Ionuţ Dumitru: Avem un deficit neobişnuit pentru primele luni ale anului. Îngrijorătoare sunt cheltuielile recurente
”În primul rând au anumite cheltuieli temporare, cum au fost cheltuielile de înzestrare în armată, la care s-au adăugat şi plăţile de subvenţii la agricultori, dar pe lângă acestea, pentru că nu aş fi îngrijorat neapărat de aceste cheltuieli temporare care probabil oricum erau bugetate, aş spune că ceea ce îngrijorează este legat de dinamica cheltuielilor recurente. Şi anume cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce s-a bugetat", a spus Ionuţ Dumitru.
Potrivit acestuia, cheltuielile cu asistenţa socială cresc destul de repede şi încă nu a intrat în vigoare creşterea punctului de pensie, programată pentru jumătatea anului.
Acesta a menţionat că la cheltuielile cu salariile începând cu martie vor fi creşteri destul de mari în Educaţie şi Sănătate, care se vor adăuga efortului bugetar de până acum. De asemenea, cheltuielile cu bunurile şi serviciile cresc foarte repede.
Ionuţ Dumitru susţine că la venituri, este inexplicabil cum încasările din accize scad faţă de anul trecut când accizele au fost crescute în septembrie. Totodată, impozitul pe profit în continuare are o performanţă foarte slabă şi înregistrează o scădere faţă de anul anterior.
Conform preşedintelui Consiliului Fiscal, nici la contribuţiile sociale nu se înregistrează o performanţă conform aşteptărilor.
"Cred că prioritar în primul rând este să ne colectăm taxele şi impozitele aşa cum ar trebui colectate. Este de neacceptat să ai un boom economic, o creştere economică de 7% şi să ai încasări din accize şi din impozitul pe profit mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior sau să ai la TVA o creştere de 3%, cum am avut anul trecut, când consumul am avut trimestre în care a crescut şi cu 13% în termeni reali. Dacă adăugăm şi indicele de preţ probabil că discutăm de vreo 15%. Deci practic noi nu reuşim să capturăm cu încasările la buget dinamica economică", a spus Ionuţ Dumitru.
Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB, în primele două luni din 2018, în contextul în care veniturile la buget au fost cu 21,3% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile cu 38,5%, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
În prima lună din acest an, bugetul general consolidat a consemnat un excedent de 1,98 miliarde de lei, respectiv 0,21% din
PIB.
În perioada ianuarie-februarie 2017, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
DUAMNA VULGUTA VASILESCU ne-a asigurat ca stie ea ca impactul bugetar al acestor chestii va fi pozitiv chiar. (Macar restul ministrilor au avut decenta sa taca, acestia nefacand scoala cu vadim tudor)
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, sunt cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, față de anul precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului anterior,
Atunci cand veniturile cresc cu 21.3% si cheltuielile cu personalul cu 18,8% rezulta un impact positiv al cheltuielilor cu personalul.
Dar ce sa le explici politrucilor anti-PSD. Sunt prea ocupati sa fie pe feisbuc in loc sa se duca la scoala sa invete matematica simpla.
Asta-i venita de la indivizii la care cresterea economica era ba 5%, ba 8%, in functie de "complexitatea metodei de calcul"?
Cat despre Volguta, ea face analize in engleza ....sau franceza ?
Statul va strange banii din piata si daca nu ne vom imprumuta (inclusiv firmele se imprumuta), sau nu vom avea de unde sa ne mai imprumutam ieftin atunci vine si criza.
Asta asteapta creditorii straini, cand stiu ei ca e momentul vor ataca cu dobanzi mari
adica guvernul PSD cheltuie mai mult decat incaseaza ?
adica nimeni nu mai face profit si nu mai declara taxele ?
adica s-a saturat mediul privat sa sustina puturosii de la buget ?
adica nu-I posibil asa ceva... de la teleorman totul se vede mai roz
sau poate asta se doreste?
Dupa care s-au gindit cace, bre, noi "e" fraieri sa mergem fara deificit cind altii au? Si in 2016 au tras deficit de 3%, tot bagandu-i lui Ciolos pe git mariri de pensii si salarii votate de parlament.
Dupa aia, in 2017 au supot toti banii de la companiile de stat, au aminat cheltuieli, au aminat returnari de TVA si au acumulat arierate.
Iar in 2018 deja nu mai au ce mai face. Deja Transgaz face git ca vrea jumate din profit pentru investitii. Cel mai probabil in 2018 va fi anul cind pilonul 2 se va nationaliza partial, adica fiecare va fi liber sa aleaga intre pilonul 1 si 2 si la stat si la firmele prietene cu statul alegerea asta se va face fortat, sub amenintarea pierderii locului de munca.
Dupa care in 2019 vor renunta si ceilalti fortat, pe motiv ca nu e corect ca unii sa aiba bani la pilonul 2 si altii nu. Iar in 2020 nu mai conteaza, ca deja sunt alegeri.
Si toate astea poate ar fi functionat, dar baietii astia sunt atit de prosti, incit au maturat toti profesionistii de prin ministere, anaf, etc, incit ating in fiecare luna performante din ce in ce mai mari, cum ar fi straniul -14% la accize in conditiile in care accizele au crescut, inclusiv la carburanti. dar se pare ca aceasta crestere nu a reusit sa compenseze cresterea evaziunii fiscale.
In vizita la cineva fiind, am vazut astazi cateva minute de "stiri" la R(ahat)TV si ma minunam sa vad cat de ticalosi pot fi acesti "jurnalisti". Pe toate burtierele aveau texte despre uriasul deficit bugetar, ca asta e stirea zilei, dar ei cereau explicatii de la purtatorul de cuvant al BNR. Pe bune? Ca si cum, daca afara ploua, Busu e de vina, ca asa a zis el cu o zi in urma.
Ce mai putem face decat sa asteptam sa se naruiasca sandramaua si pe urma... Dumnezeu cu mila, scapa cine poate.
"Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale."
Foarte probabil ca s-au efectuat si primele plati din achizitiile militare mamut de 4-5 miliarde USD.
Comunicatul MFP aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/NOTAbgcfebruarie2018.pdf
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_BCG022018.pdf
si vezi singur cit au crescut veniturile si cheltuielile pe capitole fata de 2017.
E mult mai inteligenta abordarea asta decit a avea sau nu incredere in unul sau in altul.
"În primul rând au anumite cheltuieli temporare, cum au fost cheltuielile de înzestrare în armată,"
Problema e ca deficitul ala e de 7.5 mld, si chiar daca scoti 4, tot mai raman 3.5 mld, ceea ce e dezastruos.
Uite aici raportul:
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_BCG022018.pdf
Si problemele-s asha:
+2 mld fata de 2017 salarii
+1 mld subventii
+1.2 mld asistenta sociala (pensii)
+1.4 mld trecute la Alte transferuri si alte cheltuieli
Astea adunate dau +5.6 mld lei cheltuiti in 2018 fata de 2017 si care nu tin nici de armata nici de investitii, ci doar de consum. Adica bani care ajuta economiile europene de unde importam noi marfuri.