Huawei este izgonită de oficialitățile din tot mai multe țări ● O coaliție monstruoasă (de miliarde de dolari!) între țigările electronice și cele cu tutun ● UE finanțează cu mulți bani microelectronica din țări inteligente, nu din cele care au demolat fabricile de profil ● Firmele care știu să cupleze tehnologia cu banii și serviciile au cea mai rapidă creștere în Marea Britanie

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Guvernul din Cehia renunță la telefoanele Huawei

Chinezii se apără cu îndârjire. Premierul ceh Andrej Babis a interzis utilizarea telefoanelor de la Huawei în birourile guvernamentale la o zi după ce Agenția Națională pentru Securitate Ciber-Informatică a emis o alertă privind riscurile reprezentate de echipamentele și programele produse de Huawei și ZTE, cealaltă mare companie chinezească. Și Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că, alături de alte organisme guvernamentale, încetează să mai folosească produsele. Huawei a respins acuzațiile. Compania a devenit ținta îngrijorării în SUA din cauza legăturilor cu guvernul chinez, iar Statele Unite presează alte țări să limiteze utilizarea produselor Huawei și le previn că se expun supravegherii și furtului de informații. (Associated Press).

Imediat, Huawei a replicat campaniei conduse de americani, spunând că intenționează să fie liderul mondial în introducerea tehnologiei 5G. „În ciuda eforturilor de crea teamă de Huawei pe piețe, utilizând politica pentru a ne limita creșterea, clienții continuă să aibă încredere și să lucreze cu noi pentru a crea rețele cu tehnologiile noastre”, a spus președintele-adjunct Ken Hu. Deși Australia și Noua Zeelandă au interzis operatorilor să apeleze la Huawei, Hu și-a exprimat încrederea că tehnologia companiei este „semnificativ mai avansată” cu 12 până la 18 luni, ceea ce atrage noi clienți. „E ca o cursă”, a spus Hu într-o rară întâlnire cu media la Dongguan, în sudul Chinei.„Conducem”. Compania este pe punctul de a atinge încasări de 100 de miliarde de dolari anul acesta, de la 92 anul trecut. Încrederea lui Hu nu a fost zdruncinată nici de arestarea în Canada a lui Meng Wanzhou, directorul financiar și fiica fondatorului companiei. Afacerile decurg normal și conducerea executivă își menține planurile de călătorie.

Hu revenise în China din Europa, una din regiunile unde compania a întâmpinat noi probleme legate de siguranța produselor sale. El a afirmat că înțelege îngrijorările clienților și ale autorităților, dar a insistat că nu există vreun exemplu în acest sens în ultimii 30 de ani. Dar Hu a blamat totodată „deciziile iresponsabile” din unele țări, bazate pe „speculații fără temei”, de a învinui o anumită companie „din considerente ideologice și geopolitice”. (CNN)

  • Juul, producător de țigări electronice, va face miliarde dintr-o afacere cu un gigant al tutunului

Alianța între Altria, unul din cei mai mari producători de tutun și țigări, deci totodată unul din cei mai mari răufăcători din lume, și startup-ul care își propusese să-l anihileze, implică achiziția cu 12,8 miliarde de dolari a 35% din acțiunile Juul, evaluată astfel la peste 35 de miliarde. Afacerea îi va da acces lui Juul la spațiul premium de raft din magazine și la marketingul Altria, precum și la posibilitatea de a plasa cupoane și mențiuni despre produsele sale în pachetele de țigări Marlboro. Juul se află sub observare atentă din partea autorităților sanitare și ale Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din cauza exploziei numărului adolescenților care „vapează”, ca urmare a unei campanii de marketing orientate spre tineret. Compania din San Francisco pretinde că atragerea adolescenților este rezultatul neintenționat al eforturilor de a crea o alternativă la țigări. Oficialii Juul spun că firma rămâne atașată de valorile sale inițiale și inițial n-au răspuns ofertei. Dar au cedat când Altria a făcut numeroase concesii, permițând și accesul la baza de date despre clienți.

Juul pretinde că lucrul cel mai important pe care poate să-l facă este să-și pună produsele în mâinile fumătorilor, care pot experimenta o alternativă mulțumitoare. Țigările electronice sunt larg considerate ca mai puțin dăunătoare decât cele din tutun. Numărul fumătorilor a scăzut puternic în ultimii ani, în special datorită campaniilor intense pentru sănătate și a reglementărilor, iar companiile de tutun au început să caute și alte centre de profit. Autoritățile sanitare apreciază că afacerea îi va șterge lui Juul imaginea de dușman al fumatului și că adevăratul obiectiv al companiei este profitul, nu sănătatea publică. Altria cumpărase anterior United States Tobacco, care producea o alternativă de tutun de mestecat pe care unele cercetări o indicau drept mai puțin dăunătoare decât fumatul. De asemenea, Altria așteaptă și decizia FDA privind IQOS, un dispozitiv electronic care eliberează nicotină prin încălzire, nu prin ardere. Chiar dacă produsul este al lui Philip Morris International, Altria intenționează să devină distribuitorul în Statele Unite. (New York Times)

  • Uniunea Europeană alocă 1,7 miliarde euro pentru microelectronică

Franța, Germania, Italia și Marea Britanie și-au asigurat grantul pentru un proiect comun de microelectronică menit să încurajeze investițiile în dispozitive conectate prin internet. Iau parte la proiect 29 de firme și organizații de cercetare, printre care Robert Bosch, Infineon, STMicroelectronics, Osram, Carl Zeiss, GlobalFoundries și Murata. Comisia Europeană afirmă că prin sprijinul public se așteaptă să atragă investiții de șase deeuro din sectorul privat în proiectul care se va derula până în 2024.

Dispozitivele țintite sunt mici componente electronice cunoscute în general ca senzori și chip-uri și se regăsesc în telefoane, calculatoare, automobile, mașini de spălat, etc. „Inovarea în microelectronică va permite întregii Europe să facă un salt înainte”, a declarat Margarethe Verstager, comisarul european pentru concurență. „De aceea este important pentru guverne să se reunească în sprijinul pentru asemenea proiecte importante de interes european, acolo unde piețele singure nu-și asumă riscul”.

Activitatea se va concentra pe chip-uri eficiente energetic, semiconductori de putere, senzori inteligenți, echipamente optice avansate și materiale compozite. (Reuters)

  • Companiile britanice cu cea mai rapidă creștere

Numeroase organizații au elaborat diverse clasamente pe această temă, dar fiecare listă a produs alți câștigători din pricina criteriilor diferite care au fost utilizate. Beauhurst, o firmă de cercetare a piețelor, a identificat nu mai puțin de 5.500 de companii care au figurat în ultima vreme pe 19 clasamente ale celor cu creștere rapidă. Fastrack 100, susținut de Sunday Times, alege simplu companii private cu cea mai mare creștere a vânzărilor în ultimii trei ani. Alternativ, Leap 100 utilizează un panel de experți care identifică jucători impresionanți după mai multe criterii subiective. Beauhurst a abordat cele 19 clasamente ale companiilor cu cea mai rapidă creștere pentu a afla care apar cel mai frecvent. Fiecare din cele nouă companii selectate pe această bază apar pe cel puțin șapte asemenea clasamente. Iar câștigătoarea – pe nouă. Lista este mai jos, dar se cuvin două observații. Prima: sectorul fintech este cel mai bine reprezentat, cu patru companii, din care primele două, care provin din aceeași nișă. A doua: este corect să notăm o distribuție de domenii, cu reprezentanți din marketing, logistică și gambling pe lângă fintech.

1. Optal – firmă fintech de procesare a plăților

2. GoCardless – idem

3. RateSetter – platformă de împrumuturi peer-to-peer

4. Click Travel – agenție de voiaj business-to-business

5. Ebury - firmă fintech FX și transfer de bani

6. Green Man Gaming – jocuri video și ecommerce

7. GreenTech Distribution – logistică și reciclare

8. MVF – servicii tech de marketing

9. Smarkets – pariuri

Au aceste afaceri garanția că vor crește în anii ce vin mai repede decât alte companii tinere? Sigur că nu, dar abilitatea lor constantă de a intra în clasamente diferite demonstrează calități pentru un viitor frumos: unele fac de pe acum profituri substanțiale și toate au o rată mare de creștere. (Forbes)