Conform noului Raport European privind Plățile, realizat de Intrum, ediția 2018, 41% dintre companiile din România declară plățile întârziate ca și principal motiv al stagnării angajarior de personal și al dezvoltării afacerii. Aproape trei sferturi dintre acestea declară că motivul principal pentru care plățile nu respectă termenul scadent îl reprezintă problemele financiare cu care se confruntă clienții lor, iar jumătate din companii se confruntă, în același timp, și cu întârzierea intenționată a plăților din partea partenerilor.

Fiecare a zecea companie româneasc vrea s accepte criptomonede ca metod de platFoto: Hotnews

• În România media termenelor de plată în sectorul B2B se situează la 36 de zile, pe când în Finlanda media este de 20 de zile

• 32% dintre companiile românești nu se asigură împotriva plăților întârziate

• Fiecare a zecea companie românească (11%) plănuiește să accepte criptomonede ca metodă de plată în următorii doi ani.

  • Media termenelor de plată pentru sectorul public este de 48 de zile. Deși se află pe un trend de creștere economic, în România se observă o creștere a termenelelor de plată cu până la 13 zile în sectorul public.

“Pentru companiile din România întârzierea facturilor la plată reprezintă deja o obișnuință, iar acest comportament nu este deloc benefic pentru creșterea afacerilor și dezvoltarea echipelor. Acceptarea unui termen de plată prelungit este deseori o condiție de colaborare și, cu toate acestea, termenele de plată sunt depășite. Recomandăm tuturor companiilor care se confruntă cu această situație o supraveghere foarte atentă a încasărilor, încă din ziua emiterii facturilor.” declară Cătălin Neagu, Managing Director, Intrum România.

Pentru a se asigura împotriva plăților întârziate, 47% din companiile din România solicită plata în avans, 35% dintre acestea garanții la bancă, iar 32% nu adoptă nicio măsură.

  • În ceea ce priveste criptomonedele, una din zece companii intervievate declară că plănuiește să accepte criptomonede în următorii doi ani.

România se situează pe locul doi ca entuziasm în adoptarea criptomonedelor ca instrument de plată, imediat după Marea Britanie, unde 13% dintre respondenți declară că în următorii doi ani vor adopta monede digitale ca și instrumente de plată. Media la nivel european este de 3%.

Citește aici Raportul integral.

Raportul European privind Plățile, editia 2018 este bazat pe un studiu efectuat de Intrum în în 29 de țări din Europa în perioada 24 ianuarie – 23 martie, 2018. Prin acest raport, Intrum a cumulat răspunsuri de la 9608 companii din Europa, respectiv 360 companii din România. La întrebările din studiu au răspuns persoane ce ocupă funcții de conducere precum Director Financiar sau Director General