ANALIZĂ Ce ar putea face statul pentru plata pensiilor în fața declinulului demografic îngrijorător

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 25 decembrie 2018, 8:25 Economie | Finanţe & Bănci


Munca la birou
Foto: Pixabay
În condițiile creșterii raportului dintre pensionari și angajați, nu putem să nu ne întrebăm ce va fi în viitor, dacă va avea cine să plătească viitoarele pensii sau care vor fi politicile pentru susținerea acestora. De 29 de ani ne aflăm într-o continuă degradare a demografiei. Situația s-ar putea deteriora semnificativ peste circa 10 ani când generația baby boom va ajunge la pensie. Ne referim la acei copii care s-au născut după vestitul Decret 770 din 1966, prin care întreruperea cursului sarcinii era interzisă.

Foarte pe scurt:
 • Dacă în 2016 erau peste 3,47 milioane persoane de peste 65 de ani, în 2030 numărul ar putea ajunge la 3,81 milioane persoane, iar în 2060 la 4,09 milioane.
 • Taxarea muncii a reînceput să urce în România în ultimii doi ani
 • Alex Milvec (EY România): pe termen lung, problema principală e dinamica acestui raport angajați/pensionari.
 • Dezbaterea europeană se conturează pe trei direcții:
 • 1. se analizează impactul creșterii longevității populației și în acest context oportunitatea creșterii vârstei de pensionare
 • 2. folosirea imigrării din afara UE pentru a rezolva parțial cererea de forță de muncă
 • 3. pe termen lung este posibil ca anumite taxe și impozite pe venituri să crească
Un raport realizat de profesorul Vasile Ghețău, arată că dacă în 2015 aveam 17,4% din populație în vârstă de peste 65 de ani, în 2030 procentul ar putea ajunge la 20,5%, iar în 2050 la 27,9%. Trebuie luat în considerare faptul că aceste ponderi sunt fără migrație. Dacă introducem acest factor, ponderile urcă.

Din punct de vedere demografic, principalii factori care acţionează asupra mărimii şi structurii populaţiei sunt fertilitatea, mortalitatea şi migraţia (internă şi externă), fenomene prezente la nivelul fiecărei regiuni.

Institutul Național de Statistică a realizat mai multe scenarii cu privire la evoluția numărului pe persoane vârstnice până în 2060. În varianta medie, dacă în 2016 erau peste 3,47 milioane persoane de peste 65 de ani, în 2030 numărul ar putea ajunge la 3,81 milioane persoane, iar în 2060 la 4,09 milioane.


Sursa: INS

Posibile soluții pentru plata pensiilor

Taxarea muncii a reînceput să urce în România în ultimii doi ani. Totuși, ne aflăm la niveluri inferioare față de 2012. Poate că nu se va merge pe această variantă, de creștere a taxării muncii, pentru că ar putea duce spre munca la negru. Mai trebuie avut în vedere faptul că economia se schimbă, robotizarea fiind din ce în ce mai facilă, iar soluțiile de inteligență artificială preiau multe dintre activitățile simple.


Sursa: Eurostat, Deloitte România și HotNews.ro

HotNews.ro a vorbit cu Alex Milcev, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România. El este de părere că raportul numărului de angajați și a celor de pensionari va fi problema, el neluând în calcul generația decrețeilor care vor ajunge la pensie de prin 2027.

„Mai important pentru discuția noastră e raportul între numărul de angajați și numărul de pensionari, care se pare că scade, astfel sporind presiunea asupra surselor de finanțare a sistemului de pensii”, spune Milcev.

Desigur, spune el, sunt și alte lucruri de observat în ceea ce privește nivelul pensiilor, inclusiv cele primite de cei care au lucrat în sectorul public (care au crescut constant). Însă, pe termen lung, problema principală e dinamica acestui raport angajați/pensionari.

„În teorie, la o asemenea provocare financiară un raspuns instinctiv ar putea fi creșterea fiscalității pe muncă. Însă, aici riscul este de a ajunge într-un cerc vicios: cu munca disponibilă în scădere, taxarea ei în continuă creștere va deveni un impediment major și va împinge spre munca la negru sau spre oportunități în afara țării, mai ales pentru cei mai calificați. Evident că acest rezultat trebuie evitat cu orice preț”, a declarat reprezentantul EY.

Și aici dezbaterea europeană se conturează pe câteva direcții, spune el:
 • În primul rând, se analizează impactul creșterii longevității populației și în acest context oportunitatea creșterii vârstei de pensionare. Unele țări au și procedat în acest sens, altele doar o consideră – există aici și o dimensiune politică și demografică, câteodată mai importantă decât cea financiară. Creșterea vârstei de pensionare reduce nevoia de finanțare pe termen lung și deci poate să reducă presiunea pe fiscalitatea muncii.
 • Altă idee și mai controversată (mai ales în contextul european actual) este folosirea imigrării din afara UE pentru a rezolva parțial cererea de forță de muncă. Ținand cont de multe studii care arată că imigranții în general sunt contribuitori net în economiile în care lucrează, pe termen lung, și ei ar putea oferi soluția parțială a finanțării sistemului de pensii. De pildă, deja observăm cum vin în Romania la muncă persoane cu diverse calificări din afara UE, inclusiv din țări asiatice. Angajatorii români ce îi aduc în tară deseori nu o fac pentru un arbitraj financiar – nu, îi aduc din cauza lipsei de forță de munca autohtonă.
 • Parerea mea este că problema atât de complexă că aceasta are și soluții complexe, nu toate fiind în zona de fiscalitate crescută a muncii. Cred că pe termen lung este posibil ca anumite taxe și impozite pe venituri să crească (e.g. impozit pe venit care acum în Romania este printre cele mai reduse din UE). Însă nu cred că această creștere poate fi mare, întrucât de la un nivel în sus ea va fi contraproductivă”, spune Milcev.
Potrivit acestuia, foarte important pentru orice Guvern în Romania este să urmăreasca cele mai bune practici internaționale în aceste domenii, care se aplică deja sau se vor aplica în curând în alte țări. Și, în funcție de rezultatele observate, să adopte un model cât mai ușor de implementat în condițiile țării noastre.

Intrăm în cel de-al 30-lea an de degradare a demografiei

Într-un interviu recent acordat HotNews.ro, profesorul Vasile Ghețău spunea că anul 2018 este cel de al 29-lea an de declin al populației țării și evoluțiile au continuat în același sens: o scădere naturală apropiată de 70 de mii locuitori și o migrație externă negativă la nivelul anului anterior - 55 mii persoane.

“Cu alte cuvinte, suntem mai puțini cu 120-130 mii locuitori față de începutul anului. Este un declin mare, foarte mare, pentru o populație rezidentă ajunsă la 19,5 milioane locuitori. Se pot adăuga continuarea ascensiunii procesului de îmbătrânire demografică și cea a stagnării creșterii speranței de viață la naștere. Depopularea țării a intrat într-o fază nouă, cu o pierdere anuală care depășește 100 de mii locuitori”, a spus profesorul.
 • O privire asupra întregii perioade 1990-2018 ne dezvăluie un declin imens, de 3,8 milioane locuitori. În proporție de aproape 75 la sută declinul provine din migrație externă dar o schimbare majoră este în plină dezvoltare: după anul 2010 declinul populației rezidente are originea dominantă în scăderea naturală a populației.
„Pentru întreaga perioadă 1990-2018 declinul natural a depășit un milion de locuitori! Este o pierdere imensă la nivelul unei populații de dimensiunea celei a României. Declinul natural are o determinare mult mai complexă decât declinul prin migrație externă. Este vorba de un complex de factori economici, sociali, culturali, medicali și de altă natură, cu acțiun și efecte etalate în timp și caracterizați prin stabilitate, inerție și rigiditate”, a afirmat Vasile Ghețău.

Vezi întreg interviul aici:

INTERVIU Prof. Vasile Ghețău: Intrăm în cel de-al 30-lea an de degradare a situației demografice. Graficul care ar trebui să fie pe birourile demnitarilor Statului Român


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7092 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Batem tot felul de campi (Marţi, 25 decembrie 2018, 8:41)

  pallst [utilizator]

  pentru ca orice socoteala fara a considera in orice moment si emigratia imensa este gresita si conduce la concluzii false. Sa mai zic si cum sunt solutiile pentru concluzii false? Ce linistitor trebuie sa fie totul fiindca aceste activitati pe campii sunt integral decontate din fonduri guvernamentale, sunt pe salarii bune ...
 • -4 (32 voturi)    
  Lucrează robotii. Nu mai este nevoie de oameni. (Marţi, 25 decembrie 2018, 9:02)

  simplex1 [utilizator]

  Terminați cu acest "Cine va plăti pensia". Fabricile sunt din ce în ce mai robotizate în lume. Se va ajunge peste 20-30 ani sa nu fie mai mult de 10 lucrători umani într-o uzina.

  Muncitorii sunt pe cale de dispariție. Este clar ca ei nu mai pot plăti pensii.

  Se pune impozit pe cifra de afaceri a unei fabrici robotizate și se plătesc toate pensiile și ajutoarele sociale. In curând vârsta de pensionare va fi 18 ani pentru majoritatea deoarece va fi imposibil sa găsești de lucru.
  • +8 (16 voturi)    
   Parlahotii si militienii... (Marţi, 25 decembrie 2018, 12:41)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ...vor fi pensionati de la nastere, pe linie patriarhala ca asa se transmite puterea catre loaze.
  • 0 (12 voturi)    
   ... (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:25)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Un mare plu pt. simplex...aceste calcule nu iau in seama productivitatea enorma din cauza robotizarii. Stiati ca un CNC complex poate face treaba catorva sau chiar catorva zeci de strungari/frezori?
   Ca sisteme expert (roboti software) pot inlocui zeci de operatori de callcentere?
   Etc, etc. In plus, sute de locuri de munca au devenit mult mai usoare tot din cauza informatizarii si robotizarii.
   Actualul sistem de pensii nu e decat un fel de schema Ponzi aplatizata si se bazeaza pe paradigma invechita "facem copii multi ca oricum nu se stie cati ajung adulti, adultii mor oricum pe capete, samd" schema aparuta la sfarsit de secol XIX inceput de secol XX adica in epoca motoarelor cu aburi.
   Dupa cum spunea si simplex 1 mai sus rezolvarile sunt:
   1. impozitarea locurilor de munca robotizate
   2. marirea varstei de pensionare dar nu brusc ci prin reducere progresiva, in locul iesirii bruste la pensie care-i trimite pe multi direct in depresie sau in clubul pensionarilor nervosi se poate ca de la 60 de ani sa mergi 6 ore la serviciu, de la 65 4 ore pe zi iar cine mai poate mai mult de atat sa aibe optiunea cu 2 ore pe zi sau lucru de acasa pt. a-si suplimenta pensia.
   • +6 (8 voturi)    
    Să vedem: (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:11)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    1. cum impozitează România "locurile de muncă robotizate" create în Albania, Tunisia, Laos - state care nu vor face o asemenea prostie?
    2. când a fost creat, sistemul de pensii oferea o pensie timp de ~2 ani; astăzi acesta a crescut la 6 (în România); este greșit să legi pensia de vârstă - poate că sunt oameni care acumulează suficienți bani în 10 ani cât să se pensioneze la 30 de ani, având o pensie decentă (pentru ei), de ce să-i obligi să muncească până la 65, 70 sau orice altă vârstă aleasă arbitrar doar ca să iasă bine finanțele statului?
    • -7 (11 voturi)    
     asa e ma...o sa produca in tari slab fiscalizate (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:52)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     si o sa vanda la babuini, ca ailalti daca nu au bani si cu ce sa cumpere nu mai sunt piata de desfacere

     omu ti-a spus doar ca dupa parerea lui varsta de pensionare nu mai este o problema in era tehnologiei

     si tind sa-i dau dreptate. Nici modelul demografic nu mai functioneaz, pt ca nu sunt resurse suficiente.
     Modelul propus de el e doar unul din modele. Daca nu ai observat sunt discutii sa se introduca taxarea acolo unde se fac profiturile si nu productia, adica vinzi in RO, platesti impozite in RO, indiferent unde produci.

     E si asta un model, mai bun sau mai rau. Exista modele care impoziteaza consumul de energie, CO2, timpul petrecut online, etc.

     Motivul din care nu miscam spre o noua paradigma economica si sociala, e status quoul...oameni foarte bogati acum, detin mijloace de productie, capital, nu accepta sa devina simpli membri ai unei noi oranduiri, si atunci folosesc tot ce au la indemana, bani, putere sa mentina stauts quoul...sa cel putin sa-l carpeasca cat pot de mult.

     Noi oranduiri in general se intampla doar prin revolutii si razboaie...cu cat se amana, cu atat confruntarile vor fi mai sangeroase cu mai multe victime de o parte si alta.
     • +6 (8 voturi)    
      Vorbești de parcă România ar fi ruptă de lume (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:01)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

      Când românii vor începe să nu mai aibă bani, le vor da un șut în dos politicienilor care au avut incredibila idee să taxeze „locurile de muncă robotizate”.

      „vinzi in RO, platesti impozite in RO, indiferent unde produci.”

      Acela se numește TVA și se aplică inclusiv astăzi; dar mai mult de atât nu poți taxa, pentru că modele de afacere precum Amazon îți dinamitează sistemul de taxe: produc în afara României, vând în afara României (vând în afara oricărei țări) și doar livrează în România. Unde vor vinde? În țări UE care nu-s atât de tâmpite ca să impoziteze cifra de afaceri.

      Probleme, Gogule?
      • -3 (13 voturi)    
       dude..TVA e o taxa la consumator (Marţi, 25 decembrie 2018, 21:51)

       Je__ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       noi vorbim de impozitare, care e pe profit sau cifra de afaceri

       Stiu ca multi din voi sunteti scoliti pe facebook, dar nu aruncati idei si cuvinte pompoase daca nu le intelegeti substratul

       Iar ideea de impozitare acolo unde se fac profiturile este un topic foarte HOT, Macron tocmai a anuntat ca face pasi in directia asta (vezi protestele vestelor verzi), la nivel de UE si comisie se discuta cu google, facebook si alte multinationale pe teme similare

       iar pt productii in tanganika cu fiscalitate zero, vor exista mereu taxe vamale, pt ca nici un stat nu este prost sa tina amorsata o bomba sociala, ca sa stea nu stiu cine cu burta la soare

       Americanii sunt primii care au luat taurul globalizarii de coarne, desi ei au fost si promotorii ei. Globalizarea desi aduce beneficii pe termen scurt, pe termen lung e daunatoare: dez-industrializare, eliminarea know-how-lui (toti tinerii vor sa lucreze la calculator acum), populatia saraceste, pierdere joburi, si automat diminuarea profiturilor pentru companii, care se trezesc ca nu mai au cui vinde produsele

       Problema nu e simpla deloc, e un adevarat buboi, greu de rezolvat pentru ca cei cu bani nu vor, aia fara nu pot chiar daca sunt multi, politicul joaca in zona gri, si multi naivi isi dau cu parerea crezand in solutii miraculoase.
       • +2 (2 voturi)    
        Gresit (Miercuri, 26 decembrie 2018, 9:14)

        larex [utilizator] i-a raspuns lui Je__

        Toate analizele economice arata ca globalizarea este benefica pe termen lung. Tocmai nationalismul economic e cel care va aduce deservicii umanitatii, razboiul comercial deja afecteaza bursele din intreaga lume.
       • +2 (2 voturi)    
        Dacă aveai și tu curiozitatea de a te școli (Miercuri, 26 decembrie 2018, 12:49)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

        pe Facebook, știai că TVA este un impozit indirect și nu o taxă.
        De acord cu impozitarea profiturilor acolo unde se fac (adică fix ceea ce face TVA), însă producția (adică munca) făcută in altă țară se impozitează în țara respectivă și nu este treaba României că eu plătesc un albanez ca să producă scobitori sau plătesc doar curentul electric în Bolivia.
        • -4 (4 voturi)    
         asa e...ai dreptate (Miercuri, 26 decembrie 2018, 19:06)

         Je__ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         in unele carti de economie in care le preda coana leana la CAP, TVA se mai numea Impozit Indirect pe Valoarea Adaugata (IIVA)

         Se gandeau sa impoziteze direct la firul ierbii, inainte sa-l manance mijlocul de productie si sa-l transforme in branza
         • +1 (3 voturi)    
          Cine vrea să arate că este prost (Miercuri, 26 decembrie 2018, 21:36)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

          aproape întotdeauna reușește să o facă.

          Când Maurice Lauré a implementat „l'impôt indirect sur la consommation”, numindu-l „taxe sur la valeur ajoutée”, România nu terminase încă procesul de colectivizare iar Lenuța era un simplu cercetător.
   • -1 (5 voturi)    
    Call center (Marţi, 25 decembrie 2018, 15:15)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Din intamplare nu e deloc adevarat, sistemele expert in acest moment sunt atat de imature incat nu inlocuiesc real nimic.
    • +4 (6 voturi)    
     ?? (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:04)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     poti sa detaliezi?

     Ca project manager am calculat de multe ori cate ore de munca inlocuim prin conectarea proceselor la un software.

     Daca te referi la NLP, e adevarat, mai e ceva pana o sa functioneze la nivelul in care sa inlocuiasca de tot prezenta umana.

     Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ma conversez zilnic cu boti, mai ales cand sun sau sunt sunat de companii mari din USA si UK.

     Ei nu inlocuiesc pe cineva?

     E eficient?
     Asta e inca discutabil, in functie de costuri dar lucrurile se misca.
     • +5 (5 voturi)    
      Tesla (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:11)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

      Elon musk dadea vina pe un robot care așează covorașele că nu are producția dorita de Model 3. O exagerare evident, dar orice sistem automat trebuie programat, construit, se fac revizii și reparații. E improbabil că unii sa muncească și alții să huzurească.
      • -2 (8 voturi)    
       momentan (Marţi, 25 decembrie 2018, 21:32)

       Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Relatia omului cu natura este una nociva..se produce pe stoc in ritm accelerat pt maximizarea profitului si se epuizeaza resursele planetei.
       Civilizatia vestica si estica nu ofera nimic pozitiv Niste jmekeri ne folosesc de sclavi pt a-si mari averile uriase
       • +1 (1 vot)    
        Ironia (Marţi, 25 decembrie 2018, 22:18)

        VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

        e ca toti suntem sclavii sistemului, iinclusiv cei care sunt in varful piramidei.

        Nu zic, ca e mai bine cand urci in sus decat sa stai jos sa duci grosul... dar interesant e ca aceasta inertie a societatii data de lacomie vine din ... frica.
      • +1 (1 vot)    
       Cunoastem atitudinea (Marţi, 25 decembrie 2018, 22:16)

       VictorS [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       atat de bine.
    • +2 (4 voturi)    
     ... (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:25)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     @adrian borza...depinde de companie. Am informatii foarte sigure despre "automation" in domeniul asta.N-are rost sa dau nume de firme doar pt un razboi pe forum :)
     @hic sunt leones...cand vorbim de sistemul de pensii vorbim despre cetateanul mediu sau chiar de ala mai putin dotat. Ala care e asa de destept ca sa stranga bani pt tot restul vietii pana la 30 de ani nu are nevoie de pensie sau alte forme de asistenta de la stat. Stie singur in ce sa investeasca bani albi pt. zile negre. Cati din astia ai in societate? 0.001%? ...sistemul nu e gandit pt Eloni Muski si Zuckerbergi...astia se descurca si fara pensie.
     • +2 (2 voturi)    
      Și atunci de ce ar cotiza la sistemul de pensii (Marţi, 25 decembrie 2018, 20:29)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      administrat de stat?
      • +2 (4 voturi)    
       ... (Marţi, 25 decembrie 2018, 21:31)

       cartograful [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       pentru ca contract social si pt. ca asta inseamna societate. Un mediu complet libertarian cum viseaza unii ar esua invariabil in tiranii militariste ca pe vremea lui Hammurabi. Poti sa fii Musk sau Zuckerberg sau sa ai toata justitia si parlamentul de partea ta. La sfarsitul zilei vine ala cu tancul si-ti ia tot malaiul ca altfel te imprastie pe asfalt. Pe principiul asta, ala care apuca sa investeasca intr-o racheta nucleara poate sa stea toata ziua sa-si numere bilutele si pe 1 ale lunii sa le ceara juma' de PIB la aia din Luxemburg sau Elvetia ca sa nu-i faca una cu pamantul. Ca sa nu se intampla asa exista statul care aplica tot felul de norme de convietuire. Ca sa finanteze aplicarea acestor norme exista impozite.
       • 0 (0 voturi)    
        uite un raspuns simplu si inteligent (Marţi, 25 decembrie 2018, 22:07)

        Je__ [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

        ma bucur ca mai sunt unii altii care si gandesc


        si inca un raspuns simplu pt aia care infiereaza asistatii, pensionarii si restu. Oricat de bogat ai fi, daca nu esti ca in Mexic sa-ti platesti armata personala sa te pazeasca, atunci trebuie sa platesti taxa de protectie sociala celor multi. Trebuie sa-i tii ocupati si cu burta plina, altfel se tin de proteste, ideologii si incep sa sara gardul pe hacienda ta.

        Cunosc multi care cred ca daca lucreaza la multinationala sunt mari capitalisti...dar la prima adiere de somaj probabil ar deveni cei mai verosi socialisti....ca foamea e cel mai bun invatator si nu aburelile citite pe internet

        fara contractul social existent acum, tot capitalismul vostru ar degenera in evul mediu, cand toti isi pazeau mosia sa nu treaca unii altii pe la ei. Iar contractul social se plateste prin taxe si impozite, si redistribuire la cei carora soarta nu le pus la dispozitie nici capital, nici muschi si nici creier, dar au si ei dreptul la o viata decenta.
        • 0 (2 voturi)    
         Banuiesc... (Miercuri, 26 decembrie 2018, 23:34)

         Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Je__

         ... ca nu va referiti la Dragnea, Valcoiv 7 Co care ciordesc cum respira pentru ca pot, nu?
         De fapt, da, normal ca nu va referiti la ei - astia deja au armata lor personala, platita din bani publici, jandarmeria...
       • 0 (2 voturi)    
        Ai în minte alt „contract social” (Miercuri, 26 decembrie 2018, 13:00)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

        decât cel descris de Rousseau, pentru că acesta se referă doar la drepturi și nu oferă statului libertatea de a face discriminări între cetățeni?
        „Societate” înseamnă relațiile dintre oameni, iar statul n-are ce caută aici.
        Pe principiul „plătesc ca să mă aperi”, 1. eu aș plăti impozite către SUA, pentru că are cea mai mare și dotată armată, de ce să-i plătesc României? 2. acest tip de taxe sunt fixe: contractul cu firma de pază mă costă la fel, indiferent ca eu am salariul de 2000 sau de 20000 lei.
   • +2 (4 voturi)    
    Oare? (Marţi, 25 decembrie 2018, 15:59)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    "impozitarea locurilor de munca robotizate"

    Cum estimezi asta?
    Cat locuri de munca sunt inlocuite acum de procese automatizate prin folosirea de produse software?

    Nu vor disparea asa multe locuri de munca, multe se vor muta in alte industrii (exista simulari pe aceasta tema)
    Problema este ca sistemul actual economic, politic, social este depasit.

    Idee de impozitarea insa a locurilor de munca impozitate poate fi doar o solutie pe termen foarte scurt si (din pacate) dovedeste o ingnoranta a problemelor si proceselor economice si industriale.

    Nu vb de simplul comentariu, inteleg ca e doar o idee, Cartografule.
    Ma refer la faptul ca se discuta asta si in parlamentul European.
    Repet, o dovada de ignoranta a problematicii reale.
  • +5 (5 voturi)    
   Evolutii (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:32)

   motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Robotii aia trebuie proiectati si construiti de cineva. Cineva (o echipa, poate timp de cativa ani) trebuie sa faca si partea de programare. Altcineva se va ocupa de mentenanta pe toata durata de functionare a masinilor.
   Pentru asta iti trebuie forta de munca inalt calificata. Iti trebuie ingineri si IT-isti, plus sistem de invatamant capabil sa ii aduca la un anumit nivel de profesionalism,

   De lucru se va gasi mereu. Singura schimbare va fi segmentarea pe domenii variabile in timp a necesarului de forta de munca.

   In privinta transferurilor de la bugetul de stat (impozite si taxe) catre cel al asigurarilor sociale (CAS, pensii), ele se fac si acum. Procentul lor in totalul necesarului de finantare al bugetului de pensii este inca sub 20%, dar probabil ca va creste treptat. Iar asta nu mi se pare deloc un lucru sanatos pe termen lung.
  • +6 (12 voturi)    
   de ce-ti face impresia (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:35)

   trandafil [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ca aceste fabrici robotizate vor functiona in RO? La batjocura psd fata de agentii economici privti, cine crezi ca mai vine in RO?
   • +2 (6 voturi)    
    ... (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:27)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui trandafil

    Cand vorbim de robotizare nu va imaginati uzinele din povestile lui Mironov. CNC-uri exista si in fabricile romanesti fie ca fac piese auto sau mobilier. De aia se mira unii de ce nu mai exista combinatele mamut care dadeau de lucru la zeci de mii de oameni si cu toate astea exporturile Ro sunt mai mari ca pe vremea lui Ceausescu.
    • +1 (1 vot)    
     Doua mici corectii (Miercuri, 26 decembrie 2018, 23:48)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Prin "fabrici romanesti" trebuie sa se inteleaga in enorma majoritate fabricile din Romania ale unor companii cu capital strain.
     "Exporturile Ro" sunt realizate in proportie de 90% de astfel de companii.
     Sa mai adaugam o informatie - exact astea sunt companiile mai nou etichetate drept dusmanii Romaniei de adevaratii patrioti gen Dragnea, Valcov, Teodorovici, Dancila etc.
     Daca la aceasta ostilitate mai adaugam si pierderea rapida a avantajului comparativ al fortei de munca ieftine si bine pregatite (din ambele perspective, atat cost, cat si pregatire) devine o chestiune de timp scurt parasirea Romaniei de acesti dusmani ai poporului, sorosisti nemernici etc.
     Moment din care nu cred ca va trebui sa ne facem prea multe griji legate de robotizare. Vorba cuiva mai sus - o sa ne scoata Dragnea la pensie la 18 ani, pe multe meleoane, si-o sa traim tot restul vietii in huzur si desfatare. Cu siguranta asa va fi - ca doar PSD nu minte, nu?!?
  • +4 (4 voturi)    
   Ia pune tu în România impozit pe cifra de afaceri (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:05)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   din Namibia sau Vietnam să văd câți bani strângi.
  • +4 (6 voturi)    
   Serios? (Marţi, 25 decembrie 2018, 15:13)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Impozitul pe fabrica robotizata va insemna preturi mai mari pentru produse pe care le platesc ... consumatorii, aia pentru care se pun impozitele. Adica muti niste bani dintr-un buzunar in altul, nimic mai mult.
   Peste jumatate din costul produselor din orice magazin astazi e format din taxe. Adica din cauza taxelor produsele costa mai mult decat dublu. Hai sa taxam si mai mult, ca sa coste de 3-5-10 ori mai mult.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 26 decembrie 2018, 10:01)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    e mai complicat de atat. Locurile de munca in zonele de mare productivitate sunt in genereal foarte bine platite, in unele cazuri chiar extrem de bine platite. Altfel nu ar fi existat miliardari precum Bezos, Jobs sau Gates iar un programator roman bunicel dintr-un oras mare n-ar fi castigat de 3-4 ori mai mult decat un profesor. Astfel de oameni pot sustine cu brio o economie secundara bazata pe servicii (asa cum de altfel se si intampla in tari avansate cum e SUA). SUA unde am aflat si eu cu surprindere anul asta, fix de la botu' calului ca impozitarea e progresiva. Solutiile exista, mi se pare doar stupid sa insistam pe un sistem de pensii croit in vremurile Germaniei lui Otto von Bismark, pe vremea cand se bateau nituri cu ciocanul si trenul cu aburi era noutate.
  • +5 (5 voturi)    
   Fain, tu mergi cu flaitonul la birt (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:32)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   dar vorbesti de roboti in Romania....cand strainii va stau in gat.
  • 0 (0 voturi)    
   Descurajant... (Miercuri, 26 decembrie 2018, 23:21)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ... ca mesajul dvs. a gasit pana la ora asta 13 sustinatori :-(
   O tema buna pentru campania PSD la alegerile viitoare - fetite si baieti, nu va mai osteniti sa faceti mai mult de patru clase (sau nici pe alea) ca oricum va scoatem la pensie mult inainte de-a incepe sa munciti...
   Isuse... de unde ai scos atatia idioti???
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 29 decembrie 2018, 20:09)

   complet_retard [anonim] i-a raspuns lui simplex1

 • +4 (8 voturi)    
  simplu (Marţi, 25 decembrie 2018, 9:15)

  pehash [utilizator]

  1. taiem pensiile pentru "tineri". INNSE raporta la pentru trim. 2 / 2018 ca sunt in medie 5207 mii pensionari din care 4680 mii din bugetul de stat (probabil ca restul sunt aia cu venitul minim garantat). deci avem 5.2 milioane pensionari si doar 3-4 milioane de batrani.

  2. se pot crea job-uri speciale pentru batrani. cu program redus, fara efort fizic prea mare, sigur se gasesc in mult domenii de activitate astfel de pozitii. mai vine si statul cu o deducere fiscala consistenta pentru angajator (ca oricum statul iese pe plus daca pensionarul nu sta acasa degeaba).
 • -6 (12 voturi)    
  multe masuri (Marţi, 25 decembrie 2018, 10:26)

  xyz2033 [utilizator]

  in traducere libera

  1.pensionare la 72 de ani si speranta viata 65 (excluzand infarct si avc) - adica mori cu sapa in mana, ca la tara.
  2.importare de "teroristi" din Orientul Mijlociu si Asia, ca poate cei de 1,5m framantatori de coca sunt mai harnici pt straini
  3. crestere de impozite si taxe de la 45% plus 19% tva, la oricat. cu diferenta dintre salarii si taxe ce natalitate mai creste ? si ce om inteligent ar mai face copii ?

  "succesuri"
 • +6 (8 voturi)    
  Tiparirea de bani, ultima solutie. (Marţi, 25 decembrie 2018, 12:38)

  IancuJianu [utilizator]

  Ca bugetul e pe datorie de mult timp si alte surse ioc. Asa ca inflatia va fi uriasa.
 • +7 (9 voturi)    
  masuri pentru cresterea natalitatii? (Marţi, 25 decembrie 2018, 12:45)

  xan [utilizator]

  De asta e europa in criza, pentru ca dezbate solutii tampite.
 • +6 (6 voturi)    
  Multi . . . . (Marţi, 25 decembrie 2018, 12:53)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . .dintre cei numiti baby boom, sunt plecati din tara si multi dintre cei plecati nu se vor mai intoarce si daca o vor face vor veni cu pensiile platite de altii!
  • +5 (9 voturi)    
   Exact (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:15)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   5-6 milioane plecați vor lua pensie din străinătate NU din România. Din salariații actuali s-a făcut statistica și circa 1 milion vor avea pensia minimă, alți 1 milion vor avea între minim și pensia medie de 1 punct, egal acum cu 1100 lei, alți 1 milion vor avea puțin mai mult de 1100 lei.

   Deci aparent fondul de pensii va scădea, dar există pensiile speciale, de care beneficiază vreo 500 000 de persoane, care în viitorul apropiat vor ajunge la peste 1 milion și suma pensiilor speciale va depăși suma pensiilor normale.
   AICI E PROBLEMA!
 • +9 (13 voturi)    
  Solutia este una singura: (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:02)

  trandafil [utilizator]

  Pensii private! Adica tocmai ceea ce vrea sa distruga psd, pe de o parte pentru ca au ajuns la fundul sacului, iar pe de alta parte, pentru ca oamenii trebuie sa ramana dependenti de pomana electorala.
 • +7 (9 voturi)    
  acelasi subiect de 30 de ani (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:14)

  dece [utilizator]

  Azi sunt peste 8 milioane de pensionari...unii sunt de stat, altii sunt cu pensii din doua parti, dar mai exista si batranii agricultori care primesc o indemnizatie minima, indiferent de vechimea in munca! Nu e important prea mult cati pensionari vor fi dupa 2040, important e cati tineri vor muncii in tara. unul din doi tineri nu muncesc astazi. In urmatorii 20 de ani vor pleca in tarile vestice toti cei nemultumiti de salarizare si situatia sociala. Romania va face importuri in continuare, batranii nu vor pleca fiind practic prizonieri, la putere vor ajunge rudele celor ce guverneaza azi...pensiile si salariile de stat se vor da din alte imprumuturi. Pentru toate aceste imprumuturi vor plati tinerii de maine, copiii de azi...
  • +2 (4 voturi)    
   Bună observația. (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:23)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui dece

   Până vom ajunge ca grecii.
 • +6 (8 voturi)    
  Guvernul taxeaza societatile care realizeaza (Marţi, 25 decembrie 2018, 13:21)

  ty [utilizator]

  profituri pentru a le aduce la nivelul lui de competenta.
 • +2 (8 voturi)    
  Soluția este să distrugem actualul sistem (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:18)

  hsl [utilizator]

  și să-l recreăm pe principii liberale - adică unele care au în centru omul și nevoile sale - nu statul.
  1. să putem ieși la pensie la 30 de ani, dacă vom considera că am acumulat suficient de mulți bani.
  2. statul să nu mai primească un leu dividende de la companiile care exploatează resursele naturale (resurse ce aparțin de drept POPORULUI), ci să fie virate exclusiv către fondurile de pensii (ca în Norvegia).
  3. să aplicăm cu adevărat principiul proporționalității - câți bani ai dat, atâți bani primești; dacă economia nu a mers bine, primești mai puțini bani, dacă a mers bine, primești mai mulți.
  4. activul strâns în contul de pensii să aparțină exclusiv pensionarului, care poate alege să-l cheltuiască sau să-l lase moștenire.
  5...
  Continuați.
  • -7 (7 voturi)    
   muta-te in SUA...si pune pensia la AIG (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:57)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   ah...am uitat ca nici acolo nu mai e capitalismul de odinioara

   Dude, cand vreun administrator va fugi cu banii, sau tii fura, sau da faliment ca AIG, banui ca nu iesi sa protestezi....si accepti ca la 70ani + sa stai in cort pe strada ca homleshii din SUA

   Sa vezi atunci ce incepe sa-ti puta capitalismul asta care il provadui cand esti tanar si tare
   • +7 (7 voturi)    
    Homeless există peste tot (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:05)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Există neadaptați, există puturoși, există alcoolici, drogați, dependenți de jocuri de noroc sau pariuri, oameni ieșiți din închisoare.
    Și mai există locuri unde se rămâne fără locuri de muncă. Spre deosebire de multe alte nații, românii sunt proprietari pecasele in care stau ... Dar asta ii face mai statornici, mai puțin dinamici

    Fondurile de pensii într-un stat puternic sunt auditate și controlate, uneori și garantate. La noi însă vine guvernul populist, crește pensii, da speciale cu nemiluita și peste 30 ani tot cei care au contribuit se chinuie la bătrânețe
   • +6 (6 voturi)    
    Tu habar n-ai cum funcționează fondurile de pensii (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:07)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    din România, nu-i așa?
    Îmi și închipui cum îți imaginezi tu că administratorii aceia răi stau pe teancurile de bani și se gândesc cum să fugă cu ei.
    Așa cum sunt construite piloanele II și III, singurul mod în care contribuabilii rămân fără pensii este dacă statele cu cele mai bune rating-uri falimentează și toate imobilele din țară se dărâmă.
    Sigur, se poate întâmpla, însă în acel caz nici pensia de la stat nu va valora mai mult decât o ceapă degerată.
    • 0 (0 voturi)    
     ma faci si zambesc (Miercuri, 26 decembrie 2018, 14:45)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     hai ca tot vorbim de AIG, ia cauta tu si vezi cum a fost fraudat fondul de administratori, vezi cum s-au dat amenzi de peste 1 miliard dolari, bineinteles platit tot de contribuabilii la fond, ia vezi tu cum s-au sifonat banii pe acolo, si apoi mai vorbim

     Bineinteles, noi vrem fond privat, garantat de stat prin lege, si daca nu e randamentul (ca doar se investesc in titluri de stat) facem protest sa ne dea statul banii, ca noi suntem capitalisti si vrem liberalism cand ne convine, si socialism cand nu!
     • 0 (0 voturi)    
      Eu n-am auzit ca diviziile de pensii ale AIG (Miercuri, 26 decembrie 2018, 21:47)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

      să fi fost fraudate... Dacă ai tu mai multe informații, te rog să mă luminezi cu vre-un link către o instituție oficială care a pus sub acuzație AIG PENSII pentru că a fraudat banii contribuabililor și de ce procent este vorba.

      Îți lipsesc prea multe noțiuni de economie ca să-mi pierd vremea, explicându-ți cât de proaste îți sunt părerile; e suficient să știi că nu statul plătește garanțiile.
   • +6 (6 voturi)    
    AIG a dat faliment? (Marţi, 25 decembrie 2018, 19:11)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    nashpa, ca aveam o asigurare de viata la ei...:)

    asigurare care a fost continuata de Alico, mi-am mai facut una - am 2 asigurari acum

    si de cand lucreaza sub Metropolitan Life mi-am facut si pensie privata la ei

    Si DA, primesc anual rapoarte de la ei, si sunt pe plus !
   • -6 (6 voturi)    
    asa e mai baieti...capitalismul veros (Marţi, 25 decembrie 2018, 21:39)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    "AIG was a central player in the financial crisis of 2008. It was bailed out by the federal government for $180 billion, and the government took control."

    E unu fericit ca e pe plus cu cativa lei (stiu foarte bine dinamica pensiilor private, si randamentul e sub sau aproape egal cu cel al unui depozit bancar cu capitalizare). Baietas, e important sa fii pe plus cand iesi la pensie, nu acum. Si asa de exercitiu...aduna sumele contribuite, scade din ce zice fondul ca ai acum...si daca nu te pufneste rasul inca....fa o proiectie pe anii care ti-au ramas pana la pensie, si te asigur ca o sa razi de te scapi in pantaloni.
    • +2 (2 voturi)    
     A fost făcut un calcul (Miercuri, 26 decembrie 2018, 13:05)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     Randamentul pilonului II este cu 41% mai bun decât legea care stabilește nivelul pensiei potrivit pilonului I, deci pensionarii care au acum 1000 de lei, ar fi avut 1410 lei, dacă de banii lor s-ar fi ocupat un fond privat.
 • +6 (8 voturi)    
  SĂ DESFIINȚEZE PENSIILE „SPECIALE”! (Marţi, 25 decembrie 2018, 14:20)

  prec [utilizator]

  Să reducă numărul de bugetari, de servicii, de acoperiți și salariile de nababi ale bugeatarilor.
 • +3 (5 voturi)    
  fanclub robot (Marţi, 25 decembrie 2018, 15:06)

  Iulianu [utilizator]

  Fan-clubul robot nu are cum să-și pună întrebarea cine dracu face mașinăriile alea, dacă funcționează pe viață și cu ce costuri plus ciubucurile producătorului despre care afli după un an de exploatare. Pe computer toate arată ca-n filme.
 • -7 (11 voturi)    
  cred ca o solutie ar fi (Marţi, 25 decembrie 2018, 15:30)

  miculescu-rucar [utilizator]

  fondurile europene !
  solidaritatea trebuie sa se manifeste nu numai cand convine ue-birocratiei bruxelleze-,cum ar fi de exemplu exploatarea gazelor romanesti din marea neagra ptr a asigura securitatea energetica a uniunii .
  aceasta varianta este justificata de faptul ca romanii care ar trebui sa plataesca contributii sociale in Ro , le platesc in tari din ue , beneficiari fiind pensionarii din tarile respective !
  • +3 (3 voturi)    
   Gratis (Marţi, 25 decembrie 2018, 19:09)

   Iulianu [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Dumneata înțelegi că fondurile fermecate ți le dă birocrația bruxelleză? Sau nu. Sau mai hai la anu până pricepi ce trebuie scris acolo, ca să se întoarcă ceva și la băieții care trebuie.
 • +5 (7 voturi)    
  OH . (Marţi, 25 decembrie 2018, 16:00)

  letsoc [utilizator]

  Comunismul - viitorul luminos al omenirii le va rezolva pe toate . NC .
 • -4 (8 voturi)    
  Părere .... (Marţi, 25 decembrie 2018, 17:18)

  Observatory [utilizator]

  rezultatul acesta dezastruos s-a acumulat , fara însă a da de gândit vechilor guvernanți socialist care au condus Europa și uni o conduc încă .
  Obiectivul acestor vechi socialiști , in ordine sa atragă masele de alegători , au tot băgat in buzunarul omului de rând , și au ridicat taxele celor bogați . Au neglijat un lucru elementar : Cei “ bogați “ au oferit locuri de munca și oferă .
  Clasa asta de “bogați “ majoritate nu sunt prosti, și înlocuiesc manualul cu automatizarea, dar se pare ca conducătorii socialiști sunt nemulțumiți , și continua sa taxeze și aerul pe care îl respiri.
  Pentru ca politicieni socialiști sa-si poata consolida poziția , caută noi for de fonduri din buzunarul celui bogat in buzunarul Socialiștilor , care da mai departe ( o mică parte) și celui de rând , care îl tine la putere.

  Situația a cam devenit “groasa” in Europa Socialista, pentru ca masele nu mai sunt ușor de manevrat inteligent.
  Soluția cu demografia este alta vrăjeala tip ceaușist , sa ai mulți și prosti nu este o soluție ...
 • +4 (6 voturi)    
  Problema de baza e scaderea natalitatii (Marţi, 25 decembrie 2018, 18:49)

  Rational1 [utilizator]

  Problema de baza e pretutindeni in lumea occidentala scaderea natalitatii, dar in loc sa abordam aceasta problema, cautam solutii la efecte!!
  Dar sa rezolvi problema natalitatii inseamna sa mergi in profunzime la principiile de baza ale oamenilor, sa-i faci sa inteleaga ca "succesul" in viata nu se masoara prin banii din banca, prin masina pe care o conduci sau prin vacanta cat mai exotica si ca nu inseamna un deranj sa ai copii. Dar asta inseamna sa intri in coliziune cu principiile enuntate in societatea occidentala: consumerism, hedonism, individualism samd.
  Si inca ceva: de cand e omul pe pamant cea mai buna solutie pentru batrani a reprezentat-o familia traditionala in care copiii si nepotii aveau grija de cei in varsta. Dar si aceasta intra in contradictie cu hedonismul si individualismul: "Dai naibii de batrani! La azil cu ei!"
  Oricum, problemele astea profunde nu sunt abordate nicaieri in lumea occidentala, cu atat mai putin la noi unde avem politicieni lamentabili. Si atunci preluam emigranti care nu se mai integreaza si facem culturile traditionale sa implodeze (sa se prabuseasca in interior), crestem taxele care ne duc in cercuri vicioase din punct de vedere economic si crestem varsta de pensionare desi e clar ca toate capacitatile mentale si fizice scad accentuat dupa 65 de ani.
 • +7 (9 voturi)    
  Solutie: (Marţi, 25 decembrie 2018, 19:32)

  SvarogMcFayden [utilizator]

  Revocati pensiile speciale si sumele incasate pe nedrept sa fie returnate!
  Solutie simpla si eficace!
  • +1 (1 vot)    
   Cine să le revoce? (Miercuri, 26 decembrie 2018, 10:22)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui SvarogMcFayden

   Ei tot lor?
   Așa ceva e imposibil!
   Poate vor tăia pensiile normale în caz de lipsă de bani, dar de pensiile speciale nu se vor atinge, că nu e constituțional. Întrebați la CCR.
 • 0 (0 voturi)    
  Soluții se găsesc (Marţi, 25 decembrie 2018, 22:28)

  ben10 [utilizator]

  dar nu este interes. Recalcularea tuturor pensiilor , eliminarea pensiilor speciale iar diferența dintre pensia minimă și cea maximă să nu mai fie așa de mare ca acum. Scoaterea economiei subterane la iveală a muncii la negru concomitent cu creșterea substanțială a salariilor. De făcut copiii în ziua de azi un copil e prea puțin doi sunt prea mulți. Alocația de stat este foarte mică în comparație cu alte state membre UE, dar copiii nu se fac pentru alocație , eu personal îmi doresc să nu îmi mai dea alocația de stat dar în schimb să primesc învățământ gratuit. asistență medicală gratuită sau tot ce se spune că este gratuit ptr. copii și nu este. Indiferent de câtă robotizare o există forță de muncă manuală tot o să fie nevoie incepând de la agricultură, construcții , până la industria grea.
 • -2 (4 voturi)    
  raspuns (Miercuri, 26 decembrie 2018, 1:25)

  Vlad-I [utilizator]

  Pensiile trebuiau sa fie private, adica ce cotizezi la 20 de ani, se dubleaza sau tripleaza pana la 65 de ani. Ce face statul este o schema ponzi, adica caritasul din cluj. 2. Daca vrem sa avem copii, trebuie sa facem campanie pentru asta,(statul, biserica, partidele ziaristii) , apoi sa stimulam sa se: vanda , subventioneze si sa se puna de moda vanzare de case cu curti interioare comune unde sa locuiasca in diverse case mai multe rude. Cand faci copii, 2-3 ani sunt critici, problemele te pot depasi, iar, specia umana a fost proiectata sa se dezvolte in clan, care iti da o mana de ajutor. In tarile arabe inca se locuieste in familii numeroase, tiganii la noi, evreii din etiopia etc.Fara mare efort si infrastructura reusesc sa aibe multi copii.
 • 0 (2 voturi)    
  Pilonul 2 (Miercuri, 26 decembrie 2018, 6:57)

  tontu [utilizator]

  Solutia vine de la pensiile private. Pensia de la stat trebuie sa dispara incet, incet, statul urmand sa se ocupe doar de asistentta sociala. Contributia la pensia privata sa fie plafonata doar in jos, fiecare angajat puttand sa opteze pentru o pensie mai mare. Practic in momentul pensionarii fiecare va dispune de banii lui nemai stand la mila statului.
  • 0 (2 voturi)    
   sunt deja extaziat citindu-va raspunsurile (Miercuri, 26 decembrie 2018, 14:40)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Daca te uiti la structura unui fond de pensii privat, 70-80 % sunt investiti in titluri de stat, depozite garantate de stat, restu de 20% pe la bursa dar in societati cu capital de stat un hidroelectrica, nuclear electrica cateva sif-uri si cam atat. Si mai mult este si un fond garantat de stat, aparat de legi de functionare.....adica vorba aia, privat privat, dar daca dam faliment sa ne dea statul banii!!!

   deci daca te uiti din perspectiva statului, vezi ca pensia ta privata e o pensie de stat + 3% comision de administrare unor entitati private

   WTF....de ce tu ca stat ai dori asta? De ce nu te-ai finanta tu direct si ai emite titluri de stat populatiei, si apoi ai plati pensii?

   Am uitat....urla influiencerii pe bloguri cat de faina e pensia privata...si sar unii alta la fente, fara sa se uite si sa vada ca la randamente de 3% pe an, dupa 30 de ani, intind mana pe la colturi sa cerseasca din pensia privata. Daca randamentul nu este peste 6% pe an, fondul de pensie este un fiasco.

   Cine a avut/are un fond de investitii gestionat de Alico, ING, Metropolitan sau oricine altcineva stie bine ce vorbesc. Uitati-va pe extrase, faceti calcul si abia apoi ne contrazicem. Pana atunci keep dreaming
 • 0 (4 voturi)    
  Degeaba ne gandim la solutii savante (Miercuri, 26 decembrie 2018, 9:20)

  larex [utilizator]

  Atata timp cat la conducere vor fi doar niste imbecili si hoti suntem pierduti.
  • 0 (2 voturi)    
   Aleluia. (Joi, 27 decembrie 2018, 0:01)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui larex

   Ati formulat adevarul ultim. Rien ne va plus.
   Nu mai stiu care mare poet neamt a zis-o cam asa - impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar.
   La noi ar trebui putin adaptata - impotriva hotiei conducatorilor, nici robotii n-au ce face.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by