​”Anunțul INS de marți este în linie cu așteptările noastre. Ca prognoză punctuală, noi aveam 1.2% creștere trimestrială. Probabil că pe partea de consum privat am stat mai bine. E drept ca și baza din primul trimestru era destul de jos și e posibil să fi avut și un efect statistic de bază”, a explicat pentru HotNews.ro economistul șef al BCR, Horia Braun. El pune creșterea anunțată de Statistică pe o evoluție bună atât a consumului, cât și a producției industriale, investiții publice, dar și pe creditarea pentru echipamente de investiții, care a crescut cu 6-7% în al doilea trimestru. Aceste date nu cred că vor schimba fundamental datele pentru întreg anul, avertizează economistul șef al BCR. Banca estimează în prezent o creștere economică în 2018 de 4.1%, dar foarte probabil că vor revizui în scădere această prognoză.

Horia Braun, BCRFoto: Piata Financiara

Zona de vânzări cu amănuntul și-a revenit și ea binișor, crede Horia Braun. ”De asemenea, la producția industrială am stat ceva mai bine față de restul Europei. E posibil ca și componenta de investiții publice să fi avut un avans . Acum, la rectificarea bugetară s-au dat niște bani pentru reechilibrarea bugetelor locale. În plus, creditele pentru achiziția de echipamente pentru investiții acordate în trimestrul al II-lea, sunt în creștere cu 6-7%”, mai consideră Braun.

Cum arată economia la jumătatea anului:

  • Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%

Cifra de afaceri din industrie, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017, a crescut pe ansamblu cu 13,8% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,1%) şi industriei extractive (+5,0%). Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+13,0%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%).

  • Comenzile noi au crescut cu 18,2%

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017 au crescut pe ansamblu cu 18,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,4%), industria bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%).

  • Construcţiile au scăzut pe total cu 0,1%,

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 0,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (‐3,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (‐1,0%). Creştere a fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+13,0%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 27,0%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti (+13,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,1%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1,1%. Pe elemente de structură s‐au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,0% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,5%. Scădere a fost la lucrările de construcţii noi cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,9%, respectiv cu 8,0%. Scădere s‐a înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 24,8%.

  • Cumerțul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,5%

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017 a înregistrat o creştere cu 6,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,0%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

  • Tendințele sunt de creștere moderată

În cadrul anchetei din luna iulie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +26%).

Potrivit estimărilor din luna iulie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).