impozit 0, corect, dar comtributii platesc ca toata lumea. Adica 37%din ce cistiga in loc de 43%. Cam asta e diferenta.
3. da
4. nu, ca nu ma intereseaza. Imi ajunge stresul de la serviciu si distractia cu copiii de acasa. Eu caut o tara care de impozitele platite sa-mi ofere o administratie decenta
5. Gresit. Vezi Ungaria, Polonia, chiar Bulgaria. Uita-te cit s-a cheltuit spre exemplu cu Bechtel si care a fost rezultatul. Uita-te cite fonduri europene avem alocate si cum aruncam banii pe fereastra.
In final, nush cine te-a pacalit pe tine ca ai dreptul sa vorbesti in numele tarii, de parca u esti romanul mindur ca e roman de a nshpea generatie, iar IT-istul e un ciudat adoptat acu 3 ani.
Si nu vrea nimeni totul imediat si moca, doar ca e foarte frustrant sa platesti 37% impozit o gasca de tilhari sa praduiasca tara cistigund alegerile mituind un popor de asistati si pensionari care pentru 100 de lei la salariu fac rabat la orice standard moral. Te intrebi daca n-o fin mai bine in Germania, unde de cei 45% dati la stat primesti inapoi si infrastructura, si servicii medicale, si sistem educational ok, si nici nu apare tot frustratul sa te trimita in alta tara doar pentru ca ii arati rahatul in care se complace.
masura de a taxa toate veniturile dupa acelasi sistem ar fi fost o idee buna, forma actuala a "revolutiei" face exact pe dos. nimeni cu mintea intreaga la cap nu va mai acorda prime pentru a rasplati un proiect dus la capat cu succes, pentru ca nu le permite forma actuala a legii. si sa nu creada cineva ca vor fi marite salariile doar pentru ca schimba guvernul regimul fiscal. din contra, companiile ar trebui sa spuna un nu hotarat acestui tip de santaj tampit.
Ca multumire, ar fi bine sa dedicam un pic de timp din viata noastra sa ajutam si noi guvernul cum ne ajuta ei pe noi. Hai sa facem o actiune pro bono si sa testam vulnerabilitatile site-urilor web, a aplicatiilor si a sistemelor statului, ca tot se plang ca nu au sisteme bune, poate ii ajutam noi. Ce ziceti?
A o intrebare pentru cine e specialist. Daca se fac ore suplimentare, acestea se vor plati in plus, sau se vor duce tot la acoperirea diferentei? Cu alte cuvinte daca intr-o luna sunt 160 de ore lucratoare si eu fac 16 ore suplimentare, voi primi 17.5% in plus la salariul net (orele suplimentare se platesc cu 75% spor fata de salariul de baza, 10% timp in plus = 10% x 1.75 = 17.5%, ca sa simplificam) sau primesc acelasi net?
Multumesc.
Mai clar spus, daca ai ore suplimentare care ar trebui platite cam cu 8% in plus fata de salariu, nu vei primi nimic. Peste 8% incep sa primesti o mica fractiune, dar in nici un caz proportional cu munca efectuata.
Decizia mea din acest moment este ca voi refuza clar toate orele suplimentare solicitate de angajator. Eu unul gratis nu muncesc. Eventual exista varianta compensarii prin zile libere.
Deci jobul meu va fi in pericol in foarte scurt timp daca nu plec din tara, pentru ca aceasta corporatie care ma tine angajat acum, probabil ca nu va mai vrea sa fie tinuta drept pres de catre o tara din lumea a 2,5-a unde legile se schimba la fiecare 6 luni pentru ca asa vrea politicul.