Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a încercat să se împrumute astăzi (luni - 28 ianuarie) de 400 milioane de lei, de pe piata internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

De altfel, de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute, dar ofertele nu sunt pe măsura "dorinței". Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018. În ritmul acesta, cel mai probabil autoritățile vor fi nevoite să apeleze la buffer. De asemenea, mai există o posibilitate, de a ieși pe piețele externe. Rămâne de văzut care vor fi costurile de finanțare pe piața externă, în condițiile noii OUG.

De la începutul anului au avut loc 13 licitații. La o singură ofertă pare că au fost interesate băncile de titluri, cea din 17 ianuarie, cu maturitatea pe 10 ani.

Oferta de luni, 28 ianuarie, avea data scadenței în 2031.

Statul spera să împrumute peste 3 miliarde lei, luna acesta.

Potrivit datelor BNR, cei 7 dealeri primari sunt Banca Comercială Română, Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale S.A., Banca Transilvania S.A., Citibank Europe Plc. Dublin – Sucursala România, ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala București, Raiffeisen Bank S.A., UniCredit Bank S.A.