De ce se produc cele mai multe cutremure noaptea? Cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului au studiat mai bine de 5 ani acest fenomen, dar nu au găsit o logică

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2018, 14:24 Economie | Finanţe & Bănci


Cutremurele sunt, statistic, mai dese noaptea
Foto: sxc.hu
Cutremurul recent din noaptea de sâmbătă spre duminică (5.8 magnitudine) s-a produs în jurul orei 3,38 dimineață. Cel din 4 martie 1977, la ora 21.22. Dacă vă uitați la orele la care au loc seismele, veți observa că cele mai multe au loc noaptea. HotNews.ro a analizat ultimele 1000 de seisme produse în România și a constatat că noaptea au loc de peste două ori mai multe cutremure decât ziua. Așa încât ne-am adresat Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pentru a căuta o explicație.

Interesant este că fenomenul nu e propriu doar României. El se petrece în aproape toată lumea, cu o distribuție diferită a seismelor.

HotNews.ro a analizat ultimele 1000 de cutremure din România, luând în calcul doar seismele de peste 3 grade Richter. Din cele 1000 de cutremure, aproape 800 au avut loc noaptea și puțin peste 200 ziua. Am considerat de asemenea ziua ca fiind intervalul orar 08-20, iar noaptea intervalul 20,00-08,00.

Pe plan mondial există teorii care încearcă să explice acest fenomen prin influența gravitațională indusă de fazele lunii, dar...

”E o pură întâmplare, să știți! ”, explică pentru HotNews.ro dl. Gheorghe Mărmureanu, cel mai titrat român în domeniul seismologiei. ”Și noi am avut un proiect de cercetare pe tema asta, cu care ne-am omorât 5 ani de zile. Dar nu am ajuns la o concluzie clară”, adaugă Mărmureanu.  ”Au fost luate fazele lunii din ultimii 800-900 de ani, s-au făct calcule, dar am ajuns la concluzia că e hazardat să legi fazele lunii de producerea cutremurelor. Nu găsisem o corelație directă evidentă între fazele lunii și cutremure. Pur și simplu nu avem o explicație. Este doar Întâmplarea!”, spune dl. Mărmureanu. În plus,  adaugă directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, noi avem zona Vrancei, care  e altceva. ”E un cu totul alt sistem. Nu se potrivește cu niciun sistem tectonic ceea ce e în Turcia, Italia, Franța sau SUA”, mai spune acesta.

Faptul că e o simplă întâmplare e confirmat de actualul director general al Institutului, dl. Constantin Ionescu. ”Nu este o regulă căreia natura se supune. Știți și Dvs că natura nu e controlabilă. Mai ales în Vrancea. Eu tind să cred că e o coincidență. Dacă ne uităm la cutremurele din 1990 încoace, mai sunt și unele care s-au produs ziua. Și poate că e mai bine să se producă noaptea. Pentru că pe timpul zilei, ai activitate economică mai intensă, cu mulțimi de oameni adunați la locurile de muncă, iar dezatrele ar putea fi chiar mai mari”, consideră dl. Ionescu.

”Trebuie făcută o educație mai agresivă în privința acestor cutremure. Ce e de făcut cu prioritare atunci când seismul se produce”, e de părere acesta.

Oricum, faptele rămân fapte: între orele 20,00 și 08 dimineața au loc de două ori mai multe seisme decât ziua. Și, vorba directorului general al Institutului pentru Fizica Pământului, poate că e mai bine așa.

Există și alte mituri, cum ar fi cea în care vremea ”favorabilă” unui cutremur trebuie să fie  caldă și însorită. FALS. Cutremurele au loc la mari adâncimi, unde vremea nu are nici un efect asupra situației meteo de la suprafață.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13000 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 14:29)

  [anonim]

  • +13 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 14:36)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +6 (10 voturi)    
   "Hurducaturile Pamantului vin din viitor, (Luni, 29 octombrie 2018, 14:56)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui

   se manifesta putin in prezent, si apoi se intorc in viitor. Calatoria in timp este mai usoara noaptea, deoarece este ilegala - Parlamentul Viitorului (compus din dragoni) a votat aceasta lege in anul stelar 5641 (adica anul 132 in calendarul pamantean), acelasi an in care omul de stiinta Change Heng (din China) a inventat <<vasul dragonului>> adica un seismoscop care inregistra cutremurele. De aceea hurducaturile nici nu vin prea des, de altfel, sa nu fie inregistrate si amendate."
  • +7 (7 voturi)    
   cacademia va informeaza (Luni, 29 octombrie 2018, 15:08)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui

   noaptea pe partea opusa soarelui placile se contracta si incep sa se alunce !
 • +8 (12 voturi)    
  ca nu exista inca explicatie (Luni, 29 octombrie 2018, 14:41)

  Martinezu [utilizator]

  nu inseamna automat ca e pura inamplare.
  daca fenomenul avea aceasta caracteristica intr-un singur loc era pura inamplare.
  Insa procentul se repeta cam la fel peste tot la fel. Asta nu mai este intamplare, ci inca nu s-a descoperita cauza.
  La 80%, proportia nu mi se pare deloc inamplare. Aproape ca spui ca e regula, si exceptia numai, face sa se mai produca si restul de 20% ziua.
  "E mai bine sa fie asa"....asa cum? odata spune ca e bine ziua, si mai apoi ca e mai bine noaptea....
  • -3 (3 voturi)    
   Corect (Luni, 29 octombrie 2018, 16:14)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   .
  • +2 (2 voturi)    
   Ce zice Domnul director? Că Luna iese noaptea? (Luni, 29 octombrie 2018, 16:57)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Eu credeam că Luna e pe cer jumătate din timp ziua, jumătate noaptea.
 • +4 (4 voturi)    
  .... (Luni, 29 octombrie 2018, 14:46)

  tirolez [utilizator]

  Cel din 1990, cam 7 grade, a fost ziua.
 • +2 (6 voturi)    
  Raspuns (Luni, 29 octombrie 2018, 14:49)

  Robin_W [utilizator]

  Este o adaptare a Pamantului: oamenii il omoara iar el face acelasi lucru si a constatat ca e mai eficient noaptea cand ei dorm...
 • +6 (6 voturi)    
  dl Constantin Ionescu a vrus sa spuna (Luni, 29 octombrie 2018, 14:50)

  bancher [utilizator]

  ,, si poate e mai bine sa NU se produca ziua'' in loc de ,,si poate e mai bine sa se produca ziua'' (e vorba de cutremure). Ar fi bine ca HotNews sa modifice in text alineatul 6, altfel am avea contradictie de declaratii.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 14:58)

  [anonim]

 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 14:59)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Se ridica o curba statistica (Luni, 29 octombrie 2018, 16:46)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui

   cu tensiunea minima, maxima si medie din corda la care caramida se urneste si ai niste valori cu care faci predictii in limitele curbei statistice.
 • +16 (20 voturi)    
  Stiinta noastra de toate zilele (Luni, 29 octombrie 2018, 15:18)

  ipolitic [utilizator]

  Felicitari HN pentru intrebarea inteligenta, vot de blam pentru domnii savanti.
  800 din 1000 este o deviatie statistica SEMNIFICATIVA, conform legii numerelor mari
  Daca nu au gasit corelatii cu fazele lunii, de ce nu au cautat in alte sertare?
  Soarele produce maree gravitationale mai putin intense, dar ZILNICE. Sau repozitionarea
  diurna a centurii Van Allen, care schimba configuratia campului magnetic terestru.
  Sau natura e curva si produce cutremure exact cand seismologii dorm. Dixit.
  • +11 (11 voturi)    
   corect (Luni, 29 octombrie 2018, 16:40)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Cam prostesti raspunsurile preudo-savantilor nostri.

   Au cercetat acelasi fenomen si au "ne-am omorât 5 ani de zile"?? Adica 5 ani munca full-time, cu altceva nimic nu s-au ocupat, si savantul respectiv nici macar nu paote spune ce deviatie statistica a constatat??
  • -2 (2 voturi)    
   Soarele furnizează energie, nu doar efect de maree (Luni, 29 octombrie 2018, 17:00)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Ceea ce face ”ziua” să fie considerată ”zi” este expunerea la soare a părții respective a Pământului. Oricine a locuit la bloc a experimentat căldura pe care începe să o radieze clădirea după ce se întunecă. Este mult mai cald în locuință la începutul nopții, atunci când căldura este radiată de Pământ în spațiu, decât pe timpul zilei, atunci când zona respectivă a Pământului primește energie de la Soare.

   Pare foarte probabil ca și cutremurele să aibă legătură cu perioada când zona respectivă a planetei cedează căldură în spațiu.
   • +2 (2 voturi)    
    Un calcul grosolan (Luni, 29 octombrie 2018, 21:01)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    considerând difuzibilitatea termica a straturilor de zăcăminte, cca. 10^-6 m^2/s, groase de 150 de km, la o iradiere solara de 1kW/m^2, conduce la o incalzire de o miime de milionime de grade Kelvin, netezita(adica dispare oscilatia zi-noapte). Pentru comparatie,caldura transmisa din miez spre suprafata nu depaseste 90 de mW/m^2, desi diferenta de temperatura este de 6000 de grade. Deci incalzirea solara nu poate fi trigger pentru deplasari tectonice.
   • +1 (1 vot)    
    N-are nici o legatura (Marţi, 30 octombrie 2018, 5:19)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    La 3-4km adancime is deja aproape 100C. Insa o maree terestra poate fi triggerul eliberarii energiei stocate in zona in care microplaca Marii Negre este in proces de subductie fata de orogenul carpatic in zona de curbura. Nici macar nu pare!
  • +1 (1 vot)    
   corect... (Luni, 29 octombrie 2018, 19:19)

   MBO [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Soarele intradevar nu poate fi "uitat" din ecuatie; pana la urma forta lui de atractie nu e neglijabila; ea tine Pamantul pe orbita in jurul lui... nu-i de colea... Si forta asta o resimt toate "maruntaiele" Pamantului dar o "simt" intr-o directie ziua si in sens opus noaptea.
   Nu zic ca aceasta forta genereaza cutremure dar ea poate fi un trigger sau un "push" care vine peste o "predispozitie" locala deja "aproape coapta".
   S-ar mai putea specula ca aceste falii unde diversele placi tectonice se "inghesuie" unele in altele sunt usor mai "relaxate" ziua cand atractia Soarelui tinde sa le "destinda" oarecum iar noaptea lucrurile sunt pe dos...
 • +8 (8 voturi)    
  Straniu (Luni, 29 octombrie 2018, 15:34)

  feroviarul123 [utilizator]

  Ma mir ca nu a venit cineva sa zică ca dracul nu doarme noaptea dar îngerii păzitori da.
 • -2 (6 voturi)    
  adancime (Luni, 29 octombrie 2018, 16:09)

  Toni_Romania [utilizator]

  In VN marile seisme au loc in manta, la peste 100 km adancime, deci normal ca nici "vremea" nici "Luna" nu au vreo treaba in acest fenomen.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 17:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   • +2 (2 voturi)    
    ??? (Luni, 29 octombrie 2018, 19:37)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    Dar de Galaxie ce spui?
    NU nene e vba de clasificarea seismologilor, din pct lor de vedere seisme in VN sunt ”de adancime” (fata de unele ”crustale”) -Citește
 • +1 (7 voturi)    
  Principiul lui Pareto (Luni, 29 octombrie 2018, 16:25)

  Koczka [utilizator]

  Proportia 20-80 % este una naturala si cel mai frecvent intalnita in natura, Pe scurt ar putea fi formulata sub forma ca 80% din efecte pot fi explicate cu 20% din cauze. Dar se poate extrapola si asupra fenomenelor naturale metereologice si chiar seismice. Ma mir ca la nivelul Institutului pentru Fizica Pamantului nu se cunoaste asta.
  • +2 (2 voturi)    
   Acolo sunt somități, nu oameni care gândesc :) (Luni, 29 octombrie 2018, 17:00)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   ...
  • +1 (1 vot)    
   Poate ca s-au gandit (Luni, 29 octombrie 2018, 17:24)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   dar nu au pomenit / nu am aflat noi.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa nu amestecam lucrurile (Marţi, 30 octombrie 2018, 17:37)

   gemart [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   In absenta unor cauze certe, ar fi de aspteptat ca distributie sa fie aleatoare. Faptul ca nu e sugereaza anume explicatii inca neelucidate dar asta nu inseamna ca efectul lor se supune unor reguli numerice legate alte fenomene. Ar mai fi de spus ca proportia noapte/zi observata in Romania pare suspect de mare, o prepondernta a seismelor pe timp de noapte a mai fost observata si in alte locuri dar nu atat de mult, motiv pt care explicatiile legate de atractia soarelui sau a lunei sunt incomplete poate chiar incerte.
 • +1 (1 vot)    
  Ce zice stiinta : (Luni, 29 octombrie 2018, 17:31)

  Canadian13 [utilizator]

  ''Larger earthquakes recur more periodically: New insights in the megathrust earthquake cycle from lacustrine turbidite records in south-central Chile'' - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012821X17305757?via%3Dihub

  ''The Human Impact of Earthquakes: a Historical Review of Events 1980-2009 and Systematic Literature Review'' - http://currents.plos.org/disasters/article/the-human-impact-of-earthquakes-from-1980-2009-a-historical-review-of-events-1980-2009-and-systematic-literature-review/

  ''Is there Earthquake Weather or an Earthquake Hour?'' - http://www.caltech.edu/news/caltech-science-question-month-there-earthquake-weather-or-earthquake-hour-43

  ''The few large quakes we've had are random but do show a slight clustering in the early morning. For events bigger than magnitude 6.0 from 1932 through 1994, not counting aftershocks, 7 of the 18 earthquakes bigger than magnitude 6.0 (38% of the quakes) occurred between the hours of midnight and 7 a.m. (29% of the day). While that is more than average, the chance that it is random is very high. If the 18 earthquakes were distributed exactly evenly over 24 hours, that wouldn't be a random pattern. Clusters often show up in cases like this where the amount of data is small. As more large events occur the clustering should disappear.''
 • -1 (1 vot)    
  cutremur (Luni, 29 octombrie 2018, 17:39)

  Lim Vasy [utilizator]

  Explicatia este simpla. Noaptea regiunea unde se produce cutremurul este la o departare mai mare de soare decat in timpul zilei. Deci distanta mai mare fata de soare va rezulta intr-o forta de atractie gravitationala mai mica. Aceasta forta mai mica noaptea devine la un momenta dat mai mica si decat forta de miscare a placilor tectonice si atunci se naste cutremurul
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 19:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Lim Vasy

 • -1 (1 vot)    
  Pentru că ziua dorm (Luni, 29 octombrie 2018, 17:39)

  mr_mojo [utilizator]

  Hai că asta era simplă.
 • +1 (3 voturi)    
  ceva nu e corect (Luni, 29 octombrie 2018, 18:08)

  gemart [utilizator]

  Proportia noapte zi nu e clara dar si o proportie 2:1 are o sansa gen 0.000000001% pe un esantion de 1000. Daca analizele pomenite ar fi corect iar luna nu-ar avea vreo influenta, e si mai improbabil ca soarele sa aiba vreo influenta intrucat exercita o fortza de atractie mai mica decat luna. .Explicatia stiintifica completa lipseste intradevar inca dar concluzia ca luna si/sau soarele n-ar avea nici un efect pare pripita.

  Un pic ciudata e si definitia zilei la 8 la 20, punctul maxim solar variaza sezonier dar e mai aproape de amiza decat de ora 14. Asta n-ar explica proportia anormala dar pune sub semnul intrebarii calitatea analizelor.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 octombrie 2018, 19:25)

   [anonim] i-a raspuns lui gemart

   • +1 (3 voturi)    
    Gradientul e ceea ce conteaza (Marţi, 30 octombrie 2018, 2:19)

    gemart [utilizator] i-a raspuns lui

    Corect, forta absoluta exercitata de soare e mai mare, dar e distribuita mai uniform si deci are un impact mai mic decat atractia exercitata de luna.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 octombrie 2018, 6:54)

     [anonim] i-a raspuns lui gemart

   • 0 (0 voturi)    
    Chiar tu ai spus!!! (Marţi, 30 octombrie 2018, 8:51)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui

    "Soarele exercita o forta gravifica de 180 de ori mai mare decat a Lunii." sigur ca da, insa ceea ce conteaza este DIFERENTA, gradientul, efectul de maree, care este dat de atractia DIFERENTIALA!
    Nu valoarea absoluta a tarctiei, care pentu Soare este mare, dar constanta, ci partea variabila, chiar daca mult mai mica, data de atractia Lunii! Astenosfera este lichida, resimte din plin mareele!
  • +1 (1 vot)    
   Ar trebui calculat între răsărit și apus, (Luni, 29 octombrie 2018, 20:08)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui gemart

   nu între 8:00 și 20:00.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 octombrie 2018, 6:55)

    [anonim] i-a raspuns lui Harald

  • +1 (3 voturi)    
   Totusi, o idee (Luni, 29 octombrie 2018, 21:23)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui gemart

   Mantia Pamantului prezinta oscilatii libere. Acestea sunt moduri de vibratie sferoidale, 0S0,0S2 sau toroidale 0T1,0T2 etc. Sunt rezultatul interferentei unor unde seismice si formeaza unde stationare. Deoarece Luna produce unde mareice cu un shift zilnic, poate contribui mai putin la niste efecte de rezonanta, decat Soarele pentru care defazajul este mult mai mic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by