Programul de convergență 2018-2021: "Stabilirea unei date concrete pentru aderarea la zona euro presupune realizarea unor analize aprofundate"

de CP     HotNews.ro
Joi, 10 mai 2018, 19:39 Economie | Finanţe & Bănci


Euro
Foto: Pixabay
​Guvernul a aprobat joi, prin Memorandum, Programul de convergență 2018-2021 privind angajamentul de aderare la zona euro, precum și politicile de susținere directă a creșterii economice, cu încadrarea în marja permisă de Pactul de Stabilitate și Creștere, respectiv, un deficit bugetar ESA de 3% din PIB. "Stabilirea unei date concrete pentru aderarea la zona euro presupune însă realizarea unor analize aprofundate, în special în ceea ce privește convergența reală, structurală și instituțională, urmând a fi luată în considerare și sustenabilitatea îndeplinirii criteriilor de convergență nominală", precizează Guvernul printr-un comunicat.

Din punct de vedere al convergenței reale, evaluată prin decalajele față de media europeană (UE-28) a produsului intern brut (PIB) pe locuitor (exprimat prin puterea de cumpărare standard PCS), documentul aprobat de Guvern indică perspectiva ca la orizontul anului 2020 România să atingă 70% din media europeană, față de numai 57,1% în anul 2015 și 58% în anul 2016. Pentru anul 2017, se estimează că PIB/locuitor la PCS depășește pragul de 60%.

 Documentul arată că pregătirea calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pregătirii economiei și a societății intră în atribuțiile Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, care şi-a început activitatea în luna aprilie, astfel încât Planul naţional şi calendarul de adoptare a monedei euro să fie elaborate până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Guvernului, programul de convergență ține cont de prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2018-2020 și de prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2017-2021. Pe termen mediu, documentul prognozează că economia României va continua să performeze, luând în considerare impactul pozitiv al măsurilor prevăzute în Programul de guvernare asupra mediului de afaceri și asupra puterii de cumpărare, progresele economico-sociale înregistrate în 2017 și în primele luni ale lui 2018, dar și contextul european și global favorabil.

Programul de convergență detaliază cadrul general și obiectivele politicii economice pentru perioada 2018-2021, prezentând măsurile implementate deja, dar și măsuri pe care Guvernul le are în vedere în materie de politică fiscală, accentul fiind pus pe predictibilitate și îmbunătățirea ratei de colectare a taxelor și impozitelor. Alte măsuri vizează creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, învățământul, infrastructura rutieră și feroviară, creșterea absorbției de fonduri europene și reforma structurală în sectorul companiilor de stat, mai arată Guvernul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

973 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Aderarea ? (Joi, 10 mai 2018, 22:34)

  STEFAN A. [utilizator]

  Cu atitea planuri , comisii si analize , NU AM REUSIT ce au infaptuit bulgarii .
  Adica ei intra din iunie 2018 si pentru 2 ani , in anticamera euro . Cu rezultatul ca in 2020 vor adopta moneda euro . Cel mai tarziu in 01.01.2021.
  Si totusi nu au avut atit de multi experti , analisti ca noi .
  Cind adoptam euro ? Cind ajungem la datoria publica de 60 % PIB si sintem obligati sa avem deficit de 0,00% PIB ?
  Pai mor o gramada de partide si "patrioti" fara miliardele anuale de imprumuturi care nu se vad nici in infrastructura , nici in sanatate si nici in educatie .
  Fara imprumuturi , nu reusim sa platim nici macar 1 (unu) leu din dobanda anuala la datoria publica suverana existenta azi dar nici pensile integral . .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by