Declarația de luni a ministrului Teodorovici care spune că România nu trebuie să promoveze obiective proprii în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, ci are doar un rol de mediator este foarte gravă, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este gravă deoarece arată că ministrul care deține unul dintre cele mai importante portofolii de guvern nu știe ce înseamnă să deții președinția UE, și asta cu doar 100 de zile înainte de începerea mandatului. Dincolo de rolul evident de mediator la nivel european, fiecare președinție de succes are o listă clară de obiective", a spus Mureșan.

El a dat și câteva exemple:

  • Bulgaria, care a deținut președinția în prima jumătate a acestui an, a avut drept obiectiv integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest.
  • Austria, care deține în prezent președinția, are, printre obiective, creșterea competitivității UE prin digitalizare".
  • Estonia, deținătoare a președinției din a doua parte a anului 2017, a susținut, printre priorități, creșterea siguranței în Europa.

"În schimb, Guvernul Dăncilă este complet în ceață, nu are niciun obiectiv și nicio prioritate clară cu doar 3 luni înainte de începerea mandatului. Guvernul Dăncilă nu înțelege această oportunitate și vede președinția UE ca pe o povară de care vrea să scape cât mai rapid. Vreau o președinție română care să lase mai mult în urmă decât își pot imagina ministrul Teodorovici și prim-ministrul Dăncilă. Președinția este o oportunitate de a pune România pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, într-o Uniune de 28 de state, o primim doar o dată la 14 ani.

Ne trebuie un guvern care să știe cum să obțină beneficii pentru România incluzând prioritățile noastre în cadrul priorităților europene", a mai arătat europarlamentarul.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat luni, într-o conferință de presă, că rolul nostru pe timpul președinției este acela de mediator, în a promova și a susține interesele europene pe timpul președinției.

"Am văzut foarte des în spațiul public o dorință ca pe timpul președinției, România să vină să susțină fel de fel de subiecte, obiective, proiecte. Nu! (...) Putem avea un rol de mediator în ceea ce înseamnă poziția și prioritățile la nivel european", a precizat ministrul Finanțelor.

Vezi aici: