Motivele economice sunt cele care conduc la migrația din țările Europei Centrale și de Est către restul Europei, se arată într-un raport al grupului financiar austriac Erste. Potrivit acestuia, căutarea oportunităților mai bune, în special câștigurile mai mari, par să fie principala cauză pentru care populația părăsește țările unde salariile sunt mici.

HotNews.roFoto: Hotnews

“România înregistrează cea mai mare rată de emigrare, în timp ce în țări precum Cehia și Slovenia fenomenul se vede foarte puțin. România are mai mult de 3 milioane de cetățeni care locuiesc în diferite țări europene (în special în Italia și Spania), urmată de Polonia cu peste 2,5 milioane (în Marea Britanie și Germania). Cei care decid să emigreze sunt în general printre cei mai care au cea mai bună calificare profesională în țările lor”, se arată în document.

  • Nivelul ridicat de dezamăgire cu privire la modul în care țara este guvernată poate fi un factor decisiv să părăsească țara.
  • Statele din Europa Centrală și de Est ar putea să nu mai aibă altă posibilitate decât să urmărească o politică economică deschisă cu privire la migranți dacă piața forței de muncă va fi mai tensionată.

“Gradul mare al investițiilor publice în Europa Centrală și de Est depinde de fondurile europene și pot ridica întrebarea dacă guvernele vor fi pregătite să susțină investițiile publice în următoarele decenii, având în vedere că fondurile de coeziune ar putea avea reduceri suplimentare sau vor fi oprite complet. Fondurile europene finanțează o mare parte din investițiile publice din regiune, pornind de la 25% în Cehia, la 40% în Ungaria. De aceea este important să se continue construirea unui spațiu fiscal în această perioadă, așa cum fac Cehia, Croația și Slovacia. Pe de altă parte, spațiul fiscal pare a fi limitat în Ungaria și România”, se mai spune în document.