​Generația Bumerang. Unul din 6 tineri români se întoarce să locuiască cu părinții din cauza problemelor financiare

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 27 aprilie 2018, 6:01 Economie | Finanţe & Bănci


Rata somajului in randul tinerilor este foarte ridicata
Foto: sxc.hu
Sunt numiți generația Bumerang. Tineri care pleacă la studii sau își găsesc un job și se mută din casa părintească, ceea ce oricum demult visau dar care se re-întorc în cuibul părintesc.  Pentru unul din 6 aventura se încheie rapid din cauza lipsei banilor ,de cele mai multe ori. Andrei este unul dintre aceștia. Se mutase cu prietena lui în chirie, amândoi aveau joburi și părea să le meargă bine. Andrei și-a pierdut însă locul de muncă și nu mai avea resurse pentru a participa la plata chiriei. A stat un an pe banii prietenei, până când aceasta a pus piciorul în prag. Ori  își ia un job, ori pleacă. Orgolios, Andrei și-a sunat părinții care firește, l-au primit înapoi. Mutarea înapoi la părinți are costuri psihice consistente atât pentru tineri cât și pentru părinții lor. Vezi în text ce spun pe această temă antropologul Vintilă Mihăilescu și psihologul Daniel David.


”Nu doar tinerii se simt mai prost, ci si parintii, caci acestia (55-65 ani) fac deja parte dintr-o generatie care vrea si stie sa se bucure de "a doua tinerete", drept care revenirea copiilor este resimtita ca un soi de invaziune a intimitatii cistigate”, explică pentru
Vintila Mihailescu
Foto: facebook
HotNews.ro antropologul Vintilă Mihailescu.  Pentru tineri, adaugă Mihăilescu, coabitarea este în primul rind semnul eșecului, iar pe acest fond toate diferențele de valori, practici, stiluri de viață etc se potențează și pot deveni acute.

”În al treilea rând, toate acestea se petrec însă pe fondul unei valorizari încă masive a familiei si a solidaritaților familiale (mai ales in mediul rural) - spre deosebire de societățile vestice (mai ales nordice), unde familia multigeneraționala a cam dispărut de mult.

Pe scurt, nu se poate face un singur "tip" de boomerang youngster, ci mai degrabă se poate identifica o sursă certă de tensiuni părinți-copii, cu rezultate negociate diferit, care pot merge de la familia safe-net, împărtășită de toți membrii, și până la conflicte deschise și chiar exprimarea lor publică- (vezi de pilda conflictele de la ultimele revolte”, mai spune Vintilă Mihăilescu.

Rezultatele unui sondaj făcut de Pew Research arată că în ansamblu, 34% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, spun că viața alături de părinți a îmbunătăpțit relația cu aceștia. Doar 18% spun că relația lor cu părinții s-a înrăutățit, iar 47% spun că mutarea nu a produs nicio schimbare.

Luna trecută a fost publicat un studiu consistent în revista Social Science & Medicine, unde se rezultatele arată altceva: copiii adulți pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru părinții mai în vârstă, dar și o sursă de conflict și stres. În urma analizelor mai aprofundate, rezultatele par să indice faptul că întoarcerea la căminul parental a copiilor adulți poate fi asociată cu scăderea calității vieții părinților.

”În general, în societățile colectiviste, copiii părăsesc mai târziu locuința părinților, pentru a deveni autonomi. Cu cât societatea are un scor mai ridicat al autonomiei individului, cu atât tinerii încearcă să fie pe cont propriu mai repede. Sigur, condițiile economice sunt alt factor care uneori moderează această relație (alături de altț factori, cum ar fi orientarea pe termen lung - care implică
Daniel David
Foto: danieldavidubb.wordpress.com
uneori sacrificiul părinților în beneficiul copiilor).

De obicei, in toate societățile, acest fenomen este un succes al dezvoltarii autonomiei individului, cu impact pozitiv asupra stimei de sine și prin aceasta asupra stării de bine/calitații vieții.

Aceeași explicație este adevărată și cu privire la reîntoarcerea copiilor pentru a locui cu părinții (acesta este un lucru mai acceptat în societățile colectiviste). Acest lucru este amplificat mai ales de condiții economice mai precare.

Sigur că acest fenomen afectează autonomia individului și astfel probabil și stima de sine, cu impact negativ apoi asupra stării de bine (fenomenul negativ este mai accentuat în societățile indivizilor autonomi, unde acest lucru poate fi mai ușor perceput ca un eșec social, acompaniat uneori cu stari de stres/depresie)”, explică pentru HotNews.ro și psihologul David Daniel, autorul ”Psihologiei poporului român”.

Alte câteva date de care e bine să ținem cont atunci când ne referim la tineri:
 • Situația tineretului român nu e deloc roză, atâta vreme cât jumatăte din românii cu vârsta mai mică de 25 de ani lucrează în agricultură și în comerțul cu amănuntul. adică zone cu valoare adăugată extrem de redusă. Detalii, aici.
 • Varsta la care tinerii romani parasesc locuinta parintilor a urcat anul trecut la 30,3 ani, potrivit datelor Eurostat. Fetele pleaca din locuinta parentala la 25.8 ani, valorile fiind printre cele ridicate in UE (suntem in medie pe locul 11 in UE28). Cel mai tarziu pleaca de acasa maltezii, croatii si macedonenii, iar cel mai timpuriu, nordicii (suedezii, danezii si finlandezii). De regula, plecarea are loc atunci cand conditiile economice iti permit traiul pe cont propriu, chiar daca ulterior parintii te mai sprijina.
 • Peste 100.000 dintre șomerii cu vârsta de sub 25 de ani nu au lucrat niciodată (potrivit datelor Tempo online)
 • Populația tânără (25-34 ani) este cea mai afectata, populația descurajată din acest segment de vârstă reprezentând 27,0% din totalul persoanelor descurajate.  Persoanele descurajate sunt persoane inactive disponibile să lucreze în următoarele două săptămâni, care au declarat că în ultima lună au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau că nu caută un loc de muncă din următoarele motive: au crezut că nu există locuri libere sau nu au ştiut unde să caute;  nu se simt pregătite profesional;  cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei;  au căutat altădată şi nu au găsit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4880 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Generația crescută în puf (Vineri, 27 aprilie 2018, 8:34)

  mr_mojo [utilizator]

  Care când dă de greu fuge la mami și tati. Și fraierii îi primesc înapoi neștiind cât rău le fac.
  O bună parte din oamenii inactivi sunt cei care stau pe spinarea părinților, multumiți că nu fac nimic; oameni a căror singură speranță sunt pariurile, păcănelele, 6/49.
  De aia la păsări puii sunt aruncați din cuib, să fie sigure că nu se mai întorc.
  • +5 (5 voturi)    
   Incredibil (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:01)

   Loala [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Eu nu inteleg de ce ai minusuri la acest comentariu. Cum este posibil sa stai un an de zile fara serviciu pe banii fetei si apoi cand ea te trimite la munca tu sa te duci acasa la mami si la tati, tot fara job. Deci mananci pe banii lor, stai pe banii lor, poate mai si fumezi pe banii lor. Articolul trebuia poate sa sublinieze ca sunt oameni care au job si tot nu se descurca, fiind nevoiti sa stea cu parintii, dar nu lepre.
   • +2 (2 voturi)    
    ce te surprinde? (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:36)

    Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui Loala

    Mi se pare incredibil ca te surpinde asta!
    Doar stiam de mult ca pe HN exist si trolli pedesere, deci asistati social, carorea li se pare perfect firesc sa STEA pe banii altora.
    Respectiv ai i Statului, ai prieteniei in acest caz, ai parintilor ...

    Excelent spus: " sunt oameni care au job si tot nu se descurca, fiind nevoiti sa stea cu parintii, dar nu lepre."

    Insa nu ar trebui sa te surpinda, LEPRELE exista, si unele din el posteaza aici pe HN!
  • -3 (3 voturi)    
   generatie (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:03)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   generatia asta a fost crescuta de o alta generatie care a simtit din plin lipsurile din comunism, si care a vrut ca odraslele lor sa nu simta lipsurile, si care ajuta cit pot copii ca asa este normal, si copii cind o sa aiba copii o sa ii ajute indiferent de situatia economica, parintii ajuta copii, dar si copii ajuta parintii, e o relatie bifunctionala, dar sa tragi concluzii de astea cu pacanele si 6/49 mi se pare ciudat si ne la locul lor, sa te vad eu cind cauti servici si nu gasesti, sau cind gasesti dar esti platit prost si nu poti sa faci fata la cheltuieli, ce o sa faci? unde o sa stai? mai ai si copii cum o sa te descurci? faci foamea, stai pe strada, dar la parinti nu te duci, ca esti orgolios? de la mami si tati nu mai accepti nimic? un pachet ceva, un sfat, nu te mai duci pe la ei si te intorci cu porbagaju plin ?
   • +1 (1 vot)    
    Foarte multi romani nu au educatie fianciara (Vineri, 27 aprilie 2018, 15:10)

    mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

    Nu pun deloc bani deoparte pentru zile negre, nu au un plan B. Isi cheltuie toti banii pe lucruri care nici macar nu ii ajuta in dezvoltarea personala pentru a-si crea o imagine mai buna in fata celorlalti. Putini investesc in pregatirea lor personala.
    Ramasi fara sursa de venit si fara nici un ban strans sunt vulnerabili si dau fuga la cei ce le-au dat nume sa ii scoata din impas.
    Nu e vorba ca nu mai treci pe la ai tai, dar nu cred ca e corect sa devii o povara pentru ei. E demonstrat deja ca coabitarea mai multor generatii sub acelasi acoperis e de natura sa strice ordinea si armonia in familie.
    Daca intr-un an nu gasesti nimic de lucru inseamna ca ai o problema uriasa si ca degeaba te duci la mama si tata pentru ca oricum nu stiu sa iti dea un sfat ci doar sa te tina dependent. Din pacate din ce in ce mai multi barbati in Romania nu mai sunt barbati. E normal ca domnisoara l-a trimis la plimbare pe dl. Trantor dupa UN AN de stat degeaba. Destul de probabil ca el a fost oripilat sa lucreze ca altceva si sa isi schimbe cariera pentru a reusi sa se autosustina.
    • 0 (0 voturi)    
     ? (Miercuri, 2 mai 2018, 11:09)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

     e uite ca am stat 1 an in somaj si inca 1 an acasa pentru ca nu am gasit efectiv servici, am lucrat in banca si am fost disponibilizat ca s-a privatizat banca, in alta banca nu m-am putut incadra ca eram deja peste 45 de ani, contabil nu m-am putut incadra ca nu aveam experienta, in alte parti doreau tineri, asa ca pina am gasit servici am stat acasa la parinti, te vad eu dupa 45 de ani disponibilizat cum o sa gasesti servici, si pina atunci unde o sa stai .
 • +7 (7 voturi)    
  1 an? (Vineri, 27 aprilie 2018, 9:53)

  ursu82 [utilizator]

  Andrei ăsta din articol a stat un an pe banii prietenei??? Păi ce a făcut mă nene un an?
  Nu și-a găsit job? Sau a văzut că merge așa?
  Prost exemplu în articol.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 aprilie 2018, 10:20)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Nu ai citit cu atentia articolul (Vineri, 27 aprilie 2018, 14:05)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   E vorba despre tineri care SE INTORC sa stea cu parintii. Deci tineri care s-au mutat separat, au clacat financiar, si au dat fuguta inapoi la mamitsa si ta taticutsu. Si asta din cauza situatiei financiare. Si de felul asta stiu si eu deajunsi. Cococlositi de parinti de mici, tinuti intr-o zona caldutsa de confort, fara prea multa invatatura ca te doare capul, cond faci o baacana rezolva mamitsica, n-ai bani suficienti, da taticu niste bani sa aiba baiatu' de distractie, si tot asha.

   Nu e vorba de cei care nu vor sa-si cheltuie banii pe-o chirie, ci pe cei care vor, chiar au facut-o, dar nu se pot sustine financiar.
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 mai 2018, 14:36)

    [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    • 0 (0 voturi)    
     tu pari sa-ti stii poezia si cam atit (Miercuri, 2 mai 2018, 12:29)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

     Da, sunt si aia care nu vor sa investeasca in tara asta de rahat, da' aia sunt alta categorie. Aici vorbim de cei care vor sa investeasca, da' n-au ce. Si daca ne uitam ce boom imobiliar avem in tara, poti trage usor concluzia ca cei care vor sa investeasca in case in romania sunt inca multi.
 • +6 (6 voturi)    
  principalii vinovati aici sunt mama si tata (Vineri, 27 aprilie 2018, 11:07)

  bogdan1477 [utilizator]

  Cind copilul e cocolosit prea tare, nu-i impins de la spate sa invete ori carte ori o meserie, nu ii este insuflat respectul pentru munca, mindria lucrului bine facut, etc, cam asta se intimpla.
  • +1 (1 vot)    
   evident ca principalii vinovati sunt mama si tata (Vineri, 27 aprilie 2018, 12:33)

   Claudia_1_2_3 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Evident: un an acasa si tot isi gasea ceva de facut - bucurestiul are o lipsa acuta de mici reparatori (o usa, un perete, un dulap, ajutor la mutat /menaj etc) si sunt platite bine, 100 lei pe zi.
 • +1 (1 vot)    
  Educatia financiara se face in familie (Vineri, 27 aprilie 2018, 12:31)

  Claudia_1_2_3 [utilizator]

  TImpurile se schimba dar educatia se face in familie, temeliile puse bine raman temelii bune.
  Pt tineri si orasele mari exista multe alternative de munca ce pot fi solutii temporare intre joburi (de la meditatii, babysitting, pana la mici reparatii in casa pana la uber etc) din munci invatate acasa, de tanar. La fel, uitam ca multi bunici au avut mai multe activitati (surse de bani): si serviciu (tataia permanent, mamaia lucra sezoniera), si munca la CAP (care era tot sezoniera dar obligatorie) si cresterea animalelor, si gradinarit, si lucrat ocazional etc -


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by