​Autoritățile au ajuns la concluzia că programul "Investește în tine" are nevoie de un plafon mai mare, în condițiile în care anul trecut era în valoare de 600 milioane lei, dar s-au acordat garanții de doar 29 milioane lei.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Conform unui proiect de Hotărâre al Ministerului Finanțelor, pentru 2019 este nevoie de un plafon de un miliard de lei, "având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani".

"În urma consultării cu Comisia Națională de Strategie și prognoză și având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum și interesul manifestat atât de potențialii beneficiari cât și de actorii importanți ai pieței bancare, se propune un nivel al plafonului garanțiilor care pot fi emise în anul 2019 în sumă de 1.000 milioane lei (adică un miliard de lei n.r.). Pentru nivelul plafonului s-au luat în cosniderare evoluția programului și aspectele relevate de implementarea acestuia în decursul a doar 3 luni de funcționare în anul 2018", se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, programul a demarat la sfârșitul lunii octombrie 2018, iar până la data de 31 decembrie au fost acordate 1049 garanții în valoare totală de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finanțărilor de 36,42 milioane lei.

Plafonul a fost anul trecut de 600 milioane lei.

În cadrul programului s-au înscris patru finanțatori: CEC Bank și Banca Transivania, care au solicitat alocare de plafon, iar BCR și Raiffeisen și-au exprimat intenția de înscriere în viitor ca bănci partenere.

Programul se adresează tinerilor între 16-26 de ani, precum și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 26-55 de ani și care sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie profesională autorizate de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. Facilitarea accesului la credit constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporție de 80% garantat de stat, plățile de dobândă și comisionul de gestiune fiind suportat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.