Braun, BCR: Creșterea economică anunțată de Statistică e în linie cu așteptările noastre. E posibil să revizuim în scădere prognoza privind evoluția PIB pe întreg anul

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 14 august 2018, 10:40 Economie | Finanţe & Bănci


Horia Braun, BCR
Foto: Piata Financiara
​”Anunțul INS de marți este în linie cu așteptările noastre. Ca prognoză punctuală, noi aveam 1.2% creștere trimestrială. Probabil că pe partea de consum privat am stat mai bine. E drept ca și baza din primul trimestru era destul de jos și e posibil să fi avut și un efect statistic de bază”, a explicat pentru HotNews.ro economistul șef al BCR, Horia Braun.  El pune creșterea anunțată de Statistică pe o evoluție bună atât a consumului, cât și a producției industriale, investiții publice, dar și pe creditarea pentru echipamente de investiții, care a crescut cu 6-7% în al doilea trimestru. Aceste date nu cred că vor schimba fundamental datele pentru întreg anul, avertizează economistul șef al BCR. Banca estimează în prezent o creștere economică în 2018 de 4.1%, dar foarte probabil că vor revizui în scădere această prognoză.


Zona de vânzări cu amănuntul și-a revenit și ea binișor, crede Horia Braun. ”De asemenea, la producția industrială am stat ceva mai bine față de restul Europei. E posibil ca și componenta de investiții publice să fi avut un avans . Acum, la rectificarea bugetară s-au dat niște bani pentru  reechilibrarea bugetelor locale. În plus, creditele pentru achiziția de echipamente pentru investiții  acordate în trimestrul al II-lea, sunt în creștere cu 6-7%”, mai consideră Braun.

Cum arată economia la jumătatea anului:

 • Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%
Cifra de afaceri din industrie, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017, a crescut pe ansamblu cu 13,8% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,1%) şi industriei extractive (+5,0%).  Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+13,0%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi  industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%).

 • Comenzile noi au crescut cu 18,2%
Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017 au crescut pe ansamblu cu 18,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria  bunurilor de capital  (+21,4%), industria  bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%).
 • Construcţiile au scăzut pe total cu 0,1%,
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 0,1%, scădere reflectată la lucrările de  construcţii noi (‐3,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (‐1,0%). Creştere a fost la lucrările de întreţinere şi  reparaţii curente (+13,0%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 27,0%. Creşteri au fost la  construcţiile inginereşti (+13,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,1%).    Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a  crescut pe total cu 1,1%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii  curente cu 11,0% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,5%. Scădere a fost la lucrările de construcţii noi cu 0,9%.    Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile  nerezidenţiale cu 14,9%, respectiv cu 8,0%. Scădere s‐a înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 24,8%. 

 • Cumerțul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,5%
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017 a înregistrat o creştere cu 6,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,0%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

 • Tendințele sunt de creștere moderată
În cadrul anchetei din luna iulie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +26%).

Potrivit estimărilor din luna iulie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

855 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 14 august 2018, 10:55)

  Reticentul [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Pai cum sa spuna altfel ca e nasol, daca e bine? (Marţi, 14 august 2018, 14:49)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   Ce mai e si cresterea asta de 4%? Trebuia sa fie cu minus, sa fie fericiti profesionistii, sa nu zic vuvuzele de pe piata bancara.
   Apropo, cand vine Apocalipsa, ca astia din 2016 guverneaza... iar Manole, Imortalul BNR de vreo 28 de ani e la butoane.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 august 2018, 11:25)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by