La un moment dat nu vor mai fi bani suficienți ca să se plătească cheltuielile fixe care deja s-au mărit, dacă nu va rula economia, susține Dragoș Anastasiu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).

Dragos AnastasiuFoto: Hotnews

„Suntem pesimiști în măsura în care nu se iau niște măsuri urgente. A susține creștere de pensii, toți ne dorim să fie pensiile mai mari, a susține creștere de salarii în sectorul bugetar, aici putem să avem comentarii legate de modul în care se fac acestea, fără criterii de performanță, toate aceste chestiuni trebuie să aibă în spate o economie turată destul de bine. Economia nu poate să tureze dacă nu are în spate resurse umane. Sunt destul de multe proiecte de investiții care rămân la nivel de hârtie pentru că nu se găsește forță de muncă, pentru că predictibilitatea de aici face ca sediile din străinătate să se gândească de șapte ori înainte să investească, pentru că sistemul de sănătate, pentru că infrastructură și așa mai departe. Dacă nu va rula economia, la un moment dat nu vor mai fi bani suficienți ca să se plătească cheltuielile fixe care deja s-au mărit. ”, a spus Anastasiu, într-o conferință de presă.

  • În mod normal, la companii lucrurile astea merg în paralel, respectiv mai întâi producem banii, după care îi plătim.
  • Aici (la stat n.r.), mai întâi plătim banii și acum trebuie să-i producem. OK, îi producem, avem potențial. De exemplu, la turism suntem la 1,5% din PIB. O țară ca România poate să aibă 10% din PIB.

„Pentru asta trebuie să facem ceva. Dacă nu facem ce trebuie să facem, nu vom avea producția respectivă și nu vor exista bani suficienți, respectiv se vor tăia din alte părți, de la infrastructură, sănătate, educație și din alte părți unde avem nevoie de acești bani, în special de la investiții”, a mai arătat oficialul AHK România.

El este de părere că oficial îi merge bine României, dar datorită conjuncturii externe.

“Dacă pot să parafrazez un titlu de piesă muzicală, „oficial ne merge bine”. Asta se datorează atât conjuncturii externe pentru că Germaniei îi merge bine din punct de vedere economic, Europei îi merge bine și noi suntem dependenți de ce se întâmplă în Germania și Europa, în special, și în lume în general. Pe de altă parte consumul crește. Faptul că s-au mărit pensiile, salariile și așa mai departe care reprezintă un lucru bun, asta duce la un consum mai mare. Mulți membri de-ai noștri, precum Lidl, Kaufland și așa mai departe trăiesc din așa ceva, parțial și firmele de electrocasnice, cele care sunt în servicii, în turism, unde sunt voucherele de vacanță care au năpădit piața și care creează cerere, deci sunt bani în piață la populație pentru consum”, a explicat Anastasiu.

Pe de altă parte, spune el, există o îngrijorare majoră și ea nu vine de acum, ci de anul trecut.

„Îngrijorarea noastră se leagă de anumite chestiuni care dacă nu se schimbă, nu ne vor face să ne simțim bine anul viitor, peste doi și peste trei. Principala noastră problemă este resursa umană și aici suntem într-o situație dramatică, nu numai că ne depopulăm, dar nici școlile nu ne livrează ceea ce trebuie să ne livreze. Nu ne plângem de fiscalitate, ci de schimbările permanente care apar în zona de fiscalitate și în cadrul legislativ general, faptul că se implementează peste noapte, că toate chestiunile ies în ordonanță de urgență. Cu asta, mediul de afaceri, în special cel german, nu este obișnuit. Dacă noi românii suntem mai adaptabili, „lasă că merge și așa, vom găsi noi o soluție”, germanii au altă abordare: au abordarea predictibilă, să avem o agendă, să planificăm pe termen lung și așa mai departe”, a explicat președintele AHK România.