Consumul este în scădere, dar are pondere mai mare în PIB în urma reducerii investițiilor, în primele sase luni

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 7 septembrie 2018, 9:38 Economie | Finanţe & Bănci


Logo INS
Foto: Wikipedia
Prima variantă provizorie a produsului intern brut pentru primul semestru din acest an, după datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică în 14 august, arată o temperare a consumului pe total economie. Făcând o comparație cu cea de-a doua variantă provizorie a anului 2017, observăm că există o scădere a contribuției consumului la creșterea PIB, de la 5,2% în primul semestru al anului trecut, la 3,1% în aceeași perioadă din acest an. Cu alte cuvinte, creșterea economică de 4% din primul semestru din acest an a fost alimentată de consum. Ca să ne facem o idee mai amplă a ceea ce înseamnă această creștere, contribuția consumului la formarea PIB a reprezentat 80,6%, în prima jumătate din acest an. Anul trecut era mai mică, de 79,8%. Consum final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei reprezintă 71,6%.

Locul al doilea din punct de vedere al contribuției la formarea PIB este deținut de investiții cu 19,4%, în scădere de la 22,4%. Variația stocurilor a urcat de la -0,1%, la un plus de 2,5%. De asemenea, se observă o scădere mai mare a exportului net de bunuri și servicii, de la -2,1%, anul trecut în S1, la -2,5%, în acest an.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2018 a fost de peste 399,28 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de semestrul I 2017.

La creşterea PIB, în semestrul I 2018 faţă de semestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:
  • Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,3%;
  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,8%.
  • Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,9% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9% la creşterea PIB, volumul lor majorându-se cu 9,3%.
“Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,5%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinţă a creşterii cu 6,5% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 9,6%”, conform INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1087 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by