​Funcțiile de localizare și urmărire a utilizatorilor pot fi extrem de costisitoare pentru Google în Europa ● O asociație chineză distribuie informații „grosolan de incorecte” spunând că vânzările de automobile Tesla pe piața chineză au scăzut cu 70% în octombrie ● Summit al marilor șefi germani din industria auto la Casa Albă sub sloganul „capul plecat sabia nu-l taie”, în timp ce Donald Trump jubilează pe Twitter ● Urmărește Facebook să ne invadeze la propriu cu muște și caracatițe robotice așa cum a făcut-o virtual pe net?

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Google, din nou în vizorul Uniunii Europene

A fost un an greu pentru Google în Europa și perspectiva nu arată mai bine. Compania din Mountain View, California, a încasat o amendă de cinci miliarde de dolari de la Comisia Europeană și acum se pare că va avea noi probleme din cauza practicilor de localizare și urmărire a activității utilizatorilor. Presiunea vine din partea unor grupuri de consumatori din Olanda, Polonia, Cehia, Grecia, Slovenia și Suedia, precum și din Norvegia, care raportează că Google își încurajează incorect clienții să activeze setările de localizare și înregistrare a acțiunilor web/aplicații, ceea ce aparent contravine regulilor GDPR.

Un purtător de cuvânt al Organizației Europene a Consumatorilor a declarat că „Google nu are un temei legal de a procesa datele respective. Consimțământul utilizatorilor nu pare a fi liber acordat”. Dacă va fi considerată o încălcare a GDPR, o amendă de la Comisia Europeană de 4% pe veniturile globale este posibilă. Google se apără spunând că „istoricul localizării este închis din oficiu, iar utilizatorul poate să-l deschidă, șteargă sau întrerupe oricând. Vom analiza cu toată atenția rapoartele respective”. (Reuters)

  • Informație eronată privind scăderea de 70% a vânzărilor Tesla în China.

După ce un oficial de la China Passenger Car Association (CPCA) a declarat pentru Reuters săptămâna trecută că Tesla a vândut doar 211 automobile în China luna trecută, Freeman Shen, fost director la Fiat Chrysler și directorul general al WM Motor (companie care produce automobile electrice, fondată în 2015) a spus pentru CNBC că „informația este eronată” și că „are dubii deoarece, ca o persoană care lucrează în domeniu de mulți ani, știe că informațiile de la CPCA nu sunt întotdeauna corecte”.

Tesla a precizat și ea pentru Reuters că „datele sunt grosolan de incorecte”. China este cea mai mare piață pentru automobile electrice, concentrând peste jumătate din vânzările mondiale din 2017. Conform datelor de la Agenția Internațională a Energiei, un număr de 1,23 de milioane de mașini electrice circulă în China, în comparație cu 820.000 în Europa și 760.000 în SUA. (CNBC)

  • Șefii cei mari de la Volkswagen, BMW și Daimler merg cu capul plecat la Casa Albă

Oficialități germane și americane au declarat că se finalizează planurile pentru o întâlnire pe tema tarifelor comerciale în această săptămână, probabil marți, pe fondul amenințărilor formulate de președintele Trump de impunere de taxe pe importurile auto europene. Delegația germană îi va cuprinde pe Herbert Diess, Chief Executive la VW, Dieter Zetsche, CEO la BMW și Oliver Zipse, șeful producției la Daimler. Surse informate afirmă că Richard Grenell, ambasadorul american în Germania, a făcut aranjamentele pentru întâlnire și că directorii germani vor evidenția că nu vorbesc în numele UE. Handelsblatt, ziarul care a scris primul despre întâlnire, a informat că purtătoarea de cuvânt a ambasadei americane la Berlin, Christina Grenell, le-a spus magnaților germani că se vor întâlni cu Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru reglementări comerciale și Wilbur Ross, secretarul pentru comerț. Statele Unite impun acum taxe de 2,5% pe automobilele fabricate în UE, în timp ce mașinile americane intră în blocul comunitar cu taxe de 10%. Săptămâna trecută, VW și BMW au anunțat planuri de deschidere de noi fabrici în SUA, ceea ce a provocat o reacție imediată pe Tweeter de la președintele Donald Trump: „companiile de automobile vin în valuri în SUA, inclusiv BMW, care a anunțat o uzină mare. Economia americană înflorește”. (Reuters)

Facebook angajează doctoranzi pentru cercetări în „soft robotics”

Acesta este un domeniu al roboticii care se inspiră din biologie și urmărește crearea de roboți care se mișcă și acționează ca animalele. Preocuparea nu pare a avea vreo legătură directă cu proiectele curente de la Facebook, dar gigantul din Menlo Park a angajat în acest an doctoranzi care să creeze roboți mai flexibili și mai versatili decât tradiționalele mașinării. Folosind materiale de nouă generație și proiecte experimentale, roboții „soft” pot semăna cu viermi sau cefalopode, contorsionându-se ca să îndeplinească funcții inaccesibile celor rigizi.

”Ei pot purta încărcături fragile fără a le deteriora, se pot strecura prin deschideri mai mici decât dimensiunile lor nominale”, au scris cercetători încă din 2008. „Aceasta îi face ideali ca roboți personali care să interacționeze fără pericol cu oamenii, roboți de service care necesită dexteritate în spații limitate, roboți medicali pentru chirurgie, roboți pentru apărare și salvare care pot opera în medii adverse”. Nu este limpede ce urmărește Facebook prin acest domeniu, iar un oficial al companiei nu a fost disponibil la solicitarea făcută de Business Insider pentru un comentariu. Alți cercetători din domeniu au preocupări în a dezvolta „roboți mobili cu dimensiuni de insecte”, „mușchi artificali inspirați de origami” și „degete pneumatice moi”. (Business Insider)