UPDATE 16:40 Modificări de ultimă oră la OUG privind noile taxe ale lui Teodorovici: Coaliția de guvernare a decis o serie de modificări la ordonanța de urgență privind noi taxe, anunțată de Eugen Teodorovici și care ar urma să fie adoptată vineri. Printre acestea: comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% iar contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

Eugen TeodoroviciFoto: Captura Antena 3
  • Se reduce comisionul de administrare de la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1% / 0,5% din bani vor merge la Casa de pensii și 0,5% la Fondul de pensii
  • Banii nu pot fi retrași decât atunci când se ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă cetățeanul renunță la Pilonul II de pensii
  • După 5 ani de cotizare, se poate renunța la Pilonul II de pensii dar trebuie să optezi fie pentru Pilonul I, fie pentru Pilonul III
  • Dacă o persoană intră în câmpul muncii după aprobarea ordonanței, optează direct pentru Pilonul I sau III
  • Contribuția la ANRE se reduce de la 3% la 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice
  • Guvernul preconizează că în buget vor intra 3 miliarde de lei din taxa pe lăcomie” în 2019

UPDATE Ședința Coaliției s-a terminat. Ordonanța prezentată de ministrul Finanțelor va suferi modificări înainte de a ajunge în Guvern, o nouă ședință a Executivului urmând să aibă loc vineri. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au discutat subiectul, la Parlament, în biroul șefului PSD. ALDE susținea varianta ca românii care optează să-și retragă banii să poată să-i plaseze în acțiuni sau titluri de stat iar PSD să-i vireze către pilonul I au III.La Parlament Viorica Dăncilă a declarat că OUG pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca banii româniilor din Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să aibă o alternativă.

Românii care își retrag banii de la pilonul II nu vor putea lua sumele cash, ci să cumpere titluri de stat sau actiuni, susțin surse din Coaliția de guvernare, care precizează că ordonanța prezentată de ministrul Finanțelor va suferi modificări înainte de a ajunge în guvern. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea discută subiectul, la Parlament, în biroul șefului PSD. La discuții participă și Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici.

UPDATE Viorica Dăncilă a declarat, joi, că OUG pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca banii româniilor din Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să aibă o alternativă.

"După cum știți este în cadrul acestei ordonanțe și legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, după cum știți, 2% poate să și-l retragă, dar părerea noastră și rămâne să vedem ce s-a întâmplat și în Consiliul Economic și Social, este ca acești 2% să meargă în Pilonul I sau în Pilonul III de pensii, astfel încât persoana respectivă să nu-și retragă banii, să îi cheltuie și să rămână fără protecție socială, să poată să aibă o alternativă", a declarat Viorica Dăncilă, în Parlament, la finalul dezbaterii moțiunii de cenzură.

.

UPDATE 15.02 Ședința Coaliției s-a terminat. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și Darius Vîlcov au plecat din Parlament. Tăriceanu este în continuare în biroul lui Dragnea.

Negocierile pentru forma finală a ordonanței continua până în ultimul moment în Coaliție, existând nemulțumiri din partea ALDE, au precizat aceleași surse. ALDE susține varianta ca românii care optează să-și retragă banii să poată să-i plaseze în acțiuni sau titluri de stat iar PSD vrea ca banii contribuabililor să-i vireze către pilonul I au III.

De altfel, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea discută subiectul, la Parlament, în biroul șefului PSD. La discuții participă și Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici.