Cea mai mare revizuire a sistemului internațional de unități. ​Din noiembrie, ”noul kilogram” îi va lua locul actualului kilogram, așa cum îl știm

de DP     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2018, 8:54 Economie | Finanţe & Bănci


Kilogramul a fost "recantarit"
Foto: https://physics.nist.gov/
În luna noiembrie a acestui an va fi validată noua definiție a kilogramului, dar și a altor unități de măsură cu care suntem obișnuți să lucrăm, scriu elvețienii de la Le Temps. Cât mai cântărește azi kilogramul cu adevărat? Greu de spus cu precizie și tocmai asta e problema. Într-un loc sigur aflat în vecinătatea Parisului, stă un mic cilindru de metal de 39 mm înălțime, reprezentând ceea ce întregul Pământ a folosit de-a lungul timpului ca standard pentru masă. Dar  greutatea acestuia fluctuează. De aici necesitatea unei noi definiții pentru kilogram. Și, odată cu kilogramul, vor fi re-definite și alte unități de măsură: kelvinul (temperatura), amperul (curent electric) și molul (cantitatea de materie). Aceasta este cea mai mare revizuire a sistemului internațional de unități de la înfiinţarea sa.

Crearea sistemului metric zecimal datează de la Revoluția Franceză prin introducerea, în iunie 1799, în Arhivele Republicii de la Paris, a două obiecte de platină reprezentând ceea ce s-a decis că ar fi un metru și repectiv un kilogram.  Trebuie spus că înaintea izbucnirii Revoluției Franceze în 1789, diferitele țări și chiar unele orașe aveau fiecare propriul lor sistem de măsurare. Deși diferite țări foloseau unități de măsură cu același nume, cum ar fi piciorul, sau echivalentul lor în limba locală, nu exista nicio coerență în ce privește mărimea acestor unități și nici în relațiile lor cu multiplii și submultiplii.

Sistemul metric a fost conceput pentru a fi universal- după cum spunea filosoful francez marchizul de Condorcet, el urma să fie „pentru toți oamenii și pentru toate timpurile”.El a fost conceput pentru oamenii obișnuiți, pentru inginerii care lucrau în domeniul măsurătorilor omenești și pentru astronomii și fizicienii care lucrau atât cu numere mici cât și cu numere mari, de unde și gama foarte mare de prefixe care au fost definite în Sistemul Internațional.

Kilogramul este singura unitate fundamentală formată cu ajutorul unui prefix. Astfel, deşi conform prefixului ”kilo” un kilogram este 1.000 grame, nu gramul este considerat unitatea fundamentală, ci kilogramul.

Iniţial, kilogramul a fost definit ca fiind masa unui decimetru cub de apă distilată la temperatura de 4 °C şi presiune atmosferică normală. Dar deoarece definiţia presiunii face apel la unitatea de măsură pentru masă („cerc vicios”), din punct de vedere formal aceasta nu e o definiţie corectă. Definiţia corectă pentru kilogram este masa etalonului, păstrat din 1889 într-un seif de la Biroul de Măsuri şi Unităţi din Sevres, Franţa, notează și Epoch Times.

Dar acest kilogram original a pierdut 50 micrograme într-un secol, iar acest lucru se datorează faptului că obiectele pot pierde cu uşurinţă atomi sau pot absorbi molecule din aer.

În viaţa de zi cu zi nu sunt importante aceste diferenţe minime, dar contează în calculele ştiinţifice care necesită o precizie extremă.


Citeste mai multe despre   
21486 vizualizari

 • +13 (35 voturi)    
  Excelent! (Luni, 2 aprilie 2018, 9:10)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Poate devine etalonul kg putin mai greu si asa ajungem sa slabim mai usor, fara diete mai mult sau mai piutin minune :)
  • +26 (38 voturi)    
   Romania cu un pas inainte, si in reformarea SI (Luni, 2 aprilie 2018, 11:36)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Am aflat deja din presa ca TELDRUM a facut kilometrul de 800 de metri intr-un contract cu fonduri europene. km-TR
   Bineinteles, din mila fata de cei flamanzi, carora kilometrul de 1000 de metri le parea prea lung.
 • -17 (47 voturi)    
  Confuzie (Luni, 2 aprilie 2018, 9:23)

  4Runner [utilizator]

  Asa cum ii spuneti in articol reiese ca toata comunitatea internationala foloseste acest "sistem international", dar nu este asa.
  Numele este Systeme Internacional, din franceza, si este un substantiv propriu si nu unul comun. A fost elaborat si reglementat pentru a fi folosit in Europa continentala si in zonele cu influenta franceza ca raspuns la "Imperial System" care era si este al britanicilor si era folosit in folosit in coloniile lor.
  Cu trecerea timpului, sistemul francez a reusit sa prinda mai bine si sa fie mai popular, dar atentie, nu este folosit de catre toata lumea, si nu este singurul sistem de masuri folosit la nivel international.
  • +22 (26 voturi)    
   Da, la piata folosesti pounds si stones (Luni, 2 aprilie 2018, 10:15)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   In cercetare insa SI este folosit PESTE TOT, chiar si la NASA. De vapt legea Public Law 94-168, §2 transpusa la NASA in directiva NPD 7120.4 cere ca NASA sa foloseasca NUMAI sistemul international, exceptand cazurile in care nu este fezabil.

   Nu am vazut in viata mea paper publicat international din SUA, UK, Australia sa masoare cantitatile sau distantele in sistem britanic. Toate sunt in SI dar da, in paranteza sunt date si cele in sistem britanic. In laboratoarele de chimie toti cilindrii gradati sunt ori gradati in SI ori in SI si britanic.

   Singurul avantaj in a folosi un alt sistem de marimi si unitati este CONFUZIA. Este ca si cum noi ne-am decide in aritmetica sa folosim ca simbil al adunarii A si scaderii S, inmultirii Aa si impartirii Ss. Da, formulele vor arata altfel insa per total totul va fi IDENTIC.
   • -10 (20 voturi)    
    Nu este asa (Luni, 2 aprilie 2018, 13:13)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    Comanda tu ceva din China si este foarte probabil sa fii cotat in feet si nu in metri. De asemenea, cand vei incarca pe container, vei fi intrebat daca va fi mic sau mare (20 sau 40ft toate standard la nivel international). Tot ce inseamna electronica se masoara in inches. Pana si aparatele de aer conditionat vandute aici au puterea masurata in BTU (British Thermal Units) si exemplele pot continua la nesfarsit. Tot ceea ce vreau eu sa spun, este ca SI este substantiv propriu si nu comun, si nu este singurul sistem international de masuratori.
    P.S. In lumea araba se folosesc alte unitati de masura.
    • +8 (12 voturi)    
     La piata (Luni, 2 aprilie 2018, 15:10)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

     Exact cum ziceam: cand comanzi din China.

     Cand insa chinezii copiaza, just, ceea ce fac este sa converteasca metri in inch si gata, nu mai trebuie sa plateasca patente.
   • -4 (8 voturi)    
    ia sa mai citim un pic... (Luni, 2 aprilie 2018, 19:21)

    Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    http://articles.latimes.com/1999/oct/01/news/mn-17288
    • +6 (6 voturi)    
     Cititul se invata in clasa 1 (Luni, 2 aprilie 2018, 21:27)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

     Intelegerea iti ia o viata intreaga si uneori nu numai una. Imi dai un exemplu din 1999 in timp ce directiva de care scriam eu e din 2006 si cu primul amendament din 2010. Bine ca nu imi dai ca exemplu ceva din timpul luptei de la Calugareni. Ia zi repede: cati stanjeni sunt in 3 km?

     Deci: citit 10+, intelegere: 2. Ia un minus de la tata.
    • +6 (10 voturi)    
     Am uitat (Luni, 2 aprilie 2018, 21:36)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

     Deci esti de acord ca folosirea unui alt sistem induce numai CONFUZIE.

     Dar iti repet: ACTUALMENTE nu exista alt sistem definit corect (kg era ultima masura) decat SI. Forget about pound, barrel si altele. TOATE sunt definite in functie de SI pentru ca SI depinde de dinste fenomene fundamentale in fizica si de niste constante batute in cuie de mecanica cuantica (numarul lui Avogadro), cel putin in zona aceasta de univers.

     Singura explicatie pe care mi-o poti da sunt klingonienii, de la 300 de milioane de ani lumina. In situatia lor putem incepe o scurta discutie iar timpul de discutie este proportional cu constanta Hubble si distanta pana la acel alt sistem de referinta.
    • +5 (5 voturi)    
     Ceea ce ai scris tu (Luni, 2 aprilie 2018, 23:41)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

     Este un articol din 1999. Directiva a intrat in vigoare in 2006 cu primul amendament in 2010. Nu stiu de ce nu a aparut primul comentariu. Bine ca nu ai scris despre stanjenii folositi de Mihai Viteazul la Calugareni. Actualmente se foloseste DOAR Sistemul International de Masuri si Unitati. Punct. Faptul ca tu accepti sau nu asta e problema ta.
     • -4 (6 voturi)    
      stai femeie, nu te inflama (Marţi, 3 aprilie 2018, 6:30)

      Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

      Daca tot o dai inainte cu marea directiva de la NASA, ar fi trebuit sa amintesti de cazul celebru al sondei martiene facuta arsice de confuzia metri/picioare. Nu articolul e important ci faptul ca aceasta confuzie a costat peste 100 de milioare de dolari (la valoarea de acum 20 de ani).
  • +17 (19 voturi)    
   Parerea ta... (Luni, 2 aprilie 2018, 10:26)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   In stiinta si inginerie (adica acolo unde conteaza) si anglosaxonii folosesc S.I. Doar utilizatorii casnici se mai incapataneaza sa foloseasca depasitul sistem imperial si exista intentii serioase de a intra in randul lumii si din partea lor.

   S.I. este singurul sistem realmente oficial, standardizat, prin intermediul caruia intreaga comunitate stiintifica si tehnologica comunica in mod unitar. De altfel, acesta e si scopul SI. Altfel ar fi haos.
  • +15 (19 voturi)    
   Ba da (Luni, 2 aprilie 2018, 10:32)

   Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Este international si folosit de toata lumea in calculele stiintifice de exemplu.
   • -1 (11 voturi)    
    Mai citeste o data ce am scris eu (Luni, 2 aprilie 2018, 14:45)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

    N-am spus niciodata ca il folosim doar noi romanii :)). Ci doar ca nu e singurul.
    • +5 (9 voturi)    
     Toate celelalte sisteme (Luni, 2 aprilie 2018, 18:35)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

     Sunt definite in functie de SI. Deci real exista doar un singur sistem. Restul sunt detalii cum ca tu la mierla vrei sa spui vaca. Spune dom'le vaca dar asta sa stii ca nu o face mai mare.
  • -14 (20 voturi)    
   corect. (Luni, 2 aprilie 2018, 11:04)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Chiar ma mir ca se poate spune o asemenea enormitate: "reprezentând ceea ce întregul Pământ a folosit de-a lungul timpului ca standard pentru masă".
   • +11 (11 voturi)    
    Pamant acolo (Luni, 2 aprilie 2018, 12:21)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    Inseamna intreaga comunitate de oameni ce stie ce este un kg. Da, asa a fost definit 1 kg, pe baza unui obiect si tocmai de aceea este rau ca este asa, daca acel obiect e deteriorat, pierdem notiunea de 1 kg.
   • +2 (6 voturi)    
    Da, dragut! (Luni, 2 aprilie 2018, 14:32)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    "De-a lungul timpului"! Sigur, mai ales in Comuna Primitiva :-)
   • +14 (14 voturi)    
    mai citeste (Luni, 2 aprilie 2018, 14:46)

    a.oameni [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    Pound-ul este definit OFICIAL in functie de kilogram. 1 pound este exact 0.45359237 Kg (prin exact se intelege ca nu mai sunt alte zecimale). Deci daca greutatea etalonului variaza este afectat si pound-ul.

    Variatia etalonului in timp este extrem de mica si in viata de zi cu zi nu creeaza nicio problema. Insa in calculele stiintifice aceasta variatie de 50 miliardimi de kg pierdute intr-un secol nu e acceptabila.

    De aceea acum se doreste redefinirea kg cum s-a intamplat si in cazul metrului (redefinit ca fiind exact distanta parcursa de lumina in 1/299792458 secunde).

    Redefinire nu inseamna o noua valoare ci o FIXARE a valorii actuale (cu un anumit numar de zecimale) de un fenomen fizic care nu variaza in timp.
    • -6 (8 voturi)    
     nicio exprimare teoretica (Marţi, 3 aprilie 2018, 0:15)

     aresul [utilizator] i-a raspuns lui a.oameni

     nu poate fi identificata practic. Practic, poundu' matale mai are zecimale. O infinitate!
     In vederea aprecierii Practicului, oamenii au dezvoltat Teoria. Acestea sunt notiuni total diferite.
     Unitatile de masura teoretice standard stabilite la ora actuala mi se par in regula. Am putea uita cu desavarsire de pounzi, atmosfere, mile, farenheit, cai putere sau alte prostii.
     In privinta exprimarii practice...este imposibil sa slefuiestii 1 kilogram sau alte unitati de masura.
     • +3 (3 voturi)    
      Du-te la culcare...... (Marţi, 3 aprilie 2018, 16:57)

      Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui aresul

      Ai inceput sa 'bati campii'.......

      "In vederea aprecierii Practicului, oamenii au dezvoltat Teoria"
  • -12 (18 voturi)    
   nu peste tot exista kg (Luni, 2 aprilie 2018, 11:45)

   CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Corect, in America se foloseste LBS = 908g
   • +5 (7 voturi)    
    Sure (Luni, 2 aprilie 2018, 18:33)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

    Ia uite definitia: "pound, which is legally defined as exactly 0.45359237 kilograms"
 • +5 (5 voturi)    
  hmm (Luni, 2 aprilie 2018, 10:32)

  tudor74 [utilizator]

  Exista o alta metoda de a defini kg, o puteti gasi aici (doar in engleza din pacate)

  The world's roundest object helps solve the longest running problem in measurement -- how to define the kilogram.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZMByI4s-D-Y&ab_channel=Veritasium
  • +9 (9 voturi)    
   Ceea ce ai scris tu e corect (Luni, 2 aprilie 2018, 12:23)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Dar ceea ce adaug eu este ca doua metode diferite vor converge spre acelasi rezultat ceea ce inseamna nu numai validare ci si stabilitate a solutiei.
   • +2 (4 voturi)    
    Am luat 6 plusuri (Luni, 2 aprilie 2018, 21:37)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    Insa sunt curios cati inteleg termenii de validitate si stabilitate a unui sistem de solutii ale unor ecuatii. :)
   • +1 (1 vot)    
    Nu vor converge (Marţi, 3 aprilie 2018, 10:34)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    Deși îmi place mult ideea unui etalon pe care îl poți construi de la zero, sfera aia de siliciu este cam impractică din două motive.
    1. Există trei izotopi stabili ai siliciului cu mase diferite, deci va trebui să stabilești precis compoziția sferei legat de procentul de izotopi
    2. Siliciul de la suprafață se oxidează dacă nu îl ții în vid și practic își schimbă masa în timp.
    • +1 (1 vot)    
     Nu cunosc detaliile (Marţi, 3 aprilie 2018, 23:22)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     Insa procentul de izotopi cred ca se poate stabili prin bombardarea / refractia unor unde electromagnetice (X, gama).

     Inca ceva: tehnologic se pot obtine structuri cristaline de siliciu foarte mari. In font astfel se creeaza procesoarele. Deci stim (vorbesc platic - eu nu sunt specialist - omenirea stie) cum sa manipuleze siliciul destul de bine.

     Odata ce se face masuratoarea cristalografica si se numara atomii, nu mai conteaza ca sfera isi schimba masa. Sfera este doar un instrument temporar. Odata numaratoarea incheiata, definitia devine independenta de sfera in sine, depinzand doar de numarul lui Avogadro. Nici macar dimensiunile sferei nu mai sunt necesare. 1 kg devine masa data de ABC atomi de siliciu, izotopul PQR.
     • +1 (1 vot)    
      Definiția nu e dată de dragul definiției (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:43)

      trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

      "nu mai conteaza ca sfera isi schimba masa".

      Definiția e făcută pentru a putea fi folosită practic, pentru a găsi metode de a măsura alte etaloane intermediare.

      Dacă sfera mea își schimbă greutatea în timp sau e valabilă doar pentru un timp scurt nu e practică. Soluția a fost abandonată deoarece sfera de siliciu e mai puțin precisă decât actualul etalon de la Paris.

      Soluția adoptată încă din 2011 e cea de măsurare folosind "balanță watt" redenumită "balanță Kibble". De atunci nu au făcut decât să o îmbunătățeasca pentru a ajunge la precizia necesară. Acum au reușit și din cauza asta se așteaptă să fie votată în noiembrie.
      • +1 (1 vot)    
       Aha (Miercuri, 4 aprilie 2018, 12:21)

       Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

       Multumesc pentru detalii.
 • +15 (29 voturi)    
  Noul kilogram (Luni, 2 aprilie 2018, 11:26)

  John M. [utilizator]

  va fi brevetat in Teleorman si va avea numai 800 grame.
  • +5 (13 voturi)    
   :))))) (Luni, 2 aprilie 2018, 12:23)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Superb comentariul.
   • +2 (4 voturi)    
    Nobel pentru fizica... (Luni, 2 aprilie 2018, 18:24)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    de Teleorman! Si umoristic, daca ar fi!
    • +1 (3 voturi)    
     Nu mie (Luni, 2 aprilie 2018, 20:21)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     Lui John M.
  • -4 (8 voturi)    
   Iar etalonul (Luni, 2 aprilie 2018, 20:56)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Va fi ocaua mică a lui Cuza.
  • +1 (9 voturi)    
   Masa se modifica permanent. (Luni, 2 aprilie 2018, 21:03)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Depinde de unitatea de referinta.

   Daca astazi cumpar 1kg de carne cu 5 euro si maine, cu 5 euro pot cumpara doar 900g de carne, putem spune ca, in raport cu euro, kilogramul si-a modificat masa, peste noapte )))

   Vorba romanului.
   Nu ma intereseaza ca s-a scumpit salamul. Eu tot de 5 lei cumpar.
   • +1 (5 voturi)    
    Suntem cam stresați (Marţi, 3 aprilie 2018, 13:42)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Să dai minus (3 minusuri la ora asta) la un comentariu care face un spirit de glumă denotă faptul că nu mai știi de glumă. Când nu mai știm nici de glumă, din păcate nu mai e de glumă: suntem serios pe arătură.
    • +3 (3 voturi)    
     Carente de magneziu (Marţi, 3 aprilie 2018, 23:24)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

     As adauga pe langa nervii la pamant. De aceea se spune ca romanul s-a nascut agricultor: e cu nervii la pamant.
   • +2 (2 voturi)    
    Esti in eroare (Marţi, 3 aprilie 2018, 23:23)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    Faptul ca azi cu 5 koko iei doar 900 g de carne este fizica pura. Ti-a intrat salariul pe luna aceasta si uiti ca daca salariul iti intra pe luna, tot pe luna ai si carnea, iar pe Luna totul este mai usor.
    • +3 (3 voturi)    
     Salariu (Miercuri, 4 aprilie 2018, 10:26)

     Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

     Dealtfel eu sunt de părere că în RO salariile sunt foarte ok. Luna e prea lungă...
     • 0 (0 voturi)    
      trebuie verificata (Marţi, 10 aprilie 2018, 11:57)

      andreiu [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

      trebuie redefinit si termenul de "luna"
      Curatenia din casa poporului cam lasa de dorit
 • +1 (1 vot)    
  m-am speriat (Marţi, 10 aprilie 2018, 11:55)

  andreiu [utilizator]

  dar ar fi interesant sa avem la piata "kilogramul nou" dupa bataia de cap cu leii noi care inca ii mai incurca pe multi... dupa 10 ani...
  Nu mai discutam despre preturile "excelptionale" de 0,90 bani kilogramul de pepeni. (bani noi :) )


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version