Spectrul unui razboi comercial intre SUA si China a declansat un recul de peste 3% al pietelor mondiale. Wall-Street a pierdut joi aproape 3% , in vreme ce Hong Kong, Shanghai si Tokyo, scadeau cu mai mult de 3%, vineri in deschidere, scrie AFP. "China nu se teme de un razboi comercial", a avertizat ministrul chinez al Comertului. "In cazul in care un razboi comercial ar fi lansat de catre Statele Unite, China ar lupta pana la capat si prin orice mijloace ar fi necesare pentru a-si apara interesele sale legitime", au declarat joi seara oficiali ai Ambasadei Chinei din Washington.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele american a adresat joi un avertisment Chinei, cu privire la "practicile neloiale" ale gigantului asiatic si a semnat "un memorandum care vizeaza agresiunea economica a Chinei", Trump vorbind despre masuri punitive luate impotriva importurilor din China, in valoare de pana la "60 de miliarde de dolari", pentru a termina ceea ce el pretinde a fi furtul proprietatii intelectuale americane de catre chinezi. Anterior, consilierii sai estimau un nivel de "aproximativ 50 de miliarde de euro".

Citeste si : Wall Street, cel mai mare declin din 8 februarie: Dow Jones scade cu 700 de puncte (2,49%), pe fondul temerilor legate de un razboi comercial cu China

  • Investitorii se indreapta spre pietele de obligatiuni considerate mai sigure

"Investitorii se indreapta spre pietele de obligatiuni considerate mai sigure, deoarece Statele Unite se afla in pragul unui razboi comercial deschis cu China", a declarat Stephen Innes, analist la firma de brokeraj Oanda, citat de AFP.

"Daca la asta mai adaugam reactia Chinei, vedem pietele incredibil de fragile astazi", a scris Innes intr-o nota emisa vineri dimineata.

Investitorii mai sunt agitati si de alte stiri venite din Statele Unite, cum ar fi cea a plecarii consilierului lui Trump pentru securitatea nationala, H.R. McMaster, si inlocuirea acestuia cu foarte conservatorul John Bolton, fost ambasador al Statelor Unite la Natiunile Unite.

Numirea sa vine in timp ce se apropie de negocierile istorice cu Coreea de Nord si se apropie de un termen crucial pentru viitorul acordului nuclear iranian. De asemenea, ne amintim ca acum zece zile, secretarul de stat Rex Tillerson a fost concediat brutal. Actualul director al CIA, Mike Pompeo, este de asemenea un sustinator republican al unei linii ferme pe Coreea de Nord sau Iran, care ia succedat.

"Avand in vedere tot ceea ce se intampla pe piete, un declin de o asemenea amploare nuar trebui sa fie surprinzator: impozitele vamale ale SUA impotriva Chinei, plecarea lui HR McMaster", a comentat pentru AFP Makoto Sengoku, analist la Tokyo Tokai Research Institute.

Adaugati la asta si entuziasmul investitorilorcu privire la intarirea politicii monetara a Federal Reserve (Fed) si faptul ca pietele monitorizeaza o eventuala reglementare a sectorului tehnologic dupa utilizarea necorespunzatoare a datelor personale ale milioane de utilizatori ai retelelor sociale din Facebook.

  • Administratia americana are 15 zile pentru a publica o lista de produse care vor fi sanctionate

Nu e insa foarte clara natura exacta a sumelor mentionate: este vorba despre valoarea marfurilor importate care urmeaza sa fie impozitate sau despre suma taxelor colectate in urma impunerii importurilor.

Cert este ca imediat, China a anuntat ca are o lista cu 128 de produse carora le va aplica tarife de 15% sau 25% in cazul unui esec al negocierilor cu Washingtonul.

Aceste masuri de retorsiune din partea Chinei par moderate, cele 128 de produse care ar urma sa fie taxate cumuleaza importuri de 3 miliarde de dolari (adica abia 2% din totalul exporturilor din SUA catre China, potrivit autoritatii vamale chineze).

Printre produsele care ar fi impozitate cu 15% se afla fructele proaspete, vinul, etanolul, dar si anumite repere de otel. Carnea de porc si aluminiul reciclat vor fi taxate cu 25%.

Lista nu include boabele de soia, pe care americanii le exporta masiv in China (14 miliarde de dolari in 2017). Daca acest produs ar fi vizat, consecintele ar putea fi grave pentru fermierii americani, in special pentru cei din statele care l-au sprijinit pe Trump in alegerile prezidentiale din 2016.

Mai mult, aceste masuri sunt anuntate la scurt timp dupa ce presedintele SUA a anuntat ca va taxa importurile americane de aluminiu si otel, masura care urmeaza sa intre in vigoare chiar azi.

China, desi cel mai mare producator mondial, furnizeaza doar 2% din otelul importat de Statele Unite si mai putin de 10% din aluminiu.

  • Ministrul de Comert al SUA, Wilbur Ross: Noile sanctiuni impotriva Beijingului - un "preludiu al unei serii de negocieri"

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, a subliniat ca masurile vizeaza in special protejarea sectorului high-tech, considerat "cea mai importanta parte" a economiei americane.

Washingtonul este ingrijorat in special de sistemul de joint-venture impus de Beijing companiilor americane: in schimbul accesului pe piata chineza, aceste firme sunt fortate sa "imparta" o parte din know-how-ul lor tehnologic cu partenerii locali.

Statele Unite si China sunt parteneri comerciali foarte adanc interconectati, importurile Washingtonul din China depasind exporturile cu circa 375 miliarde de dolari in 2017.

Donald Trump a declarat joi ca a solicitat la varful administratiei din China "sa reduca imediat acest deficit cu 100 de miliarde de dolari", adaugand ca tara asiatica este o tara "prietena".

Ambele tari au declarat ca sunt pregatite sa lanseze proceduri in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru a-si rezolva diferentele