​Taxa pe lăcomie. Câți bani ar putea aduce la buget și ce va însemna asta pentru clienți. Bonus: cum e cu taxa asta în alte țări

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 5:14 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: Guvern
Marți seara, după o zi agitată în care apăruse zvonul existenței acestei ordonanțe care arunca în aer mecanismele fiscale , dar pe care niciun oficial nu o confirma, ministrul Teodorovici a ieșit să ridice cortina. Detalii, aici. Noi ne vom referi acum strict la taxa pe lăcomie, după cum a definit-o ministrul. Dezavantajul principal al acestei taxe este că, în final, băncile vor transfera costurile către clienți. Și mai e important un lucru: atunci când România se va duce să ia bani de pe piețele internaționale, va da nas în nas cu exact acele bănci pe care le taxează azi pentru lăcomie. Și va fi al naibii de greu de explicat- dacă suntem oameni normali la cap- că merităm bani ieftini, punându-le taxe celor care în fond, ne achită deficitele.

 • Ce spune proiectul:
Băncile vor calcula, declara și plăti taxa pe lăcomie, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează.

Media trimestrială ROBOR se stabilește pe baza ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni, calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se publică pe site-ul acestei instituții.

Cotele taxei pe lăcomie se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă (de 1.5%), astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;
b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;
c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,6%;
d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,9%. N.red: aici ne aflăm în momentul de față.
(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe lăcomie de 0,9 % se majorează progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire cu câte 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referință majorat cu 2 puncte procentuale.

 • Ce spun datele BNR cu privire la ROBOR:

Potrivit datelor publicate zilnic de Banca Centrală, media pe ultimele 3 luni ale ROBOR la 3 și respectiv la 6 luni a fost 3.18 (pentru ROBOR 3M) și 3.30 (pentru ROBOR 6M). Diferența față de pragul de referință de 1.5% este de 1.68 puncte procentuale, ceea ce ne trimite la calculul taxei pe lăcomie în baza cotei de 0.9% aplicabil activelor bancare deținute.

Potrivit datelor BNR, la nivelul lunii octombrie, activele bancare din România erau de 448 miliarde de lei (aproximativ 100 de miliarde de euro, grosso modo) . O cotă de 0.9% aplicată acestor active ar însemna puțin peste 4 miliarde de lei (puțin sub un miliard de euro).

Evident, taxa se va calcula diferit de la bancă la bancă. La mijlocul anului, 23 de bănci din 35 erau pe profit iar 12 erau pe pierdere.

De exemplu, BCR avea după primele 9 luni din acest an active pe tot grupul de 72 de miliarde de lei și un profit de 1,05 miliarde de lei. Taxa bancară ”le-ar lua” din profit 648 de milioane de lei, înjumătățindu-le profitul.

La fel, Banca Transilvania avea active bancare de 64 de miliarde de lei și un profit net de 979 de milioane de lei. O taxă bancară de 0,9% pe active înseamnă 576 de milioane de lei.

BRD, are active bancare de 45 de miliarde de lei și un profit de 1,1 miliarde de lei. Taxa bancară de 0,9% înseamnă puțin peste 400 milioane de lei, de unde rezultă că băncii i-ar mai rămâne un profit de 700 de milioane de lei.

Nu e clar ce se va întâmpla cu băncile care au pierderi, ce se va întâmpa cu băncile de stat (cea mai mare fiind CEC Bank) și nici dacă taxa pe lăcomie se va aplica sau nu chiar Băncii Naționale.

 • Trei posibile efecte ale introducerii taxei pe lăcomie:

1. Ca răspuns la perspectiva unui profit în scădere, băncile ar putea deveni și mai conservatoare și vor reduce volumul creditelor acordate- această înseamnă că, la rândul ei, nici producția economică și nici consumul intern nu pot crește cu vitezele așteptate.

2. Întrucât majoritatea băncilor din România sunt deținute de bănci-mame cu sediile în străinătate, există riscul că respectivele bănci-mame să investească mai puțin în filialele lor din România

3. Să nu uităm, consumatorii sunt cei care duc greul costurilor. Cu cât este mai mare taxa bancară băncile sunt mai motivate să găsească modalități de a transfera povară taxei către clienți. Un cost ridicat al creditului reduce puterea de cumpărare și încetinește creșterea economică.

N. red: În Ungaria, contracția creditării care a urmat introducerii noii taxe a determinat autoritățile să scadă nivelul taxării, cu condiția că reducerea să se vadă în accelerarea împrumuturilor acordate companiilor.


Taxele bancare în Europa

 • La sfârșitul anului 2008, Suedia a introdus o taxa bancară, de 0.036% din activele bancare, după ce au discutat cu un an înainte ideea inclusiv în cadrul unei sesiuni speciale a Grupului G20. Banii sunt colectați într-un fond destinat salvării băncilor în dificultate. Sumă colectată anual-circa 250 milioane de euro.
 • Ungaria. Taxa bancară din Ungaria este considerată unică în Europa din două motive: primul pentru că este de departe cea mai mare (raportată la PIB) și al doilea, faptul că ungurii sunt singurii care au introdus această tax fără să fi fost nevoiți să salveze bănci din bani publici (exact ca și noi). Cei doi factori descriși mai sus și rezistența slabă a băncii lor naționale sunt probabil cea mai bună ilustrare a puterii discreționare a guvernului.
 • Marea Britanie. Acolo taxa e puțin mai complicată. A fost introdusă în 2011 și e pe cifra de afaceri, nu pe active (adică se aplică depozitelor). Scopul ei este descurajeze băncile în a-și asuma riscuri prea mari si aduce la buget cam 2.6 miliarde de lire/an.
 • Austria. Are două niveluri ale taxei bancare ( în funcție de mărimea băncii). Au introdus la 1 ianuarie 2011, au mărit-o 2014 iar acum au scăzut-o. Aduce anual la buget 100 milioane de euro (, aducea 550 milioane de euro).
 • Polonia adună circa un miliard de euro anual din aceasta taxă bancară impusă în 2016 in ciuda avertismentelor băncii centrale și ale agențiilor de rating. Polonezii aplică o taxă pe lăcomie de 0.44% pe active.
 • Franța si Germania au introdus în 2011 și ele o asemenea taxă, banii mergând tot către fonduri destinate salvării băncilor.

Avantajele pe termen mediu sunt cele legate de creșterea încasărilor la buget și de obligarea managementului bancar de a găsi soluții de a se reinventa, așa cum le-a cerut în repetate rânduri Guvernatorul BNR.

Dezavantajul principal este legat de faptul că, în final, băncile vor transfera costurile către clienți. Și mai e important un lucru: atunci când România se va duce să ia bani de pe piețele internaționale, va da nas în nas cu exact acele bănci pe care le taxează azi pentru lăcomie. Și va fi al naibii de greu de explicat- dacă suntem oameni normali la cap- că merităm bani ieftini, punându-le taxe celor care în fond, ne achită deficitele.

In rest, să ne dea Dumnezeu sănătate și să nu ne mărească comisioanele de retragere de la bancomate!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24191 vizualizari

 • -14 (22 voturi)    
  Mda (Miercuri, 19 decembrie 2018, 7:07)

  kthor7 [utilizator]

  Ditamai analiza. Pentru ce? Ati dat exemple niste tari cu economie puternica, nu trei floace Romania!
  • -1 (1 vot)    
   taxa pe smecherie (Joi, 20 decembrie 2018, 11:53)

   oareconteaza [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   Praf in ochi sa nu iasa oamenii in strada in timp ce penalii scapa de puscarie.
 • +21 (29 voturi)    
  Primii carora ar trebuie sa li.... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 7:48)

  gigiN [utilizator]

  ...se ap[lice "taxa pe lacomie" sunt politicieni,in special celor de la putere !!! Dar cine sa o faca ?Corb la corb…...
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 8:01)

  [anonim]

  • -7 (17 voturi)    
   nu inteleg ce legatura are ROBOR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:30)

   Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui

   cu cumpararea de valuta. Taxa pentru banci este foarte buna, mai ales ca bancile sunt cele care stabilesc nivelul ROBOR. In felul asta, se stabilizeaza acest indicator si cei cu credite in lei nu platesc costul de oportunitate al bancilor.
   • +6 (8 voturi)    
    nu bancile stabilesc ROBOR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:11)

    olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

    nu bancile stabilesc ROBOR, se stabileste automat in functie de lichiditatile bancilor pe piata; daca nu sunt lichiditati ROBOR e mare, daca sunt e mic
    • -8 (10 voturi)    
     Si (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:24)

     savatuf [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

     cine controleaza nivelul lichiditatilor in piata ..intreb si pt un prieten de la BNR.
 • +8 (24 voturi)    
  Fara cuvinte: niste amatori periculosi (Miercuri, 19 decembrie 2018, 8:04)

  lasa [utilizator]

  Asta este subminarea economiei si deturnare de fonduri in scopuri oneroase...
  • +15 (17 voturi)    
   stai putin... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:14)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   inafara de distrugerea justitiei si subminarea economiei psd a mai facut altceva?!
  • +8 (8 voturi)    
   vedeti BVB, scaderi de peste 6 %! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:50)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Sper ca Teodorovici sa aiba actiuni si sa le si fi vandut deja, ca atunci e caz penal, de folosire a informatiilor in scop de a distorsiona evolitia bursei
   Nu se poate sa nu faca si greseli, pana si Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscala.
   Unde sunt procurorii ?
 • +14 (18 voturi)    
  dragutz... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:12)

  liviu_ [utilizator]

  ceea ce nu realizeaza ministul ECONOMIEI!!! (cu alte cuvinte habar nu are economie) e ca ROBORu ia in considerare prognoza economica (da.... guvernul poate creste indirect roborul, la fel cum poate creste inflatia, de deficit nici nu mai vb.), diverse cifre independente de banci si ca aceast prag este folosit si pentru a incuraja/descuraja economia...
  aceasta taxa este inca un pumn in bot dat dezvoltarii economice din romania si oamenilor...
  pentru ca, intr-un final, noi o sa platim aceasta taxam, nu bancile...
  also ROBORul nu o sa mai scada niciodata sub 1.5% daca a pus guvernul acest prag, ceea ce o sa duca la costuri mai mari pt prosti... pardon pt popor....

  cred ca psd vrea sa se asigure ca nici daca vine Bill Gates (cu toata averea lui) la conducerea Romaniei dupa ei, nu o sa poata rezolva problemele economice ale acestei tari, ceea ce o sa duca (evident) ca peste inca un mandat prostii sa voteze iar psd...
  • +3 (5 voturi)    
   . (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:39)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   exact, mi se pare foarte grav cum nesimtitii astia se poarta de parca bancile si Isarescu cresc roborul si cursul cum au ei chef. NU E ASA! ele sunt direct influentate de politicile defectuoase ale guvernului, care isi da cu stangu in dreptu de 2 ani. Imediat iese veorica si zice ca nana Chivuta din piata a crescut roboru vanzand patrunjel la pret umflat.
 • +8 (12 voturi)    
  aste e taxa de lacomie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:12)

  aero [utilizator]

  din partea guvernului. Nu mai au bani pentru a stipendia acolitii..
 • +14 (18 voturi)    
  PS: (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:13)

  liviu_ [utilizator]

  aplicam "taxe de lacomie" la banci... dar dam pensii speciale pt 4 ani de dormit in parlament...
  ce ipocrizie...
  dar na... stim ca psd e un partid de ipocriti , hoti, mincinosi, nesimtiti....si bineinteles... psihopati!
 • -1 (25 voturi)    
  PPS: (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:15)

  liviu_ [utilizator]

  cum poti pune unei banci o taxa punitiva pe ceva care nu se afla in controlul acestei banci...
  ROBORul il stabileste BNR, NU ING, dau BRD sau mai stiu eu cine....
  e ca si cand as fi eu amendat pentru ca soferul din masina de la dreapta mea a trecut pe rosu.... WTF?!

  astia au inebunit de tot
  • -11 (31 voturi)    
   dezinformezi... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:57)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ...roborul e stabilit direct de cartelul bancilor straine din Ro, prin intelegeri mai mult sau mai putin explicite.

   you have to put your money where your mouth is.
   • +1 (9 voturi)    
    ok... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:19)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    nu stiam asta...
    dar nu dezinformez... pur si simplu nu stiam... adica ma rog credeam altceva
  • -1 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:35)

   [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   • +1 (3 voturi)    
    si uite cum... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:18)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

    poti gasi un postac chiar si facand o greseala..../

    nu , nu stiam asta...

    eu nu am imprumuturi si nu lucrez in economie... not even close...

    dar presupunerea ta este categoric partinitoare pentru ca vrei sa proove a point...

    anyway... chiar si asa... o banca e responsabila pt cat? ~ 5% din "costul" ROBOR?!
    adica eu pot sa propun ROBORU sa fie -10% dar sa platesc ditamai taxele pentru ca celelalte banci propun unul de 10%....
    dragutz , nu?!

    sa luam un exemplu mai uman: cand oamenii au repartitoare consuma putina caldura, pt ca sunt responsabile doar pt ce consuma EI... cand plata e la comun... ii doare pe toti in dos...
  • +11 (11 voturi)    
   ROBOR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:28)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu este stabilit de BNR!

   Robor este o medie a dobanzilor la care se imprumuta primele 10 banci (din RO) intre ele!
   Acesta poate creste sau scadea functie de lichiditatea din piata!
   Atunci cand exista” bani multi” la dispozitia bancilor, ROBOR scade, sau creste cand bancile raman fara bani...!
   Acest ultim caz s-a intamplat cu o crestere rapida si masiva a Robor cand statul a cerut societatilor comerciale(cu capital de stat) sa plateasca dividendele (catre stat) in avans...acest lucru a dus la scaderea lichiditatilor bancilor comerciale(unde sicietatile de stat aveau banii in conturi)prin transferul dividendelor in conturile statului de la BNR!
   • +7 (9 voturi)    
    In final, o banca oricum nu poate controla ROBOR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:05)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Pentru simplul motiv ca nu poate controla toata masa monetara din tara aceea.
    Cine, insa, are control pe o bucata semnificativa din ea? Statul! Che sorpresa.

    O banca X poate controla dobanda cu care ea "vinde" bani. Atat. Cum influenteaza aia media, depinde efectiv de inca alte 9 banci.
    Iar daca statul e incapabil sa previna si sa combata formarea unui cartel intre cele 10 banci, apoi si-o merita statul ala.
    • +2 (2 voturi)    
     ROBOR poate fi manipulat de un grup de bănci (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:59)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

     A fost manipulat până și LIBOR, dar s-a terminat cu condamnări la închisoare. Greu de crezut un asemenea final în România.
     • +3 (3 voturi)    
      Am zis eu ca e imposibil pentru un cartel? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:00)

      MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nu. N-am zis.
      Am zis ca e imposibil pentru o banca anume. De unde absurda taxarea tuturor bancilor pe baza nivelului ROBOR.
      E ca si cum ne-am lua toti o taxa in functie de cate stele se vad noaptea pe cer.
  • -9 (11 voturi)    
   BNR (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:35)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   stabileste robor dupa ce controleaza nivelul lichiditatilor in piata ....dar afirma ca nu are nicio influenta ...meserie te halesc. Iar teodorovici o da cu manta sa priceapa Isarescu ca ajunge cu golania si bancile sa mai ajute si economia nu numai persoanele fizice . Eu personal astept ca bancile sa inapoieze cei 10 miliarde de euro dati pe perioada de criza din bani publici ..asta asa ca sa nu o mai dam de gard.
   • +6 (8 voturi)    
    eu inteleg un fake news subtirel... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:12)

    OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

    dar cum sa minti bre in halul asta??? stii ca Romania e una din tarile in care dupa criza din 2008 statul NU a bagat niciun ban in bancile private???? Ba mai mult, in ciuda pierderilor enorme din anii 2011-2015 au finantat enorm deficitul statului roman. Daca ai citit in oblica vreun articol cu credite FMI si cu bani tinuti de BNR pt o eventuala criza severa... nu mai confunda cu bani bagati in banci (vezi SUA, UK, Grecia sau Olanda..). Si ca un PS, bancile aveau/au in plus blocate la BNR sume imense, care au mai scazut intre timp, de nivelul rezervei minime obligatorii la valuta ai auzit vreodata??? INCREDIBIL, nici nu mai stiu daca esti naiv&corijent sau doar postac, pur si simplu nu mai stiu...
 • -8 (18 voturi)    
  eficienta (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:21)

  gpavel [utilizator]

  "bancile ne achita datoriile",practic imprumuta bani pentru profitul lor,ele nu ar exista fara profit!,pretul imprumutului e cel stabilit de piata iar "taxa"le opreste sa castige peste "pretul pietii" prin "intelegere"cu alte banci din romania!!
  • -7 (11 voturi)    
   Explica (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:45)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   te rog, la lume, sa inteleaga de ce este ecartul atat de mare intre dobanda la credite si cea la depozite , fata de media europeana...ca sa nu murim de prosti si dragul bancilor.
 • +9 (13 voturi)    
  salarii noi - taxe - inflatie = salarii vechi (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:27)

  ilie57 [utilizator]

  Statul mareste taxele catre banci iar bancile vor fi obligate sa mareasca si ele taxele catre noi.
  Practic statul cu o mana mareste salariile si cu alta scade salariile.
  • +11 (13 voturi)    
   Lacomia PSD (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:42)

   ilie57 [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   Este vorba de fapt despre Lacomia PSD
  • -6 (16 voturi)    
   gresit (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:38)

   Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   Sunt peste 30 de banci in Romania, unele mai oportuniste ca altele. Sa creasca taxele bancile din top 10 care au peste 80% din piata si sa vezi cum in cateva luni se golesc de clienti. Profitul din Romania este de 3 ori mai mare ca media europeana, asa ca au de unde scadea. Ca vor face tot posibilul sa evite asta si ca se vor lupta pana in ultima clipa, asta e clar. Canada are 4 banci, SUA are tot cam pe acolo.
   Vor fi taxati cu adevarat doar cei disperati, care vor dori sa-si ia credit cu orice pret si care si acum contribuie masiv la bunastarea bancilor, traind din overdraft si din cardul de credit.
   Cei care vor fi atenti si vor sti sa negocieze vor obtine ca si pana acum conditii foarte bune, ceilalti si-o vor face cu mana lor. Deci ce se schimba?
   • +10 (12 voturi)    
    Asta cu profitul (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:46)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

    din Ro este de trei ori mai mare decat media profitului in UE este o gogorita scoasa de Dragnea si prostii din psd care nu au habar de finante si economie!

    Nu ai cum sa spui ca profitul unei banci... in Olanda (de exemplu) este mai mic decat profitul aceleasi banci in Romania...pentru simplul motiv ca activele bancii din Olanda (si exemplul se extinde la toate bancile din UE)este de zeci de ori mai mare decat activul bancii in Ro.
    Ex. Ing in Ro are active de 8,5 mld euro iar la nvel de grup are active de 845 mld euro(de 4 ori PIB -ul Romaniei), iar capitalul propriu este de 50 mld euro (mai mare decat activele tuturor bancilor din Ro)!

    Ceeace poti compara(daca ai habar de finante) este ROA, ROE sau EBIDTA!
    Adica (pentru intelegerea ta) poti compara randamentul activelor, al actiunilor, etc ...

    Deci despre ce vorbim?!
    • -7 (11 voturi)    
     profit = venituri-cheltuieli (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:46)

     Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

     Nu facem analiza financiara a societatilor bancare, ci discutam in termeni usor de inteles pentru toata lumea. Daca o banca are active de 5 ori mai mici in Romania comparativ cu tara mama, important este randamentul acestora. Adica discutam dpdv calitativ nu cantitativ. Sau si mai simplu spus: Arata-mi o filiala de banca straina cu randament al capitalului mai mic decat in tara mama sau restul tarilor unde aceasta are reprezentante, exceptand Rusia si Ucraina.
     Tarile foste comuniste sunt o vaca de muls pentru occident, oamenii dorind sa ajunga rapid la standarde ridicate de viata insa fiind needucati pentru a putea alege produse de calitate.
     De asta in Romania se fac cele mai mari profituri: adaos comercial maxim + marfa proasta (a se citi economie cheltuieli materii prime, salarii, etc.).
     • +1 (3 voturi)    
      Randamentul e procentual, suma finală e mai mică (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:04)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

      Raportarea la randamentele procentuale e manipulatoare. Dacă o bancă are active de 5 ori mai mici în România, dar același randament procentual, atunci mai bine închide filiala din România.
   • +6 (6 voturi)    
    looooooooooooool (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:17)

    OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

    4 banci? Pinochiooooooo According to the FDIC, there were 6,799 FDIC-insured commercial banks in the United States as of February 11, 2014
    • -6 (8 voturi)    
     in rest ai dreptate (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:09)

     Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

     "As of 2018, the largest banks the United States were JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, and Goldman Sachs. It is estimated that banking assets were equal to 56 percent of the U.S. economy"
     • +6 (10 voturi)    
      am 100% dreptate (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:15)

      OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

      pai primele 4 de la noi impreuna cat au?? ai zis "au 4 banci.." sau ca "..sunt 4 mai mari".. ca peste tot.. ceea ce oricum nu avea vreo relevanta in discutie.. mai Pinochio??!!!
      • -7 (9 voturi)    
       am zis "tot cam pe acolo" (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:42)

       Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

       in ideea ca raportat la o tara ca Romania sunt foarte multe banci. Fa tu calculele si vezi cate banci sunt prezente intr-un singur stat american ca sa pastram proportiile si dupa aceea elimina din clasament bancile care au active mai mari decat cea mai mare banca din Romania. Ia vezi, mai ramane ceva?
       Dar statistic ai dreptate, in SUA sunt cateva mii de banci, chiar daca primele 4-5 domina piata.
       • +6 (8 voturi)    
        tu chiar ai o problema cu logica (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:06)

        OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

        1. in orice tara cateva banci mari domina 2. noi avem 30 de banci la 19 mil. locuitori, SUA are 6.700 de banci la vreo 320 mil. locuitori. Orice elev la primara care stie regula de 3 simpla iti va demonstra ca bati campii, luand in calcul chiar si alti factori gen PIB mediu per capita... cum sa avem bre prea multe?? prea putine poate... cu cat sunt mai multe cu atat e mai bine pt noi... 3. nu am bre dreptate statistic... tu nu ai dreptate deloc dar te legi de orice franturi de idei luate din context in loc sa mergi mai departe Bonus: americanii aia oare d ece in loc sa suprataxeze bancile le dereglementeaza??? Raspuns: ca nu te-au consultat pe tine lool
   • +5 (7 voturi)    
    4 banci in SUA si 4 in Canada? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:42)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Cantacuzino

    te unde scoti cifrele astea?
    https://www.bankllist.us/list-of-banks-in-usa
    https://www.relbanks.com/canada

    In loc sa reduca evaziunea guvernul se lupta populist cu bancile. Dupa care se imprumuta masiv de la ele ca sa plateasca pensiile, pensii care nu pot fi platite pentru ca nu colecteaza suficient din cauza evaziunii, incasarii TVA sub media europeana. Asa ca pune o taxa care va scumpi serviciile. Adica exact ce pretinde ca vrea sa combata.
  • +1 (3 voturi)    
   sa o crezi tu... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   cel putin privatii o ssa castige mult mai putin....

   pentru aia de la stat o sa ramana la fel.... dar suma e mai mare deci fraierii o sa fie multumiti
  • -1 (3 voturi)    
   de ce vor fi obligate? (Joi, 20 decembrie 2018, 0:48)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui ilie57

   e obligatie dumnezeiasca sa nu le scada profitul?
 • -6 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 9:44)

  [anonim]

  • +12 (18 voturi)    
   bati campii rauuuuu de tot (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:42)

   OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui

   Taxa pe cifra de afaceri a inlocuit impozitul pe profit la micro intreprinderi, nu s-a cumulat. Si era vorba de un sector cu vanzari minuscule (deeeh de multe ori nedeclarate), taxa respective neavand un impact global negativ. "milionimea" asta de 0,9% din active totale e cea mai mare din cele cateva tari europene care o au (de fapt doar 2 o au semnificativa..), se suprapune impozitului pe profit, si reprezinta JUMATATE din profitul din 2017 al bancilor (un an cu profit mare oricum). Multe banci mici vor intra pe pierderi. Multi ignora penibilul paradox facut in acuzatii de populisti: ori bancile sunt lacome si au profituri mari, si atunci care e scopul acestei taxe ca ele platesc oricum taxe, ori nu au profituri reale declarate si taxa le aduce la suprafata... dar contradictia in termeni la orice 3 fraze legate nu e ceva scandalos la unul ca Dragnea care a terminat o facultate privata fara acreditare si fara licenta, si a carui diploma tocmai a fost anulata. Asta conduce o tara, Valcov si clovnul de la Finante executa. PS daca ti se pare ca o corporatie ascunde profitul, si asta se intampla in orice tara desigur, trimiti ANAF ul pe ea sa sape pana o ia dracu, se numeste controlul pretului de transfer, si la banci e ff simplu, verifici cu cat se imprumuta la grupul mama. Dar asta e pentru cei cu licenta:):)
   • -7 (11 voturi)    
    Dar (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:21)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

    cand BNR trage leii din piata (sterilizeaza excesul din piata monetara...te rog) si bancile se imprumuta scump intre ele cum se chiamă.. intreb si eu ca inginerii ? Ce mai conteaza pt bnr un puseu inflationist cand vrei sa saracesti o populatie si asa saraca.. din motive politicianiste. Legat de ascunderea profitului ai uitat sa spui ca acesta trebuie impozitat acolo unde e produs ( directiva EU)
    • +10 (12 voturi)    
     trage lei mereu?? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:16)

     OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     daca inflatia e 2% cum sa se imprumute bancile intre ele cu 1% si pe Petrom cu 1,5%???? Ce zici? Ia uite colea: .....analizând evoluția din ultimul deceniu, media indicelui ROBOR cu maturitate la 3 luni s-a poziționat la 1% (un punct procentual) peste media inflației. Fundamentele economice indică o corelație pozitivă foarte apropiată dintre cei doi indicatori. Astfel, AAFBR a avertizat încă din luna August 2017, că indicele ROBOR cu maturitate la 3 luni (situat la 0,9% la acel moment) va depăși pragul de 2% în primul semestru din 2018, respectiv 3% în a două jumătate a anului, din cauza presiunilor inflaționiste.
     • -4 (6 voturi)    
      Licentiat (Miercuri, 19 decembrie 2018, 19:54)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

      dar smecher .. daca o banca are suficienta lichiditate si nu mai are nevoie de imprumuturi asta in conditiile in care BNR nu mai sterilizeaza, sau cum spuneti voi finantisti lasa sa balteasca leii in piata ce se intampla cu roboru. Ce nu inteleg contabilii cu aere de finatisti este ca bancile trebuie sa se reinventeze sa nu mai invarta banii si sa participe la viata economica reala si nu speculativa , camatareasca si sa isi asume riscuri alaturi de mediul de afaceri , daca vrei dupa modelul bancilor germane din landuri care dau dovada de mai mult profesionalim. Ca sa te enervez total banca = camatarie de ce pt ca in romanica se poate, gandestete la un class action pe model american dupa magariile la care sau pretat in trecut si ce sume ar trebuii returnate, asta cu largul concurs al bnr care a deraiat total de la ce scrie in statul ei. Poate imi explici de ce am dat 10 miliarede la niste filiale de banci, neprecizand nicio conditie de acordare, care in secunda doi au tras banii , ba sau mai si premiat ...si asa pot continua la nesfarsit legat de imaginea si impactul bancilor din ro .. sa nu uit de creditul cu buletinul asa ca si corolar in politicile de utilizare a robor.
      Hai baieti cu minusurile
      • +6 (6 voturi)    
       Am mai răspuns unui mare mincinos mai sus (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:06)

       OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

       Legat de minciuna postaca cu 10 mld date la banci. Băncile private din Ro spre deosebire de câteva țări din vest cu US și UK în frunte nu au primit fonduri de la stat ca ajutor....ci dimpotrivă au finanțat deficitul bugetului de stat și în anii în care au avut mld pierderi (cei care zic ca din asta fac bani ar fi bine s ase întrebe de ce nu se împrumută statul afara mai ieftin....). Postacule...
       • -4 (6 voturi)    
        Ok (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:21)

        savatuf [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

        postac... cu miliardele, dar ai un obicei urat de a nu raspunde la toate temele mentionate, domnule licentiat , mai jos am dat si un link cu bnr si roboru pe care vad ca LE FENTEZI CU GRATIE , Esti smecher acopera toate observatiile nu numai ce iti convine. Ia zi cum poti raporta profituri istorice cand economia se duce in cap ?
        • +1 (3 voturi)    
         La.o intrebare răspundem cu intrebare (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:39)

         OvidiuF [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

         Cum sa raspund cand a fost postat după comentariul meu??:):):) Tu chiar esti real. Un om care bate câmpii cu 10 mld ajutor la banci e orice..... dar nu partener de discuție.......Deja vad ca ai uitat de aia 10 mld
         • +1 (1 vot)    
          Deci (Joi, 20 decembrie 2018, 13:12)

          savatuf [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

          sa revenim ,concret astept un raspuns- licentiat - legat de operatiunea repo a bnr privind cresterea robor.
          https://www.mediafax.ro/economic/bnr-a-inundat-piata-cu-bani-pentru-a-opri-cresterea-robor-care-a-fost-cea-mai-mare-operatiune-repo-17574818
          restul e vrajeala
        • +2 (4 voturi)    
         Logica PSD (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:30)

         arap [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

         1. Bancile nu crediteaza firmele
         2. Bancile fac profituri uriase
         De unde fac bancile profit? Cine se imprumuta de la banci?

         Guvernul patriotului Dragnea umfla bancile si apoi urla ca bancile fac profit. Demagogie.
      • +2 (2 voturi)    
       Fumigene (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:24)

       arap [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

       ROBOR depinde de mai multi factori, iar deciziile guvernului afecteaza rata ROBOR. Daca bancile sunt camatari atunci guvernul care hraneste bancile ce e? Ipocrit anunta ca pedepseste bancile dar de fapt scumpeste viata cetateanului. Ce se ascunde aici e ca nu mai au bani si inventeaza un nou dusman bun de invinuit pentru prostia PSD.
     • -4 (6 voturi)    
      Ia (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:28)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuF

      de aici https://www.mediafax.ro/economic/bnr-a-inundat-piata-cu-bani-pentru-a-opri-cresterea-robor-care-a-fost-cea-mai-mare-operatiune-repo-17574818
      • +4 (4 voturi)    
       :))))))) (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:31)

       arap [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

       BNR scade ROBOR :) Jos BNR :)
    • +5 (7 voturi)    
     Statul prin politicile sale influenteaza inflatia (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:30)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     cand maresti salariile si pensiile creezi inflatie, BNR incearca sa reduca impactul dar daca guvernul nu-si coroboreza politicile unii trag hais si alti cea. ROBOR creste pentru ca bancile trebuie sa-si stabileasca dobanda peste inflatie ca sa fie profitabile. Alte factori tin de incasarile la buget, daca scad scade si lichiditatea, virarea dividendelor unor societati din administrarea statului la buget, dividende care erau tinute prin banci etc.
     • -5 (7 voturi)    
      corectie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 20:05)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui arap

      https://www.mediafax.ro/economic/bnr-a-inundat-piata-cu-bani-pentru-a-opri-cresterea-robor-care-a-fost-cea-mai-mare-operatiune-repo-17574818
      Pentru toti papgali cu manecute care se dau mari finantisti dar care de fapt fac politica.
     • +1 (1 vot)    
      Asta (Joi, 20 decembrie 2018, 21:04)

      savatuf [utilizator] i-a raspuns lui arap

      cu cresterea inflatiei datorata cresterii salariilor si pensiilor este ca sa ma exprim elegant cea mai mare harneala ...cum dracu influenteaza salariile si pensiile cresterea artificiala a preturilor la utilitati de exemplu ..sau sa te fac sa intelegi cum cresterea salariilor la stat cresc costurile la o multinationala si implicit preturile la produsele care le comercializeaza. Marile societati in afara de implicarea in mitinguri si politici anti guvernamentale faptul ca au crescut preturile dupa maririle salariale practic anuland masura, au generat reactia guvernului de supraimpozitare si asta este numai inceputul miza fiind alegerile de la anu in care presedintele e deja intrat , dovada sta faptul ca nu e pe partie ci la guvern.
  • +8 (8 voturi)    
   Vorbesti sa te afli (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:50)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

   In treaba!
   Ala la IMM-uri este impozit...nu taxa!
   Aici este vorba de taxare suplimentara...pe langa impozit!!!
   De ce nu comentezi acolo unde te pricepi?!
   Ca la acest subiect esti paralel!
   • -8 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:02)

    [anonim] i-a raspuns lui paonipao

    • +8 (10 voturi)    
     Hai, nu intra (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:24)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

     in polemica cu mine pe tema in speta....pentru ca esti varza!
     Sari de la una la alta...o sa te prostesti de atata vizionat la antena 3!
  • +4 (6 voturi)    
   ?! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:48)

   arap [utilizator] i-a raspuns lui

   "Cand s-a pus taxa pe cifra de afaceri a IMM-urilor ati vazut pe cineva sa faca spume la gura? Vreun articol pe Hotnews? Nimic, ba niste urari sa se controleze si sa se inchida cat mai multe."

   Patronii IMM denunță creșteri de taxe și impozite locale 2018 în mai multe orașe
   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22186228-video-patronii-imm-denunta-cresteri-taxe-impozite-locale-2018-mai-multe-orase.htm

   Impozitul forfetar scoate IMM-urile din saracie omorandu-le
   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17125076-impozitul-forfetar-scoate-imm-urile-din-saracie-omorandu.htm

   Mihaela Mitroi, despre taxa pe cifra de afaceri: Aplicarea unei astfel de taxe ridica semne de intrebare in ceea ce priveste conformarea cu legislatia comunitara
   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21847498-mihaela-mitroi-despre-taxa-cifra-afaceri-aplicarea-unei-astfel-taxe-ridica-semne-intrebare-ceea-priveste-conformarea-legislatia-comunitara.htm
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:18)

  [anonim]

 • -7 (17 voturi)    
  Cica bancile au intra in greva, nu mai iau ratele (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:41)

  Fides [utilizator]

  Eu zic sa ardem padurile, sa parjolim granele si sa otravim fantanile. Gata Domne, PSD a facut greseala suprema, s-au luat de banci. De ultima reduta sfanta in tara noastra. Bancile, aceste virgine, care tin economia in miscare.
  1. Bancile care sunt ajutate de stat in credite Prima Casa si prin bancile de locuinte.
  2. Bancile care sunt sustinute de stat prin programul de depozite pt. copiii.
  3. Bancile care nu fac profit din vanzarea imobilelor executate silit, ce sunt vandute catre firmele de casa (uneori chiar in cadrul aceleiasi entitati), ca mai apoi bunurile sa fie vandute la un pret net superior. Ca mai apoi, banca sa-si echilibreze ”pierderile” prin optimizare fiscala.
  4. Bancile care detin contracte cu clauze abuzive, comisioane ilegale si formule de calcul exponentiale pt. rate, ce cresc in functie de bataia vantului.
  5. Bancile care nu crediteaza firmele.
  6. Bancile care platesc o dobanda infima la depozite.
  Si samd. Hei dar la noi nu e posibl sa dam o lege ca afara, ca fug cainii din macelarie.
  • +11 (11 voturi)    
   ahahahaha (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:25)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   1 - taxa asta tot noi o platim desteptule!
   2 - ideea cu retragerile banilor de pensii o sa faca mult rau

   nu are rost sa inventez mai multe puncte doar ca sa ma dau destept pe un forum
   • -10 (12 voturi)    
    Fericirea unora nu inseamna suferinta altora (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:53)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Nu stiu sa fi mentionat ceva de retragerea banilor de pensii. Si da bancile au fost ajutate, dar mai ales menajate de stat.
    Eu as fi mai optimist vizavi de cine plateste. Sa vedem ce zice ROBOR-ul. Poate inra la apa. Dar si liderul suprem din BNR.
    Si sa ne lamurim de ce la noi bancile fac profit dublu fata de Europa. Ca doar nu au inventat la noi apa calda. Ori suntem primii care taxam bancile.
 • +10 (10 voturi)    
  creditarea o sa se duca in cap (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:52)

  AndreeaMate [utilizator]

  Ca altfel nu vad. De la 1 ianuarie gradul de indatorare va fi maxim 30% , sau 40? Adica mai luam credite...cat sa traversam strada, nu sa facem nu stiu ce chestii grandioase. Daca se mai baga si taxa asta pe lacomie, ea sigur se va regasi in marja bancii,( ca doar nu o sa plateasca banca din buzunarul ei, tot din al nostru va fi), deci dupa ce ca nu mai poti sa iei credit il mai iei si scump.
  Va fi o minune minunata!
 • +12 (12 voturi)    
  Ordin de la Moscova (Miercuri, 19 decembrie 2018, 10:59)

  benicio [utilizator]

  Diletantul asta cu probleme de exprimare, dar cu o ciudat de atent construita imagine de specialist (doar imaginea e de el) a primit ordin de la Moscova sa faca exact ca in Ungaria si Polonia. E reteta clasica de destabilizare economica. E la indigo. Nu surprinde nimic, astia trebuie dati jos cat mai repede ca sunt ca paduchii.
 • +11 (15 voturi)    
  WTF? (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:18)

  Trumpet [utilizator]

  In afara de contradictia in termeni economici a initiativei, 2 concluzii principale:
  - matematic, bancile vor pastra mai mult profit (pierderea va fi mai mica) cu cat ROBOR este mai mare (ecartul dintre ROBOR si taxa creste odata cu cresterea ROBOR)
  - eventualele pierderi vor fi acoperite prin comisioane mai mari (acordare, administrare, etc).
  Deci tampenia e maxima!
 • +9 (9 voturi)    
  Taxa pe lacomie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:32)

  nevada [utilizator]

  Se pare ca cea mai lacoma banca este CEC Bank - care este un banc in ceea ce privește dobânda la depozit. De ce Statul care prin guvern este acționarul CEC Bank nu ridica dobânda la depozit peste rata de inflație- de exemplu sa fie de 4% pe an, iar dobânda la împrumut sa fie cu 2% mai mare așa cum Dragnea spune ca este in Vest, deci sa fie de 6-6,5%. Ce lovitura ar fi! Atunci si celelalte bănci ar trebui sa se alinieze la astfel de dobânzi, si ar apărea concurenta. Deci?
 • +5 (5 voturi)    
  explicatie (Miercuri, 19 decembrie 2018, 17:28)

  demetru [utilizator]

  Guvernul pesedist e disperat ca nu mai poate plati salariile bugetarilor. Dupa atatea mariri bugetarii castiga dublu fata de privati, asa ca socialistii se imprumuta de la banci care fac profit frumusel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by