În semestrul I 2018, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2017, cu 4,0%, pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. In trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,4%.Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut în trimestrul II 2018 a înregistrat o creştere cu 4,1%. INS inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de marți reprezinta datele semnal, urmand ca in 7 septembrie INS sa publice datele provizorii (I), din care vom afla mai multe detalii.

Investitiile si consumul, motoarele cresterii economiceFoto: Hotnews

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNP) a redus, în prognoza intermediară de vară 2018, creşterea PIB estimată pentru aceest an, de la 6,1% la 5,5%, alături de un curs mediu al monedei euro identic cu cel al variantei de primăvară, de 4,65 lei, precum şi o inflaţie mai mare. Analiștii economici mizează pe o creștere economică cuprinsă în intervalul 4-4.6 % pe întreg anul 2018, în decelerare puternică față de 2017.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2018 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fără a se înregistra modificări semnificative ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2018, publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 6 iulie 2018.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Reamintim că Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie a introdus din iulie un nou model de publicare a produsului intern brut (PIB), arată un comunicat publicat pe site-ul instituției. Practic, Anglia va publica lunar datele privind evoluția economiei (PIB-ul), fiind prima națiune care trece la asemenea metodologie. Această mișcare a fost ca răspuns la recomandările recente ca ONS să depună eforturi pentru estimarea PIB-ului în timp util pentru a ajuta factorii de decizie politică. Datele lunare privind PIB se vor publica la 6 luni de la încheierea lunii.

Cu mai puțin de un an înainte ca Marea Britanie să părăsească UE în mod oficial, statistica britanică a simțit nevoia unei reacții și mai rapide la ceea ce se petrece în timp real în economie, trecând la actualizări de date mai frecvente, lucru care i-ar putea ajuta pe responsabilii politici să reacționeze mai rapid la tendințe, scrie și Quartz.

Metodologia UE privind publicarea PIB prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) - iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.