Sondaj printre cei mai titrați analiști financiari: Majoritatea se așteaptă la înrăutățirea condițiilor de afaceri în următorul an și la deprecierea leului în fața euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 13 aprilie 2018, 4:44 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Codirlasu, vicepresedintele AAFBR
Foto: LinkedIn
59% dintre cei mai buni analiști economici din România, deținători ai titlului CFA, se așteaptă la înrăutățirea condițiilor de afaceri în următoarele 12 luni, potrivit sondajului periodic pe care CFA România îj face în rândul membrilor săi, în vederea realizării Indicatorului de Încredere Economică. In privința cursului de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni - valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369. 

Vezi alăturat rezultatele detaliate ale sondajului CFA România:
documente
:


Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,17% (valoarea mediană înregistrată este 4.00%).
 
În luna martie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,9 puncte până la valoarea de 47,6 puncte. Această evoluţie s-a datorat componenţei de anticipaţii a Indicatorului.
 Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 2,9 puncte, până la valoarea de 64,2 puncte, în timp ce Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 2,8 puncte până la valoarea de 39,4 puncte.
   
 • Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 98%, şi respectiv 90% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,02%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,51%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.
 
 Începând cu luna februarie 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări şi anume:
 • Cum consideră participanţii la sondaj preţul acţiunilor listate pe Bursă de Valori Bucureşti (sub-, corect, supra- evaluate). În exerciţiul din luna martie, 43% dintre poarticipantii la sondaj consideră acţiunile corect evaluate.
 • Cum consideră participanţii la sondaj preţul activelor imobiliare din oraşele din România. În exerciţiul din luna februarie, aproximativ 55% dintre participanţi consideră activele imobiliare că fiind supraevaluate.
 
 Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.
 
Sondajul cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.
 
 Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.
 
 Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsă încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
 • Condiţiile curente-referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii;
 •  Anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.
 Astăzi, în lume există peste 150.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele peste 148 societăţi membre ale CFA Institute.

 Candidaţii pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene cu frecvenţă anuală. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. În plus, sunt necesari 4 ani de experienţă profesională relevanţă în domeniul financiar, precum şi aderarea la un cod de standarde etice şi profesionale stricte.

  CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (UŞĂ). CFA România este una dintre cele peste 148 de societăţi membre ale CFA Institute, asociaţia având misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelentă profesională.
 În prezent, CFA România are peste 215 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.
  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1620 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Sub conducerea mătreață.... (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:23)

  Spiky [utilizator]

  .... a Partidului Stat, Unicul - PCR-FSN-PDSR-PSD, economia a făcut un salt în aer, înainte să o ia la vale. Mai durează până ajunge pe buza prăpastiei, dar nu vă faceți griji, aceasta este destinația finală.
 • +1 (1 vot)    
  cre' ca (Vineri, 13 aprilie 2018, 12:54)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  nu tre sa fii cine stie ce specialist ca sa vezi ca o sa fie mai rau de-acu-ntr-un an.
 • -1 (1 vot)    
  previziuni cosmice (Vineri, 13 aprilie 2018, 17:34)

  costelo999 [utilizator]

  au inceput astia iarasi cu cititul in globul de cristal si altii ii mai si cred, si o dau innainte cu psdul, mai astia, nascuti ieri, de 20 de ani se previzioneaza nasoleala de catre analistii astia si de catre economistii sefi din banci in frunte cu ionutz, problema este ca nu au previzionat crizele care au trecut peste noi, nu s-a umflat cursul la cit au zis ei, somajul nu s-a ridicat la cit au preconizat ei, etc, asa ca nu ii cred nici un milimetru pe cititotii astia in globuri de cristal, nimeni si absolut nimeni nu poate prognoza economia nici macar pentru a doua zi, este ca si vremea lu busu, spune vint vine soare, spune furtuna cu grindina este ploaie mocaneasca, asa ca acesti tatzi omizi -scutitzi-ma- de previziunile voastre, iar ceilaltzi dati inainte cu psd, ca spre pensie cu astia o sa votati ca sa aveti pensie pe pilonul 1, si la alelalte piloane daca va mai tine corporatia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by