​Rata la bancă a crescut, la supermarket am lăsat mai mult decât luna trecută, iar pe pachetul de vacanță rezervat acum o săptămână, am plătit cu 10% mai mult deoarece iar a crescut euro. Și mai auzim, de asemenea, de creșterea numărului de credite neachitate la timp. Toate ne afectează, mai ales că, datoriile neplătite cresc mai apoi costurile creditării, afectându-i astfel pe toți cei care au, sau intenționează să acceseze un împrumut bancar. Aceștia vor avea de plată sume mai mari, deoarece instituțiile financiar-bancare își iau măsuri de prevenire a pierderilor.

Sfaturi de economisireFoto: KRUK

Cu toate astea, auzim din toate părțile cât este de important să economisim, să avem puși deoparte niște “bani albi pentru zile negre”, și, probabil, cu toții realizăm că acesta ar fi o “barcă de salvare” necesară pentru bugetul nostru, dar puțini dintre noi reușesc să facă asta.

Noi am testat câteva soluții aplicabile, care o să-ți aducă la sfârșitul lunii un mic cont de economii.

Vezi exact cum arată bugetul tău lunar

Ca să poți economisi ceva, trebuie să știi în primul rând, cu exactitate, care sunt veniturile și care sunt cheltuielile tale. Câți bani se duc pe cheluielile esențiale (rată, înterținere, mâncare etc.) și câți se duc pe mese în oraș, beri cu prietenii și haine de care nu ai neapărată nevoie. Gasești aici un calcultator al bugetului personal ușor de folosit, dar și extrem de detaliat. Dacă prefer să ai informația la îndemână tot timpul, poți să folosești o aplicație pentru telefonul mobil gratuită, de exemplu KRUK Planner.

Obișnuiește-te să folosești listele la cumpărături

După ce ai văzut exact pe ce se duc banii, poți stabili care sunt cumpărăturile esențiale de care ai nevoie. Ca să fii sigur că nu căzi pradă tentației atunci când ajungi în mall-uri sau în supermarket-uri, pregaste-ți o lista de cumpărături de la care să nu te abați. Știm, e greu să te abții când sunt atâtea tentantii în rafturile magazinelor, dar cu puțin exercițiu, poți să te limitezi la a cumpără strictul necesar. Asta, evident, dacă vrei să economisești.

Așteptă și caută reducerile

La finalul fiecărui sezon există o perioadă de reduceri. Pregătește-ți și de data această o lista și vânează produsele dorite. Vânătoare? Da, exact că la vantoare, trebuie să ai răbdare pentru a prinde “prada” dorită la un preț excelent. Cu răbdare și îndemnare poți adaugă în contul de economii o sumă considerabilă.

Pachetul cu mâncare la muncă

Gătitul poate fi o activitate relaxantă, care să-ți scutească bugetul de un efort financiar zilnic. De exemplu, poți să îți gătești ceva și să îți iei și cu ține la serviciu a două zi.

Ok, nu toți avem un talent la bucătăreală, iar dacă simți că prânzul este o provocare cam mare și îți este frică să nu ajungi din nou la cantină din colț, poți să începi cu pași mici: prepară-ți micul dejun și, eventual, gustările de peste zi. Chiar și aceste măsuri minore se vor reflecta în bugetul personal.

Lasă mașina personală acasa

Cât de des poți, renunță la mașină personală și încearcă să mergi pe jos sau cu bicicleta. Mediul înconjurător îți va mulțumi, iar dacă nu ești foarte ecologist, măcar știi că vei face o economie de combustibil și te vei menține în formă.

Acestea sunt doar câteva măsuri pe care le poți aplică pentru a-ți optimiza bugetul și pentru a reuși să pui lună de lună o sumă în contul de economii. Poate pe unele deja le folosești sau la altele te-ai gândit și tu. Nu există un set de măsuri “minune” care să-ți umfle contul de economii, dar există o condiție esențială pentru a reuși: schimbă-ți modul de a gândi. Stabilește o prioritate din a pune o sumă lunară deoparte chiar dacă ea este mică la început, analizează-ți bine bugetul personal și fii conștient de cheltuielile pe care le faci. Renunță sau diminuează-le cât poți pe cele care nu sunt esențiale.

Și dacă totuși nu ai reușit să îți prioritizezi cheltuielile și ai intrat în spirală datoriilor, iar sumele neplătite de tine sunt acum administrate de o companie de colectare a creanțelor, să zicem KRUK România, cum ai reacționa dacă te-ar contacta ? Crezi că este un lucru bun că încearcă să te contacteze și să stabiliți împreună un plan de plată a datoriilor ?